Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2009.11.20. 17:05

kalamyka2

Betegség stb. esetén a külföldi munkaviszony alapján az ottani táppénzt a munkavállaló bankszámlájára utalják - a bank a bíróság kérésére köteles infomációval szolgálni.

Tehát irány a bíróság és kezdeményezni a t.díj összegének felülvizsgálatát - de csak a kereset beadásától visszamenőleges 6 hónapra kérhető, a többi mint esetleges különbözet "érdektelenség" címén elveszett...

Végül is csak eldől a beteg/rokkant további sorsa, ennek alapján a t.díj további összege is.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.11.20. 16:56

Sly13

Mostantól egy fillért se a saját kezébe hanem csakis postai csekken és/vagy a bankszámlájára befizetéssel/utalással. Mert még képes letadni hogy egyáltalán kapott pénzt...

Én is tudom mit kéne tenni az ilyen nővel meg te is, de a "jól megrázni" dolgot a jogszabály büntetni. Így nem marad más mind idegekkel bírni a gyermeked játékát.

Legjobb lenne ha mindig mindent leírnál - napi/heti rövid napló, mert akkor a gyámügy látná a folyamatot.

Mielőbb beadni a gyermekelhelyezés iránti pert a bíróságra, és már a keresetben kérni az ideiglenes intézkedést.

Egy 14. éves gyermeket már megkérdez a bíróság melyik szülőnél akar lakni, a kisebbik dolgában "harc" lesz majd.

Ha esetenként tényleg a nagyobbra van bízva a tesó, akkor a te dolgod hogy a fokozott felelősségtudatot kiépítsd benne, vagyis hogy a testvérére megkülönböztetett figyelemmel kell lennie.

"Mona"

kalamalyka2 # 2009.11.20. 16:12

bocsánat, rossz helyre írtam:

Szeretném a következőket megkérdezni:

MI a helyzet azzal az anyukával, aki külföldön dolgozott több évig, majd táppénzre ment el külföldi munkaviszonya (EU) után Mo-on. Sajnos beteg, és már munkába sem tud állni, de kb másfél éve itt van. Meddig kapott táppénzt vajon????? És táppénz után (rokkant lett egy balesetből kifolyólag, helyrehozhata­tlanul) milyen jutatást fog kapni???? tartásdíj nem fizetése szemontjából fontos lenne tudni, kitől,hogyan tilthatnák le. Anyuka nem nyilatkozik az ellátást illetően, többszöri személye skérésre sem. A gy erekeknek elmontda, „jó pénzt kap havonta“. Ilyenkor mi a teendő?????????

Hogyan tovább?????? Ha apuka bemegy a bíróságra kérni a letiltást, akor mi van ha nem tudja honna kell letiltani??? A bíróság esetleg utánnanéz?????

Sly13 # 2009.11.20. 16:09

Kedves Mona!

Köszönöm a hozzászólást, igen, valóban azt csinálja velem és a gyerekkel, amit akar. De szörnyű, hogy hogy lehet ilyen egy nő a saját gyermekével szemben. Már nem tudom néha, hogy mit tegyek, egy biztos, nem vagyok erőszakos, tudom, hogy azzal semmit nem érek el, de olyan leveleket kaptam tőle, amiben egyértelműen kimondja, hogy zsarol. "ha van pénz, van gyerek." Tudni kell, hogy mos is itt van a kezemben a pénz, hogy tudjak adni, de még így sem akarja ideadni a gyereket. Tudom, hogy mindenképp be kell adnom gyámhatóságra a dolgot, mert ez így nem megy tovább. Ha ott meglátják, hogy mit művel a gyerekkel, (odaadom, nem adom stb.) idegen emberek felügyelnek a gyerekére, amíg ő szórakozik, és nem nekem, az apjának szól, hogy vigyázzak a gyerekre, hanem ráhagyja egy 14 éves kiskorú testvérére a kisgyermeket, ez így nagyon gáz.

monalisa1 # 2009.11.20. 16:02

Sly13

Ameddig nincs jogerős bírói itélet melynek alapján pro és kontra számonkérhető a láthatás, addig a kedves szülők szívathatják egymást - nem ritkán itélet ellenére is...

Látni, hogy a ti esetetekben sok probléma lesz még, melyben "papír hiányában" a gyámhatóság sem igen tud mit tenni.

Külön csak annyit, hogy ne engedd, hogy kedve szerint rángathasson - nagyon hozzászokik...

