Gyerektartás és láthatás

janika65 # 2010.02.21. 14:03

A gyerektartással kapcsolatban lenne kérdésem. A fiam nagykorú, egyetemre jár. Az első fél éve nem sikerült, ezért passzív jogviszonnyal rendelkező hallgató. Szeptemberben kezdi újra az évet. Ebben az esetben jár-e neki a gyerektartás öszege ?

monalisa1 # 2010.02.20. 20:11

Javaslom ezt a topicot olvasd végig, sokat lehet tanulni belőle, egyben derill nem egy hozzászólását, válaszát is megtalálod.

monalisa1 # 2010.02.20. 20:09

Nagyon nehéz a problémádat megválaszolni - valamint a továbbiakra nézve is, mert ehhez kellő hozzáértésre van szükség.

Javaslom próbáld felvenni a kapcsolatot dr. Regász Mária ügyvédnővel, aki hosszú évekig gyámhatósági- gyermekjóléti területen is dolgozott, tehát szakértője az ilyen problémáknak.

Egyébként derill nich néven évek óta egyik aktív segítő válaszolója az itteni fórumos kérdéseknek.

Tel: 06/30/381-8350
derill@t-online-hu

Az a 300 km az nagyon ahajt van...
És az ottani körülmények!...

"Mona"
laikus hozzászóló

esőcsepp # 2010.02.20. 17:10

Tisztelt Fórumozók!

Itt vagyok ismét a fedélzeten, és tanácsot szeretnék kérni.
Rövid tényállás:
Az Apa 7 éve elköltözött gyermeke anyjától. (nem volt házasság.)A gyermek 9 éves. Azóta láthatási gondok vannak, amit a gyámhatóság orvosolni próbált. Az anya új élettársi kapcsolatából szintén született egy gyermek.Ott is különválás és láthatási problémák vannak.
Jelenleg az anya gondozásában van a gyermek/ek elhelyezve és folyamatban van a gyermekelhelyezés megváltoztatása per. A kapcsolattartási gondok nehezedtek, mert az anya 300 km-rel arrébb költözött.
A decemberi időszakban kétszer tagadta meg a láthatást (egy folyamatost, egy időszakos kapcsolattartást). A folyamatoson az apa megjelent, de az anya nem volt sehol, sőt telefonon sem lehetett utolérni. Igaz egy-két nappal előtte közölte sms-ben és levélben, hogy nem fogja átadni a gyereket. A folyamatos pótlására egy hét múlva kerülhetett volna sor, de az anya mind levélben, mind sms-ben jelezte, hogy a gyermeket ott sem fogja átadni. Az időszakoson sem akarta átadni, ezt jelezte is, így az apa nem utazott 300 km-t.
Az apa az illetékes gyámhatósághoz fordult tanácsért, és végrehajtásért, az utiköltségének megtérítéséért (mint már mondtam 300 km-rel arrébb költözött az anya). A gyh. elutasította, mind a pótlást, mind a költségtérítést, mert az apának annak ellenére meg kellett volna jelennie a láthatás pótlásán, hogy az anya leírta, sőt utólag a gyh. előtt kijelentette, hogy akkor sem adta volna oda a gyereket. Önök szerint ilyenkor mi a teendő? A per következő fordulója pár napon belül lesz. Igaz a gyh. elismerte, hogy az anya nem adta volna oda a gyermeket, de akkor is elutasította az apa beadványát. Önök szerint a bíróság hogyan fogja ezt a történést megítélni?
Ilyen indokokra el lehet utasítani egy beadványt? Télen -20 C fokban, biztos, hogy kell 300 km-t utazni (+ vissza 300-at) csak azért, hogy bizonyíthassa az apa, hogy meghiúsult?
Köszönöm, ha válaszolnak!
Üdv
esőcsepp

ObudaFan # 2010.02.18. 19:45

Amíg nincs betöltve az apai jogállás, beírathatsz fiktív apát, de sem ez, sem az, hogy börtönben ül, vagy hogy heroinfogyasztó, nem változtat azon, hogy az apasági pert meg fogja nyerni, ha elindítja. A bíróság kötelezni fogja a gyermektartásdíj fizetésére akkor is, ha börtönben ül, de végrehajtani abból nem sokat fogsz tudni, esetleg az állam általi megelőlegezés jöhet szóba.

