Köszönöm a gyors választ! Még egy kérdésem lenne. Én nagyon megszenvedem a gyerekek hiányát, amikor nem velem vannak. Ellenben amikor az apjuknál vannak, valójában nem is az apjukkal hanem tényleg valamelyik családtaggal vannak a gyerekek, többnyire a nagymamával, aki engedi őket egész nap tévézni, számítógépezni. Az a kérdésem, hogy a volt férjem gyermek elhelyezésének megváltoztatására fog beperelni, mert teljesen magának akarja őket. Mi az esély arra, hogy a bíró úgy dönt, illetve milyen indok kell ahhoz, hogy neki ítélje őket? És van e arra esélyem, hogy ő csak két hetente mondjuk csak 2-3 napot tölthessen a gyerekekkel?
Köszönöm a válaszát előre is!
Gyerektartás és láthatás
Kedves Harmony!
Ha a gyerekek tényleg a fele időt töltik nála (vagy családtagjainál, ez mindegy), akkor igazából nincs miért tartásdíjat fizessenek egymásnak. Ettől persze még én is azt gondolom, hogy ha az ő anyagi körülményei sokkal jobbak, méltányos, hogy fizessen valamennyit Önnek, de valóban nem indokolt a szokványos 20-20%-os tartásdíj. Bíróság ezt biztosan nem ítélné meg, igaz, osztott elhelyezést sem csinál ítéletben, legfeljebb jóváhagy ilyen tartalmú egyezséget. Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Férjemtől 2008 márciusában kimondták a válást, közös megegyezés született a 2 gyermek elhelyezésről és gyerektartásról. Most 7 és 9 évesek. Ez úgy szólt, hogy egy hetet nála, egy hetet nálam vannak a gyerekek, közös felügyeletet gyakorolva, de nálam elhelyezve.
Ma jött az ügyvédjétől egy levél, hogy mondjak le a gyerektartásról és a szociális juttatásokról, mert fele időben nála vannak a gyerekek. (ehhez a volt férjem ragaszkodott anno, én meg nem akartam gátat emelni 2 fiú gyerekek és apjuk közt.) Ha nem mondok le önként, akkor perre viszik úja elhelyezést is kérve.
Az lenne a kérdésem, hogy mi a bírói gyakorlat. (bizonyítani tudom, hogy gyakran a családtagja valamelyike vigyáz a gyerekekre, megy értük az iskolába, mert ő rendszeresen külföldön van, vagy ügyfelekkel tárgyal, mivel több nagy cég vezetője, tulajdonosa.(amiből persze a váláskor fillért sem kaptam, mert azt jól elrendezte)Megítélhetik e neki, hogy csak a fele tartást fizesse annak, amit eddig, ha a láthatás nem változik? Válaszukat előre is köszönöm!
japanbirs
Hát egy pici babát még nem szokás láthatásra "vinni" hanem éppen fordítva: az apa megy a gyermekét meglátogatni - miközben harmadik személy is tartózkodik a lakásban hogy vita/veszekedés ne alakulhasson ki. Szóval a jelenn láthatás nemigen van jól lerendezve ill. elrendelve.
Ha az ő hibájából marad el a láthatás azt nem vagy köteles pótolni. (Ha a baba esetleges betegsége stb. okán a láthatás elmaradása akkor egyrészt kell az orvosi igazolás másrészt minél előbb pótolnod kell.)
Jó ha telcsin kapcsolatban álltok egymással így senki sem megy esetleg hiába...
Szóval a láthatási idő, vagyis az az esetenkénti 1 óra nálad is megvalósulhat, nem okvetlenül a gyermek vitele...
Tisztázni kell a gyámhatósággal.
Az elvitel ill. odaadás majd úgy 2-3 éves kor között, általában ekként - normális esetben...
