üdvözlöm! Gergö vagyok! az én problémám a következö! Van egy kislányom,az ex élettársamtól! de 2009 szeptemberétöl nem élek már velük,mert nagyon megromlott kettönk között a kapcsolat! 2.5 évig németországban dolgoztam,szépen kerestem,a pénzem85%-át minden hónapban haza adtam! de a drága exasszonyom még a tb.betegbiztosításomat sem fizette ki 2 éven át,amit persze most tudtam meg! most bíróságra adta az ügyet,és gyerektartást követel! de nekem nincs munkám,megismertem egy nöt,és vele élek németországban,hivatalos bejelentett lakcímen! Ès a külföldön élö magyar állampolgár vagyok! a magyarországi címem megszüntettem! Azt szeretném kérdezni,hogy ha nincs munkám és ezt a munkaügyböl kiadott papírral igazolni tudom,akkor tud a magyar bíróság kötelezni engem arra,hogy igenis fizessem a gyerektartást? vagy esetleg a magyar bíróság kiadattathat engem németországból,ha én már hivatalosan németországban élek? Ès egyálltalán köteles vagyok megjelenni a magyar bíróságon? köszönettel.: Gergö.
Gyerektartás és láthatás
Szép jó napot mindenkinek!
A múlt héten fejeződött be a volt férjemmel a gyermektartási perünk.6 hónapra visszamenőleg kell neki megfizetni az elmaradásokat is.A problémám az,hogy elfelejtettem kérni a bíróságot,hogy tiltsák le a fizetéséből a megítélt összeget.
A kérdésem az lenne,hogy van e arra lehetőség,hogy utólag kérjem a letiltást?Ha van,akkor mi ennek a menete?
A választ előre is köszönöm!
Tisztelettel
mano2000
A kislány bizonyára meg tudja mondani hogy általában mire folyik szét a t.díja amit az anyja felvesz., egy 12 éves lánynak már nyítva van a szeme.
Igen, annál inkább nem költ a gyermekre...
"Mona"
laikus hozzászóló
Kedves monalisa1!
Köszönöm a válaszod, utána nézünk.
Az hogy nincs pénzünk új cipőre nem igazán igaz, mert eddig is megvettük neki, ezek után is megfogjuk, nem nézzük tétlen, úgy alakítjuk hogy ki tudjuk segíteni a lányt, csak bosszantó egy idő után, hogy akkor mire a tartásdíj, és ha látja az ex, hogy megvesszük, annál inkább nem költ a gyerekre?!?! Még1x köszönöm.
Hát ez igen sok mindentől függ. Mekkora a gyerek, milyen magatartást tanúsítanak felé az apuka, a nagyszülők, stb.
Hát ez igen sok mindentől függ. Mekkora a gyerek, milyen magatartást tanúsítanak felé az apuka, a nagyszülők, stb.
Tisztelt ügyvédek!
Szertném megkérdezni, hogy az apának ill. a nagyszülőknek milyen láthatási jogai vannak?
Előre is köszönöm
Ahogy cseperedik a kislány úgy változnak a láthatás/kapcsolattartás mindenkori körülményei - a volt feleséged nem dughatja a fejét homokba.
A "diktálásról" meg eleve le kell szoknia., nem vagy már a férje., a gyermek köt benneteket "csupán" össze - igaz jó ideig még.
Köszönöm!
Ítam neki.
Remélem nem romlik tovább a helyzet.
Üdv. Zoltán
Dr. Regász Mária
ügyvédnő
1137 Bp., Szent Istvár krt. 12. I/5.
06-30-381-8350
Addig is míg a láthatás/kapcsolattartás dolgában új szabályozásra kerül sor, az egyes látogatásaidkor az anya maradjon passzív: mosogasson, vasaljon, szaladjon le a boltba stb., vagyis hagyjon téged nyugodtan játszani a lányoddal. (Ne azt nézze és hallgassa miként töltöd az idődet a gyermekkel, hanem tegye hasznossá magát a szobán kívül...)
"Mona"
laikus hozzászóló
Az igaz, hogy a volt feleséged azt enged be a lakásába akit akar - saját döntése. AZONBAN már egy 1 év körüli kisgyermeket is el lehet vinni láthatáskor otthonról, de időre vissza kell vinni. Egy 3 évesnél pedig már nincs különösebb akadálya az apánál történő alvásnak sem - fokozatos szoktatás után.
Sürgősen ujra kell szabályozni a láthatás/kapcsolattartás dolgát, vagyis uj megállapodásra kell jutnotok - figyelemmel hogy a kislány időközben kinőtt már a csecsemőkorból.
Vélem két hetente péntek délután 4-től vasárnap délután 5-ig már nagyon jól ellene nálad, valamint a köztes időszakban hétközben is egy-két délután néhány órára - miért is ne?!
A volt feleségednek tudomásul kell vennie, hogy időközben megváltozak a körülmények.
Ha nem érti a szót fordulj a gyámhatósághoz.
És ami fontos még: legyél határozott, ne állj le vele vitatkozni.
A régebbi beirások közül külön is keresd Derill tárgyi hozzászólásait., ügyvédnő, de előtte hosszú időt gyámügyes szakemberként dolgozott.
Vagy akár e-mailban is felveheted vele a kapcsolatot tanácsot- segítséget kérve - válaszol ahogy tud...
"Mona"
viszont a helyzet az,hogy kislányom még nincsen 3 éves. így az anyjánál az ő jelenltében van csak 2hetenként láthatás:(
hm...rendben és köszönve!
A volt feleségednek nincs semmi beleszólása abba, hogy a kislány átadásától a visszaadásáig hol van ill. kinél van., természetesen alapvetően a te felügyeleted- vigyázásod alatt van, de ezen idő alatt a nagymama akkor és annyiszor látogatja az unokát amikor csak akarja. És te is bármikor viheted az édesanyádhoz. Ha alkalmasint akár csak a nagymama vigyáz egyedül az unokára -vagy viszi sétálni, játszani, netán saját magához-, akkor is rendben van a dolog.
Tehát jelen helyzetben nincs szükség külön nagyszülői láthatásra, mert amikor neked van láthatásod akkor van a nagyszülői is.
Amúgy bizonyára te sem szólsz bele hogy amikor a kislány otthon van az anyjánál, akkor hogyan-, kivel és merre.
Tehát sürgősen homályosítsd fel a volt feleségedet a vaskos tévedéséről.
(A témának "tonnányi" beírása van van itt a fórumon, számtalan jogászi hozzászólás - azokból írtam én is a lényeget.)
A kereső itt van balra az "Adattár" menűsor "kereső" rovatban., pl. írbe be a "nagyszülői láthatás" címszót és bizonyára számtalan találat jelenik majd meg.
Anyukádnak további jó unokázást kívánok!
Ha az ex esetleg a gyámhatósághoz menne panaszra kinevetik...
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Ügyvédek!
Segítséget szeretnék kérni egy alapvető gyermekláthatás, a nagyszülőre vonatkozólag ügyben.
Én mint, apa 2 hetente láthatom majdnem 3 éves kislányom. Édesanyámat (nagyszülő)-t, nem engedi (volt feleségem),hogy meglátogasa kislányomat.
Kérdem,hogy van e olyan rendelkezés amely "autómatikus"-an rendelkezik ill. vonatkozik (jogszabály) a nagyszülőre, a láthatást illetően?
Vagy csak és kizárólag az van amit, írásba fektettek a válóper során? (Mivel akkor nem tértek ki a nagyszülő láthatási jogaira)!
Köszönöm!
Üdvözlettel: Zoltán
A közös gyermekre hivatkozással a férje mielőbb forduljon bírósághoz és kérje a t.díj mérséklését - a körülmények időközbeni megváltozása okán.
A t.díj összegét nem befolyásolja hogy önöknek időközben megnőttek a saját költségeik - ez a maguk dolga.
Amúgy a férje akkor is kérheti ill. kérhetné a mérséklést ha a jövedelme valamely okból jelentősen csökkenne - nos ez is körülmények időközbeni változása.
