Sziasztok!A segítségeteket szeretném kérni! 9 hónapja vagyunk együtt a párommal kb 7hónapja együtt is élünk.A páromnak van egy 4és fél éves kisfia akit az édesanyja nevel...Azaz nem is ő hanem a nagymama mert a csaj csak odaadja neki h hétköznap a nagyi vigye oviba és hozza el. Tehát nagy részt a nagymamával van a gyerek.Eddig (amíg nem ismert meg engem a párom) elvihette a gyereket rendszeresen hétvégére is(anyuka ilyenkor pasizott stb.) Amióta vagyok összesen 4szer láthatta a gyereket akkor is csak pár órára.Az indoklás, hogy túl kicsi!A bíróságra beadtuk a láthatás kérvényét, csak tudni szeretném, hogy mire számíthatunk.Tényleg kicsi még a gyerek?Szívesen várom a személyes tapasztalatokat is!Köszi!Lujzi
Gyerektartás és láthatás
Kedves Sió !
Nos én saját tapasztalatból mondom :
Neked azt kell bizonyítanod hogy a másik szülő alkalmatlan a nevelésre egyébként nem fogják tőle elvenni a gyereket. Hiába vagy te jobb ha a nevelésre ő is alkalmas...
köszönöm!
magam is hasonlóra gondoltam.
igazából rendkívül nehéz szembeszállni egyáltalán a helyzettel. egy olyan ember ellen harcolni, nemes üggyel, akivel azért jó pár évet éltem.
na ez nehéz dolog.
meg aztán nagyon sok szemétséget elkövetett velem szemben mióta nem élünk együtt. végül is megérdemli.sajnálom.
az egészet.
elsősorban arra lesznek kiváncsiak, mit tudsz és akarsz megadni a gyermekednek, amit az anya nem képes (nem az anyagiakról beszélünk, hiszen azt különélő szülőként is megadhatod), hanem inkább több törődésről.
Nagy hátrányban vagy, hogy most nem nálad van a gyermek, a bíróság igencsak szereti a status quo-t fenntartani, tehát nem piszkál bele működő viszonyokba.
Ha jogszerűen nálad lenne a gyermek, akkor az esélyeid sokszorosára nőnének, ezért szerintem megérné felvállalni néhány konfliktust.
Ha nem biztosítják számodra a kapcsolattartást megfelelően, akkor ez jó ok arra, hogy nálad helyezzék el a gyermeket, hiszen a másik szülő ezzel az alkalmatlanságát bizonyítja. Csak ehhez az kell, hogy legyen kapcsolattartás, tehát pl. állapodjatok meg róla, vagy hogy nem nálad legyen elhelyezve a gyermek, és ezzel együtt te kapcsolattartási jogosultságot kapj. (viszont az ugye rontja az esélyeidet, hogy nincs nálad a gyermek)
ne arra koncentrálj, hogy befeketítsd a másik szülőt, hanem arra, hogy objetkíven érvelve, számodra előnyösen elő tudd vezetni, nálad miért lenne jobb helye a gyermeknek.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
szeretném azért a tényeket is megkérdezni.
mit érdemes előadni a bíróságon, /érvként, hogy nállam helyezzék el a kisfiamat?/ abból amit leírtam az anyáról, és az egész szerintem lehetetlen helyzetről?
gondolom konkrétumok, dátumok, tanuk.
azért ha van aki tud ebben segíteni azt megköszönném. nem komplett beszédre gondolok, /az sem lenne rossz/ a sarokpontokban is elég ha segít valaki.
Tehát orvoshoz.
Szerintem is.
Viszont magától a büdös életbe sem jön el.
A bíróság figyelmét felhívni, és szakvéleményt kérni a nevelésre való alkalmasságáról? Ez járható út volna?
Egyébként ég és föld vagyunk, ő állandóan ingerült a gyerekkel.
Szereti a gyerek, szereti, de valahogy azt érzem, hogy engem jobban. Persze nem bízom el magam, hiszen ő az édesanyja.
De olyan elánnal tud bújni hozzám, és olyan mélyen ragaszkodik hozzám, /legalábbis így érzem/ amit náluk soha nem tapasztaltam még.
Mondjuk én még soha nem emeltem fel a hangomat akkor, amikor itt van, fegyelmezni is halkan szoktam. Nekem a halk szóra mindent megtesz.
Az anyjának a kiabálásra sem. Azért ez is sokat elárul szerintem...
A bíróság a szakértőt kirendeli? És akkor megint 4 hónap a következő tárgyalásig?
Lassan felnő a gyerek mire eredmény lesz...
Pszichiáterhez kellene elvinni mert a betegsége hosszú távon még nagy baj okozója lehet.,
önerőből kimászni a gödörből képtelen, sőt...
A leírtak alapján szerintem jelenleg nem tud és nem is képes kellő felelőséggel gondoskodni a gyermekről.
Menj el a gyámhatósághoz és mondj el mindent, és kérd az írásbeli hozzájárulásukat hogy a gyermeket magadhoz vehesd - aztán a végleges elhelyezés kérdésében a bíróság majd dönt.
Ügyvéded neked is legyen, már az "ősküvelet" miatt is...
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdv.
Igen. Próbálkoztam.
Az ügyvédje egy őskövület, egy olyan nő, akinek a max szava járása a bevett bírói gyakorlat.
Ő javasolja folyamatosan a 2 hetente 09.00-15.00- óráig történő láthatást. Nonszensz!
Mediátoron túl vagyunk nem jött el, szakpszichológuson túl vagyunk, rácsapta az ajtót, hogy kitörtek a pántok a helyéről!
Pszichológust kerestem kb. 1 hónapja, oda sem volt hajlandó eljönni.
Ennél többet ember nem tehet.
Most pl. követtem tanúval az autóját. Kb 20 km volt az útja, fogalma nem volt hol van a gyerek. Minden rokont végig járt, mire megtalálta az egyik nővérénél.
Saját ügyvéd? Egy sem tudja elképzelni, hogy az apánál helyezzék el a gyereket. Mintha ez mumus volna. Pedig nem az. Amennyi időt van a gyerekével, ezt az időt én is meg tudom neki adni, ha nálam van a gyerek.
Ja majd elfelejtettem. A gyereknek tüdőgyulladása van. Még így is ráncigálják ide-oda, belátás nélkül.
sió,
Az esélyeket illetően mi is csak találgatni tudunk. A legtöbb, ami felelősen mondható, hogy megjósolhatatlan a kimenetele az elhelyezési pernek, mivel annyi változó van benne és olyan tág tere van a bíró mérlegelésének. Tudom, ez nem lesz "megfelelő válasz", de sajnos pontos előrejelzést legfeljebb az adhatna, aki a jövőbe lát.
Megegyezésre azonban több lehetőség is van. Próbálkozott már azzal, hogy ügyvéd vagy mediátor közvetítésével próbáljon meg egyezséget kötni?
Kérdésem a következő lenne:
Egy esetleges gyermek-elhelyezési kérelem részemről milyen esélyű lenne?
A válásunk 2 éve húzódik a feleségem hibájából, nem hajlandó semmilyen megegyezésre, csak a bevett bírói gyakorlatot ismételgeti, azon belül is a majd ha lesz hozzá kedvem oda adom a gyereket.
Jelenleg az anya keveset tud a gyerekemmel lenni, tevőleges gondozását nem tudja biztosítani, mivel reggel fél hatkor elmegy otthonról és este 4-7 óra között ér haza.
Segítő családtagok (édesanyja, testvérei, azok gyerekei) biztosítják a gyerek bölcsődébe vitelét és onnan elhozását, a gyermek ide-oda dobálásával. Az anya valamelyik családtagjánál „veszi át” a gyereket sokszor este 8 órakor! Szabályozatlan a gyerek napirendje, sokszor nem tudja az anya, hogy éppen hol van a gyerek, melyik családtagnál keresse.
A gyereket jelenleg mindenki neveli az anya családjából, és nevelő hatását akaratlanul is kifejti, mindenféle felelősség nélkül.
Anya, a gyermek velem töltött idejét önkényesen korlátozza, mindenkor elsőbbségi jogosítványokkal ruházza fel családtagjait velem, az apával szemben.
