Kiszi, szerintem nem kell hivatkozásokat keresned, a bíróság tudni fogja, mit vizsgáljon, és hogyan kell megítélni az ilyen munkahelyváltást. Én ezt ismerem:
„„Ha a kötelezett a tartásdíj leszállítását jövedelmének csökkenésére hivatkozással kéri, körültekintően kell vizsgálni, mi volt a jövedelemcsökkenés oka, és az a tartásra kötelezettnek felróható-e, mi indokolta a munkahely-változtatást, és miért nem a szakképzettségének megfelelő munkakörben helyezkedett el, s amennyiben a szakmájában dolgozna, miként alakulnának kereseti, jövedelmi viszonyai, s mennyiben haladná meg az igazolt jövedelmét. Csak ezen bizonyítás ismeretében hozható érdemi döntés.
A Legfelsőbb Bíróság egyik határozatának indokolása szerint az alperestől elvárható alapvető szülői felelősség megköveteli azt, hogy az alperes körülményeinek alakításakor a tartásra szoruló kiskorú gyermekével szemben fennálló tartási kötelezettségével előre számoljon.
A megváltozott gazdasági viszonyok, a munkahelyek megszűnése, munkanélküliség veszélye maga után vonhatja az új munkahelyek keresését, ezért a munkahely-változtatással előállt hátrány nem róható a tartásra kötelezett terhére, ha annak célja nem a tartásdíj alapjának kimutatható csökkentése. Ugyancsak nem róható a munkahely-változtató, illetve feladni kényszerülő kötelezett terhére az a körülmény, amikor a munkahely-változtatás indoka nem a tartásdíj-fizetési kötelezettség kijátszására való törekvés. (PK 77.)””
Gyerektartás és láthatás
Kedves lisa100,
Nem szabály, hogy 3 éves korig nem lehet elvinni a gyereket. A gyerek igényeire és szükségleteire tekintettel lesznek, és ha csecsemőről van szó, aki mellhez kötött :), akkor nyilván őt nem vihetnék el egy egészségesen működő viszonyban sem, csak két etetés között. A legjobb, ha a láthatás kérdéseiben megegyeztek, és ezt az egyezséget hagyatjátok jóvá.
Nyilván úgy, hogy első a gyerek, és mindkettőtöknek tartható és megfelelő legyen a megállapodás. Te is tudod, hogy a 4 éves gyerek már boldogan keresi a mamáén kívüli társaságot is, és ha nincs különösebb zavar, akkor 2-3 napot simán elvan másik lakásban, másik ágyban, másik ismerős és szeretett személlyel.
A testvérek együtt tartása nem az ilyen esetekre vonatkozik.
lisa100
Kérdezz meg egy jogászt,mert itt nem igazán kapsz választ a kérdésedre.Én ha gyerekeimről lenne szó nem egy laikus hozzászólottól várnám a választ.Az tudom,biztos forrásból 3 éves kórig a gyerekeidet nem vagy köteles kiadni a kezeidből.Nagy jó ötlet,hogy apuka menjen látogatni,és mikor már nagyobb lesz a picurka akkor együtt vigye el apuka a 2 tesót!!
Kívánom neked,hogy a legjobb megoldás szülessen.
„Kérdezz meg egy jogászt,mert itt nem igazán kapsz választ a kérdésedre.Én ha gyerekeimről lenne szó nem egy laikus hozzászólottól várnám a választ.”
Ha Te így tennél, vajon miért szórod tele a fórumot a hihetetlen helyesírási hibákkal tűzdelt véleményeddel és tanácsaiddal?
Tátika177, több figyelmet én sem szeretnék szentelni neked, most utoljára még annyit:
Nem csak az otthon tébláboló, alap iskoláit kettes eredménnyel épphogy átvészelő, 70-es IQ-val rendelkező, fogkefét néha látó Mónika show rajongót hívják itt „laikus”-nak, hanem azt a szintén nem jogászt is, aki már több diplomával, sok év munkatapasztalattal, és átlagon felüli érzelmi és értelmi IQ-val rendelkezik, és esetleg éppen ilyen ügyekkel foglalkozik nem csak a magánéletében, de a munkája során is.
Hogy a kérdező a választ hasznosnak érzi-e, maga is el fogja tudni dönteni, zöldségeket ne itt beszélj!
Egyébként:
„A hatályos jogszabályi rendelkezések alapján a gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen, és a gyermeket nevelő szülő köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.
A kapcsolattartás gyakoriságát, időtartamát és módját és helyét, a jogszabályok nem határozzák meg.
