Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.07. 04:52

Fölösleges. A panasznapon egy titkárral vagy fogalmazóval találkoznál, ő sem értené jobban ezt a passzust, mint mi. Viszont a bíróság az ítéletében majd megmondja hogyan kell érteni.

vzoli # 2007.05.07. 06:08

Nekem az tűnne logikusnak, hogy ugyan a belföldi munkaviszonyra megállapított munkabér jelenkezik a tartásdíj megállapításának alapjaként, viszont a külföldi munkavégzéssel kapcsolatos juttatásra - az "euro-ellátmány"-ra - tekintettel százalékos arányát tekintve egy magasabb összegű tartásdíjat állapítanak meg a a belföldi munkaviszonnyal kapcsolatos munkabér - a "100.000 Ft" - terhére, hiszen amikor a férfi Magyarországon tartózkodik: nem csak kizárólag az a bizonyos 100.000 Ft szolgál megélhetése alapjául, hanem a külföldön keresett összeg is. Vagyis így a külföldi munkavállalással kapcsolatos keresetrész a tartásdíj tekintetében - feltehetően - egy nagyobb megállapított tartásdíj-százaléklábat eredményez a belföldi munkaviszonyra tekintettel fennálló keresetrész vonatkozásában, mint ahogy ez egyébként külföldi keresetrész létezése nélkül történnék. Persze, lehet, hogy egy hatalmasat tévedek.

Kereső1 # 2007.05.07. 09:58

Belátom, a problémám nem közérdekű, mindazonáltal számunkra igen fontos lenne a megoldása. Ha érdemi tanácsot nem is akar senki adni, azért jó lenne, ha legalább tippeket kaphatnék. ( 2007.05.04.) Köszönöm!

T r a v e n # 2007.05.07. 10:16

Kedves Kereső1!

Azért hallgatnak a jogász kollegák, mert ez már nem a jogi tanácsadás keretébe tartozna, hanem a szociális és életvezetési tanácsok körébe...

De néhány variáció álljon itt, legalább témaindításnak:

1. Amennyiben a volt házastársak nincs legálisan foglalkoztatva, hanem "feketén" dolgozik, semmit nem tudsz vele tenni...
2.Amennyiben változtatja a munkahelyét, akkor célszerű lenne az új Munkáltatóját megtalálni, hogy a végrehajtót erről értesítsd.
3. Amennyiben van saját nevén ingatlanja, nagy értékű ingósága, akkor arra vonatkozóan a végrehajtó fogja megtalálni és érvényesíteni az igényedet.

Kereső1 # 2007.05.07. 10:44

Ami azt illet, életvezetési tanácsokra is rá leszek szorulva, hiszen esetünkre valószínüleg az 1. pont érvényes, de most konkrétan "csak" a jogi oldala érdekel a dolognak. Ennyire könnyű ma kibújni a kötelezettségek teljesítése alól? Ezeknek a gyerekeknek innentől kezdve már semmi lehetőségük megtalálni az apjukat?

ObudaFan # 2007.05.07. 11:54

Az a helyzet a külföldi munkabérrel, hogy ebben az esetben ha a fix minimumot a bíróság arra alapozva állapítja meg, akkor ha hazajön a delikvens, a tartásdíj módosításáig piszok sokat kellene fizetnie. Ezért megállapítja a bíróság a százalékos marasztalást, ami mindaddig szép pénz, amíg külföldön keres az illető, és természetesen ha a %-os több a fixnél, a %-os végrehajtható.

vzoli # 2007.05.07. 12:16

Megpróbálom Kereső1 kérdését konkretizálni a jogászok számára, mert engem is érdekelne a válasz.

Tehát van egy apa, aki a bíróság által megállapított tartásdíjat nem fizeti. Tudott róla, hogy fizetnie kell, hiszen egy darabig vonták a fizetéséből. Amíg el lehetett érni, amíg volt bejelentett munkahelye. Aztán egyszerre hagyja el a munkahelyét, és változtatja meg a lakóhelyét. Igen nagy valószínűséggel azért, hogy ne lehessen elérni, hogy ne kelljen fizetnie, hogy kötelezettségektől mentesen vígan élhesse világát.

