Gyerektartás és láthatás

Szatti # 2010.03.01. 15:34

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni:

Milyen módon lehetséges megoldani a gyermekek láthatását abban az esetben, ha apuka elköltözött otthonról, anyuka beadta a válópert, de még nincs semmiféle határozat.
Mikor és ki dönt arról, hogy apuka mikor és meddig hozhatja el a gyerekeket otthonról?
Ugyanez a kérdés, hogy mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.

Előzmény:
apuka otthagyta a lakást teljes használatra anyukának és a két gyermeknek.
Havonta többtízezer (kb. 40-55 ezer) forint gyerektartást fizet. Emellett, amikor anyuka "kegyeskedik" odaadni a gyerekeket, akkor vásárol is nekik (ruhanemű, könyv, játék, stb.)

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy anyuka folyamatos váltóműszakban dolgozik, apuka állandó délelőttös.
apa igénye annyi lenne, hogy amikor anya délutános, illetve éjszakás, akkor az ő felügyelete alatt legyenek a gyerekek. Ezt anyuka többnyire megakadályozza, és inkább a 70 éves nagymamához viszi a gyerekeket (11 és 7 évesek).

Előre is köszönök minden hozzászólást.

Szatti # 2010.03.01. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Milyen módon lehetséges megoldani a gyermekek láthatását abban az esetben, ha apuka elköltözött otthonról, anyuka beadta a válópert, de még nincs semmiféle határozat.
Mikor és ki dönt arról, hogy apuka mikor és meddig hozhatja el a gyerekeket otthonról?
Ugyanez a kérdés, hogy mikor és ki dönt arról, hogy amíg a bírósági végzés nincs meg, addig apuka mennyi gyerektartást kell, hogy adjon.

Előzmény:
Havonta többtízezer (kb. 40-55 ezer) forint gyerektartást fizet. Emellett, amikor anyuka "kegyeskedik" odaadni a gyerekeket, akkor vásárol is nekik (ruhanemű, könyv, játék, stb.)

Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy anyuka folyamatos váltóműszakban dolgozik, apuka állandó délelőttös.
apa igénye annyi lenne, hogy amikor anya délutános, illetve éjszakás, akkor az ő felügyelete alatt legyenek a gyerekek. Ezt anyuka többnyire megakadályozza, és inkább a 70 éves nagymamához viszi a gyerekeket (11 és 7 évesek).

Szatti # 2010.03.01. 15:33

Tisztelt Fórumozók!

Előzmény:

ObudaFan # 2010.02.28. 17:04

Azt az elsőfokon eljárt bíróságon lehet intézni, de akkor van értelme kérni, ha van miből vonni. Az állam csak akkor előlegez gyermektartást, ha a végrehajtás sikertelen volt.

ezüstbéka # 2010.02.28. 14:40

Köszönöm szépen a választ, aranayso vagy, de még várok. Nem szeretnék felejelentést és a végrehajtó hivatalt is hanyagolom egyenlőre. Még reménykedek, hogy ha más nem hamarosan kapok pénzt tőle.
A lényeg viszont az lenne, hogy azt hogy tudom elintézni, hogy ne ő adja, hanem hogy vonják tőle? Azt a család támogatási osztéályon kell intézni?

monalisa1 # 2010.02.28. 11:00

A t.díjra vonatkozó bírósági itélettel/végzéssel a kezedben keresd fel a bírósági végrehajtót és kérd hogy járjon el az apával szemben. A végkielégítés is csak jövedelem, valamint a munkanélküliből is jár a t.díj - legfeljebb kevesebb, a különbözet meg hónapról hónapra külön tartozásként halmozódik neki melyet előbb-utóbb csak köteles lesz megfizetni.

Az állam általi t.díj megelőlegezést nem a te esetedre találták ki., ha nincs meg az apa és/vagy börtönben ül és emiatt nem tud fizetni stb.

