Gyerektartás és láthatás

esőcsepp # 2009.12.23. 10:33

Tisztelt Wasp!

Igyekeztünk mindezt megtenni (meg is tettük), de a Gy.H. elutasította, igaz telefonon, hogy pótoltatni lehessen az elmardásokat, vagy végre valami pénzbüntetést lehessen kiszabni.
Már a régi elmaradások miatt is kértük a kötségtérítést, amit a régi Gy.H. meg is ítélt, de az anya költözés miatt, és a folyamatban lévő gyermekelhelyeztés megváltoztatása iránti per miatt, no meg az anya "fellebezése" miatt hivatalból elhalasztódott, majd az "új" Gy.H. elmondása szerint el is évült....
Most kértünk lehetőséget egy megbeszélésre a mi lakhelyünk szerinti Gy.H.-nál. Hátha többre megyünk.

Köszönöm a választ.
esőcsepp

_Wasp_ # 2009.12.23. 10:23

ha jelzi a gondozó szülő a kapcsolattartás elmaradását, akkor pótlást kell kérni, ha nem jelzi, és feleslegesen mennek le, akkor pótlást és az útiköltség megtérítését.

Ha a pótlás is elmarad, akkor kérni kell a gyámhatóságot az eljárásra - intézkedjen a kapcsolattartást szabályozó határozat végrehajtása iránt.

Ezeket minden egyes esetben meg kell tenni - kivétel nélkül.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

esőcsepp # 2009.12.23. 09:45

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésekben szeretnék tanácsot kérni:

Az anya megtagadta a láthatást (már sokadszorra). A szabályozás szerinti köv. héten sem adta át. Most 23-án sem volt hajlandó rá. Az utóbbi kettőt SMS-ben jelezte. Mivel 300 km-rel arréb lakik már el sem indultunk a gyerekért (hiszen jelezte). A költözése miatti "új" gyámhatóság szerint a régi végzések és figyelmeztetések elévülnek 1 éven belül. (Már évek óta küzdünk és van már a régi városból is figyelmeztetése). Az elmaradt kapcsolattartás pótlását szerintük már szabályozták (rá egy hétre kell). Ha akkor sem adja nem tudnak mit tenni, ezért az elmaradt napok pótlását nem rendelhetik el.

És végül szerintük akkor is meg kellett volna próbálnunk az átvételt, hiszen az anya most hivatkozhat arra, hogy meggondolta magát, de mi nem voltunk ott..... Este 9-kor még nem akarta átadni.
Már sokszor jártunk így, hogy felmentünk és néztük az üres ajtót, vagy könyörögtünk a kaputelefonon keresztül, sőt már rendőrt hívtunk. Az elmúlt évben a gyerek végigsírta a Karácsony estét, mert az "anyja" közölte vele, ha nem megy haza Karácsony estére akkor nem kap ajándékot. Az anyával NEM LEHET semmilyen kompromisszumot kötni. A gyh-tól kértük mediátor bevonását, de nem hajlandók rá, mert az anyának is kérnie kellene.

Már nincs kihez fordulni annyira elkeseredett az egész család.
Önök szerint igazuk van? Kihez forduljunk?
ui: Ez a 300 km Pécs-Sopron (tehát nix autópálya, csak köd meg szarvasok)

köszönöm: esőcsepp

_Wasp_ # 2009.12.11. 00:47

a kölcsönös együttműködés követelményeinek megfelelően a másik szülőt minden lényeges követelményről tájékoztatni kell.

Az általános gyámhatósági gyakorlat az elvitellel járó kapcsolattartást akadályozó betegségnek az "ágyban fekvést" igénylő betegségeket tekinti. Általában nem hiszik el, ha a gyermek iskolába tud menni, de a másik szülőhöz nem.

A személyes kapcsolattartást, a beteg meglátogatását általában ezek sem gátolják, a kapcsolattartást pedig pótolni kell.

_Wasp_

és felesleges megoldása

szóból ért # 2009.12.10. 21:05

A gondozó szülő számára hol és milyen módon szabályozza a törvény milyen formában és milyen módon kell tájékoztatnia a láthatásra jogosult szülőt a gyermek egészségi állapotáról illetve az iskolai előrehaladásáról? Illetve a betegség miatt elmaradt láthatás esetében mit tekintünk betegségenk, mik a szállíthatóság feltételei?
Válaszokat előre is köszönöm!