A kapcsolattartást a gyámhatóság vagy a bíróság fogja rendezni elsősorban egyezség létrehozásával, és ennek során a szülők a folyamatos és az időszakos kapcsolattartás gyakoriságáról és időtartamáról, a gyermek átadásának és visszaadásának helyéről, idejéről és módjáról, a kapcsolattartás elmaradására vonatkozó értesítési kötelezettségről, az elmaradt kapcsolattartás pótlásáról, valamint egyéb formáiról megegyezhetnek.
Egyezség hiányában a gyámhatóság illetve bíróság - a kapcsolattartás céljának megfelelően - a szülő méltányos érdekére, körülményeire és a gyermek korára, egészségi állapotára, előmenetelére tekintettel a gyermek érdekében dönt.
A gyermekelhelyezés során, a bíróság súlyos véteknek és a gyermek érdekeivel ellentétesnek fogja minősíteni, ha a gyermeket valamelyik szülő el akarja idegeníteni az a másiktól, és megakadályozza kapcsolattartásukat. Ez a viselkedés a gyermek nevelésére való alkalmasságot kérdőjelezi meg.”
Szerintem hagyd.
Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő lenne:
Válásunk után 2 évvel a gyámhatóságon újramódosítottuk volt feleségemmel a láthatást, melyben kaptam + heti 2 délutánt. Ezekután több okból is gyermek elhelyezésit indítottam volt feleségem ellen melyet sajnos elvesztettem noha minden tanu engem igazolt de ez nem volt elég. DE a tárgyalás végén volt feleségem a bíróságtól a hétközbeni láthatások megszüntetését kérte (melyet a Gyh előtt kötöttünk) bosszúból. Melyet a bíró jóváhagyott ??????
Hogyan lehetséges az hogy neki 1 szavára korlátozzák a láthatásom míg nekem 1 éven át meg kellett szakadnom hogy tanukat vigyek...
köszönöm a választ előre is...
Tisztelet sagit!
Ebből is látszik a jog anyapárti!!Még mindig ott tartunk apák elnyomva,ez látszik egyes bírósági-gyámügyi döntésből.
Egy apának nagyon nehéz a helyzete ebből a szempontból,sajnos.
Üdvözlettel
Sziasztok!
A volt férjem hónapok óta nem él gyermekláthatási jogával.Ezt a Bíróság határozta meg,amit én soha nem akadályoztam.A volt férjem elmondása szerint mivel elmúlt 16 éves a gyermekünk,ő már nem kötelezhető,hogy látogassa illetve elvigye magával.(ennyit az "apai" érzésről).Kérdésem az lenne a gyermek hány éves koráig kötelezhető az apa a láthatás betartására?
Ha a gyerek akarata szerint a kapcsolattartás kívánatos (vagyis a gyerek nem jelenti ki a hivatal előtt önállóan és befolyásmentesen, hogy nem akar az apjával találkozni), akkor a kapcsolattartás joga a nagykorúságáig megilleti és a különélő szülő számára kötelezettség marad.
Nem csak a gondozó szülőt, hanem a kapcsolattartót is lehet bírságolni azért, ha a kapcsolattartási kötelezettségének nem tesz eleget. Ha a gyámhivatalhoz fordulsz, ezt meg is kell tenniük. (Volt arra példa, hogy a hivatal úgy ítélte, ebben az esetben semmit sem kell tennie, de egy OBH felülvizsgálat megállapította, hogy az külön élőt ugyanúgy bírságolni kell)
Viszont, biztosan megpróbálnak erről lebeszélni, és nem is alaptalanul, mert annak a kapcsolatnak, amit a szülő kényszerből tart, semmi haszna, nem fogja a gyerek érdekét szolgálni. Fordított esetben van értelme, hiszen a gyerek általában nem befolyásmentesen tiltakozik, és a kezdeti kötelező láthatást hosszú távon a belátó szülő kellemessé és kívánatossá tudja tenni. Te tudod, hogy mennyit bír, milyen ügyes a gyereked.
Köszönöm Kaméleon a válaszodat!Nehéz dolog ez,hogy mit is kéne csinálni,hogy jó legyen.Én a szívem szerint hagynám,viszont a gyerek nagyon ragaszkodik az apjához.(nem is értem miért)Már ott tartunk,hogy különféle magatartási problémái lettek,elvittem pszichologushoz,aki egyértelműen ezt a viselkedését arra vezette vissza,hogy a gyermek az apja nemtörödöm viselkedése miatt tiltakozik így a "világ" ellen.