KGWA # 2010.02.18. 09:43

Még egy utolsó kérdés...

A születésekor azt mondták, hogy három éven belül valakit oda kell íratnom apaként a születési anyakönyvi kivonatába. Ez lehet Ő, vagy egy valós személy, aki apasági nyilatkozatot tesz, vagy bármely valótlan személy, amennyiben nem "tudok" apát megnevezni. (Nem éltünk együtt sem a fogantatás időpontjában, sem azóta...) Ha mondjuk őt most leültetik, és én ez idő alatt beíratok egy nevet oda, akkor megtehetem? Mondván, h pontosan mondjuk nem tudom megnevezni az apát??? Vagy később, ha perre kerül a sor, hivatkozhatok e arra, h anno terhességem alatt bizonyítottan heroin-függő volt (akkor őt nem érdekelte...), utána meg börtönben volt?
Anyagi követelésem eleddig nem volt felé, tekintve, h munkanélküli. Ha megállapítást nyer, h ő az apa, akkor is kötelezhetik gyerektartási díj fizetésére, ha börtönben van, vagy munkanélküli? Ha jól emlékszem bejelentett munkaviszonya 8 hónap volt 28 éves létére.

Köszönöm.

KGWA # 2010.02.18. 09:38

Még egy utolsó kérdés...

A születésekor azt mondták, hogy három éven belül valakit oda kell íratnom apaként a születési anyakönyvi kivonatába. Ez lehet Ő, vagy egy valós személy, aki apasági nyilatkozatot tesz, vagy bármely valótlan személy, amennyiben nem "tudok" apát megnevezni. (Nem éltünk együtt sem a fogantatás időpontjában, sem azóta...) Ha mondjuk őt most leültetik, és én ez idő alatt beíratok egy nevet oda, akkor megtehetem? Mondván, h pontosan mondjuk nem tudom megnevezni az apát??? Vagy később, ha perre kerül a sor, hivatkozhatok e arra, h anno terhességem alatt bizonyítottan heroin-függő volt (akkor őt nem érdekelte...), utána meg börtönben volt?
Anyagi követelésem eleddig nem volt felé, tekintve, h munkanélküli. Ha megállapítást nyer, h ő az apa, akkor is kötelezhetik gyerektartási díj fizetésére, ha börtönben van, vagy munkanélküli? Ha jól emlékszem bejelentett munkaviszonya 8 hónap volt 28 éves létére.

Köszönöm.

KGWA # 2010.02.18. 09:37

Még egy utolsó kérdés...

Köszönöm.

ObudaFan # 2010.02.18. 08:56

Apaság megállapítása iránt határidő nélkül lehet pert indítani, amíg az apai jogállás betöltetlen. Az egy éves határidő csak az apasági vélelem megdöntése iránti perre vonatkozik. Ha ő az apa, akkor meg is fogja nyerni a pert. Ha a gyermeket a szükséges szakértői vizsgálatokra nem engeded el, akkor addig bírságol a bíróság, amíg elengeded. Ha a perindításra te adsz okot (nem engeded, hogy teljes hatályú elismerő nyilatkozatot tegyen), akkor természetesen te állod a perköltséget.

Ugyanakkor azt meg lehet fontolni, hogy a szülői felügyeleti joga megszüntetése iránt pert indíts, vagy ha erre nincs jogalap, akkor azt kérd, hogy csak a hatóság hivatalos helyiségében, a jelenlétedben legyen módja a kapcsolattartásra. Természetesen gyermektartást is követelhetsz.

KGWA # 2010.02.18. 08:44

Kedves Kisokos!

Természetesen a bíróságon nem állítanám, hogy nem Ő az Apa. Ő a gyerek neve miatt indítana eljárást. Amúgy egy hete csináltatott fél év után személyit, ezért sem sikerült eddig a nevére vennie. Volt mikor belementem volna, de azóta az ellenem irányuló testi sértés és a szabadságkorlátozásom végett nem erőltettem. Ez a bíróságon figyelembe vett indok? Ha jól értelek még van októberig ideje, viszont ebben az esetben én nem tagadnám az apaságát. Ha viszont most börtönbe kerül, vagy eltűnik a személyije és októberig nem indít semmit, akkor mit remélhetek? Utána milyen követelési, jogi lehetőségei lehetnek? És a DNS-t megtagadhatom? (természetesen állítva, hogy ő az apa)
Köszönöm a válaszát!
KGWA

