Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.16. 10:39

Szerintem higgadj le, és aztán fogalmazd újra a kérdést.

Gergőke # 2019.05.16. 06:54

Kérdésem

A gyámügy engedni fogja h a gyereknek rosszabb legyen vagy egy változtatás miatt elveszítse a munkáját.
Köteleségem mindig alkalmazkodni h az ex apukának h jobb vagy a gyerek érdekeit tartja a gyámügy szem elött.
Apuci olyan indítványt akar beadni anivel keresztbe huzza a megélhetésünket és a gyerek két hétig felügyelet nélkül maradna.

Gergőke # 2019.05.16. 06:50

Segítsen valaki !

A történet egy egyedülálló anyáról szól aki egyedül tartja el a gyerekét .
A bírosági végzés alapján apuka láthatja és nyáron elviheti.
Apukának új barátnője lett aki könyvelő és változtatni akarnak a láthatóson hogy nyaralni tudjanak menni.

Én is könyvelő vagyok és a birósági határozat szerint az egész július az apukáé.

Mivel apuka és anyuka is csak 1 hetet tudd a munkája miatt kivenni bevezettük 2 éve hogy 2 hét az övé két hét az anyukáé.

Munkám könyvelő ezért 01-15 apuka
utána 16-31 anyuka.

Mivel munkám nem engedi máskori szabadságot. A probléma akkor lépet fel mikor apuka azt mondta h ő most hónap végét akarja.Nem tudom oda adni mivel akkor én nem tudok a gyerekemmel lenni és a gyerek 2 hétig kivel lenne.
Gyámügyhöz ment vele h elmehessen akkor nyaralni.
A gyerek járjon be addig a munkahelyemre és ne tudjak nyaralni vele mert az apuci nem veszi figyelembe aki tudja h másor nem tudom kivenni a szabadságom és elvesztem az állásom ha felboritani akarja.

siminono # 2019.05.15. 16:54

Kedves ObudaFan! Köszönöm a választ.
1: Csak a havi benzinköltségem az iskolába szállításhoz 22.000ft. Az autó csak miatta kell. Az étrendkiegészítők 16000. Számítógép, internet, Boardmaker program , nyomtatáshoz patron,papír ,laminálás a kommunikációs kártyákhoz. Tablet, program, szintén a kommunikációhoz. Extrém étkezés. Ja, és 24 órás ügyelet, egy pillanatra sem lehet magára hagyni. Mindennél jobban szeretem, de baromi idegesítő, mikor egy nap 126 alkalommal kell már most elmondani, hogy igen, karácsonykor megyünk Budapesten a fényvillamossal. Egyébként alig beszélő gyerekről van szó. Ennek nem tudom, mennyi a pénzbeli értéke. A többi, szinte mint a normális gyereké.Rezsi, ruha, étkezés, tisztálkodás. Fagyi, programok.
2. Apa 14 év alatt egy nyamvadt könyvet nem olvasott el az autizmusról.Nem is ért hozzá. Felelőtlen. Egy szobanövényt sem képes gondozni, nem egy gyereket. Nem tud főzni. Első héten, mikor elvitte, egy darab étrendkiegészítőt sem adott be, egész hétvégén. A mamánál a sok ember között megbolondul a gyerek. Nem bírja, ha sokan vannak körülötte, kiborul a zajtól. Én egy olyan speciális óvodában dolgozok, ahol csoportonként 2-2 autista kisgyereket integrálunk. Sokat olvastam róla, továbbképzésekre jártam. Tényleg kárt okoz, ha elviszi.
Szóval ahhoz kellene a segítség, hogy mit kellene tennem a bíróságon, hogy ne tegyen több kárt a gyerekben. A szemei folyamatosan gyulladtak. Megvárjam míg megvakul? Saját magát ütögeti. Eddig ezek a dolgai nem voltak!!