Az hogy az ex mire költi a t.díj összegét a gyámhatóság ellenőrízhetni, de valószínűleg nem fogja. (Azt hogy az ex nem tudja beosztani a saját keresetét, a cs.pótlékot és a t.díjat, ez életvezetési probléma, ergo nem kötelezhetik, hogy beosztósabb legyen.)
Egy esetleges környezettanulmány náluk - külön is tekintettel a kislány szegény öltözetére, vagyis ez még nem ad okot hogy a hivatal beleszóljon a dolgaikba.
Vagyis vegyen neki az apja jobb cípőt stb. - tudom, maguknál sincs fölös pénz.
Külön írva: a rövid keresetlevélhez a férje csatolja a közös gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát. (Ameddig a bíróság másképp nem dönt a jelenlegi t.díj összeget kell fizetni, DE a keresetben kérhető, hogy a bíróság egy ideiglenes intézkedéssel is csökkentse az összeget - a végső itélet meghozatala előtt is már.)
"Mona"
laikus hozzászóló
Üdvözlöm,
a tanácsára lenne szükségem. A férjem 8 éve elvált, akkori 4 éves (ma már 12éves) lánya után 20% tartásdíjat ítélt meg a bíróság 2001-ben. Azóta összeházasodtunk, született egy közös gyermekünk (most 2,5éves), építkeztünk, házhitelünk van. Szóval nem kevésben változott az anyagi helyzetünk. Kérdésem hogy lehet e kérni a gyerektártás csökkentését ezen okokra hivatkozva?
Másik kérdés, hogy elég nagy összeget fizet a férjem, több mint 50Eft-ot/hó, de a gyerek levált talpú cipőben jár, kinőtt/használt ruhákban. Az anyja kb bruttó 120E-ret keres. Kérdésem hogy van e lehetőség, hogy kötelezzék az anyát, hogy a gyerekre is költsön, és normálisan járassa iskolába? Mert a gyereknek a válasz az anyától mindig az, hogy "apád itthagyott, szegények vagyunk"... holott akkor a férjem otthagyott mindent, amijük közös volt. Köszönöm.
Szervusztok, csemeténk (4,5) közös felügyelett alatt áll, egy kéthetes periódusban 6 napot van az apánál,8at nálam, nálam is van elhelyezve. Azt szeretném kérdezni, hotgy mi a prioritása az ünnepeknek, a szüneteknek és ha azon belül láthatás is van.
Példa: 1.)a gyerek ovis szünete dec 23án kezdődött és tartott január 4ig, ez 12 nap volt 2.) Ebben az időszakban volt a karácsony, aminek a megállapodás szerint a msánapján 13.00ótrától az azt követő nap 18.00 óráig van az apjával a gyerek. el is mentek. 3.) És az egész téli szünetben egyébként (aminek a felével az apa rendelkezik és a szünet 2. felében a gyerekkel is volt) elméletileg láthatás is.
Tehát: a szünet magasabb rendű mint a rendes időszakos láthatás? a kettős ünnepekre vonatkozó láthatási napok erősebbek, mint a szünet? mert nem tudom, melyik magasabb prioritású, és hogy idén se legyen ezek miatt zavar köztünk, jó lenne tudnom, hogy melyik a magasabb rendű kategória. köszönöm,és köszi a korábbi véleményeket is!
lehet feljelentést tenni a rendőrségen kiskorú veszélyeztetése miatt, lehet a kapcsolattartás korlátozását kérni megfelelő indokkal gyámhatóságnál illetve bíróságnál.
az eljárások sikerességének esélyével kapcsolatban nem akarnék tippelgetni.