A kötelezett akár saját kárára is de köteles a gyermekről gondoskodni, átmeneti helyzet adódhat, próbáljon mielőbb elhelyezkedni - saját érdekében is.

Ha tartós a munkanélkülisége bírósághoz fordulhat és kérheti a t.díj mérséklését a körülmények időközbeni lényeges megváltozása miatt - jó ha ezt is tudod...

Próbálj az önkormányzattól eseti és/vagy rendszeres segélyt kérni - hamarosan külön iskolakezdésit is. Továbbá lakásfenntarzási támogatást., havi pár ezer forint hozzájárulás valamelyik közüzemi számlához. Jövedelemfüggő, vagyis ca. 57.000 Ft/fő alatt általában megadják.

Külön írom: ha a végrehajtó a tartozás miatt lefoglalja valakinek az autóját az nagyon fájó tud lenni... A lefoglalás általában azt jelenti hogy nem használhatja míg az adósságot nem rendezte.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ezüstbéka # 2010.02.28. 10:36

Kedves Fórumozók!

Segítségre-tanácsra lenne szükségem. Mit tegyek abban az esetben, ha a volt férjem 3 hónapja nem fizet gyerektartást? Felmondtak neki a munkahelyén, végkielégítést kapott, de a munkanélküli segélyre hivatkozva közölte egszerűen: nem tudok fizetni. Egy fél lakás és egy autó van a nevén. A gyermekünkkel jól bánik, feljelentést eddig nem állt szándékomban tenni, de figyelembe véve a sok kiadásomat, nem beszélve arról, hogy a pici szeptembertől kezdi az iskolát nagy szükségem lenne a pénre.
Olvasgattam az előbbi hozzászólásokat és történeteket. Hallottam azt is, hogy az Önkormányzat megelőlegezné nekem a gyt.-t, de nem tudom hogyan induljak el. Hogyan lehet elintézni, hogy ne nekem kelljen minden hónapban "könyörgni" a gyerektartást, hanem vonják le tőle és utalják nekem, mert már kikészülök az elutasító magatartásától.
Előre is köszönöm a segítséget!

kisokos # 2010.02.27. 11:31

Kjisztike,

hogyha hozzámegyek a mostani páromhoz, a gyerek apja továbbra is köteles-e fizetni a gyerektartást.
Igen a gyermeket továbbra ia a biológiai szülei kötelesek elsősorban eltartani.

mi a helyzet, ha a párom a nevére venné a gyerekem?
Ez csak akkor lehetséges, ha ehhez a biológiai apa hozzájárul.

A gyerek apja akkor is köteles lenne fizetni a gyerektartást? Mert, hogy nincs a nevén a gyerek.
nem, de ha bírósági határozat van a fizetésről, akkor ehhez pert kell indítania a megszüntets érdekében. Formaság, de szükséges.

Kjisztike # 2010.02.26. 23:17

Sziasztok!
A következő helyzettel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:
Van egy gyerekem a volt barátomtól, de most mással élek együtt. Azt szeretném megkérdezni, hogyha hozzámegyek a mostani páromhoz, a gyerek apja továbbra is köteles-e fizetni a gyerektartást.
És akkor mi a helyzet, ha a párom a nevére venné a gyerekem? A gyerek apja akkor is köteles lenne fizetni a gyerektartást? Mert, hogy nincs a nevén a gyerek.
Köszi előre is.

monalisa1 # 2010.02.26. 18:50

Szerintem a "seccpercet" felejtsd el, vagyis laikus hozzászólóként valószínűleg lesz ujabb tárgyalás.

A kért bevétel - kiadás összegzést meg ahogy javasoltam, vagyis "a" kiadási oldal nagyon szerény havi fogyasztást mutasson.

Külön írva: a bíróság nem minden egyes esetre "szövegszerkeszt" új meg új levelet, nem, hanem előveszi a séma tipusleveleket - és azt majd mindenkinek.

