Gyerektartás és láthatás

Grád András # 2009.08.07. 14:53

Kedves Juzolka!

Például felhívja újra az anyát, de ezúttla rögzíti is a beszélgetést. Mert egyszerre beteg is meg erdélyi túrára induló is nem lehet. Ha sikerül mindkét kifogást rögzíteni, ez már önmagában bizonyítja a szavahihetetlenségét és a kapcsolattartás akadályozását. Ha még nem volt gyermekelhelezés, ott fel lehet használni, ha meg sokszor van ilyen, lehet kérni a gyermekelhelyezés megváltoztatását. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisa6 # 2009.08.08. 08:39

Szép napot!
szeretném megkérdezni:anyuka szerencsére elvesztette a pert,nálunk van a gyermek elhelyezve.A nagymama,ha kéri,mire jogosult az unokája láthatásával kapcsolatban?a lánya,/gyerek anyukája/nem él a láthatással,legf.3 havonta 1-2 napot.Nagymama azt mondta,bemegy a gyámügyre,ott kéri hogy szabályozzák az ő láthatását.Mire számíthatunk?
Ui:azért nem értjük ezt a kérését igazán,mert eddig ha kérte nagymama az unokát,odaadtuk.
Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2009.08.08. 08:59

Így látatlanban kb. kéthetenként egy napra.

kisa6 # 2009.08.08. 09:07

Azt is szeretném tudni,nagymama most nagyon mg van sértődve,hétfőn elvinné 10 napra unokáját,de csak pár napja szólt a dátumról,ekkorra már a párom a munkahelyén lefixálta erre a hétre a szabiját,ezért úgy gondoljuk,velünk marad a gyerek,hisz egész nyáron csak ezt az egy hetet van velünk apuka,sajna ilyen a munkája,na és anyuka nem lenne ott a gyerekével a nagymamánál.3 napot volt eddig vele a nyáron.Oda kéne adnunk?

kisa6 # 2009.08.08. 09:09

Az még lemaradt,nagymama nyugdíjas,otthon van,könnyebben változtathatna időpontot az unokázásra.Oda is adnánk.

zolcsika # 2009.08.08. 09:50

Egy láthatási kérdésben kérném valakinek a segítségét! A párom 16 és 14 éves lányai nem akarnak az apjukhoz menni láthatásra, azt mondják őket hat ló sem tudja oda elhúzni. Az előzményekhez hozzá tartozik az is, hogy kb 2 éve az apa nem nagyon foglalkozott a lányokkal, a bíróság ez év 05.20.-án határozott a láthatásról, de az "apának" két héttel ezelőtt, 07.26.-án jutott eszébe először, hogy láthatási nap van. Voltunk a Gyámhatóságnál tanácsot kérni, de az ottani ügyintéző úgy beszélt, hogy igenis el kell menniük az apjukkal, mert az édesanyjuknak okoznak ezzel problémát, mivel ha az apa bejelentést tesz bírságot fognak kiszabni. El kell mondanom azt is, hogy a lányoknak egy szóval nem lett mondva, hogy ne menjenek, ez a saját döntésük. Nem létezik, hogy ekkora gyerekeket erőszakkal kényszeríteni lehessen az apjukkal történő kapcsolattartásra, ha ők nem akarják. Kivédhető-e az anyának a gyámhatósági elmarasztalás? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.08.08. 10:43

kisa6

Ha még nincs határozat a kapcsolattartásról, akkor nem kell.

zolcsika

Ekkora gyerekeknél már nem feltétlenül lesz bírság, de kizárni sem lehet. Az anyukának az a feladata, hogy a kapcsolattartást mindenben biztosítsa. Ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy a gyerekeket semmiben nem neveli az apa ellen.

Ivett77 # 2009.08.08. 10:58

Tisztelt ObudaFan!

Ha egy gyermek nem akar az apjához menni, az biztos, hogy minden esetben az anya hibája?
Az én kislányommal nincs gond, de számtalan elvált nő van a környezetemben akiknél az a helyzet, hogy a gyermek nem szeretne menni, és ezekben az esetekben az apa a legtöbb helyen iszik, de van olyan ismerősöm is akinek azért nem akar menni a gyermeke az apjához, mert az apjának a mostani párja is gyermekes asszony, és bizony különbséget tesznek a gyermekek között. Mégpedig az ismerősöm gyermekének a kárára.
Azért az éremnek két oldala van.

ObudaFan # 2009.08.08. 13:37

Nem biztos. De akkor is gyakran így van, ha egyébként az anya elő tud adni olyan történetet, ami szerint nem ő a felelős. Azért a gyámhatóságnak ebben a kérdésben szigorúnak kell lennie.

Gabriella80 # 2009.08.08. 15:35

Kedves Fórumozók!
Én is próbáltam segítséget kérni ezen a fórumon, de érdemi választ nem kaptam.
Amit leszűrtem innen, hogy ez leginkább egy apapárti fórum, és az anya a hibás, a hazug.