Saját személyét kijelölte „időpont beosztónak”, és tanukkal bizonyíthatóan rendszeresen akadályt gördít az apa-gyermek kapcsolat elé. A gyereknek meggyőződésem szerint 1 apára, és 1 anyára van szüksége. Az egyéb családtagoknak, a gyermek életében különélő szülők esetében is mindenkor a szülők után kell jönni. Tanukkal igazolhatóan, többször fenyegetőzve/kijelentette, hogy jelenlegi kapcsolatát, teszi meg a gyerek apjának, és nekem semmilyen szerepet nem szán a továbbiakban, mindössze a gyerektartás összegére korlátozódik a kapcsolatom a gyerekkel.
Feleségem viselkedéséből a gyermeknek a tőlem való tudatos elidegenítésére lehet következtetni!
a kisfiam megszületése óta semmilyen tájékoztatást nem kapok az anyától a kisfiam egészségéről, a tájékoztatás teljes hiánya napi szinten jelen van a kisfiam életében.
A gyerek többször kijelenti, meggyőződésem szerint anyjától érkező ráhatásra, hogy nem akar menni hozzám kötődő személyekhez (nagymama, élettársam), akiket egyébként kedvel és szeret. A nyiladozó gyermeki értelem manipulálásának jelei ezek. Immár bizonyíthatóak azok az érzelmi veszteségek, amelyek a gyermeket az apa és rokonságának részleges vagy teljes elvesztésével érik annak révén, hogy a házastársi ellentétet és indulatokat a felperes kiterjeszti az apán kívül, annak rokonságára is.
A kisfiam 8 hónapos korában alá akart velem íratni egy papírt a felperes, hogy amennyiben vele történik valami, a nővére nevelhesse a gyereket, én, pedig mondjak le róla!
Az anya ezzel kísérletet tett önhatalmúlag kivonni a gyermeket, a közös szülői felügyelet alól.
Ez véleményem szerint megvalósítja és kimeríti a „kiskorú veszélyeztetését”, ami bűncselekmény.
Legutóbb egy balesetről szereztem tudomást, aminek részese volt a felperes is. Napokig próbáltam telefonon felhívni, de nem vette fel a telefont. Otthon nem volt, így gyakorlatilag nem tudtam tőle megkérdezni, pl. azt, hogy a kisfiam benne ült-e az autóban, vagy hogy lett-e valami baja? Részemre azóta sem adott semmiféle tájékoztatást. Jelenleg fenyegetőzés van a feleségem részéről folyamatos „nem látod a gyereket az ítélet után, mehetsz a gyámhatóságra,” felkiáltással. Sőt! Legutóbb tanú előtt, kihangosított telefonban megfenyegetett, hogy kivereti a fogaimat, ha továbbra is „ugrálok” a kisfiamért.
A jelen.
Heti kb. 2-4 alkalommal, látom a kisfiamat, ez egy bölcsődei elhozatal, és egy hétvégi napot jelent, kb. 09.00-19.00-ig. Ez sem rendszeres, legutóbb 1 hete láttam, azóta pl. nem tudom elérni az anyát.
Nagyon sokszor ajánlott levélben kértem az ügyvédjét arra, hogy üljünk le, és beszéljük meg a részleteket. Válasz sem jött.
Felmerülhet a kérdés. Miért tűröm, és miért nem vettem magamhoz a gyereket? Egyszerűen nem akarok konfrontálódni, és legfőképpen nem a gyerek előtt. Egyszerűen sajnálom. Mivel elég hangos a feleségem alap hangereje, így volt pl ara példa hogy még egy órát lehetett volna nálam a gyerek, a házam elé jött, és folyamatosan kiabálva, az autója kürtjét nyomva kierőszakolta hogy kivigyem a gyereket. Volt arra is példa, hogy bejött az udvarba, és addig verte az ajtót ököllel, amíg szintén ki nem vittem a gyereket.
Volt olyan ismerősöm, aki nyíltan azt javasolta egyetlen megoldásként, hogy vegyem magamhoz a gyereket, vegyek ki szabadságot, és utazzak el vele. Mivel egyenlő szülő jogok illetnek meg, ezt megtehetem. Ez viszont a gyerek lopkodása, ehhez valahogy nem fűlik a fogam. /kaukázusi kréta kör/.
Ha keresetkimutatást mutat be AZON rajta van a munkáltató neve-, pontos címe- és telefonszáma, továbbá cégszerű aláírás az illetékes vezetőtől + pecsét.
Ha nem tudja felkutatni a munkáltatót -és itt gondoljunk arra hogy sokan bejelentés nélkül vagyis feketén dolgoznak-, akkor "letiltatni" sehonnan nincs mód. Ilyenkor hónapról hónapra -és nem ritkán évszám- csak gyülemlik a meg nem fizetett t.díj összeg - az anyuka meg legyne pénzügyi zseni hogy "a" nincsből hogyan is tud megélni a gyermekkel.
Az állam bizonyos esetben megelőlegezi a t.díjat, de ennek szigorú előírásai vannak - a gyámhatóságon lehet kezdeményezni egyben részletes tájékoztatást is ott adnak.
Már 2-3 hónap nemfizetés esetén javasolt feljelentést tenni a rendőrségen mert a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény.
Mindeközben a bírósági végrehajtót kell kérni hogy indítsa meg a végrehajtási eljárást., ő majd tudni fogja hogy hónapok/évek múltával is "elérheti" a nemfizető apát - ha a későbbiekben lesz tényleges munkája netán a nevén valami vagyontárgy: lakás és/vagy autó.
Végezetül: nem az a fontos hogy az apának legyen munkahelye (...) hanem hogy a t.díjat rendben fizesse., az hogy miből az legyen az ő dolga/gondja.
Egy t.díj mindenek előtt hiszen a gyermeknek nincs módja saját magát fenntartani.
"Mona"
laikus hozzászóló
Rendben, értem.
Csak arra gondoltam, ha a bíróságon elismerte, hogy van munkahelye, akkor esetleg kötelezően be kell nyújtani a keresetkimutatást. Abból pedig megállapítható, hogy pontosan hol dolgozik.
Esetleg akkor tudnál segíteni a kérdező hölgynek, hogy a munkáltató címének hiányában hogyan kérhetné a tartásdíj munkabérből történő letiltását?
Dr Grád András Tanár Úr, és hozzá hasonlóan az itteni segítő többi jogász is előzőekben részletesen taglalták már, hogy ilyen esetben miként is lehetséges egy bírónak a t.díjat megállapítani keresetkimutatás hiányában is. (Pl. hol és miként él az apa, milye van, valamint mire és mennyit költ stb., szóval "belőhető" az összeg., és ha esetlegesen "túlárazták" őt tuti hogy a következő tárgyalásra vagy a másodfokura már becsatol egy keresetkimutatást, de lehet hogy akkor már nem hisznek neki...)
Ha nem tudod, attól még nem vagy védtelen.
Amennyiben a bírósági végzés ellenére nem fizet, az első havi elmaradás után feljelentheted a rendőrségen, ahol majd kiskorú veszélyeztetése miatt indítanak vizsgálatot.
Ez pedig szerintem elég, hogy a bírósághoz fordulj és kérd a munkabérből letiltást. Ők valószínűleg megtalálják a munkáltatót.
Valamit azonban nem értek:
Ha nem nyújtott be keresetkimutatást, mi alapján határozták meg a tartásdíjat?
Kedves eSZeM!
Köszönöm a válaszod!
Csak az a bökkenő,hogy nem tudom pontosan a munkahelye címét.Mivel ez a tárgyaláson nem hangzott el,vagyis csak annyi,hogy egy nagykerben dolgozik.
Akkor nekem kell kinyomoznom,hogy hol is dolgozik valójában?
mano2000
HuNTeR
Ameddig az anyai nagyszülők helyettesként megfelelően gondoskodnak a kislányról addig észrevételed nem lehet. Ameddig a végzésben rögzített láthatás is biztosított panaszod nem lehet. Azt hogy az anya ideiglenes távolléte alatt esetleg többet átvállalnál a felügyeletből/gondozásból, nos ez megállapodás tárgya...