"Mona"
laikus hozzászóló

cicababa # 2009.11.20. 13:26

Az alábbi dologban szeretném a tanácsukat kérni. Elsőfokú gyámügyi döntés alapján megvan az időpontja, hogy unokánkat elvihessük. Értesítettük az anyukát, az időpontról sms-ban, 24 órával előtte. Eddig semmilyen levelet nem vett át a gyámügytől. Telefonon sem érhető el. Hivatkozhat -e arra, hogy nem vette át a végzést, vagy arra, hogy ez csak egy elsőfokú határozat? Szeretném tudni, hogy mit tehetnék? - mit enged ilyen esetben a jog?
köszönöm: egy nagymama

Sly13 # 2009.11.20. 12:48

Sziasztok!

Segítségre van szükségem!
Szóbeli megállapodás alapján, tegnapi nap folyamán megbeszéltem a volt párommal, hogy megyek a gyerekemért és adok neki gyerektartást is. Ehhez képest bejelentette, hogy ha nem tudok azonnal menni a gyerekért, akkor már ne is menjek. Ma hívtam ismét, hogy mennék a gyerekért és pénzt is adok, de nem adja ide a gyereket, a gyermek ismeretlen helyen van, nem mondja meg, hogy hol a gyerek, nem tudok érte menni, nem láthatom. Nem tudom mitévő legyek, hisz a gyámhatóságra is most akarom beadni a papírt, tehát még csak hivatalos papír sincs róla. Hová forduljak, hogy láthassam még ma a gyerekemet?

ObudaFan # 2009.11.20. 09:35

A megoldás az lehet, ha a kapcsolattartás olyan megváltoztatását kéred, hogy az a családsegítő helyiségében és a jelenlétedben történjen.

kisokos # 2009.11.20. 07:55

garae,

ha kéri a nagymama kaphat-e láthatást az unokájához
Kaphat, bár az ő láthatását elsősorban a kötelezett kapcsolattartási ideje alatt kell biztosítani. Ha a kapcsolattartási ilyen módon nem biztosítható, akkor kérhető a gyh-tól, hogy szabályozza a nagyszülői láthatást.

hány éves korától hozhatja el az apa a saját lakásába /akár több napra is/ a gyermekét?
Nincs ilyen jellegű szabályozás. A felek bárhogy megállapodhatnak. Ha bíró elé kerül a dolog, akkor ő az ügy összes körülményeit vizsgálva dönt.

garae # 2009.11.20. 07:04
  1. A kérdésem az lenne, ha kéri a nagymama kaphat-e láthatást az unokájához. Ha igen, elhozhatja-e a saját lakásába, mondjuk egy hétvégére. Bírósághoz kell-e ezért fordulni, vagy elég ügyvéd előtt megegyezni?
  2. Ehhez kapcsolódik, hány éves korától hozhatja el az apa a saját lakásába /akár több napra is/ a gyermekét?
monalisa1 # 2009.11.18. 17:31

Valóban úgy írta ahogy idézted. De azt is leírta, hogy pénzéhes a nő, vagyis nemigen fog lemondani a t.díjról stb.

És innentől a kettőjük dolga miként állapodnak meg a gyermekekről - ha lehet peren kívül.

Üdv.

Tündér4 # 2009.11.18. 17:20

Kedves Mona!

Lehet, hogy én olvastam felületesen, de Rospe esetében még nincs gyermekelhelyezés, és az anya "nem bánná", ha mindig vele lennének a gyerekek. Így is 30 napból 15-öt az apánál töltenek.

T.

monalisa1 # 2009.11.18. 17:03

Tündér4

Bizonyára nincs ok amiért a bíróság elvegye az anyától a gyermekeket, mert hát hétközben (= 5 nap) ő törődik velük és gondoskodik róluk - igaz úgy ahogy...

Ahhoz hogy egy gyermekelhelyezés megváltoztatható legyen nagyon nyomós oknak kell lenni az anyával kapcsolatban - hadd ne soroljam., le van ez írva lentebb hozzáértők által elégszer már.

Amikor egy gyermek betölti a 16. életévet már ő dönthet melyik szülőnél akar a továbbaikban élni - gyámhatósági engedéllyel, egy 18. éves meg simán átköltözhet.

Tehát eddig kell csak kibírni az időt valahogy... És
onnantól a t.díj fizetés "irányi" is megváltozik, és a cs.pótlék dolga is.

"Mona"
laikus hozzászóló

Tündér4 # 2009.11.18. 16:45

Rospe!

És ha te nevelnéd a gyerekeket, ha már az idő nagy részében nálad vannak?
Akkor te lennél jogosult tartásdíjra, egyedülálló szülőt megillető segélyekre.

T.

monalisa1 # 2009.11.18. 16:11

Ha a lakás már a házasságkötés előtt is a te különvagyonod volt akkor a válástól függetlenül a továbbaikban is az marad, ergo az ex-nek nem jár abból egy fillér se.

Az autóhitel és a lakásrezsi a te gondod, bajod - és marad is. (Legfeljebb a milliós tartozás felére követeléssel állhatsz elő, lévén ezen "beruházás" még a házassági életközösség idejéről keletkezett - abból az ex lazán nem szállhat ki.)

A t.díjat fizetni kell attól függetlenül az év 12 hónapjára, hogy a gyermekek hóközben sokat vannak nálad - és ez számodra nincs ingyen.

Próbálj mielőbb másodállást, mellékfoglalkozást találni és abból a jövedelmedet kiegészíteni - igaz, a pluszpénzre "kiterjeszti" majd a 2x20%-os igényét...
(Ha legális igen, ha nem akkor már nehezebb lesz neki.)

Valóban legutoljára maradsz te, mert akár a saját károdra is de gondoskodni kell a gyermekekről - a másik szülő meg olyan amilyen...

"Mona"
laikus hozzászóló

Rospe # 2009.11.18. 15:00

Sziasztok.

A legtöbb hozzászólás arról szól hogy milyen semmirevaló apukák vannak, ezért így nem találtam választ a saját kérdésemre.

Házasságunk megromlott már elég régen...
Ennek következményeként kb. egy fél éve elhagyott a feleségem és vitte magával a két kiskorú gyermekemet is.
Természetesen nem azért mert nagy szűksége lenne rájuk, hanem hogy minél több pénzt kicsikarjon tőlem, illetve hogy a segélyeket kitudja használni.
Most egy albérletbe lakik.

A lakásomat kipakolta teljesen üresre, követeli a gyerektartást 20%-20%-ot gyerekenként,illetve ezt le is akarja tiltatni a munkahelyemen.
A saját tulajdonú házamból, akkora részt kér ami őt nem illeti meg.
A gyerekeket elhozhatom bármikor, sőt! azt se bánná ha nálam lenének mindig......
Hétvégenként a gyerekek nem aludhatnak nála,
ilyenkor nálam vannak, vagy valamelyik nagyinál!
(akkor nála van a pasija)
Van egy lízinges autó is amiből még 1.000.000Ft hátralék van, azt természetesen nekem adja :D

Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e valamit tenni a helyzetem könnyítésére jogilag ?
80.000Ft fizetésem van,
ebből ha levonják a 40%-ot (32.000Ft)
az autóba 20.000Ft-ot kell fizetni havonta,
van rezsim is már minimális de az is 20.000Ft legalább....

Akkor még nem említettem azt, hogy a gyerekek nálam vannak a havi 30 napból 15 napot, ilyenkor nálam esznek és isznak. (bár lassan nem tudom miből)
Még azt nem is említve hogy a részét miből fizetem ki ? kölcsönből ? azt miből törlesztem ?
Legutoljára maradok én, mert hát valamiből nekem is léteznem kell.....kellene.

Még nem vagyunk elválva, ezért szeretném a segítségeteket kérni hogy ez így fog maradni vagy van lehetőség más megoldásra is ?

Tisztelettel : Rospe

kisokos # 2009.11.18. 12:36
garae # 2009.11.18. 12:21

Kedves Kisokos!

Sok kérdésem lenne, lesz még!

Ami most a legfontosabb. Az unokám 1 éves koráig Angliában kapta meg a védőoltásokat, de 1 oltás, amit 13 hónaposan kellett volna megkapnia lemaradt, megkaphatja-e Magyarországon, vagy ki kell emiatt vinni Angliába a gyermeket?

Tündér4 # 2009.11.17. 09:11

Ok, értem. Ezeket most nem is annyira a per miatt kérdeztem.
A "beoltsuk, ne oltsuk" inkább azért lenne fontos, mert 5 hónapos kisbabánk védelme érdekében tartanánk fontosnak, ha a nagyok is oltva lennének.

T.

kisokos # 2009.11.17. 09:04

Tündér4,

egészségügyi kérdésekben együtt is kellene dönteni
Valóban így van, csak nincs közvetlen szankciója annak, ha ezzel ellentétesen cselekszik az a fél, aki "birtokon belül" van.

Azt javasolnám, hogy a per során ne lőjenek minden apróságra, mert elveszik a lényeg. Néhány, de ütős sztori kell, amely áthatol egy sokat látott bíró és/vagy igazságügyi gyermekpszichológus ingerküszöbén. Olyan, amelyre - ha napolják a pert - 3 hónap múlva is emlékszik. Ha a "beoltsuk, ne oltsuk" vitát erőltetik, akkor jó eséllyel mindketten ugyanolyan "rossz szülőnek" fognak tűnni a bíró szemében.

Tündér4 # 2009.11.17. 08:45

Kedves Kisokos!

Akkor ez is zsákutca! Egyre inkább úgy látom, hogy ebben a szabályozatlan időszakban a gyerekeket gondozó szülő mindent megtehet a különélő szülővel. Pedig a Csjt.-ben olvastam, hogy a különélőnek joga van a gyerek fejlődését nyomon követni, pláne, ha még a szülői felügyeleti joga is él. Ilyenkor sztem még egészségügyi kérdésekben együtt is kellene dönteni (Aktuális: oltassunk vagy ne?)
Vagy tévedek?

Ezek szerint nem marad más, mint anyuka családgondozójának leírni a történteket, hátha jó irányba tereli. Gyámhivatalnak érdemes írni?

T.

kisokos # 2009.11.17. 08:38

Tündér4,

Jogszabály senkit nem kötelez arra, hogy szóba álljon egy másik emberrel. Köszönni sem kell, ez sem jogellenes. Más kérdés, hogy morálisan mennyire elfogadható...

Ha vki nem válaszol, akkor kényszeríteni erre nem lehet. Legfeljebb viseli a következményeit.

Tündér4 # 2009.11.17. 08:22

Sziasztok!

Van-e olyan hivatal, ami segít az apának abban, hogy a gyerekeket gondozó anya megossza vele - köteles legyen tájékoztatni - a legelemibb gyerekekkel kapcsolatos információkat?

A párom esetében még nincs döntés a gyermekelhelyezésről. Azt már tudom, hogy a kapcsolattartást ilyenkor csak a bíróság szabályozhatja.
Az anya tértis levélre sem válaszol pl olyan kérdésre: gyerekek hallásvizsgálata, influenza oltása, stb.

Köszi előre is:
Tündér

kisokos # 2009.11.17. 08:10

garae,

Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek?
Elméletileg a gyermeket hazahozzák, per indul és jó eséllyel az apánál helyezik el a kicsit. A gyakorlatban sajnos nem ennyire egyszerű. Van, hogy nem találják őket külföldön (ha keresik egyáltalán), évek telnek el, aztán hosszú pereskedés után a bíróság úgy dönt, hogy ugyan nem volt szép, amit az anya csinált, de a gyermeknek már több kárt okozna, ha kiszakítanák a megszokott környezetből, ezért marad az anyánál, apuka láthatását meg újraszabályozzák. Sajnos kétesélyes a dolog. Ezért is lenne érdemes még a kitelepülés előtt a pert elindítani.

eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut
1 éve van onnantól, hogy a tudomására jut a kitelepülés, hogy a hazahozatalt kérje. Fontos lenne azonban kideríteni a külföldi címet, ahol elérhető. Ennek hiányában erősen romolhat a hazahozatali eljárás sikeressége.

nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet
morálisan nézve talán igen, de jogszabályt nem sért vele.

kisokos # 2009.11.17. 08:10

garae,

Milyen következményei lehetnek az anyára nézve egy ilyen lépésnek?
Elméletileg a gyermeket hazahozzák, per indul és jó eséllyel az apánál helyezik el a kicsit. A gyakorlatban sajnos nem ennyire egyszerű. Van, hogy nem találják őket külföldön (ha keresik egyáltalán), évek telnek el, aztán hosszú pereskedés után a bíróság úgy dönt, hogy ugyan nem volt szép, amit az anya csinált, de a gyermeknek már több kárt okozna, ha kiszakítanák a megszokott környezetből, ezért marad az anyánál, apuka láthatását meg újraszabályozzák. Sajnos kétesélyes a dolog. Ezért is lenne érdemes még a kitelepülés előtt a pert elindítani.

eltelhet akár egy hét is míg az apa tudomására jut
1 éve van onnantól, hogy a tudomására jut a kitelepülés, hogy a hazahozatalt kérje. Fontos lenne azonban kideríteni a külföldi címet, ahol elérhető. Ennek hiányában erősen romolhat a hazahozatali eljárás sikeressége.

nem követ-e el az anya a gyermek érdekét sértő tettet
morálisan nézve talán igen, de jogszabályt nem sért vele.