Szóból ért

ObudaFan # 2009.12.10. 19:10

Ha a gyermekkel együttélő szülő a kapcsolattartást indokolatlanul akadályozza, akkor a különélő szülő 30 napon belül fordulhat a gyámhatósághoz.

monalisa1 # 2009.12.10. 18:13

A gondozószülőnek az a dolga, hogy a láthatásra előkészítse a gyermeket, miközben kiszűri az esetleges akadályoztató körülményeket. (Egy középiskolás már mondhatja: alkalmasint jobb dolga/probramja is adódik mint az apjával időzni - ez ha nem rendszeres akkor a másik szülőnek el kell fogadnia, azonban joggal tart igényt a kapcsolattartás mielőbbi pótlására. Egy kisiskolásnak nincs annyi "elfoglaltsága" még.)

Az ex azt ír a bíróságnak amit akar, a te dolgod az, hogy a tárgyaláson azokat ellenérvvel lesöpörd az asztalról - különben a bíróság még azonosul azokkal. Szóval ne hagyd hogy se a te sem a bíróság fejére nőjjön a volt feleséged.

Keménység, következetesség, határozottság és kiszámíthatóság = meggyőző benyomás a bíró előtt, de a volt nejed előtt is...

"Mona"
laikus hozzászóló

Bodzaa # 2009.12.10. 12:49

ObudaFan

A gondom az, hogy anyuka mindenre hívatkozva a láthatást állandóan akadályozza. Mentségül arra hívatkozik, hogy köv. héten pótolja, de sokszor a gyermekeknek akkor is "programja" van. A programok nem kötelező iskolai programok, de azt akarja, hogy ha Ő kijelenti, időben, hogy a gyermekek nem érnek rá, akkor én ezt szó nélkül fogadjam el. Ezért írta ezt a bírónőnek.
Ezek szerint csak nekem súgalja ez a levél azt, hogy ő dirigál, nem foglalkozik a törvénnyel, sőt azt a maga szája ízére akarja formálni?
Attól félek, hogy már nem látok reálisan, de nekem ez a levél arról szól, hogy ő diktálhasson és én mindenen fejet hajtsak.... és ehhez kéri a bíróság hozzájárulását...
Kérdésem csak az lenne, hogy érezhető-e az erőszakossága, vagy csak én érzem így?

ObudaFan # 2009.12.10. 12:31

Bodzaa

Ahhoz, hogy akadályoztatás esetén aznap ne legyen kapcsolattartás, hanem azt pótolni kelljen, nem kell módosítani semmit. Ez a Korm. r.-ből következik.

Anyu33 # 2009.12.10. 12:10

Köszönöm szépen :)

ObudaFan # 2009.12.10. 11:39

Talán először érdeklődj, hogy áll az ügy.

maryboszy # 2009.12.10. 08:46

Jó napot kívánok!

Én gyermektartás ügyben szeretnék tanácsot kérni. 10 éve váltunk el, két lánnyal maradtam egyedül. A Bíróság 10 évvel ezelőtt 8-8 ezer,vagy 20-20% -ot állapított meg az apukának, amit nem fizet és már kétszer ítélte a Bíróság 1 év felfüggesztettre, illetve még kőrözték is. Amikor megkapta a bűntetést, akkor 1 évig a 8-8 ezret fizette, utánna kezdődött minden előlről. A gyermekeket nem látta már válás óta és nem is érdekli, hogy mi van velük.Most a nyáron újbol feljelentettem, mert nem fizet,de még a mai napig semmi nem történt.
Ha valaki tud tanácsot adni, hogy mit tegyek azt megköszönném,mert mostmár ez tűrhetetlen,hogy a Bíróság semmit nem tesz.

Köszi előre is

Bodzaa # 2009.12.10. 06:27

Tisztelt Fórumozók!
Bemásolnék ide egy levél részletet, melyet volt feleségem írt a bírónőnek, melyben így szeretné leszabályoztatni a láthatást. Kíváncsi lennék a véleményekre, melyeket nagyon megköszönnék.