• Az apa bármit tehet, lehet alkoholista, ütheti a gyereket, lehet agresszív, azért is az anya a hibás.
  • S ha a gyermek nem akar ezen okok miatt menni az apjához, azért is az anya a felelős.
  • Ha az apa nem foglalkozik a gyerekkel, nem akarja látni, illetve évekig nem látogatta, s a gyermek nem akar egy vadidegennel lenni, azért is az anya a felelős.

Kérdem én, hol nézi itt bárki is a gyermek érdekeit???
SEHOL!
Üdvözlet, további jó fórumozást!
Gabriella

Grád András # 2009.08.08. 16:12

Gabriella 80 az elcsépelt viccet juttatja az ember eszébe, amikor bemondja a rádió: Vigyázat, egy őrült száguld az autópályán szemben a forgalommal! Mire emberünk: Egy? Mind!

Az láthatólag fel sem vetődik a fejében, hogy esetleg nem mindenki (beleértve a neki válaszoló nőket is) megrögzött "apapárti", hanem ő elfogult a gyermek apjával szemben.

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kalamalyka # 2009.08.08. 16:18

Nos. Én is úgy érzem, hogy "érdemi" választ kapott itt Gabriella80. És az itt kapott hasznos tanácsokat sokkal jobb volna, ha megköszönné,mert ha e nélkül, tudatlanul vág neki egy pernek, akkor nagyobb arculcsapás lesz ezekkel szembesülni.
Csakhogy ezt ő még nem tudja, mert egyelőre csak kérdezősködik, fórumozgat. (És nem utolsó sorban reklamál) Pedig ugyanezen hozzáállással fog találkozni majd máshol is.

kisa6 # 2009.08.09. 15:00

Holnap megyünk pszichológus vzsgálatra gyermekkel együtt.Alperes messze lakik tőlünk,neki hol kell résztvennie ezen a vizsgálaton?Megkérdezhetünk-e valakit,hogy elment-e?Honnan tudhatjuk meg?Lehet hogy ez csak a tárgyaláson derül ki?

verde # 2009.08.09. 17:10

Ugyanaz a pszichológus kell, hogy vizsgáljon mindannyitokat. Én úgy tudom, hiszen csak így van értelme egy szakértői véleménynek.
Majd a szakértőnél találkoztok, általában egy időbe hívják be a feleket és szépen sorban bementek, külön-külön.

Éva09 # 2009.08.09. 18:43

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni. 3 éve váltam el a férjemtől, 2 gyermek után fizet gyerektartatást, havi 20 ezer Ft-ot. A nagyobbik gyermekem, most kezdi a középiskolát, így jóval nagyobb kiadással kell, hogy számoljunk.
Tudni kell hozzá, hogy a díj összege megegyezés alapján ennyi, az ex férjem akkor nem dolgozott, most már igen, emellett gyümölcsössel is foglalkozik, amit együtt telepítettünk, és az ebből származó jövedelméből nekünk semmit nem ad. Tehát a munkabére mellett, jelentős egyéb bevétele is van. Ezért szeretném kérni a gyermektartási díj emelését, de nem tudom érdemes-e belekezdenem.

Válaszokat előre is megköszönöm!
Üdv: Éva

ObudaFan # 2009.08.09. 19:42

Valószínűleg igen, de a megnövekedett szükségleteket, illetve az ő megnövekedett teljesítőképességét neked kell tudni bizonyítani.

rudolfgallery # 2009.08.09. 20:23

Üdvözlök minden kedves fórumozót!

Egy elvált apa vagyok és édesanyám azaz kislányom nagymamája nem láthatja unokályát, csak akkor amennyiben erre a volt feleségem engedélyt nem ad. Erre viszont igen kevés az esély.
Szeretném kérdezni,hogy ilyenkor mit lehet tenni?
Köszönöm!

Grád András # 2009.08.09. 20:59

Kedves Rudolfgallery!

Létezik nagyszülői kapcsolattartási jog, amelynek érvényesítését a gyámhivatalnál lehet kérni. Üdv:

_Wasp_ # 2009.08.09. 22:52

nehogy félreérthető legyen Grád András (egyébként jogilag szokásosan kifogástalan) válasza: a különélő szülő (ez esetbet ön) saját kapcsolattartásának ideje alatt lényegében oda viszi ahova akarja (tehát nyugodtan "leadhatja" a gyermeket a nagyszülőkhöz), ebbe az anyának egyáltalán semmi beleszólása nincsen. Érdemes ezért ezt mihamarabb tisztázni vele.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

meshi # 2009.08.10. 09:02

Kedves Fórumozók!
ismét kérdéssel, kéréssel fordulok felétek.
Az egyik a gyerektartással kapcsolatos: A gyerektartás fizetésének határideje minden hó 10-e. Papíron másfél éve váltunk el, a volt férjem átutalással teljesíti a fizetést. Mostanában valahogy mindig késés van (korábban sosem érkezik a pénz), nekem kell kérnem sms-ben (máshogyan nem hajlandó kommunikálni), nézzen utána. Kérdésem, hogy ez elegendő indok-e arra, hogy a munkahelyétől kérjem a letiltást? Ha igen, ezt a gyámhivatalnál,a bíróságon vagy a munkahelyén közvetlenül lehet kérnem? Milyen papírokat kell beadnom (vagy ezt munkahelye válogatja?). Nekem is vannak határidős befizetéseim, elegem van abból, hogy ha késik, nekem kell utánajárnom.
Másik kérdésem: a 6 éves gyermekünk két hétig apukával lesz nyári szünidő címén. Jogom van-e tudni előre, hogy merre, kivel lesznek? Apuka nem kommunikál, ha elviszi/hozza, gyakran még egy köszönésre sem futja felém. Ezen kívül megtiltotta, hogy telefonon fölhívjam és beszéljek a kisfiúval. A két hét hosszú idő (a hétvégi két napot még csak kibírom hívás nélkül), a kisfiúnak is hiányzom, ezt többször is említette már korábbi hosszabb ottlétei után, de apuka egyszerűen nem veszi föl a telefont, az érdeklődő sms-re sms-ben reagál, hogy jól van a gyerek, ne aggódjak. Ennek ellenére szeretnék két szót váltani a gyermekkel, de nem engedi. Mit tehetnék, ha vele nem lehet szót érteni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Éva09 # 2009.08.10. 10:56

Kedves ObudaFan!

Miként lehet ezt bizonyítani? Vagyis milyen konkrét bizonyítékokat kell, hogy mutassak?

Várom válaszod. Üdv:Éva

meshi # 2009.08.10. 11:37

kedves mosza!
köszönöm a gyors választ. próbáltam én is gyorsan válaszolni, de a megírt hozzászólás egyszerűen elszállt, begépelem még egyszer.

1. a papírjaimmal bevonulok a GyH-ba, első kör ezek szerint az övék, talán gyorsabb is, ha ott kezdek.
  2. természetesen csak körvonalas "tervet kérnék", szeretném tudni, merre, kivel lesz. Véletlen összefutás egyébként sem várható, mivel 140km-re lakunk egymástól. Ehhez kapcsolódik még néhány gondolat: ha orvosi ellátásra szorulna a gyermek, jogom van-e róla tudni, ha bármilyen gyógyszert beadnak neki? A gyrmekorvosunk pl. antibiót még sosem írt fel neki, lázat csillapítani sem gyógyszerre szoktunk 1. és 2. körben. Azt viszont tudom, hogy apuka 'gyógyszerimádó', ilyen esetben is egyből tablettához folyamodna. Utólag a gyermek szokta elmesélni, ha orvoshoz is vitték, persze a saját szavaival, szelektíven. Ha én viszem orvoshoz, írásban szoktam apukát tájékoztatni, kezelést/diétát persze - a gyermek beszámolója alapján - legtöbbször nem tartja be.

Ugye a kisfiú személyijét apuka nem válthatja ki egyedül, ahhoz kell a bírósági végzés is, ha az anya nincs ott? remélem..., nehogy a tudtom nélkül külföldre vigye.
üdv, meshi

sagit # 2009.08.10. 12:00

Tisztelt Hözzáértők!

Azt szeretném kérdezni hogy közös szülői felügyeletet a bíróság is elrendelhet e vagy csak a szülők közös döntését szentesíthet?
Előzmény:

Anyukával váláskor írtunk egy papírt(váláskor) amiben az első pont ez de sajnos nincs semmi részletezés hogy mit és miben. Ez az okirat alapján váltunk el..
Most hogy szükségen lenne a közös szölői felügyelet gyakorlására kiderült hogy nem jó így és a bíró sem figyelmeztetett. Most meg már anyuka nem akarja a kszf-t.

Mit tehetek?

köszönettel

ObudaFan # 2009.08.10. 13:18

A közös szülői felügyelet a szülők megegyezését feltételezi, és a megszüntetését bármelyik szülő bármikor kérheti.

Grád András # 2009.08.10. 13:21

Kedves Éva09!

A volt férje jövedelméről a bíróság kérni fog egy utolsó 12 hónapra vonatkozó keresetkimutatást. Az őstermelői működés- ha jogszerűen csinálja - szintén adóigazolással bizonyítható, mivel adóznia kell utána, de ha ezt nem teszi, maradnak a szomszédok, mint tanúk. A megnövekedett saját kiadásait pedig a gyermek vonatkozásában a legegyszerűbb a számlákkal bizonyítani, össze kell őket gyűjteni! Üdv: