Gyerektartás és láthatás

wers # 2019.08.01. 11:19

:) azt hittem, csak nekem furcsa a válasz.

drbjozsef # 2019.08.01. 10:02

bernipasztor,

Mentesség 4 gyerektől van, a 3 gyerekesek még csak kedvezményt kapnak (csak sokkal többet mint az 1-2).

A gyermektartásdíj megállapítása elsősorban a gyerek szükségletei alapján történik, figyelembe véve a szülők jövedelmi és vagyoni viszonyait. Főszabályként egy évi nettó jövedelmet néznek, vagyis szerintem igen, a kedvezményeket is, de ez csak egy szempont a nagyon sok közül, és még csak nem is a legfontosabb. Ha várható, hogy 1-2 éven belül nem jár már neked a családi kedvezmény (mert a saját háztartásban nevelt egyetemre megy), de még sok évig kell fizess egy kicsi után valakinek, akkor ezt jelezni kell a bíróságon, és figyelembe veszik.

https://www.vidakovics.hu/…ektartasdij/

bernipasztor # 2019.08.01. 09:06

Kedves mindenki, nem találtam ilyen kérdést.
Abban tudnának nekem segíteni,hogy a gyerektartás díjába beleszámít az 1-2 gyerek után járó adókedvezmény vagy a teljes adomentesség 3 gyerek után? Vagy csak a fizetést nézik ilyenkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 18:45

Nem tetted jól.

biucika800 # 2019.07.31. 18:10

Üdvözlet!
Abban szeretném kerni a segítséget, hogy mi a teendő akkor ha a volt élettárs több mint 1 éve nem fizeti a megállapított tartás díjjat? Voltam a bíroságon ezzel kapcsolatban ahol hosszas ügyintézés után végre egy 2 hónapja kapom az államilag megelőlegezett gyerektartást és a kedves uriember kapott 2 hónap elzárást ez miatt. Valószínűleg ez megilyesztette és rózsaszín postai utalványon adott fel gyerektartás címén pénzt amit első körben nem vettem át. Tehát mit tegyek ilyen esetben jól tettem, hogy nem vettem át vagy ebből probléma lesz? Mert ha átveszem akkor az állami gyetektartást meg kell szüntetni. Csak sajnos az úriember nem a fizetésről híres.
Előre is köszönöm a választ.

attesz11269 # 2019.07.07. 17:59

Tehát jogilag bírósági ítéletről van szó, vagy legalábbis annak tekintendő a végzés.
Köszönöm a gyors választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.07. 17:24

Ülj le egy kicsit, és tisztázd magadban, mi is a problémád. Aztán kérdezz újra. (Egyébként a bíróság egyezséget jóváhagyó végzése ítélethatályú. De hidd el nekem, neked nem ez a problémád.)

attesz11269 # 2019.07.07. 14:49

Üdvözletem!

Tisztelt szakértők!

A fiam befejezte a tanulmányait, s nem is kíván a továbbiakban felsőoktatási intézményben tanulni. Már nagykorú. Abban a kérdésben nem látok teljesen tisztán, hogy amennyiben a házasság egyezség bírói végzésben történő jóváhagyással, illetve ezt követően ítélettel szűnt meg, tehát a tartásdíj mértéke nem a bíróság által került meghatározásra, hanem az egyezségben került rögzítésre, akkor a annak a személynek, akinek a kezéhez a tartásdíjat folyósítják, be kell-e jelentenie a bíróságon a tartásra való jog megszűnését? Vagy a bejelentési kötelezettség csak a bírósági per során, a bíró ítéletében megállapított tartásdíj esetén szükséges?
Esetemben az egyezség jött létre, melyet a bíróság külön végzésben hagyott jóvá. A tartásdíjat az évek folyamán közös megegyezéssel, de a bíróság kihagyásával meg is emeltük. Szóval amennyiben úgy látom, hogy másként kívánom a gyermekemet segíteni, vagy közvetlenül neki kívánom az általam továbbra is jónak látott megélhetési támogatást folyósítani, felhagyhatok a tartásdíj további fizetésével, vagy az én esetemben is szükséges a bíróság bevonása? A Ptk. "4:211. § [A tartási kötelezettség megszüntetése]" passzusa csak a bírósági ítéletben megállapított tartásdíj esetén releváns?

Előre is köszönöm a választ!

Rebugra # 2019.07.01. 21:49

Tisztelt Jogi Fórum , gyermektartási ügyben kérdezem önöket.
Külföldön éltünk, 2017-ben elváltunk, érzelmi zsarolással, és a válás gyorsabb menetele és "úgyis jól keresek" címszó miatt megállapodtunk egy elég magas gyermektartási díjban ami 110.000 Ft a részemről. Így sikerült a számára elégedetten probléma nélkül a válás. (Nem is tudtam volna Magyarországra utazni ,ha több tárgyalás lett volna a viták miatt). A volt feleségem azóta megházasodott, másik gyereke is született, lakást is vettek, én pedig külföldi munkámból kifolyólag évi 1-2 szer látom a kislányom (5éves). Mára már kicsit sokallom az akkor megegyezett összegben, annak tudatában, hogy a lányom gyermektartási összegéből biztos jut a másik gyermeknek is, illetve az ex feleségemnek is, hiszen az elmúlt 3-4 éveben,illetve a mai napig nem dolgozik. Úgy tudom nem nekem meg egyedül eltartani őt, 50-50%-ban. Kérdésem önökhöz:
Milyen módom tudom a gyermektartási díjat leszállítani? (Annak tudatában, hogy felvetettem, elmondtam hogy mit szeretnék, de nyilván hallani sem akar róla, és nem egyezik bele). Egyáltalán jogos a felvetésem? A kislányom egészséges, van hol laknia saját házban, az óvoda 1 km-re van, szóval részemről magas az összeg, még egyszer hangsúlyozom, hogy ha tudnám hogy csak is neki utalom, de sajnos nem. Németországban élek, dolgozom, időmből nem telik ki hogy Magyarországra utazgassak 2-3 havonta a tárgyalásokra. Ügyvédet fogadjak? Vagy adjak be egy keresetet? Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a válaszukat. Ferenc

mesike32 # 2019.06.24. 18:24

Tisztelt Szakértők!

3 hónapja kellene kapnom tartásdíjat minimum 15 ezret. A cég előjegyezte letiltásra de a 3 hónap alatt összesen 5280Ft-ot kaptam. A végrehajtómnak jeleztem a problémát de még válasz sem jött tőle egy hónapja már. Mi ilyenkor a teendő? Tehetek feljelentést? Mi lehet az oka annak, hogy a cég nem utalja az összegeket holott lenyilatkozta, hogy lenne miből lefogni? Köszönöm a válaszokat előre is.

NagyN11 # 2019.06.24. 16:44

Tisztelt Szakértők!
A párommal 4 éve élünk együtt, a volt élettársától van egy gyermeke - előttem már éve óta nem éltek rendesen együtt -. A párom elköltözött Bp-re hozzám, a fia 200 km-re van tőlünk. Az exe eleinte nem vette zokon ezt, vadul elkezdett új férfit találni, lett is új férje és kisbabájuk, de amint meglett neki az új élete, minket állandóan zaklat és nem lehet vele kommunikálni, csak támad és idegbeteg. A párom a fiával tartja a kapcsolatot, de az anyja ellene neveli, élőben ritkán van kedve találkozni (mondjuk sehova nem megy, folyton a szobájában gépezik). Egyszer csak jött egy idézés, mert a nő beperelte. Semmit nem tudunk, mire fel, fizeti a tartásdíjat, és nem tudjuk, hogy hogy kellene felkészülni, fogadjon-e ügyvédet, és vele menjen vagy elég higgadtan ott lenni és válaszolni mindenre (nem együttműködő a nő, de a párom igen). Vele semmiképpen nem szeretnénk erről beszélni, mert rosszindulatú és kárörvendő típus, érdemben úgysem lehetne semmit kihozni a beszélgetésből. Ilyen szempontból jobb is, hogy lesz tárgyalás, de azt nem szeretnénk, ha ő alaptalan vádakkal és ügyvéddel letámadná a párom. Szóval, hogyan készüljön egy ilyen gyermekelhelyezési tárgyalásra?
Köszönöm. Flóra

ObudaFan # 2019.06.05. 13:44

Robicsucsu

A gyerektartást fizetni kell, ennek hiányában végre fogják hajtani, és akár büntetőeljárás is indulhat ellened. Az egyéb ügyek vonatkozásában lehet vagyonjogi pert indítani, ha a megállapodásotok mellett még van értelme.

ObudaFan # 2019.06.05. 13:15

mesike32

A nettója fele járna neked, de hogy ki nem mond igazat, azt innen lehetetlen megmondani.

Robicsucsu # 2019.06.04. 13:20

Tisztelt Jogi fórum!
4 éve váltunk el,mindent hátra hagytam csak a személyes tárgyaimat hoztam el az ingatlanból.Az ingatlant az eszközkezelőnek adtuk el,a bíróság 25 ezer forint gyerektartást állapított meg illetve abban egyeztünk meg,hogy a párszáz ezer forintos hitelünket kifizetem.Állami cégnél dolgozom így könnyű volt a behajtónak tiltani.A volt asszony egy percet sem dolgozott életében.Az összes hitel az én nevemen volt/van. 200 ezer nettóm van és ennek az 50%-át tiltják már 4 éve!Volt szerződés hossazbbításom ami esetemben 800 ezer forint lett volna,ezt is egyösszegben lefogták.Az eszközkezelő ajánlatot tett a volt nejemnek,hogy vissza vásárolhatja az ingatlant részletekben.Ő ezzel élt,én lemondtam az ingatlanról.A gyerektartással egyszer sem késtem. Tehát:lemondtam az ingatlanról,teljesen bebútorozzottan ott hagytam az akkor 7 éves kislányomat nézve,kifizettem eddig 3 millió hitelt,fizetem a havi 25 ezer gyerektartást,de most ismét kiesett a szekrényből egy csontváz-4 milliót tiltanak ismét 50%-al. Így 94 ezret keresek ebből még 25 a gyerektartás,se bútorom,se lakásom.Mitévő legyek? Egyszerűen ne fizessem a gyerektartást tovább?Az összes letiltást tudom igyzaolni a munkáltatómtól?Ne fizessek és a bíróság berendel és akkor elmondom?Ügyvédre nincs pénzem. A válást is én fizettem,mert neki nincs keresete!Kérem segítsen,mert nagyon el vagyok keseredve.Köszönöm válaszát

mesike32 # 2019.06.04. 12:16

Kedves Fórum!
Válaszolna valaki a nemrég kiírt problémámra?Köszönöm

mesike32 # 2019.06.04. 10:01

A végrehajtónak először jár 14000Ft ezt elfelejtettem beleírni de akkor sem stimmel semmi ezzel az egésszel

mesike32 # 2019.06.04. 09:44

Jó napot kívánok ! Bírósági papír szerint április 30-ától kapnom kellett volna folyamatos gyerektartást. Van 277ezer elmaradt is. A letiltás a munkabér 50%-ra van kiadva .Az apa 97000Ft-ot kap. A végrehajtó állítólag 8000Ft-ot kapott csak május16-án.A volt párom azt állítja a cég az én részem is a végrehajtónak küldte de sem a végrehajtó sem a volt párom nem igazolta még a letiltott összeget. Azt mondta a végrehajtó várjuk meg június 15-ét és utána felszólítja a céget. Az lenne a kérdésem ki nem mond igazat? Illetve jól gondolom hogy kb. havi 50ezer járna nekem? Mert a levonandó összegnél ismeretlent írt a cég.Köszönöm

rigoz # 2019.05.29. 15:34

Ha az egyezség jogerős, akkor innentől az hatályos.