"Mona"
laikus hozzászóló
Lara11,
A gyermekkel kapcsolatos ügyekben alapvetően nem jelent különbséget az, hogy házasok voltak-e, vagy sem. Az állandó viták elkerülése végett érdemes kérni a bíróság határozatát az elhelyezés, szülői felügyelet, kapcsolattartás és tdíj témakörében. Ha meg tudnak egyezni, akkor ez formaság, de később jól jöhet. Ha nem tudnak megegyezni, akkor előbb-utóbb úgyis bírósághoz kell fordulni.
„Milyen időközönként láthatja?Mire kötelez a törvény,köteles vagyok e oda adni a gyereket az én felügyeletem nélkül?”
Ezt nem szabályozza konkrétan a törvény. Olyan kapcsolattartást kell biztosítani, amely lehetővé teszi, hogy a különélő szülő rendszeres és bensőséges viszonyt tarthasson fenn a gyermekkel és a gyermek is a szülővel.
„Nem akarom megtiltani a láthatást,de szeretném ha én döntenék a dolgokról,hogy hogyan legyen”
Jelen pillanatban önnek éppen annyi joga van a gyermekhez, mint az apának. Elméletileg egyik fél sem dönthet a másik egyetértése nélkül, annak kárára. Ezért érdemes vagy megállapodni (akár saját maguk, akár közvetítőn keresztül), vagy a bíróságtól kérni a döntést.
Üdvölöm!
Most 1 éves a kislányom.6 hónapos volt mikor elhagyott az apja.Papiron sose éltünk együtt,nem voltunk házasok.Nem vagyok tisztában a jogaimmal,és lehetőségeimmel,mit engedhetek,vagy tilthatok az apjának.Konkrétan a láthatásra vagyok kiváncsi.Milyen időközönként láthatja?Mire kötelez a törvény,köteles vagyok e oda adni a gyereket az én felügyeletem nélkül?Igazán kötödés nem alakult ki a gyerek és apja között mivel még kicsi,csak egy kedves idegen neki.Az apja kimerültség miatt (pszihésen) tápénzen volt,és papir van arról,hogy agressziv a családjával.Esetleg ez segitség lehet nekem? Nem akarom megtiltani a láthatást,de szeretném ha én döntenék a dolgokról,hogy hogyan legyen.Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:Lara11
Született már olyan bírói döntés hogy a távolra költözött szülő is vegye ki a részét a "jóból", vagyis akként a rendelkezés, hogy valahol feleúton kell átadni a gyermeket és oda is kell visszavinni őt - akár tél van akár nyár. Így a másik szülő is kénytelen minden egyes láthatáskor kocsiba ülni és x km-eket nyomni a pedált + ennek költségvonzata!...
Pl. kérheted ekként a szabályozást.
(Közös a gyermek közös a gond.)
Idejekorán van a láthatás újra szabályozása mert a gyermekelhelyezés tárgyában még nem született bírósági döntés. Próbálj a kérdésben ideiglenes bírói intézkedést elérni.
Tehát vagy meg tudtok külön egyezni - addig is, vagy kettőtök közül valamelyikőtök esetenként 2x300 km-eket utazik (+ a gyermek) az egyes láthatásokra...
Elvileg nem neked kellene (!) lévén nem te mentél le majd' a térképről.
Ami a kamerát illeti, igazából nem is őt filmezitek (...) hanem a gyermeket, lévén oly ritkán a láthatás...
"Mona"
laikus hozzászóló
Tisztelt Fórumozók!
Keves Mindenki! :)
Ismét itt vagyok fedélzeten és segítséget szeretnék kérni.
Éppen folyamatban levő gyermekelhelyezés megváltoztatása perben a kapcsolattartás hogyan módosítható?
Ugyanis a bíróságon a bírónő elutasította, hogy ez nem a per tárgya. A gyámhatóság is elutasította, hogy ez a bíróság feladata, vagy a per befejeztével forduljunk ismét hozzájuk.
A per több mint egy éve húzódik (és ha még 10 évig így húzódik...?) Azóta 300 km-rel arrébb költöztek (ez már csak jelentős változás nem?).
