Gyerektartás és láthatás

pantharei # 2009.08.13. 09:39

Kedves Tanár Úr!

Az alábbi három feltétel együtt áll fenn. Az első kettő szerint jár, a harmadik szerint nem. Akkor hogy van ez?

Üdvözlettel és köszönettel:
pantharei

Kedves Pantharei!

1. A gyerek főiskolai hallagatói jogviszonnyal rendelkezik még.

Ha nincs neki másik felsőoktatásban szerzett diplomája, akkor jár.

2. A 3 éves nappali főiskolai képzést befejezte, de fél év van még a diploma munka elkészítésére és államvizsgára.

Lásd fent.

3. A gyerek heti 40 órás munkaviszonyt létesített, amiből olyan rendszeres jövedelme van, hogy képes magát eltartani.

A munkábaállás napjától nem jár. Üdv:

dr. Grád András
ügyvéd – egyetemi tanár
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06–30–280–1846
www.kapcsolattartas.hu

Attix # 2009.08.13. 09:41

Köszönöm.
Másik probléma: a lakásunk is közös, és hiteles, munkanélküli lettem télen, elhagytuk a lakást anyagi magfontolásból. Találtam munkát, vissza is mennék a lakásomba, de a feleségem ragaszkodik a lakáshoz, mind én is. Ki rúgni a saját lakásomból? Fele-fele a lakás.

Attix # 2009.08.13. 09:42

Ki akar rúgni-elnézést.

pantharei # 2009.08.13. 09:43

Kedves Tanár Úr!

A három feltétel együtt áll fenn, az első kettő szerint jár, a harmadik szerint nem. Akkor hogyan van ez?

Köszönettel és üdvözlettel:
pantharei

Kedves Pantharei!

1. A gyerek főiskolai hallagatói jogviszonnyal rendelkezik még.

Ha nincs neki másik felsőoktatásban szerzett diplomája, akkor jár.

2. A 3 éves nappali főiskolai képzést befejezte, de fél év van még a diploma munka elkészítésére és államvizsgára.

Lásd fent.

3. A gyerek heti 40 órás munkaviszonyt létesített, amiből olyan rendszeres jövedelme van, hogy képes magát eltartani.

A munkábaállás napjától nem jár. Üdv:

dr. Grád András
ügyvéd – egyetemi tanár
06–30–280–1846
www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.13. 09:51

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?
elvileg igen, gyakorlatilag nem biztos

Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető?
ha így állapodnak meg a felek, akkor miért ne?

Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel? Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?
az egységes ítélkezési gyakorlat szerint: nem.

ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka?
nem. bár közvetlen szankciója nincsen

Megtagadhatja e a láthatást az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni kapcsolatot tartani vele?
nem teheti meg.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Tico # 2009.08.13. 10:02

Úgy gondolom ha tényleg komolyabb sérülés látható lett volna, azonnal őrizetbe vesznek bántalmazásért. Legalábbis annyi időre amíg látlelet nem készül. Gondolom nem volt olyan veszélyes mert akkor a helyszínről nem jöhettem volna el.
Azon kívül, hogy az adataimat felvették mást nem csináltak velem.

Grád András # 2009.08.13. 10:06

Kedves Pnatharei!

Ha van 40 órás munkaviszonya, akkor nem jár, hiába jár még főiskolára, mert innentől ez úgy minősül, mintha estin vagy levelezőn végezné. Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:08

az előzőt mire válaszoltam??? kutya legyek ha értem. Felül volt egy kérdés, és miután megválaszoltam eltűnt. Utál engem ez a fórum...

_Wasp_

és felesleges megoldása

pantharei # 2009.08.13. 10:13

Kedves Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
pantharei

Kedves Pnatharei!

Ha van 40 órás munkaviszonya, akkor nem jár, hiába jár még főiskolára, mert innentől ez úgy minősül, mintha estin vagy levelezőn végezné. Üdv:

dr. Grád András
ügyvéd – egyetemi tanár
06–30–280–1846
www.kapcsolattartas.hu

Tico # 2009.08.13. 10:23

Tisztelt mosza!

Ha már a kapcsolattartást újra szabályoztatjuk akkor lehet e kérni, hogy a kapcsolattartás itt legyen a mi településünkön és ne a gyerekeknek keljen 102 km.-t utazni.

Ugyanis az ex költözött el! Vállalja Ő az utazás terheit!

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:27

aki elköltözött, az viseli a kapcsolattartás terheit. (különösen, ha ő a kapcsolattartó szülő - merthogy a kapcsolattartás költségeit elsősorban ő viseli)

Igaz ez, hacsak más nincs egy határozatban vagy megállapodásban, és ekkor neked sehova nem kell vinni a gyermekeket, tehát a különélő szülő dolga ennek intézése.