sissy074 # 2019.05.29. 15:28

Kedves rigoz!Köszönöm a választ.A mai tárgyaláson a szülői felügyeleti jogban is megegyeztünk ami az enyém lett.A láthatásnál,és a felügyeleti jognál is mindketten lemondtunk a fellebbezésről,így azt mondták az már jogerős.Vita csak a tartásdíj összegéről,és a válás okának kimondásánál van. :-( Így szeptemberben lesz még egy újabb perfelvételi tárgyalás.

rigoz # 2019.05.29. 15:10

Tisztelt sissy074!

Várhatóan ez az ideiglenes intézkedés - amennyiben kérte valamelyikük a felügyeleti jog megváltoztatását is - a válóper jogerős befejezéséig, avagy addig lesz hatályos, amíg - kérelmükre vagy a gyermek érdekében hivatalból - a bíróság másként nem rendelkezik újabb ideiglenes intézkedést tevő végzésével.

A kapcsolattartással kapcsolatos végrehajtási kérdésekről nem a családsegítő, hanem az Ő javaslatát is figyelembe véve a gyermek lakóhelye szerint illetékes járási hivatal Gyámügyi és Igazságügyi Osztálya, mint gyámhatóság határozattal dönt.

sissy074 # 2019.05.29. 14:23

Kedves Fórumozók!

Ma volt a válóperünk perfelvételi tárgyalása.December óta felügyelt kapcsolattartás van 2 hetente 2 óra időtartamban a kapcsolatügyeleten.Ma a bíróságon ebben egyezséget kötöttünk,hogy ez így maradjon.
A kérdésem,hogy ez az ítélet meddig lesz életben?Vagy ezt ki és mikor változtathatja majd meg?
A kapcsolatügyeleti első megbeszélésen mondták,hogy bizonyos idő elteltével majd apuka egyedül is elviheti őket,mert fokozati szintek vannak.Ilyenről nem volt szó a tárgyaláson.Valaki segítene ezt megérteni,hogy is működik ez?Akkor a kapcsolat ügyeleten a családsegítő fogja eldönteni,mikortól viheti el majd apuka a gyerekeket és tarthat kapcsolatot felügyelet nélkül is?Köszönöm ha valaki segít ebben eligazodni.

ObudaFan # 2019.05.28. 13:47

KTihi

Főszabály szerint nem, de vannak kivételek.
Pl.: a Ptk. 4:211. § (1) bekezdése szerint az a személy, akinek a kezéhez a tartásdíjat folyósítják, köteles

• a kötelezett egyidejű értesítése mellett - a bíróságnak bejelenteni, ha a jogosult tartásra való

rászorultsága megszűnt. Az e kötelezettségének elmulasztásából eredő kárért a szerződésen kívül
okozott károkért való felelősség általános szabályai szerint felel.

KTihi # 2019.05.28. 12:00

Tisztelt Fórum!

Tartásdíj módosítása (csökkentése) miatti tárgyalás során kérheti valaki a különbözet visszautalását az átmeneti időszakra (amíg a tárgyalás, egyeztetés tartott)?

vivien63 # 2019.05.18. 14:45

T. Fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy ha az apával van láthatáson a gyerek hétvégére, 3é, akkor van-e joga állandóan hívogatni az apát, hogy most épp hol van a gyerek? Mert az anyja szerint ezt neki joga van tudni. Ha épp elmennek pl. állatkertbe, akkor azt neki tudnia kell, hogy nem a lakásban van, hanem ott. Folyamatosan zaklatja az apát ezzel.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.16. 15:20

A múlt héten volt itt egy ember, aki német nyelven bármely európai ország hamis okmányait, igazolványait kínálta, ahhoz képest a te posztod semmi. Igaz, ezt többen értik.