"Lisa"

panka64 # 2010.02.26. 18:26

Köszönöm a gyors választ, remélem sikerrel járok.
Igaz, hogy a Végzés-ben egészen pontosan ez áll:
"Munkálja ki részletesen a gyermekekkel kapcsolatos kiadásait, csatolja az ezeket alátámasztó okirati bizonyítékait. Igazolja a felperes (vagyis az én...) havi visszatérő bevételeit és kiadásait, a kiadások között például a közüzemi díjakat stb."
..."gyermekkel kapcsolatos kiadások"; gyakorlatilag minden fillér rájuk megy, + amit déditől kapunk "segítségként" az is.

Tudod "monalisa1", engem az bosszantott fel igazán, hogy csatoltam mindent, már úgy értem, hogy összesen miből élünk hárman, szemben a férjem havi jövedelmével, és most be kell "bizonyítanom", hogy a maradék 20-25 ezer ft/3fő(!) mire elég...

Az eszem áll meg!
Egyébként azt írod: "tárgyaláson"... Miért lesz? Engem úgy tájékoztattak - javíts, ha nem jól -, hogy ez nem bírósági herce-hurca (mint pl. válóper), hanem egy kérelem elbírálása, amiről a bíróság a csatolt iratok alapján "seccperc" alatt dönt...

ildi12 # 2010.02.26. 18:23

Valaki aki tud segitsen most tudtam meg ebben a pillanatban hogy a volt párom németben van és hivatalosan dolgozik. Hogy tudom ilyenkor a gyerektartást tőle behajtatni?

monalisa1 # 2010.02.26. 17:35

Vagyis nem kell különösebb részletezni azt a 25e Ft-ot amiből éltek, de felsorolni az egyes kiadási tételt azt igen.

monalisa1 # 2010.02.26. 17:33

Előszőr is nyugi... Ezt követően a te nettó havi jövedelmed plusz a 2x4000 Ft t.díj, valamint a cs.pótlék. Vagyis a hármótok mindenösszes bevétele x Ft/hó.

Ebből levonásba kerül a lakbér és/vagy lakáshitel, a lakásrezsi, a hármótok BKV bérlete, tv, számítógép stb. fix rendszeres kiadások. Ami marad abból éltek...

Na EZT kell részletezni - nagy vonalakban... Vagyis élelem, ruházkodás, kultúra, szabadidő stb. Orvos, patika, egyéb egészségügyi kiadások stb.

A fenti havi Ft/hó összegnek NE MENJ FÖLÉJE az összeírásnál mert akkor joggal mondja a bíróság: valahonnan pluszbevétel van (...) és abból a "királyi" életmód...

Tehát azt kell látnia a bíróságnak hogy hármótokra ennyi, ezzel szemben az apa egymagában amannyi bevétellel rendelkezik, ergo lenne neki miből magasabb összegű t.díjat fizetni.

És még azt hangsúlyozd, hogy a 7 évvel ezelőtt megállapított t.díj lehet hogy akkor lehet elég volt (...) de azóta az árak, a szolgáltatások, a díjak stb. árai jelentősen megnövekedtek.

Tehát írd össze és 3 pld.-ban mielőbb add be a bíróságnak tértis levélben. Aztán majd a következő tárgyaláson átbeszélitek...