"Szeretném úgy módósítani a láthatást... , hogy délután 5 órától lakóhelyemen, vagy munkahelyemen személyesen én, vagy az általam kijelőlt személy adhatja át őket az apának, de csak akkor ha egyébb indokolt körülmény nem akadályozza. Indokoltnak tartom az iskolai programokat, betegséget, és a gyerekek saját programjait. Bármely akadály esetén legalább 48 órával előbb írott formában jelzem az apának, melyet KÉNYTELEN LEGYEN ELFOGADNI... Véleményem szerint a problémák most is abból adódnak, hogy az apuka erőszakosan nem vesz tudomást a láthatás körüli változtatásaimról, melyhez egyébként jogom és lehetőségem van."

monalisa1 # 2009.12.09. 15:15

A megjelenő honlapon bal oldalán az "állampolgároknak" menűsor "nyomtatványok" közt található amire szükséged van.

monalisa1 # 2009.12.09. 15:14

Ahogy ObudaFan javasolta: kérj bírósági végrehajtást, arra kénytelen lesz "tüsténkedni" a munkahely bérszámfejtője.

A szükséges ürlap letölthető:
http://www.birosag.hu

"Mona"
laikus hozzászóló

Anyu33 # 2009.12.09. 11:33

Köszönöm a tanácsokat.
Most akkor a MÁK-ot, vagy a munkaügyisét hívjam fel?

ObudaFan # 2009.12.08. 18:21

Anyu33

Elsősorban a bíróságtól kérj végrehajtást. Másodsorban ha a levonásra kötelezett hibázott, akkor ő, mint kezes felel a levonni elmulasztott összegért.

atomanti # 2009.12.08. 15:12

tina87

A nagyszülőknek ugyanolyan joguk van kapcsolatot tartani a gyerekkel, mint a nem gondozó szülőnek.
Sőt, ennek esetleges akadályozása esetén bíróságra is mehetnek.
Ez a csjt.
Ha nem alkalmasak, azt neked kell bizonyítanod.

harmony

Szerintem a bíróság a javadra fog dönteni, ez a gyakorlat, általában az anyuka javára billen a mérleg. Természetesen lehetnek kivételek, de ahhoz azért pl egy alkoholista/drogos, stb anyuka is kell.
Az, hogy amikor apukával vannak, de mégis inkább a nagymami vigyáz rájuk, az irreleváns. Ahogy fent is írtam a nagyszülőnek ugyanannyi joga van a kapcsolattartásra.
És ha még egy magánvéleményt is megengedsz: egy hét itt egy meg ott megoldás egyáltalán nem használ a gyerekeknek. Sehol sincsenek otthon. Én ez ping-pong játéknak nevezem.

Kitartást!

monalisa1 # 2009.12.08. 14:00

A munkahely mint készfizető kezes felel a bírósági határozat/végzés alapján letiltandó összegről, ha tévedés történt azt a legközelebbi bérszámfejtéskor korrigálniuk kell.

Náluk reklamálj és ne az exnél - ő most kivételesen vétlen a dologban.

"Mona"
laikus hozzászóló

Anyu33 # 2009.12.08. 09:09

Hahó, valaki, ha Wasp épp pókerezik?
:)))

Anyu33 # 2009.12.07. 09:21

Helló!
Kedves Wasp, ismét hozzád fordulok, de nem póker ügyben :P
Még nyáron -az irányításod alatt- megkezdtem a pert, a gyt. letiltásának ügyében, az ex fizetéséből (kénytelen voltam, mert sosem fizetett idejében, csak hó vége felé, és nem annyit, mint kellett volna a két lurkó után), az előtte elmaradás-különbséget már nem tiltattam le, mert annyira tetű nem vagyok, pedig az sem kevés. És a konfliktust is kerülni akartam. Le is zárult, meg is történt, igaz, hogy nekem kellett a munkaügyest felhívni, hogy emelje már meg a hátsóját. Nem küldte tovább a MÁK felé a bírósági végzést, és ők is azt hazudták, hogy jaj, hát ők csak most kapták meg a papírt...stb. Mindegy, azóta rendszeresen jött.
Ebben a hónapban, viszon kereken 3.000 forint érkezett a MÁK-tól(mint az ex bérének bérszámfejtője). Ennek a tízszerese jár a bírósági letiltás szerint a két gyermekemre, 15-15 %, de MINIMUM 24 ezer forint.-Így van írva.
Apukát felhívtam, hogy ez mi, ingerültség jött válaszként, valamint hogy őt ez nem érdekli, neki ehhez nincs köze, neki nem kell fizetnie.
Kérdésem az lenne Wasp, hogy mi a teendő, és kinek kell intézkednie, amikor végzés ellenére sem érkezik meg a minimum előírt összeg?
És apuka nem akarja kifizetni a különbözetet?
Köszönöm a választ, megyek bukfencezni.
:)