Mindez nem alapozza meg a tartás elmulasztása bűncselekményének alapos gyanúját, büntetőeljárás indításának lehetőségét?

Hiszen a történtekből sokkal inkább lehet következtetni a szándékos elkövetésre: a tartásdíj szándékos nem-fizetésében jelentkező mulasztásra, ennek felróhatóságára; mintsem arra, hogy a férfi valahol a nagyvilágban egy folyamatos önhiba- és felróhatóság-mentes állapotban leledzik a híd alatt, imára kulcsolt kezekkel, glóriával a feje körül, mert bár nap mint nap harcba indul munkát keresve, hogy tartásdíjfizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja, de ez valahogy önhibáján kívül nem sikerül neki. (Utóbbi eset azért tűnik számomra valószínűtlennek, mert az ilyen típusú emberek nem tűnnek el, mint szürke szamár a ködben.)

Plusz a férfi tartozik az anyának, ... vagy ha neki kikényszeríthető módon esetleg már nem is: az államnak biztosan a tartásdíj előlegezése miatt.

Ilyenkor mi történik?

Azon körülmények együttese, hogy az állami tartásdíj-előlegezés, és a férfi nem-elérhetősége - és ezzel együtt helyzetének, a felróhatóságával kapcsolatos körülményeknek a tisztázatlansága - nyilvánvaló tény; plusz a gyerek megélhetési körülményeinek rendezetlensége, meg az állam felé fennálló (és a tartásdíj-előlegezéssel egyre növekvő mértékű) tartozás léte nem ad okot arra, hogy akár hivatalból, akár az anya kezdeményezésére eljárás induljon - ha első körben nem is tartás elmulasztása bűncselekményének alapos gyanújával, de legalábbis - a bizonytalan helyzet felszámolása érdekében a férfi (ill. lakóhelye) felkutatására?

Azzal tisztában vagyok, hogy az eltűnt gépkocsikat is csak kb. úgy körözik, hogy nyilvántartásba veszik, és ha a nyilvántartás adatai alapján véletlenül rábukkannak: akkor a tulajnak szerencséje volt; ha meg nem: akkor nem volt.

De legalább ezen a szinten beindul valamiféle eljárás az eltűnésével igen nagy valószínűséggel a tartásdíjfizetési kötelezettsége alól kibújni igyekvő férfi ellen?

ObudaFan # 2007.05.07. 12:20

Abban teljesen igazad van, hogy a tartás elmulasztása megalapozott gyanúja fennáll. Más kérdés, hogy ilyen esetben többe kerülne a leves, mint a hús, vagyis szerintem elég ritkán mozgósít óriási erőket a magyar álam, hogy az ismeretlen helyen tartózkodó elkövetőt megtalálja, tekintettel a bűncselekmény tárgyi súlyára (súlytalanságára) is.

fenyőfa # 2007.05.07. 22:07

Azért is próbálok érdeklődni, hogy mi is az alapja ténylegesen a tartásdíjnak, mert közös megegyezéssel szeretnénk válni.Tehát nekünk kellene megállapodni a tartásdíj összegéről is.Ezért sem akarom, hogy a bíróság állapítsa meg, az már nem közös megegyezés,bár, ha tudnám,hogy érdemes, nem hagynám annyiban.
Ha viszont nem lehet alapja a tartásdíjnak az euro, akkor kár ebben is vitába bonyolódnom a férjemmel,meg sem említem a dolgot.
Ha viszont van esély, nem hagyom annyiban, a két gyerek miatt ,több évig tanulnak még,nagyon nem mindegy...
Tudom, hogy a panasznapon fogalmazó, vagy titkár van,nála nyújtottuk be a válókeresetet is, én laikus vagyok ugyan,de ahogy ott kérdezte a férjemet a keresetéről, nagyon profinak tűnt.Illetve olyannak, aki jól érti a dolgát.
Pedig a férjem már ahhoz is ragaszkodott volna, hogy csak a 100.000 ft.-ot vegyék jegyzőkönyvbe,mint keresetet, hiszen a többi, az "ellátmány".
De 2-3 jól irányzott kérdés, és máris a pontos összeg(euro.-stul:)) volt a jegyzőkönyvben,szóval, nem először találkozott ilyen esettel.