"Lisa"
laikus hozzászóló

panka64 # 2010.02.26. 17:12

Üdvözlök Mindenkit,
A gyerektartással kapcsolatban lenne kérdésem. Nem váltunk el, csak különélünk, közel 10 éve, de 7 éve gyerektartás iránti pert indítottam a férjemmel szemben. 2 gyerekünk van és a bíróság 4000-4000Ft (négyezer) fixösszegű tartásdíjat állapított meg a férjem akkori nyugdíja alapján. Ma már 280ezer havi jövedelme, igaz, ebből 220 ezer ft életjáradék, ugyanis egy baleset miatt rokkantnyugdíjas. A gyerekek nagyok, a lányom most a fiam pedig jövőre érettségizik és mindketten tovább szeretnének tanulni. Mivel semmilyen anyagi támogatást a gyerektartáson kívül nem kapnak az apjuktól - pedig nagyon jó a kapcsolatuk - ezért úgy döntöttem, hogy feljebb emeltetem a 4ezer ft-ot. Beadtam a kérelmet az illetékes Városi Bírósághoz, amiben kértem, hogy a férjem gyerektartás alapjául szolgáló mindenkori jövedelmének a 20%-20% azaz 40%-ára tartok igényt a két gyerek után. Mellékeltem az én jövedelem igazolásomat is; 6 órásként dolgozom a helyi polg.mesteri hivatalban, ugyanis a középsúlyos asztmám miatt van egy 40%-os mkcs-m... Kemény 67000,-ft bruttó fizetésem van. Ma kaptam a bíróságtól egy levelet, amiben hiánypótlásra szólítanak fel. És teljesen megütköztem, ugyanis amit kérnek, az nem más, mint azok az okirat másolatok, amelyek a gyerekekkel kapcsolatos kiadásokat bizonyítanák. Kedves Jogász (NŐ vagy ÚR)! Milyen iratok kellenek ide konkrétan? Mi kell ahhoz, hogy valaki ott a bíróságon elhiggye, hogy a 4000ft a havi bérlet és az osztálypénz árát nem fedi? A gyerekek okosak, különórákra nem járnak, a nyelvvizsgára való felkészítést az osztályfőnök vállalta, nem volt különóra. De más tárgyból se. Mit mellékeljek? Hogy mennyi kenyeret, tejet, szalámit veszek nekik havonta? Teljesen felháborodtam, mert ez szerintem abszurdum. Nem egy kisebb vagyont - csupán 4000ft-ot - szerettem volna feljebb emeltetni. Hogy a rezsi kifizetése után nem 25ezer ft maradjon hármunknak...
Várom a tanácsot, hogy ilyen esetben mit mellékeljek?
Köszönöm

ildi12 # 2010.02.26. 10:19

Sya Kristina69!
Sajnos én is ezt tapasztalom hogy aki tesz a gyermekekért valamit az akadályokba ütközik aki meg nem törődik gyerekeivel annak szabad az útja. Nekem a volt párom annyira akarta a lányunkat és mégis fél éves korában lelépett egy volt nőhöz aki megüzente még a szétmenésünk után hogy a kislány ellen dolgokat fog elkövetni nehogy az apának kelljen és lám most már napi szinten jön az sms hogy le akar mondani akislányról látni sem akarja és nem is érdekli őt. Én hiába megyek bármerre mindenhol akadály ő pedig éli életét és minden felé szabad útja van. Na ez a felháborító. És ez az egy gyermeke van nincs is több. Már az is megfordult a fejemben hogy megveretem a sok ellenem tett zargatások miatt tudom semmi értelme sem lenne de sokszor megfordul bizony a fejemben. Pedig nem vagyok agressziv típus de ez sok nekem.

Krisztina69 # 2010.02.26. 06:33

Monalisa1-nek!