_Wasp_ # 2009.12.05. 10:20

Kislányom 2 éves, 2009 februárja óta nem élünk együtt, nincs bejelntett munkahelye, eddig megállapodtunk hogy mennyit fizet és láthatta amikor akarta, nem mintha akarta volna, mert így is van hogy 3 hétig nem is látjuk.
A kérdésem az lenne, jobb lenne nekem a későbbiekben papír a kezemben a dolgokról hogy mit hogy mennyit stb.??

Szerintem igen.

Van olyan hogy az apa viselkedése miatt (alkoholizálás…stb) megvonhatok mindenféle kapcsolatot és inkább a pénze sem kell?
nincs. A kapcsolattartást csak bíróság szüntetheti meg (függesztheti fel).

Köteles vagyok az apa anyjának láthatást biztosítani, ha bizonyíthatóan elég necces a család??Van ott börtöntöltelék, meg alkoholista köteles vagyok oda átengedni a gyerekemet??
Ha ez van a határozatban, akkor igen.

_Wasp_

és felesleges megoldása

tina87 # 2009.12.04. 21:39

Sziasztok!
Remélem tudtok nekem segíteni, csak az érdekelne érdemes e egy bírósági döntést, pert elindítani láthatásra és fizetésre.
Kislányom 2 éves, 2009 februárja óta nem élünk együtt, nincs bejelntett munkahelye, eddig megállapodtunk hogy mennyit fizet és láthatta amikor akarta, nem mintha akarta volna, mert így is van hogy 3 hétig nem is látjuk.
A kérdésem az lenne, jobb lenne nekem a későbbiekben papír a kezemben a dolgokról hogy mit hogy mennyit stb.??
Van olyan hogy az apa viselkedése miatt (alkoholizálás...stb) megvonhatok mindenféle kapcsolatot és inkább a pénze sem kell?
Köteles vagyok az apa anyjának láthatást biztosítani, ha bizonyíthatóan elég necces a család??Van ott börtöntöltelék, meg alkoholista köteles vagyok oda átengedni a gyerekemet??

Köszönök mindenfajta hozzászólást és segítséget.

monalisa1 # 2009.12.03. 07:52

Ha a Ft/hó t.díj fizetés nem éri el a megállapított 18 eFt-ot akkor a különbözet végett végrehajtást kérhetsz - visszamenőlegesen legfeljebb 6 hóra. (Aztán majd ez is hozzárakódik a jelenlegi mindenösszes tartozáshoz.)

Ha az apának jelen idő szerint nincs munkája, ill. tartósan nincs már, akkor saját érdeke lenne bírósághoz fordulni és kérni a t.díj csökkentését. Azonban amíg nincs módosító bírói döntés addig változatlan összegben köteles fizetni - akár saját kárára is.

A különbözetet is kénytelen lesz előbb-utóbb megfizetni., nem kell hozzá más minthogy a végrehajtó ne hagyja elévülni a tartozást.

"Mona"
laikus hozzászóló

reker # 2009.12.02. 16:15

Sziasztok!

Kérdésem a következő.

Apuka jelenleg munkanélküliként van regisztrálva. Munkanélküli járadéka után kapom a gyerektartást, aminek az összege nem éri el a bíróság által meghatározott minimum összeget. Tartozása is van felém amit havi 8 ezer forintjával törleszt. Még tartozik 130 e Ft-tal. Ha a havi 8 e ft-ot tárgyhó 15.-éig nem kapom meg, úgy perelhetek, és egy összegben fizettetik meg vele. Ezt biztosra tudom, mert így volt a végzésben.
De mi van a gyerektartással? Nem éri el a minimum 18 e Ft-ot. Ilyenkor mi van????