ObudaFan # 2019.05.15. 15:01

siminono

1. Hacsak a gyerek szükségletei az állapotából adódóan nem kiemelkedően nagyok, a 60e valóban reális, sőt. Nem sok esélye van annak, hogy perben több lesz.
  2. A leírtakból ezt sem látom reálisnak.
siminono # 2019.05.14. 17:35

Kedves Fórumozók! Hosszú leszek. 2014- ben ismertem meg gyermekem apját. Neki 3. nekem 2. házasság volt. Neki 1-1, nekem 2 gyerekem volt. nagyon szeretett volna közöset. 2005-ben meg is született közös kisfiunk. 2008-ban megkapta a diagnózist, autizmus, súlyos értelmi fogyatékossággal.Ekkor egy nagyváros melletti faluba költözTEM, hogy megfelelő ellátást kapjunk. A házat az általam eladott lakás, és az öröklött fél ház árából vettem. Apa nem volt hajlandó feladni addigi életét, hétvégente jött, ha jött, mivel kultúrház igazgatóként hét végén is gyakran volt programja. Előbb havi 80, majd 100, végül 120000 forinttal járult hozzá a havi költségekhez. Novemberben könnyes szemmel sírta (színész is az istenadta), hogy allergiás a kutyaszőrre, nem akar megfulladni, el kell mennie. A kutyát ő hozta...A felnőtt lányának azt mondta, 50 éves, eddig nem élt, élni akar.....Neeeem, nincs barátnő, impotens. Aztán kiderült:deeeeeeeee, van barátnő. Akinek persze a gyerek nem kell, csak a kirándulások, vacsik, diszkók. Megbeszéltük, havi 100000 forintot ad. Adott is, áprilisig. Most 60ezret utalt. Csak.Mert az ügyvéddel megbeszélték, ennyi jár. Persze. Hogy én nevelem, az én felelősségem, az én problémám, az természetes. Eszébe sem jut vállalni. Közösen vállaltuk, tehát az enyém. Ő elsétálhat. És immár anyagilag sem kell segíteni. havi 310000ft-t keres. én 250000-t. De Ő nagylelkűen hatvanat fizet. Két kérdésem lenne:
1- Hogyan tudnám elérni, hogy az eredetileg megbeszélt összeget fizesse?
2: Nem szeretném, ha elvinné. Nincs hová. Az irodájában lakik, vagy a mamánál, ahol jelenleg a sógornőm + sógor+ 2 gyerek. Megbízhatatlan, a gyerekre veszélyes: a felügyelete alatt csilipaprikát dörzsölt a szemébe, februárban overallban a Dunába esett, elítélték ittasan okozott balesetért, és úgy egyébként életképtelen.( Valószínűleg nem diagnosztizált autista,amit persze bizonyítani nem tudok, de veszélyes). Ha viszi, a mamához viszi, ahol le is passzolja. A gyerek nem érti. eddig évi 4-5 napot nyaralt ott.A kisfiúnk december óta éjszakánként felsikít, bepisil, a szemeit roncsolja.Az apja viselkedése tönkre teszi. Szóval azt szeretném, ha kap is láthatási jogot, az a felügyeletem alatt történjen. . Kérem segítsenek!! Köszönöm!

Burn Out # 2019.05.12. 17:33

döntés alatt bírósági, hatósági döntést értettem

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.12. 17:19

nem sért vele semmilyen döntést sem.
Dehogynem. A felek egyezsége éppen, hogy elsődleges - már kérdés, hogy nem végrehajtható.

Burn Out # 2019.05.12. 13:14

Milyen írásos megállapodás van?

Ha bírósági döntés nincs az elhelyezéséről, akkor nem kötelező visszaadnia, nem sért vele semmilyen döntést sem. Mielőbb bírósági eljárást kellene indítani gyermekelhelyezés iránt.

B.Katarína # 2019.05.12. 11:34

Üdv,

Baràtnöm ügyében szeretnék tanácsot kérni.
A két éves kisfia nála volt elhelyezve,van róla írásos megállapodás is.Nemrégiben gondok akadtak náluk otthon,és kérte volt férjét,hogy vegye magához pár napra a gyereket.Azóta az nem hajlandó vissza adni,és hetek óta még a láthatástól is eltiltotta a barátnöm.
Szeretnék tanácsot kérni,hogy mit érdemes csinálni,kihez kell fordulni.Rendörség nem segìt.