kisokos # 2010.02.18. 08:29

KGWA,

Az apa pert indíthat az apaság megállapítása iránt, ehhez mondjuk nem ért igyekeznie, mert 1 év után kifut a határidőből és utána hiába igyekszik bizonyítani a nyilvánvalót. Ha per lesz, akkor azt valószínűleg meg is nyeri és őt anyakönyvezik apának, a perköltségek nagy részét pedig sajnos rád terhelnék, mivel te lennél a "pervesztes" (ha azt állítod, h nem ő az apa). Innentől megilleti a kapcsolattartás, ugyanakkor tdíj fizetési kötelezettsége is lesz. Előbbit a gyh vagy a bíróság, utóbbit csak a bíróság szabályozhatja. Ilyen korú gyermek esetén az elvitel kizárt, ismerve az apa előéletét jó eséllyel kérhető, hogy a kapcsolattartásra felügyelet mellett kerüljön sor. A börtön nem úszható meg azzal, ha gyereke van.

KGWA # 2010.02.17. 16:27

Kedves jogi fórumozók!

Örülnék, ha tudnátok némi tanáccsal szolgálni.

2009. januárjában beléptem egy kapcsolatba. Sajnos túl korán ugrottam fejest, hamar teherbe is estem. A volt párom eleinte a gyönyörű, makulátlan arcát mutatta, és tekintve , hogy volt már korábban egy terhesség-megszakításom, valamint jó munkahellyel is rendelkezem (8 éve tartó közalkalmazotti jogviszony) megtartottuk a gyermeket. 6-7 hónapos terhes voltam, mikor szolgálati lakásba költöztünk, amihez kellett volna élettársi papírt is bemutatni. Mire ezt elintéztük volna, volt párom – a munkahelyének megszűnése, vagy a felelősség-vállalás… v. akármi miatt – ópiát-használó lett. (Sajnos élete során nem először…) Mikor ez számomra kiderült, és nem volt hajlandó elfogadni a leszokáshoz való segítségemet, kiraktam a saját szolgálati bérleményemből. Én ekkor rokonokhoz költöztem, a fogadott orvosomat tájékoztatva, mindenféle „nyugtató”-t kaptam, hogy nehogy meginduljon az idegesség miatt a szülés. Persze a volt párom édesanyáméknál többször balhézott, aminek következtében sokszor rendőri intézkedés is történt. Pár hónap leforgása alatt, állítólag ő abbahagyta a drogozást, h láthassa a születendő gyermekét. Ez az én szóbeli kikötésem volt. Természetesen, azóta sem láttam erről orvosi papírt, vagy akár patikában kapható teszt eredményt. Októberben megszületett a gyermek, aki apasági nyilatkozat hiányában az én lánykori nevemet viseli. Ketten élünk a bérleményben, TGYS-t is kapok, meg még két éves koráig GYED-t. A volt páromnak se lakása – a szülei lakásából ki van jelentve, bár a lakcím kártyáján az szerepel – se munkája, jelenleg bírósági ügyek folynak ellene (szabálysértések, kábítószer birtoklás, súlyos testi sértés stb.), én ennek ellenére „naivan” engedtem, h pár naponta lássa a gyermeket. Eleinte séták alkalmával, majd a tél beköszöntével felengedtem a lakásba is a gyerek egészsége érdekében. Idén január elején a volt párom jött a szokásos „láthatására”, amikor is közölte: ő itt fog lakni. Veszekedtünk, ő nem engedett ki a lakásból, elvette a telefonomat, bordán ütött, a nyakamnál fogva a földhöz vágott és el akarta vinni a gyereket. A szomszédok, hallva a perpatvart kihívták a rendőröket, akik ezeket rögzítették, majd 12 órára elvitték. Feljelentést akartam másnap tenni, de a kerületi rendőrőrsön azt mondták, hatóságilag megtörtént. A kórházban megállapították, h zúzódásokat szenvedtem, meg csonthártya-gyulladást. Más nincs. Azóta a párom fenyegetőzik, jobbára a családom testi épségével, meg az enyémmel, látni akarja a gyereket, a „jogaival” érvvel bár anyagilag sem a szülés költségeihez, sem az öt hónapos gyerek eltartásához nem járult eddig hozzá.