Nos kinek van igaza Önök szerint?
És még egy kérdés.
A fórumon is bíztattak, hogy vigyünk kamerát a kapcsolattartás megakadályozásának a bizonyítására (mivel éa. egyfolytában nem mond igazat, kénytelenek volunk ezt tenni). Most feljelentett minket a rendőrségen, hogy "zaklatjuk". Egyébként a felvétel elején közölte, hogy nyugodtan készítsünk róla felvételt, mert jól mutat a képen, mert többször szerepelt a tv-ben. ;)
köszönöm: esőcsepp
„nem volt hajéandó a végzés ellnére visszaadni. Ez mit von majd maga után ”
Esélyes, de nem biztos, hogy korlátozzák a láthatását és nem engedik az elvitelt. Büntető per is indulhat.
„ha az apa rendszeresen késik heteket a gyerektartással, akkor én mit tudok tenni,”
Letiltást kérhet a fizetéséből. Ha ez nem megy, akkor az a kérdés, hogy fizet-e, csak pontatlanul, vagy egyáltalán nem fizet. Utóbbi esetben végrehajtást lehet kérni, előbbi esetben, mikor csak néhány napot, esetleg hetet késik, de fizet, akkor meg kell tanulni együttélni ezzel.
„mewgtagadhatom-e tőle a láthatást, addig mig nem fizet?”
Jogszerűen nem. A két dolog független egymástól.
Nekünk nem volt gond a rendőrökkel, ahogy felhyívtok őket, hoghy többszöri felszólításra se adjkák vissza a lányom, akkor 5 percen belül kint voltak, az igaz h nehezen győztek meg a társaságot, hogy márpedig a végzés az végzés.
Kedves Mindenki!
Szerencsére a mi gondunk megoldódott, ennek ellenére renszeresen olvasgatom a topicokat.
Sok helyen olvastam, hogy ha a gondozó szülő nem adja oda a gyereket amikor kell, stb., akkor rendőrt kell hivni.
Namármost, nekünk annó kb 20-30 percig kellett könyörögnünk a telefonba mire kijött a rendőr.
Arra hivatkoztak, hogy ez nem az ő dolguk és erről az ügyvédünk is megerősített.
A rendőrség az önkormányzathoz, gyámügyhöz, illetve a családsegítőkhöz irányított és csak azzal tudtuk meggyőzni, hogy végül kijöjjön, hogy hétvégén az előbb említettek nincsenek.
Ezért csak egy tipp, ha valaki hasonlóan járna a rendőrökkel: nagyon kedvesen, kérve, már majdnem könyörögve, hogy nem a balhé miatt, de ez már nem az első eset és valami papírka kellene, merthát kit kérjek meg tanunak, engem nem ismernek itt...stb-stb.
Nálunk bejött, nagyon rendes volt a kiérkező járőr. :)
Kedves Mindenki!
Szerencsére a mi gondunk megoldódott, ennek ellenére renszeresen olvasgatom a topicokat.
Sok helyen olvastam, hogy ha a gondozó szülő nem adja oda a gyereket amikor kell, stb., akkor rendőrt kell hivni.
Namármost, nekünk annó kb 20-30 percig kellett könyörögnünk a telefonba mire kijött a rendőr.
Arra hivatkoztak, hogy ez nem az ő dolguk és erről az ügyvédünk is megerősített.
A rendőrség az önkormányzathoz, gyámügyhöz, illetve a családsegítőkhöz irányított és csak azzal tudtuk meggyőzni, hogy végül kijöjjön, hogy hétvégén az előbb említettek nincsenek.
Ezért csak egy tipp, ha valaki hasonlóan járna a rendőrökkel: nagyon kedvesen, kérve, már majdnem könyörögve, hogy nem a balhé miatt, de ez már nem az első eset és valami papírka kellene, merthát kit kérjek meg tanunak, engem nem ismernek itt...stb-stb.