Ezzel együtt én azt mondanám, hogy beszéljék meg a dolgot, mert egyrészt nekem pl nem érné meg ilyenen huzakodni, másrészt milyen példa ez már a gyermeknek? Az se jó példa, ha valaki hazugságra buzdítja a gyermeket, de meg kell mondjam, hogy tippem szerint az a környezet sem, ahol a gyermek egy telefon miatt hazugságra kényszerülve érzi magát. És úgy vélem, ezt a bíróság sem látná nagyon másképp.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Kedves szakértők! Mit tehetek (ha egyáltalán) a következő helyzetben: Az exem hazugságra buzdítja a 2 fiamat. Már eleve az egész életmódjával, mert sokaknak tartozik, de mindenkinek folyamatosan hazudozik, még a saját anyjának meg a gyerekeknek is. A múltkor viszont a kisebb gyerkőctől büntetésből elvettük a mobiltelefonját, majd 1 hét múlva derült ki, hogy erre válaszul az apja adott neki egy telefont, hogy tudjon vele beszélni! De mondta a gyereknek, h ne szóljon róla nekünk! Nem is szólt, véletlenül bukott le. Sajnos az apjuk nagyon nagy hatást gyakorol rájuk, ezeket a rossz mintákat úgy szívják magukba, mint a szivacs, pedig itthon nem ezt látják, tapasztalják! Nagyon sok energiát, időt fektetünk bele itthon a "nevelésükbe", és elég vacak, hogy az apjuk ezt ilyenekkel rombolja folyamatosan! Hozzáteszem azt is, hogy sosem korlátoztam a láthatást, nem forgattam ki a válásnál, nem húzom le a gyerektartással, nem korlátoztam a telefonos kapcsolattartást, ez esetben is akadály nélkül elérhette volna akár az én akár a bátyja telefonján keresztül!
Tudom, a legelső tanácsotok, hogy beszéljük meg! 8 évig ehhez tartottam magam, de ez nem működik, pedig nekem is egyszerűbb lenne. Javaslatok tekintetében ikább jogi vagy egyéb hivatalos lehetőségekre gondolok, mert attól félek, rossz irányba befolyásolja a fiúkat!
Köszönöm a válaszokat: Zsuzso
Kedves _Wasp_, itt vagyok, mert a saját kérdésemre keresem és várom a megoldást, de nem felülírlak, csak kiegészítek :))
Kedves Bodorka, ahogy mondtam, azt gondolom, hogy a problémátokat nem tudjátok jogi úton rendezni. Ne vedd tolakodásnak, de szerintem sokat segítene, ha kicsit tanulmányoznád az emberi játszmákat, méghozzá a közérthetően írt Szülői játszmák c. könyvből, vagy Ranschburg Jenő írásaiból (A család: Harcmező és békesziget, A meghitt erőszak, stb.). Még az elején vagytok, jó lenne, ha valamelyiktek felismerné, hogy mi a valóság, és megtenné az első helyes lépéseket.
(Tényleg a gyerek érdekében, és még azelőtt, hogy a hatóságok írnak elő mindent betű szerint, esetleg a pszichológust is.)
közben Kaméleon válaszolt is, akkor a hozzászólásom tárgytalan....
_Wasp_
és felesleges megoldása
„Kedves Kaméleon, jog szerint mire vagyok kötelezhető?”
Mivel Kaméleon nem főállású fórumozó, és nincs mindig itt, talán beéred az én válaszommal is:
Jog szerint arra vagy kötelezve, amit a rád irányadó egyedi határozatok és az általános hatályú jogszabályok előírnak.
Annyit megjegyeznék, hogy a szülők közötti együttműködés a kapcsolattartás zökkenőmentes elősegítése szempontjából mindkét szülő kötelessége, továbbá a kapcsolattartás kötelezettje (ez te vagy) köteles a gyermeket a kapcsolattartásra felkészíteni, és ez nem csak a megfelelő ruhákkal ellátást, de a lelki felkészítést is magában foglalja.
A jog általánosságban annyit mond, hogy a kapcsolattartás akadályozása a gyermek nevelésére való alkalmatlanság jele és megalapozhatja a gyermek elhelyezésének megváltoztatását.
Nem akarok "keményen" fogalmazni, ezek csak tények.
(Az persze más kérdés, hogy sokszor nincs a jogellenes magatartásnak következménye, de hogy egy jogi hasonlattal éljek pl lopni akkor sem szabad, hogyha épp senki nem venné észre.)
_Wasp_
és felesleges megoldása
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02