Pesca # 2007.05.08. 03:26

Tanácsot szeretnék kérni tartásdíjjal kapcsolatban. Pár hete zárult a válóperem. A volt férjem a válóper kezdetéig mindig jólfizetett felsővezető volt multi cégeknél. Konkrétan ez 1 millión túli bruttó bért jelentett. A perünk folyamán kirúgatta magát az utolsó munkahelyéről és egy barátja cégénél helyezkedett el minimálbérrel.
A többi jövedelmét úgy szerzi meg, hogy egy másik barátja leszámláz a munkáltatónak egy nagyobb összeget és a volt férjemmel egymás között elszámolnak zsebbe. A tartásdíj összege a bejelentett minimál bér alapján került megállapításra.A bírónő komolyan aggódott, hogy ebből hogy fizet havonta 20.000 Ft-ot. Mivel bizonyítani sehogy nem tudom, a bíróságon nem tettem szóvá a volt férjem valódi jövedelmét. Simán letegadja a barátaival együtt. Mit tehetek ebben a helyzetben?

fati # 2007.05.08. 04:44

Érdeklődni szeretnék mit tehetnék, a lánypm fél éves volt mikor az édesapjával külön mentünk,most a lányom 9éves.Évekig felénk se nézett,3évvel ezelőtt az én kérésemre találkozott a lányunkkal.Ígérte,hogy fizett gyerektartást,de ez a 9év alatt,3szor 5000ft volt ami semmire nem elég.A lányom nem akar találkozni,vagy elmenni az apjával,ettől függetlenül perelhetem a gyerektartásért?Vissza menőleg mennyi időre lehet kérni agyerektartást?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.08. 09:28

Igen. Hat hónap.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.08. 09:31

Pesca: lehet azt bizonyítani. Az APEH éppenséggel mostanában mutatja meg, hogy nagyon is lehet. Kérd a tartásdíj felemelését! Persze, keress egy jó ügyvédet.

ObudaFan # 2007.05.08. 17:58

Sőt, lehet, hogy egy APEH-vizsgálat lehetőségének felvetése is elég lesz a megegyezéshez.

tynus # 2007.05.09. 11:29

Segítséget szeretnék kérni tőletek. Kicsit bonyolult az ügy. Párommal élettársi kapcsolatban élünk, van egy közös gyerekünk, aki 5hónapos. Páromnak az előző házasságából van egy gyereke, most a volt neje beadta a gyerektartás emelését, a bíróság elfogadta, bár nem tudom, milyen alapon. Minimálbére van, 57.000 valahányszáz ft a nettója. Ebből vonnak 15-öt, de most 8hónapig 20-at, mert fél évre visszamenőleg kérte az ex. Az az igazság, hogy ezt mi nem tudjuk kifizetni. Én eddig tgyáson voltam, kaptam 86.000-t de most lejárt, és kb. 12-15-tel fogok kevesebbet kapni. Ebből itt van még a közös gyerek, a lakáshitel, a rezsi, nem fog maradni semmi pénzünk. Fellebbezni nem lehet, mert a párom a bíróságon elfogadta az összeget, mondván, hogy nem tud mindig bíróságra járni...(ezt inkább nem kommentálom, hogy erről a hozzáállásról mit gondolok:))Mit lehet ilyenkor tenni? Beadhatom énis a gyerektartást a picire, hivatkozva az élettársi vagyonközösség megszüntetésére?Mert ha nekem is 15-öt hazaad, akkor marad 22000 Ft-ja a fizetéséből, ami semmire nem elég. Tud valaki segíteni nekem?

ObudaFan # 2007.05.09. 16:42

Indíthatsz keresetet te is gyermektartás iránt - az élettársaddal szemben, akkor is, ha még együtt éltek. Itt valószínűleg az exfeleség perbevonására is szükség lesz, mert kettőtök követelése együtt meghaladja élettársad keresetének 50%-át. Így tehát tulajdonképpen elképzelhető, hogy valamelyest el tudod érni magad is, hogy faragjon le valamit a bíróság a jövőre nézve az élettársad által fizetendő díjból.

május # 2007.05.09. 17:57

Nagyon érdekes dolgot lehet megtudni a hozzászólásokból! Klassz ez az oldal!