A kérdésem a következő. Tekintettel arra, h a gyermek születési anyakönyvi kivonatán nem szerepel (apa ki van húzva) nincs sem az együttélésről papírunk (voltaképp nem is éltünk együtt…), sem az apaságról. Nem rendelkezik sem munkahellyel, sem lakhellyel, börtönben volt 7 évig, azóta folyamatos ügyei vannak, valamint visszaeső ópiát-függő, lehet –e valamilyen követelése, esetleg láthatása, ilyen eseteknél mennyi az esélye annak, h ha bírósági ügy lenne belőle, akkor én jöjjek ki belőle bárhogyan is rosszul? Félek h felügyeletet, vagy többszörös láthatást kapna, esetleg engem vonnak azért felelősségre, mert nem engedtem, h a nevére vegye a gyereket. (ezt is a börtön megúszására használná…) Esetleg ha a nevével kapcsolatban apasági pert indít – állítólag most kezdeményezte ezt - az ilyenkor készült dns-vizsgálatot én állnám, vagy ő? Vagy ez az egész hogy működik? Még annyi háttérinfó, h pár napja zajlott egy súlyos testi sértést okozó pere, amin másodfokon súlyosbításból állítólag 7 hónap fogház letöltésére ítélték.

A válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm.

Krisztina69 # 2010.02.15. 16:59

Vésőnek!

Köszönöm. lépek.
Krisztina

Krisztina69 # 2010.02.15. 16:58
Atomantinak!-
  • Köszönöm a válaszod...de... már kértük az igazságügyi orvosszakértő véleményét az anyja és a gyerekek viszonyáról. aláírta a papírt, hogy benne van a vizsgálatban de mikor megkaptuk a papírt, hogy mennyibe fog kerülni ez a vizsgálat akkor már nem örült annyira és visszalépett. ekkor tette a nyilatkozatot, hogy a gyerekek akkor mennek amikor akarnak.
ügyvéd? háááát az az igazság,hogy anyagilag totál leamortizálódtunk a pszichológus, pszichiáter és a gyerekek kórházi kezelései miatt. ennek soha nem lesz igy vége. a nagyobbik gyerek most mondja el, hogy ő amikor picike volt anyucikához odajártak a pasik és látta ahogy anyucin rajt lihegett a jelenlegi párja..ez kell egy 4 éves gyereknek, nem? de erre senki nem kiváncsi. sajnos.

Krisztina

Krisztina69 # 2010.02.15. 16:58
Atomantinak!-
  • Köszönöm a válaszod...de... már kértük az igazságügyi orvosszakértő véleményét az anyja és a gyerekek viszonyáról. aláírta a papírt, hogy benne van a vizsgálatban de mikor megkaptuk a papírt, hogy mennyibe fog kerülni ez a vizsgálat akkor már nem örült annyira és visszalépett. ekkor tette a nyilatkozatot, hogy a gyerekek akkor mennek amikor akarnak.
ügyvéd? háááát az az igazság,hogy anyagilag totál leamortizálódtunk a pszichológus, pszichiáter és a gyerekek kórházi kezelései miatt. ennek soha nem lesz igy vége. a nagyobbik gyerek most mondja el, hogy ő amikor picike volt anyucikához odajártak a pasik és látta ahogy anyucin rajt lihegett a jelenlegi párja..ez kell egy 4 éves gyereknek, nem? de erre senki nem kiváncsi. sajnos.

Krisztina

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.15. 13:37

Krisztina69

Ez tipikusan derill-nek való ügy írjál neki segíteni fog
dr Regász Mária
ügyvéd
derill kukac t-online.hu

atomanti # 2010.02.15. 13:25

AZONNAL forduljatok ügyvédhez.
Mindennek nyoma van, annak is, hogy jártatok korábban a gyámügyön.
Kérjetek pszichológusi szakvéleményt a gyerekről!

Krisztina69 # 2010.02.15. 13:04

Kedves Jogi Fórumozók!