Igen. Igazad van. A srácok a kincseim, de nyugodt életet soha nem fogunk igy élni. nekem és a férjemnek kell meghunyászkodnia egy olyan nő elött akinek nem fontosak a gyerekei? Én nem így nőttem fel. Engem arra tanított meg Anyum és Apum, hogy álljak ki a magam igazáért. Mindegy, hogy kinek a gyerekéért -én harcolok értük.
Mindjárt indulunk a gyámügyre. Kiváncsi leszek arra, hogy mi lesz.
Nagyon közel állok ahhoz, hogy a második házasságomat is feladjam azért mert falakba ütközünk.
Azt nem értem igaziból, hogy a 8 év amit ÉDESANYA a srácai nélkül élt az nem bizonyit semmit? Az, hogy fél évig nem volt kiváncsi a srácaira? Az, hogy szexuális aktust létesített az 5 éves gyereke elött aki 15 évesen is ebben él? Aki sérült lett a látottaktól, hallotaktól és átéltektől? Tudod Mona amiket nem írtam le...anyucika élettársa-azóta férje- a két kissrácot kizárta a nyárikonyhába,hogy ő nyugodtan vacsorázhasson anyucival. vagy egész éjszakára bezárta őket ugyanoda villany nélkül. Amiről nem szólt az egész...a gyerekek félnek és féltek eddig is a nevelőapától.
Elvagyok keseredve. Nekem kötelességeim vannak de jogom nincs. Azt árulja már el nekem valaki, hogy miért lennék én köteles a gyerekeket áttuszkolni anyukához? ahhoz az anyukához aki fél éve nem vitte el a soros láthatásra a gyerekeit? aki egyetlen egy láthatást sem mondott le? Válszolna nekem valami?
Nem az önkormányzati lakás miatt van gondom...mennék én albérletbe szívesen. de anyagilag teljesen leamortizálódtunk. A folyamatos orvosi kezelések a nagyobbik srácomnál felemésztett mindenünket. tiszta anyagi csőd van. az albérletet nem tudnám kifizetni. Pedig magam is tudom jól, hogy a legjobb megoldás az lenne ha elmennénk innen. jó messzire.
Ma elvileg mennek a gyerekek az anyjukhoz.ELVILEG.
Grád ügyvéd Úr azt írta nekem,hogy az anya jöjjön a gyerekekért. én ne küldjem el őket.
Hát nem tudom. Ma talán kiderül,hogy mit csináltam rosszul.
Vagy abban kapok megerősítést, hogy akármennyire a kincsem és életem ez a két fiú- EL INNEN.

Köszönöm,hogy meghallgattatok. Köszönöm Mona a hozzászólásod.

Később jelentkezem.

Krisztina69- egy kétségbeesett nevelőanya

monalisa1 # 2010.02.25. 21:11

Krisztina69

Sokan laknak önkormányzati lakásban, pl. volt idő csak az nem kapott tanácsi lakást aki nem kért.

Valamint mind a mai napig sokan inkább lakbért fizetnek mintsem lakástörlesztést, mert ha nincs a nevükön semmi nincs mit elvenni...

A gyerekeid a Te kincseid!

"Lisa"
laikus hozzászóló

Krisztina69 # 2010.02.25. 20:28

Szia Ildi12!

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál. Teljesen kikésziti az embert, hogy megfeleljen mindenhol. Ugy döntöttem, hogy már nem strapálom magam. minek? azért, hogy még nagyobb támadási felületet adjak? frászt fogom magam hagyni.
Ezeknek a gyerekekenek nem volt 8 éve anyjuk bár a szomszéd házban élt. ezeket a gyerekeket nem szerette senki ugy mint ahogy én szeretem. és engem ellenőriznek? azt gondolta, hogy koszban, mocsokban lesznek? hogy ütöm és vágom ahol érem őket? én nem a szülőanya vagyok. ezért már nem lehetek jó ember?
Nem értem a magyar jogot. én az ilyen ANYÁT (???) már régen eltiltottam volna a saját gyerekeitől. a második házasságában is született gyereke. az a gyerek elmúlt 6 éves. de nem tudja,hogy ezek a fiúk kicsodák. fiúk akik elszoktak félévente jönni. ennyi.nem a féltesóm vagy bármi...és azt kérdőjelezi meg egy senki akinek hatalmat adtak a kezébe, hogy én ellátom e másnak a gyerekét??
már költöznénk. de nincs hova. önkormányzati lakásban lakunk. nem szégyenlem, hogy csóró vagyok. a gyerekeket tisztességgel és becsülettel nevelem. és nagyon nagy szeretettel. ezt nem lehet pénzel megvenni.
részemről ennyi. holnap gyámügy. kiváncsi leszek. ha nem megy máshogy akkor bíróság...