(én pl 150 km-ről hozom viszem a lányom, és nem okoz semmiféle gondot. Ez a világ legtermészetesebb dolga.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

aki elköltözött, az viseli a kapcsolattartás terheit. (különösen, ha ő a kapcsolattartó szülő - merthogy a kapcsolattartás költségeit elsősorban ő viseli)

Igaz ez, hacsak más nincs egy határozatban vagy megállapodásban, és ekkor neked sehova nem kell vinni a gyermekeket, tehát a különélő szülő dolga ennek intézése.

(én pl 150 km-ről hozom viszem a lányom, és nem okoz semmiféle gondot. Ez a világ legtermészetesebb dolga.)

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_

és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.13. 10:29

_Wasp_

és felesleges megoldása

Tico # 2009.08.13. 10:35

Értem Wasp!

Csak annyi baj van az egésszel, hogy velem maradt két nagy lány a kicsi pedig az anyával. Ha együtt lehetne a 3 gyerek engem se érdekelne a távolság. Természetesen velem legyen mind 3 gyerek!

rudolfgallery # 2009.08.13. 22:20

Tisztelt Tanár Úr! Kedves fórumtársak.

Volna még egy szelidke kis kérdésem:
Házasságom idelyén a feleségem adott nekem egy bizonyos pénzösszeget, volt hogy én is neki... Válásunkor pedig a kért összeget ő már tartozásként említí és erre tart.elism.dok.-mot tett elém az ügyvédjénél amikor a válóperi papírokat intéztük.
Mivel alapvetően becsületes , tisztességes ember vagyok ezért, azt aláírtam.
Most bíróságon keresztül szeretné vissza kapni a pénzét! Igen ám de, a váláskor kimondott ítélet szerint (végzés)-ben ez nem szerepel. Sőt semmiféle követelése nem volt felém.

Hogy is van ez?

ObudaFan # 2009.08.14. 12:16

Hacsaknem ezek különvagyonok voltak, akkor a házasság idején szerzett összegek egymásnak való oda-vissza adása követelést nem alapoz meg. De hogy mit írtákl alá, azt meg nem tudhatjuk.

kisa6 # 2009.08.15. 15:50

T.Fórumozók!
Hétfőn elmentünk párommal,gyermekével pszich.orvosi vizsgálatra.A negyedik fél /anyuka indok nélkül/el sem jött.A doki a páromtól kérte el a tel.számát,mert a leveleket sem vette át.Hétfőn állítólag bemegy ő is.Meglátjuk.Mivel nem hajlandó az együttműködésre itt sem,úgy gondoljuk,/eddig közös a szülői fel.jog/kérni fogja párom a kizárólagos felügyeleti jogot.Örülhetne,hogy kap még egy esélyt,a megjelenésre,bár nem hisszük hogy elmegy.Kérhető ez,és még meddig kell húzni ezt az egészet?Köszönöm a választ.

Grád András # 2009.08.15. 18:49

Keddves Kisa6!

Ha nem jelenik mega vizsgálaton, és utólag sem menti ki magát, a bíróság ezt a terhére értékeli a mérlegelésénél. Nem lesz összesen kettőnél több lehetőség a megjelenésre, úgyhogy nem húzható a végtelenségig, nyugalom! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kisa6 # 2009.08.16. 09:32

T.Tanár úr!
Köszönöm a választ,reméljük,hamar vége lesz ennek az egésznek..

sziszka69 # 2009.08.16. 09:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Élettársamat előző házasságából két gyermek után kötelezték gyermektartás megfizetésére.
Egy darabig ezt fizettük is, de aztán egy szóbeli megállapodást követően az ex-feleségnél hagyott fél ház ellenében nem kellett volna egy jó darabig gyt-t fizetni.Sajnos az ügyvédnél aláírt papír csak a tulajdonjog átruházásáról szól, és egy szó sincs benne a gyt-ról. (Hiba volt aláírni, de ezen már kár keseregni.) Mi tartottuk magunkat a szóbeli megállapodáshoz (nem fizettünk), és a volt feleség végrahajtást kér, de nincs miből.Hozzátartozik még a történethez, hogy pár évvel ezelőtt, még a házasság idején a párom 2 millió HUF-os örökségét is beletette az említett házba, a feleségnek semmilyen jövedelme nem volt.
Hallottunk egy olyan "lehetőséget", hogy ha fél éven belül bármilyen összeget utalunk, akkor az ex nem kérhet végrehajtást.Igaz ez?Ha igen, kérnék egy törvényi hivatkozást.
Ha nem így van, mire számíthatunk? Ingatlana, ingósága nincs a páromnak,a jövedelme minimál bér.A volt feleség az ígérete ellenére a gyerekek láthatását is megtagadja a nem fizetésre hivatkozva.
Még egy kérdésem lenne.
Páromnak volt egy autója, amit a bank nemfizetés miatt már visszavett.Erre az autóra kért az ex végrehajtást.
A végrehajtó által kiküldött foglalási jegyzőkönyvön a 250 000,-os tartozásra 200 000,-os kamatot állapítottak meg 5 hónapos tartozásra. Jogos az ilyen nagy mértékű kamat?
Válaszát előre is köszönöm:Sziszka69

ObudaFan # 2009.08.16. 10:10

A tartásdíjról lemondás még az ügyvéd által ellenjegyzett okiratban is semmis lett volna a gyámhatóság, vagy a bíróság hozzájárulása hiányában. Ilyenkor bírósághoz célszerű fordulni egyezségi kísérletre idézés iránt, és az ilyen megállapodást jóváhagyatni.

Hallottunk egy olyan „lehetőséget“, hogy ha fél éven belül bármilyen összeget utalunk, akkor az ex nem kérhet végrehajtást.Igaz ez?

Nem.

Ha nem így van, mire számíthatunk?

Sorrendben: bankszámla, munkabér, ingó, ingatlan. De legalább a folyamatos tartásdíjat célszerű lenne fizetni, hogy ne legyen büntetőeljárás belőle.

A végrehajtó által kiküldött foglalási jegyzőkönyvön a 250 000,–os tartozásra 200 000,–os kamatot állapítottak meg 5 hónapos tartozásra. Jogos az ilyen nagy mértékű kamat?

Kamatnak az biztos sok lenne, de szerintem ez nem csak kamat, hanem a végrehajtási költség is, meg kell nézni a végrehajtó kimutatását. Úgy meg már lehet reális. Ha mégsem az, akkor a végrehajtó általi közléstől 15 napon belül lehet kifogással fordulni a bírósághoz.

sziszka69 # 2009.08.16. 10:52

Köszönöm a gyors választ.
A foglalási jzk-n a következő részletezés van: 250 000,-tőke, 200 000,-kamat, 3 000,-illeték, 14 590,-munkadíj, 7 295,-ktg átalány, 45 300,-jutalék, 1 000,-ált.ktg.át.
A hat hónappal kapcsolatban:Ismerőseim közt van olyan, aki azért nem tud mit kezdeni az elvált férjével, mert 6 hónapon belül mindig utal valamilyen összeget. Akkor ez mire vonatkozik?
Sajnos a volt feleséggel lehetetlen egyezkedni,miután így kicsalta a házrészt, nyeregben érzi magát.Más megoldás nincs?
Említi a sorrendet: bankszámla, munkabér, ingóság,ingatlan.Nálunk miért rögtön a kocsival kezdték?Következhet még ez után a bankszámla, és a munkabér is?

Mafffia # 2009.08.16. 16:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Van egy 4 hónapos kislányom. Az édesapja még a terhesség elején elhagyott minket, majd a szülés előtt jelentkezett, hogy "igényt tart" a gyermekére. Megeggyeztünk, hogy az anyakönyvi kivonatban szerepelhet, mint apa, de a kislány az én nevemet kapja. A tartásdíjban szóban egyeztünk meg.
A kérdésem az lenne, hogy ha férjhez megyek, és a férjem szeretné a nevére venni a lányom ahhoz kell-e az apa beleegyezése? A másik, hogy a volt párom és köztünk 200km távolság van. Mikor jön el az az idő, amikor elviheti a gyermeket magával és, ha nem akar menni a lányom, akkor mi a teendő?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mafffia

ObudaFan # 2009.08.16. 16:08

A foglalási jzk-n a következő részletezés van: 250 000,–tőke, 200 000,–kamat, 3 000,–illeték, 14 590,–munkadíj, 7 295,–ktg átalány, 45 300,–jutalék, 1 000,–ált.ktg.át.

Meg lehet próbálni egy vh. kifogást, ha még nem telt le a 15 nap. Bár olyat is láttam már, hogy a végrehajtó által használt szoftver írta a kamat sorba a nem kamatjellegű követelést. De megpróbálni talán érdemes.

A hat hónappal kapcsolatban:Is­merőseim közt van olyan, aki azért nem tud mit kezdeni az elvált férjével, mert 6 hónapon belül mindig utal valamilyen összeget. Akkor ez mire vonatkozik?

Ezt tőlük kell megkérdezni.

Sajnos a volt feleséggel lehetetlen egyezkedni,miután így kicsalta a házrészt, nyeregben érzi magát.Más megoldás nincs?

Nincs. Ha lenne is tartásdíjról lemondó megállapodás, az is érvénytelen lenne bírósági, agy gyámhatósági hozzájárulás nélkül. Ezt egyébként az okiratszerkesztő ügyvédnek is tudnia kellett volna. Már ha egyáltalán ő tudott a tartásdíjról lemondásról.

Említi a sorrendet: bankszámla, munkabér, ingóság,ingatlan­.Nálunk miért rögtön a kocsival kezdték?Következhet még ez után a bankszámla, és a munkabér is?

Ez a sorrend nem kötelező, csak tipikus. A végrehajtónak addig kell dolgoznia, amíg a teljes követelés kiegyenlítésre nem kerül.