B.Katarína # 2019.05.12. 11:34

Üdv,

Baràtnöm ügyében szeretnék tanácsot kérni.
A két éves kisfia nála volt elhelyezve,van róla írásos megállapodás is.Nemrégiben gondok akadtak náluk otthon,és kérte volt férjét,hogy vegye magához pár napra a gyereket.Azóta az nem hajlandó vissza adni,és hetek óta még a láthatástól is eltiltotta a barátnöm.
Szeretnék tanácsot kérni,hogy mit érdemes csinálni,kihez kell fordulni.Rendörség nem segìt.

szoszkri # 2019.05.12. 07:38

Sajnos érdemben nem tudunk vele leülni beszélgetni,hogy mi majd közösen megegyezzünk.
Viszont a többi fontos kérdésre kérem, aki tud válaszoljon. Nagyon szépen köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.11. 22:04

Exel egyeztetni nem lehet.
Mindig lehet.

szoszkri # 2019.05.11. 20:55

Kedves Válaszadók!

Gyerektartás csökkentést szeretnék elindítani. Megszünt a régi munkahelyem,így felére esett vissza a fizetésem (130.000) az új helyen. A gyerektartás 55.000 Ft 1 gyermekre. Júliusban megszületik új Párommal a közös gyermekünk. Arról nem is ejtek szót, hogy van 60ezer forint hitelem.. Exel egyeztetni nem lehet. Egy lakásrészről lemondtam a javára, ő azt albérletnek kiadja.
Milyen úton induljak el? Ezek elfogadható indokok? A fizetés alól nem akarok kibújni, de nem tudok többet fizetni.
Köszönöm

wers # 2019.05.11. 14:56

tán téged kellett volna választania, bár mintha akkor még nem lettél volna ügyvéd... a másik meg még régebbi, de a történelem tudja magát újra írni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.11. 14:46

Hirtelen kettőre emlékszem, akit meg tudtam győzni, hogy jobban járnak. (Meg egyre, akit nem - de az aztán valóban rosszul is járt.)

wers # 2019.05.11. 11:59

„Ha az anya kéri, akkor nem?”
Neki nincs mit kérnie. Ő bejelenti, hogy a tartási kötelezettség megszűnt - a bíróság egy végzéssel megszünteti (vagy legalább korlátozza) a végrehajtást. Per nélkül.

Ja, igen, persze. Neked mi a tapasztalatod, szokták az anyák ezt maguktól kérni? (amennyit én látok magam körül, nem jellemző, de lehet, szűk a kör)

palota1 # 2019.05.11. 11:44

Kérdésem az lenne én mozgásomban korlátozott ember vagyok az anyuka a közös gyermekünket nem adja át nekem nem láthatom mondván te beteg vagy. Lehet kötelezni az anyát, ilyen esetben hogy láthatóság céljából az apa lakhelyére elvigye a gyermeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.10. 14:50

Ha az anya kéri, akkor nem?
Neki nincs mit kérnie. Ő bejelenti, hogy a tartási kötelezettség megszűnt - a bíróság egy végzéssel megszünteti (vagy legalább korlátozza) a végrehajtást. Per nélkül.

bery ary # 2019.05.10. 14:30

Tisztelt Válaszadók!
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a válaszát,sikerült mindenre választ kapnom és ami nem mindegy,a számomra is érthető nyelven!!!
Köszönöm!!!

wers # 2019.05.10. 06:08

Abból per lesz”. :) elfelejtettem idézetnek rajrolni

wers # 2019.05.10. 06:07

Abból per lesz." Ha az anya kéri, akkor nem? Végül mindenképpen kell a bíróság döntése, anélkül vonja a munkahely végtelenségig. Más az eljárás?

wers # 2019.05.10. 06:02

Ha az exeddel nem jutsz dűlőre, jöhet az iskola a fentiek alapján, ha megszűnésről tájékoztatnak, első körben itt is felszólítanám az exet, hogy jelentse be a bíróságon, az ugyanis az ő kötelessége.

Ezeket a köröket minek? Minek az iskola? Csak tudja az ember, mit csinál a gyereke!!! Jár-e iskolába, hova, mit tanul, hányas lett dolgozat.... Vagy magánnyomozó kell egy apának? Nemár.
Az ex meg nem fogja kezét-lábát törni, hogy nem kapjon minél tovább gyerektartást. Ha úgy véli, hogy már nem jár, adja be ő a bíróságra, azok majd úgyis nyilatkoztatják az anyát.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.10. 05:56

De ha nem teszi, teheted Te is.
Abból per lesz.

drbjozsef # 2019.05.10. 05:56

Meg még :

4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága](1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.