Krisztina69 -az elkeseredett nevelő anyuka

ildi12 # 2010.02.25. 16:15

Kedves Krisztina 69! Teljesen egyetértek veled ugyanis én egyedül nevelem a 2 gyermekem gyesen vagyok a kisebbikkel és most jönnek ki 2 év alatt másodszor leellenőrizni hogy jogosan kérem e a gyermektartást hozzáteszem az apa konkrétan kijelentete hogy akit ő annyira várt 2.5 éve arról a gyermekről most hallani sem akar és nem is fog fizetni végrehajtónál van az ügy és még engem ellenőrizgetnek ahelyett hogy az apának a dolgait foglalgatnák le a pénz miatt. és ez már 2 éve igy megy és nem tudom meddig bírom még idegekkel.

Krisztina69 # 2010.02.25. 15:26

elírtam...bocsi. a láthatása minden harmadik héten pénteken van 3-7ig. sorry.

Krisztina69 # 2010.02.25. 15:25

Sziasztok Kedves Fórumozok!

közel két hete írtam itt egy gyermekláthatási dolog kapcsán. a lényeg az, hogy az anyuka nem viszi el a gyerekeket láthatásra és zaklatja a gyerekeket az iskolában. Minket a helyi önkormányzatnál lévő jegyző és családvédelmi csapat azt közölte velünk miután anyuka a gyerekekért a hivatalos láthatását sem tette meg, hogy MI veszélyeztetjük a srácokat és kiemelik a gyerekeket a Családból. anyuka láthatása minden harmadik héten van pénteken 3-9ig. augusztus óta nem élt a láthatási jogával.
nos...azóta vannak fejlemények. Én mint nevelő anyuka és nevezett gyám felvettem a kapcsolatot a városi gyámhivatallal ahol felvilágosítottak arról, hogy nekem milyen jogaim vannak. megnyugodtam. a mai napig. ma délelött beállitott hozzánk az önkormányzattól a jegyző helyettese és a családvédelem egyik tagja. megnézték a gyerekek szobáját, hogy milyen rend van, hogy van e iróasztaluk, tv a szobába. Vádoltak engem és az Apukát, hogy miért nem mentek el a gyerekeket hétvégén az anyucihoz. hozzá teszem, hogy nem volt neki láthatása. mult héten mindennap az iskolában lehivatta vagy megvárta a srácokat és azt mondta nekik,hogy menjenek el hozzá szombaton mert a nagyobbik gyereket megköszöntené szülinapjára. a szülinap az október közepén volt!!
a gyerekek nem igérték meg, hogy elmennek hozzá. eljött a szombat és a srácok nem akartak elmenni. én ráparancsoltam a kisebbik gyerekre finoman, hogy elkell mennie...ennek ellenére sem mentek el. telefon anyai nagymamának,hogy szóljon anyucinak,hogy nem mennek a srácok. nagymama meg üvölte a telefonba, hogy mert az a büdös ku...a-mármint én megtiltottam a srácoknak,hogy elmenjenek az anyjukhoz. levágta a telefont. anyukához nekünk nincs elérhetőségünk. az önkormányzat szerint erre nincs szükség. hozzá teszem,hogy a gyámügyi határozaton szerepel,hogy Apának mindennap délután 4-6ig elérhetőséget kell biztosítani anyukának. egyszersem kereste a srácok miatt...
talán öt perc mulva ujra szól a telefon és az anyai nagymama-az az áldott jó asszony- visitozni kezdett a férjemmel. Férjem meg odaadta a kisebbiknek a telefont ,hogy beszéljen a mamával. visitott a gyerekkel is. mert ne bánthatja meg az anyját ennyire! a kisebbik srác aki 12 éves kerekperecre megmondta a mamának,hogy ő nem tartja anyjának a szülőanyját. aztán odaadta a nagyobbik gyereknek a telefont. 15 éves. ő is közölte,hogy nem akarnak elmenni az anyjukhoz.
zajlik az élet.
ma ahogy kinn voltak nálunk rohadtul -már bocs- megijedtem. tényleg elvehetik tőlünk a gyerekeket?? anyuka ma ujra megállitotta a gyerekeket a suliban és közölte velük,hogy vasárnap jön értük. nem kérdezte meg,hogy van e programja a srácoknak, vagy van e valami tervbe véve. pénteken lenne a láthatása. azt már tudom,hogy nem vagyok köteles kiadni a srácokat azon kivül. persze ha normális hangnembe beszélne a férjemmel és kérné, hogy ezt szeretné...akkor igen. de igy nem!!!
holnap megyünk a gyámügyre. nem tudom,hogy mi lesz. azt tudom,hogy hozzám ma orvost kellett hivni mivel ugy felment a vérnyomásom. azt hittem,hogy kapok egy agyvérzést, csak remegtem, nem láttam rendesen és alig észleltem a külvilágot.
erre van szükségünk? frászt.
valaki nyugtasson már meg,hogy nem kérheti számon senki azt rajtunk ha anyucika nem jön a gyerekekért! miért mi vagyunk a hibásak olyan dolgokért amiről nem tehetünk? félek. nem magam miatt. a gyerekek miatt. megint rá van erőszakolva a gyerekekre minden. miért nem élhetnek rendes családi életet? képzeljétek el,hogy a szekrényajtókat is kinyitották ma megnézték,hogy hány pár zoknija és cipője van a gyereknek!!! megalázó!! felháboritó!!
elegem van ebből.
de holnapig még párszor kell majd rohamoldót bevennem azt hiszem. csak a srácok járnak a fejemben,hogy hogyan tovább...

hogyan tovább??

Egy kétségbeesett pótanyuka...Krisztina

vicacica36 # 2010.02.24. 12:47

Kedves esőcsepp!

„Az elmaradt kapcsolattartás pótlása

32/A. § (1) A kapcsolattartást akadályozó körülményekről a felek előzetesen, lehetőleg írásban vagy egyéb igazolható módon tájékoztatják egymást.

(2) A kapcsolattartásra jogosultnak vagy a kapcsolattartásra kötelezettnek fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, feltéve, hogy a jogosult vagy a kötelezett a kapcsolattartást szabályozó döntésben foglaltak szerint eleget tett előzetes értesítési kötelezettségének, illetve az előre nem látható akadályok felmerülését utólag igazolja. Az elmaradt kapcsolattartás pótlása nem veszélyeztetheti a gyermek egészséges fejlődését.

A te esetedben szerintem nincs szó fel nem róható okról, hiszen te ott voltál és ok nélkül, előzetes tájékoztatás nélkül nem adta oda.
A gyámhivatal elutasító határozatát meg kell fellebbezni 15 napon belül!!
Az, hogy kijelenti, hogy nem adja oda a gyermekedet, attól még nem mentesül a felelősségrevonás alól.
Kitartást!

esőcsepp # 2010.02.24. 11:01

Tisztelt monalisa!

Köszönöm a válaszát. Sajnos számomra még homályos méhány pont, így másik topikban is feldobom a témát.
Még egyszer köszönöm!

esőcsepp

monalisa1 # 2010.02.21. 15:56

Szeptemberig elmehet dolgozni - vagy akármi, de addig t.díj nem jár neki. Aztán majd beíratkozik és erről bemutatja a hivatalos igazolást - és onnantól ismét jár neki a t.díj. (Félévenként a tanulmányi időszakok.)

Egy esetleg egy ujabb évhalasztás esetén a bírósághoz fordulhatsz kérve a tanulmányokra alkalmatlanság vizsgálatát, vagyis a t.díj végleges beszüntetése iránti kérést.

Az un. felnőttartás már nem minden esetben azonos összegű mint a gyermektartás, differenciálhatja a bíróság.

"Mona"
laikus hozzászóló