Egy 3 éves gyermeknél már lehetne hétközben is 1-2 láthatás - pl. te mész érte az óvodába és azt követően pár óra közös időzés vele. (Ha esetleg nem jár oviba ettől függetlenül a délutánjából már juthatna neked is.)
Próbáld elérni hogy a továbbaikban több időt lehess a kislánnyal., a végzésben lefektetettek nem kőbe vésett dolgok, vagyis az anyának kellő tugalmasságot kellene tanúsítania...
Ha másként nem hát a bírósággal kell újra szabályoztatni a kapcsolattartást.
Ez egyebként időszakonként amúgy is időszerű lehet hiszen ahogy a gyermek cseperedik úgy változnak a körülmények, adottságok.
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdvözlöm "buxa31"!
Először is enegedje meg, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy a "buxa" a 60-as, 70-es években a kurva szinonímája volt, de a könnyen megkefélhető hölgyekre is alkalmazták, tehát nem szerencsés ez a "nikname".
A kérdését illetően: Gyermek tartása a szüő törvény által előírt kötelessége azon túl, hogy ez egy létünkből folyó kötelesség. Ha valaki ennek nem tesz eleget, az akár a büntetőjog szankcióival is rábírható. És ez a szabály független attól, hogy Némethonban lébecol, vagy Magyarországon.
üdv.mindenkinek! Hát csak 0nnan gondolom,hogy a német törvények vonatkoznak rám,mert ezt nekem itt németországban,ey neves ügyvéd mondta. És azt is mondta,ha a volt élettársam gyerektartást akar tölem,akkor neki kell kijönni németországba,és itt kell bírósághoz fordulnia,mert én hivatalosan itt élek,és papírjaim sem kötnek magyarországhoz,gondolok itt ( lakcím,személyi igazolvány) stb... félreértés ne essen,én igenis akarom,és fogom is fizetni a tartásdíjat,amennyiben el tudok,helyezkedni,és lesz jövedelmem. Na és persze,ha az édesanyjánál helyezi el a gyermekünket a bíróság! Mert arra is gondoltam,kérem,hogy nálam helyezzék el! mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat! Gergö
T. Fórumozók!
3 évvel ezelőtt szakadt meg a házasságom (elköltöztem), onnantól számítva még kb. 8 hónapig tartott a válás. Ezalatt rendszeresen fizettem havi 50e gyerektartást, és megvettem pl gyerekbútort, egyebet - jelentős összegben. A kislányom a költözéskor 1 éves volt, most 4.
A per során letiltattak a fizetésemből "20% de min.50e" gyerektartást (a bírónő kétszer is visszakérdezett, hogy tényleg letitatják-e, hiszen addig is fizettem).
Két éven át csak a végzés szerint heti 2x1 órában láthattam őt, a lakhelyén, és nem vihettem el sehova, csak a ház előtti játszótérig. A 3.év betöltése után már nálam tölt minden 2.hétvégét, meg a szünidők felét - de 3 év alatt egyetlen alkalommal sem engedték többet, mint amit a végzés előírt.
A volt feleségem és új párja gyakran altatják a kislányomat a közel lakó gazdag és ráérő nagyszülőknél (pl. jelenleg is már két hete - mert kórházban van az anyja).
Kérdés: Nem volna jobb ilyen időszakokban az apjánál is legyen (van itt szobája, szereti a páromat is)? Ezt kérhetem valahol hivatalosan? Felülvizsgáltathatom a végzést a láthatás szempontjából? (Van még sok kérdésem, de kezdjük ezekkel...)
buxa31
A gyermek lakhelye szerinti városi bíróság fog eljárni a t.díj összegének megállapítása ügyében - akár megjelensz a tárgyaláson akár nem.
Ha valamely okból nem teljesíted a bíróság által elrendelésre kerülő fizetési kötelezést - nos megteheted, de ez rád nézve jogkövetkezménnyel jár: kiskorú veszélyeztetése bűncselekmény. A tartozás egyre csak halmozódni fog, a bírósági végrehajtó az életed során előbb-utóbb csak utolér és akkor a majdani vagyonodból- netán akár még a majdani nyugdíjból is eszközölhet leemelést.
Az apa akár a saját kárára is köteles fizetni a t.díjat, elvégre a gyermek gondozásához, neveléséhez pénzre van szükség, évtizedeken keresztül...