május # 2007.05.10. 06:02

Gyerektartás ügyben kérnék segítséget. A napokban vitába kerültem egy baráti összejövetelen, mert a csajszi túl okosnak képzelte magát. Mindenesetre szeretnék tisztán látni ebben az ügyben, mert hasonló probléma előtt állok én is. Adott egy apa, aki fizeti a gy.tartást, immáron 17 éve. Az anyánál van a gyerek, aki betöltötte a 19 évét. Most fejezi be a szakközépiskolát. A kérdés meddig köteles az apa a gyermek után fizetni? Ha betöltötte a 18-at, akkor milyen jogszabályok vonatkoznak a nagykorú után fizetett gy.tartás összegére?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.10. 06:18

A szülő ekkor már nem köteles saját tartása terhére fizetni a díjat, és figyelemmel kell lenni a nagykorú gyermek saját jövedelmére, vagyoni helyzetére is. És persze, csak akkor jár a díj, ha tanul.

Viszont a megállapított díjat csak a bíróság csökkentheti vagy szüntetheti meg. Amíg ilyen döntés nincs, addig a szülő köteles fizetni.

ObudaFan # 2007.05.10. 11:24

május!

Kicsit olvass vissza.
Szerintem csak én csak ebben a topicban már többször írtam részletes kifejtését annak, amit az előttem szóló - helyesen - megállapított.

május # 2007.05.11. 05:58

Köszönöm a válaszokat, ezek szerint nekem volt igazam a "vitában"!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.11. 17:31

Az attól függ, mit mondtál. :)

macsek29 # 2007.05.12. 10:24

Kedves szakértők!
Nagyon nehéz élethelyzetben vagyok, aminek jogi "hátterével", következményeivel szeretnék tisztába jönni. Év eleje óta tartó házassági válságomban (hullámvölgyünkben?) másodszor vagyok terhes, most járok a 2. hónapban. Békülések ellenére a férjem per pillanat (vagy ismét) ott tart, hogy válni akar, és azt akarja, hogy vetessem el a gyereket.
Én szeretnék a férjemmel boldogan élni, és természetesen megtartani a gyermeket. Ezzel viszont kockáztatom azt a lehetőséget, hogy egyedül kell majd esetleg felnevelnem a babát. Kérdéseim a következők lennének:

1. befolyásolja a tartásdíj "jogosultságot", ha a születéskor esetleg már elváltunk, illetve az, hogy a férjem nem szeretné megtartani a gyereket
  2. olvastam a tartásdíj összegének meghatározásával kapcsolatban, hogy ott nem csak a férjem, hanem az én jövedelmemet is figyelembe veszik (előző évit). Hogyan befolyásolja ezt az a tény, hogy én bár per pillanat rendkívül jól keresek, ha megszülöm a babát, rövid időn belül kvázi nem lesz jövedelmem.
  3. férjem is jól keres, jóval a bruttó 1 m fölött, ilyen körülmények között mire számíthatok?

Bár a férjem állandóan a válást emlegeti, meg hogy fizessem ki (miből?), ne is lássuk egymást, de a válókeresetet (hála Istennek) még nem adta be...
Előre is nagyon köszönöm a segítő hozzászólásokat!

nyusz66 # 2007.05.12. 11:41

A jogi részleteket majd a jogértők kielemzik, laikusként annyit, hogy úgy tudom, ha a gyerek a házasság fennállása idején fogant, akkor az apaságot még csak nem is vizsgálják, és a tartásdíjat az apa kívánsága nem befolyásolja - ugyanis, ha annyira tutkóra nem akart gyereket, akkor gumit használt volna...

Ami a magán részét illeti, ha belekotyoghatok: én a helyedben alkut kötnék a férjeddel, hogy belemész a közös megegyezéses válásba HA végigcsinál veled egy házzasságterápiát, és még azután is ezt akarja. Aztán hajrá - teljes erővel dolgozni azon, hogy sikerüljön megmenteni a házasságot. Nagyon együttérzek veled, és drukkolok, hogy sikerüljön!

ObudaFan # 2007.05.12. 14:53

A tartásdíj összegét egyáltalán nem érinti, hogy elváltok-e születés előtt, vagy sem. A te jövedelmed változása viszont mindenképpen érinti a tartásdíj mértékét.