Nálunk bejött, nagyon rendes volt a kiérkező járőr. :)
Üdvözletem mindenkinek!
Olyanban szeretnék segítséget kérni, hogy tegnap az apukától rendőrrel kellett a kislányt elhozni, mert nem volt hajéandó a végzés ellnére visszaadni. Ez mit von majd maga után az újra beadott perben, amit én adok be a láthatás csökkentése miatt(jelenleg minden hétvégén ott van a kislány)?Illetve ha az apa rendszeresen késik heteket a gyerektartással, akkor én mit tudok tenni, ez okból mewgtagadhatom-e tőle a láthatást, addig mig nem fizet? Sajnos rá vagyunk szorulva arra a kicsi pénzre is amit vállalt.
Köszönöm a segítséget!
Tisztelt Tanár Úr !
Köszönöm válaszát Valójában nem jogerős határozattal is kérhettem volna segítséget? Azt mondta, hogy ő semmilyen levelet nem kapott, ami a határozatban szerepel is. Csakhogy éppen ma vettem észre, hogy a határozatban is a régi címe szerepel, és már biztosan nem oda van bejelentve, hanem az új címre, tehát akkor joggal mondja , hogy nem is az a címe. Onnantól kezdve újra kezdik ha kéri egy új határozat meghozatalát? -és ismételt jogerőre való emelkedést, ami már beleesne a téli szünetbe, holott már addigra itt lehetett volna.Másfél éve bújik ki minden kiskaput kihasználva büntetlenül, soha meg nem jelenve, és a jog mégsem a bajban levő gyereket képviseli, hanem azt az anyát....aki..még a pszihológust is elküldi a melegebb éghajlatra, és arra hivatkozik, hogy nem ugyanabba a megyébe kell vinnie ahova be van jelentve.
És ennyi. Itt mindent megtehet mindenki, csak közben elfeljtkeznek a kisgyerekről.
Köszönettel:
Nincs mit!
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Nagyon szépen köszönöm.
Kedves kalamalyka2!
Ha már megszólított (amivel szerencséje is volt, mert nagyon sok a munkám, baromi eshetőleges, mikor tudok feljönni), a válasz a kérdésére: A tartásdíj megállapítás alapjául szolgáló körülmények megváltozása esetén a tartásdíj módosítását lehet kérni. Ha a kötelezett viszonyai vélhetőleg megváltoztak, a bíróság felhívja, hogy igazolja az utolsó egy évi jövedelmét, és egyéb bizonyítást is lefolytathat. Szóval általában elég jól kiderül, ki miből/mennyiből él, a vagyoni viszonyai pl. a környezettanulmányból jó közelítéssel kimutathatóak stb. Üdv:
„Talán kérdezd Grád András Tanár Úrat, hogy a jelen tényállás esetén mi is a bíróság hozzáállása a dologhoz.”
Grád András Tanár Úr!
Kérem segísen az alantabb leírt kérdésemben!
Köszönöm Monalisa.
Nem Németországról van szó.
A leszázalékolás szerintem itt történt mert táppénz lejártát követően apuka arról értesült, hogy a munkaviszonyát az exnek megszüntették. Folyamatos , kezdettől való kórházi ápolása, rehabiltálása Mo-on folyt/folyik.
Még valami, talán lehet segít, lehet nem.....
Ha lejárt a táppénz akkor az orvos kezdeményezi/indítja el a leszázalékolást vagy a paciens??? Vagy az csak javasolja? Nem tudom elképzelni hogy valaki ellátatlanul maradjon ha munkaképtelen.
Akkor pedg ex nem mond igazat, hogy kibujjon a fizetés alól (annyi gógyija nincs, hgy úgyis behajtják rajta...). Annyira tanácstalan vagyok, csődöt mondott a segítőkészségem. Nem tudok okosat javasolni ez ügyben úgy érzem. Lehet, hoyg nem is tudok mindent, és ezért ilyen kilátástalan....
(fut a kérdésem itt a munkajog... rovatban is véletlenül, bocsánat)
kalamayka2
Talán kérdezd Grád András Tanár Úrat, hogy a jelen tényállás esetén mi is a bíróság hozzáállása a dologhoz.
Én csak annyit, hogy amennyiben leszázalékolták/rokkantosították a hölgyet akkor a német társadalombiztosítótól és/vagy az ottani nyugdíjintézettől havonta kell hogy kapjon ellátást. (Vélelmezem, hogy Németországban tartományonként lehet hogy más és más a jogszabály, az eljárás., erről bármelyik német magyar honlapra írva bizonyára valaki készséggel tájékoztat.)
Javaslom megindítani a pert és a bíróság kérdéseire a hölgy valótlant/kitérőt csak nem mondhat... (Ha mégis, nos a bírónak jogában áll mérlegelni és annak alapján meghatároznia továbbaikra nézve egy t.díj összeget - ha sérelmezi az alperes, legkésőbb a fellebbezési tárgyaláson muszáj lesz "megnyílnia".)
"Mona"
Kedves Cicababa!
"Értesítettük az anyukát, az időpontról sms-ban, 24 órával előtte. Eddig semmilyen levelet nem vett át a gyámügytől."
Az anyuka "értesítése nem az Önök dolga, a gyámügy határozata alapján köteles a kapcsolattartást az ott megjelölt időpontban biztosítani. Ha sokat kellene utazniuk, érdemes előzőleg a gyámügytől megkérdezni, hogy kézbesítettnek tekinthető-e a határozat, mivel a második nem kereste jelzés után ilyennek tekinthető, jogerőre emelkedik, és a gondozó szülő bírságolható, ha nem biztosítja a kapcsolattartást. Ha bírságoltatni akarják, oda kell menni, és ha nincs otthon vagy nem akar ajtót nyitni, sajnos rendőrt kell hívni, hogy maradjon jegyzőkönyvi nyoma a történetnek, ennek alapján jön majd a bírságolás. De mindez sajnos az esetek zömében elég macerás, a gyámügy nehezen szánja rá magát a bírságolásra stb. Üdv:
Tisztelt Fórumozó Szakértők
Egy lejjebb levő bejegyzésben kértem tanácsot, sajnos senki sem válaszolt rá. Pedig nagyon fontos lenne a segítség. Ki szeretném annyival egészíteni a lenti kérdést, hogy ha az anya azt állítja, hogy ő nem kapott határozatot, és mivel eddigiek során meg sem jelent soha , és pszihogushoz sem vitte el a kisgyereket, azért azt mondja, hogy hiába megyünk el sokszáz km-t, ő nélküle nem hozhatnak határozatot, tehát jogilag hiába van határozatunk nem tehetünk őszerinte semmit. Ha viszont mi nem megyünk akkor majd az jön ki, hogy nem is akartuk. NEm beszélve a mellékes fenyegetésekről.
Mit tehetnék vajon? Mi a helyes jogi út? -
Ha tudnának segíteni az nagyon jó lenne.
Köszönettel.nagymama
Köszönöm Monalisa!
Nem tudom pontosan hogy mióta, de biztosan több mint másfél éve történt a baleset. Gondolom táppénz az 1évig járt. Na nem biztos, hogy jól tudom.
Hihetetlen számomra hgy egy balesetben rokkant, munkaképtelenné váló ember ne kajon utánna valamilyen juttatást. A munkahelyről idköben elbocsájtották.
Ezt szerettem volna megkérdezni, hogy ha a kliensem bemegy a bíróságra kérni a már megállapított gyt letiltását (most ne beszéljünk a visszamenőlegesről pl) akkor a bíróság fogja-e vizsgáli honnan kap pénzt a kötelezett??? bankszámlaszám sem áll a rendelkezésre. Vagy esetleg felszólítja őt, hogy nyilakozzon???
A letiltás kéréséhez nem kell tárgyalás....
kalamalyka2...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02