Szóval mindenek előtti a t.díj fizetése.
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves mano2000!
Szerintem ha látsz rá lehetőséget, hogy önként teljesíti a megítélt tartásdíj fizetését, akkor nem kellene még a munkáltatót belekeverni. Egyes helyeken nem nézik jó szemmel, ha a munkavállalónak "ügye" van.
Az eléggé elítélendő, hogy fél évig semmivel nem járult hozzá a gyermek eltartásához, de talán a bírósági kötelezés jobb belátásra téríti.
Ha mindezek ellenére nem fizet, akkor szerintem egy kérelmet kell írnod a bíróságnak, csatolni a tartásdíjról szóló határozatot, megnevezni a munkahelyét címmel együtt és kérni a munkabérből történő letiltást.
kiváncsi lennék (bár fogalmam sincs kivel beszéltél, csak találgatok) honnan és mennyire ért a német munkaügyi ügyintéző, és a német adóhivatali adminisztrátor a magyar jogszabályokhoz. Szerintem semennyire.
(rád a magyarországi jogszabályok fognak vonatkozni.)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
köszönöm a választ! de nekem azt mondta a munkaügy is és az adóhivatal is,hogy németországban ha nincs keresetem,akkor nem tudnak kötelezni engem a gyerektartás fizetésére,amig nincs melóm. és azt hogy ha a volt élettársam gyerektartást akar tölem kapni,akkor itt kell neki németországban bírósághoz fordulni neki,mert én itt élek,és ezt ügyvéd is mondta! tudna ezzel kapcsolatban valamit mondani? és ha lesz is munkám,németben,az itteni törvények szerint csak akkor kell fizetnem gyerektartást,ha a keresetem 1400 euro felett van,ennyi pénz ugyanis a német törvény szerint mindig meg kell hogy maradjon a megélhetéshez. kérem,válaszoljon! nagyon köszönöm kedvességét!
Se kiadattatni nem fog. sem megjelenni nem vagy köteles, de megítél tartásdíjat, és azt be is hajtják rajtad.
Alapból nem az lényeg hogy valakinek legyen munkája/jövedelme, hanem hogy a bíróság által megállapításra kerülő t.díjat havonta rendjén teljesítse - az hogy miből az már legyen az ő dolga/gondja.
Igen, a magyar bíróság által megállapított t.díjat "kiközvetíthetik" a külföldön élő apának., az esetleges nemfizetés számtalan problémát vethet fel - jogilag is.
Tehát reméljük odakint mielőbb el tudsz helyezkedni, illetve "akármiből is" de fogod fizetni a t.díjat.
A mindenkori havi összes jövedelem alapján állapítják meg a t.díj összegét, egy eltartandó gyermek esetében 15-25% között.
Ha nem jössz haza a tárgyalásra ez csak nehezíti de nem akadályozza a bíróságot abban, hogy "ex has" megállapítson egy havi összeget., a gyermek mamája majd bizonyára elmondja hogy előzőekben "ömlött" tőled a pénz...
Egy pici baba utn fizetendő t.díj 20-40 eFt körül reálisnak mondható - hiszen a gyermek valós szükségletét veszik figyelembe és nem az anya kapzsiságát...
Az évek múltával és ahogy a gyermek növekszik a t.díj felülvizsgálata megtörténhet, ez éppen úgy vonatkozhat arra is, ha az új párkalcsolatból netán egy ujabb gyermeked születne - akkor már őróla is gondoskodnod kell, vagyis kérheted a bíróságot hogy mérsékelje a t.díj összegét.
Minden jót, valamint ha rendben fizetsz/utaltatsz, senki nem fog piszkálni.
Természetesen a jelenlegi baba anyukáját le kell állítani a realitástól való elrugaszkodástól - mármint ami a kereseti kérelmében fog majd szerepelni.
Ha úgy látod ügyvédet megbízhatsz aki távollétedben is eljár a per során, akivel akár e-mailban is tarthatod a kapcsolatot majd.
Ügyvédet akár találsz majd itt a Jogi Fórumon - a balra lévő menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban.
"Mona"
laikus hozzászóló
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02