Valaki tudna segiteni nekem?

szóval az úgy kezdődött, hogy 2002ben anyuka megfogta mindkét gyerekét és a férjét hátra hagyva a szomszéd házba költözött. a szomszéd pasihoz. a nagyobbik gyerek 5 a kisebbik gyerek akkor 1,5éves sem volt. élettársi kapcsolatot létesitett. nem is ezzel van a gond...
fél év múlva anyuka a nagyobbik gyereket elküldte magától az apjához. aztán rá fél évre újra a kisebbik gyereknek is utilaput kötött a talpa alá és egy levelet mellékelt, hogy NEVELD te a gyerekeket.
ezután szült még egy gyereket az élettársának...
na mindegy.
az édesapa évekig csak a gyerekeknek élt. dolgozott és mindent megadott a gyerekeknek amit csak lehetett. de a gyerekeknek az anyjuk a szomszédban lakott. a nagyobbik gyermek a szomszédban lakott és nagyon megviselte az a tény, hogy az anyja nem kiváncsi rá. sem tartásdíjat nem fizetett, és nem kért hivatalos láthatást sem.
még ez sem olyan nagy baj ha megegyeztek egymás között az Apukával.
anyuka folyamatosan mutogatta a gyerekeknek az élettársa brutalitásának jeleit. a nagyobbik gyerek ebbe teljesen belebetegedett. a kisebbiket nem érdekelte.
aztán anyuka folyamatosan igérgetett. olyan dolgokat pld, hogy vissza megy hozzájuk, hogy ők ujra egy család lesznek, hogy együtt fognak majd élni.
az Édesapát terrorizálta. nem engedte, hogy normális életet éljen, minden probálkozása kudarcra volt itélve hiszen volt neje mindenkit elmart tőle. velem is ezt akarta tenni.
azóta édesapa megnősült. én vagyok a felesége.
szóval amikor összekerültünk akkor a férjemnek mondtam és megkértem rá, hogy elösször is tartásdíj...bíróság megítélte. 6000 forint gyermekenként.
kértem,hogy hivatalosan legyen lefektetve a láthatási joga anyukának ne ugy járkáljon az életünkbe ahogy ő akar.
mivel a nagyobbik gyermek nagoyn ragaszkodott az anyjához és minél többet szeretett volna menni hozzá ezért kértük a helyi ggyermekjóléti szolgálatot, hogy a gyermek érdekében ez létrejöhessen. létrejött. minden szerdán 4-6ig. eljött az első láthatás...sms 4 elött, nem tud átjönni a gyerekekért. második hét...dettó, aztán ez igy ment sorba.
a nagyobbik gyerek annyira sérült volt, hogy én elkezdtem őt pszichiáterhez hordani. vokális ticcjei és arcizom rángásai miatt ( az arca teljesen eldeformálodótt) enyhe nyugtatót és kedélyjavitót kapott.
mi elköltöztünk a szomszédból, de helyileg maradtunk. mivel nem ment ugy a láthatás ahogy gondoltuk ezért a városi gyámhivatalhoz fordultunk. ott született több egyezség is. az utolsó szerint az anyjuk a gyereknek köteles minden harmadik hét péntekjén 4-6ig a gyermekeket elvinni az apa mindenkori lakóhelyéről.
de nem viszi.
mivel a gyerek már nem akarnak menni hozzá és ezt ő is tudja...ezért tett a gyámhivatalban egy nyilatkozatot, hogy ő nem ragaszkodik a gyerekek láthatásához akkor menjenek a gyerekek amikor akarnak.
viszont a gyerekek nem akarnak menni. közben a kisebbik gyereke is iskolás lett. nálunk a nagyobbik 15 a kisebbik gyerek 12 éves. a nagyobbik tiszta lelkibeteg lett attól,hogy mindennap látja az anyját ahol látja,hogy az ő mostohatesóját viszi az anyja. és tudatosult benne, hogy ő érte az anyja egyetlen egyszer sem ment el.
aztán az anyuka egyszercsak elkezdte a gyerekeket lehivatni az iskolába. kértük,hogy ne tegye. a gyerekekkel megbeszéltük,hogy ha akarnak nyugodtan menjenek az anyjukhoz mi nem tiltjuk őket.
de nem mennek.
továbbra sem.
a nagyobbik gyerek mult héten irt egy levelet az anyjának a következővel: nem akarja hogy az anyja tovább zaklassa a kérdéseivel. ha már rábizta , hogy mikor mennek akkor tartsa is magát ehhez. ha menni akarnának akkor majd ők jelezni fogják.
mult héten pénteken behivatta a férjemet a jegyző és közölte vele az anyuka jelenlétében, két gyámügyes sertepertével, hogy ÉN és az apuka veszélyeztetjük a gyerekeket és elveszik tőlünk a srácokat mert nem mennek az anyjukhoz. a levélről annyit, hogy azt nem a gyerek irta hanem ÉN diktáltam neki.
mit tehetek? a nagyobbik gyerek egyértelműen értelmi és szellemi fogyatékos. 6éves szinten ragadt. a picike aki már nem is olyan pici hiszen 12 éves neki nincsenek emlékei az anyjával való együttélésről. sem.
a jegyző kiosztott engem,hogy eddig ezek a gyerekek mehettek az anyjukhoz ugy ahogy akartak és most én vagyok a felelős azért mert a gyerekek nem mennek. beleröhögött a képembe a gyámosokkal együtt.
felháborító volt. a gyerekeket nem kérdezik meg. és a környezetet sem. hiszen mindenki tudta és látta, hogy a 8 év alatt hányszor vitte el a gyerekeket az anya.
ez egy kicsi falu. itt mindenki lát mindent.
szóval segitsen már valaki,hogy mit tehetünk?
ha a gyerek nem akar menni akkor mi a helyzet?
most már költözésen törjük a fejünket mert ez igy ne m mehet tovább. a jegyző szerint nekem minden héten elkellene küldenem a gyerekeket az anyjukhoz. nem kell szabályoztatni a láthatást hiszen nincs rá szükség. ha nem megy a gyerekekekért anyuka akkor majd következő héten bepótolja...vagy az azutáni héten. én meg álljak haptáka???

mi a teendő??
Kérem segitsen valaki!

egy kétségbeesett pótanyuka

monalisa1 # 2010.02.11. 14:49

Ha az itthoni munkahely küldte ki külföldi munkára akkor a cég köteles az ottani nettó jövedelem után is levonni a t.díj százalékos összegét. Egyébiránt valóban marad a megkérdezése...

Valamint ne feledjük hogy egy külföldi munka a legtöbb esetben időleges, tehát egy rendesen fizető apával nem érdemes "aprópénz" miatt összeakaszkodni.

Továbbá az egyes külszolgálati szabadságról bizonyára börödnyi játékkal stb. jön haza a gyerekekhez - amit itthon nem biztos hogy meg tudna tenni.

"Mona"
laikus hozzászóló

marcika # 2010.02.10. 19:36

Kérdezd meg tőle. Ha amúgy is többet fizet, akkor mi a gond? Még több kell?

csajszi80 # 2010.02.10. 17:45

Sziasztok!

Egy egyszerű és gyors kérdésem lenne.
Volt férjem már több hónapja külföldön tartózkodik. Gyerektartást fizet, többet, mint amiben annak idején megegyeztünk. Saját számlájáról utalja, havi rendszerességgel.
Érdeklődnék, hogy van-e mód, lehetőség, hogy kiderítsem azt, hogy hol dolgozik és mennyit keres, hogy az után kapjam meg a megegyezett 20 %-ot.

Válaszaitokat köszönöm:

csajszi80

csajszi80 # 2010.02.10. 17:44

Sziasztok!

Egy egyszerű és gyors kérdésem lenne.
Volt férjem már több hónapja külföldön tartózkodik. Gyerektartást fizet, többet, mint amiben annak idején megegyeztünk. Saját számlájáról utalja, havi rendszerességgel.
Érdeklődnék, hogy van-e mód, lehetőség, hogy kiderítsem azt, hogy hol dolgozik és mennyit keres, hogy az után kapjam meg a megegyezett 20 %-ot.

Válaszaitokat köszönöm:

csajszi80

monalisa1 # 2010.02.10. 11:49

Nézd, egy sárdobálással teli ügyhöz nemigen szívesen szól hozzá jogász - ezt magad is tapasztalhatod itt. Még akkor sem ha mindez a feleségedtől áradó...

Nem tudom van-e ügyvéded, de sokat segíthetne., nem neked kellene a válaszokat megírni, vagyis egy jogász másként fogalmaz mint a dühüs fél.

Amúgy a válóperes bíróságnak nagy rutinja van a mocskot, a szemetet "átugorva" olvasni egy beadványt, mindeközben véleményt alkot az írójáról...

"Mona"
laikus hozzászóló