Akkor csak beszélgetés szintjén:
Nem szívesen mondom, de a pszichológusnak sokszor nem sikerül eltalálni, hogy mi a baj, és mi a megoldás. Tudod, ez az elvált szülők közötti probléma amolyan könnyen előcitálható indok. Ismeretlenül persze, még akkor sem tudnám megmondani, hogy mi van, ha pszichológus lennék. :)
A kérdésedre a lenti volt a válasz, de a körülmények személyes ismerete mellett, több lehetőséged is van. Egyik, hogy ha az apuka megtudja, a gyerek ennyire ragaszkodik hozzá, esetleg változik valami.
A másik, a gyerek éppen a kamaszkorban van. Ehhez a legszeretőbb teljes családban is hozzátartozik a „világ elleni tiltakozás”. Ilyenkor általában békén kell hagyni, nem faggatni, nem siránkozni és tanácsokkal bombázni, csak egyszerűen elfogadni, és a háttérben azért elérhetően ott állni.
Ha jól tanultam meg, akkor a legtöbb empátia éppen a kamaszkorban van bennünk. Egy megfelelő időpontban folytatott beszélgetés arról, hogy mi miért alakult úgy a családban ahogy, hogy a dolgok mennyire nem véglegesek, hogy sem az anyák, sem az apák nem tökéletesek, és senki nem hibáztathatja önmagát a dolgok alakulásáért, hogy talán a papának idő kell, és belátja, hogy rosszul éli az életét, stb. Ha megérti, sem az apjára, sem önmagára nem fog haragudni. Szerintem, ennyit lehet tenni. Persze, egy jó pszichológusnak jobban menne, mint neked vagy nekem, de honnan tudod, ki a jó? Illetve, mennyi pénzed van erre, mert egy-két hivatalos beszélgetés alatt még feloldódni sem lehet.
Mit tehetek?
A lányom édesapja Dec.30-án hazahozta a gyermeket a láthatásról,utána február 28-án hívta fel újból,és akkor megkérdezte mikor viheti el húsvétkor a kislányt.Megbeszéltük(én legalábbis úgy gondoltam hogy megbeszéltük)hogy Április 1-én eljön érte és 4-én du-án elviszi anyukámékhoz,hogy ott is legyen a kislány egy kicsit.Tudni kell hogy míg az apa Pécsett lakik,mi tőle 83 km-re.Eljött az április elseje,mire én összekészítettem a kislány cuccait.Közben márc.11-én üzentem az apukának hogy délelőtt jöjjön érte,mivel én iskolába járok du-ánonként.Szóval a megbeszélt napon várjuk az apukát,eljött a dél,felhívni nem tudom,a kislány sír hogy nem jön érte,közben én elmegyek iskolába.Du-án jön az sms hogy hol van a kislány?Az iskola végeztével megüzenem az apának hogy otthon van és rá vár.Erre ő közölte velem hogy nem ez lett megbeszélve még februárban,és hogy ő nem tud olyan messzire eljönni a kislányért mert sokba kerül a jegy,és egyébként is ő fizeti a gyerektartást akkor én vigyem el neki a kislányt. Én meg mondtam neki hogy mivel én iskolába járok,és munkanélküliként egyedül nevelem a kislányt nem tudom kifizetni a jegyet sem,meg egyébként is az a 4000 forint amit kaptam tőle az utóbbi 2 hónapban,abból a kislánynak vettem gyógyszereket és fizettem az ovit,mivel más hozzájárulást nem kapok tőle.Az hogy egy évben 3x elmegy oda a kislány és még 2x hívja fel ezenkívül az apuka,úgy érzem nem vall vmi igazán nagy kötődésre tőle.Ha vki érdekel,de nem tudom meglátogatni akkor is felhívom hogy mi van vele 2-3 hetente legalább.Szeretném megtudni,hogy ha nincs pénzem buszra,akkor is köteles vagyok-e eljuttatni hozzá a kislányt vhogy,vagy pedig ezt neki kell megoldania? És ha a bíróság megállapította a gyerektartást és lelett tiltatva azt én megszüntethetem-e vhol és hogyan?
Köszönettel:Tamara32
A gyermektartásról nem mondhatsz le. A kapcsolattartást szabályozó határozatban nincs szabályozva, hogy ki viseli a költségeket? Hanincs, akkor célszerű lenne kérni a kapcsolattartás módosítását annyiban, hogy ez legyen meghatározva.
És azt hol tudom kérni?
A bíróságon szóban egyeztünk csak meg hogy a gyerektartáson kívül még besegít a további költségekbe.Ez nem történt meg,én meg nem könyörgöm senkinek sem.A gyerektartást is csak azért tiltattam le,mert hol fizetett,hol nem. Nekem nincs szükségem rá,de nem az enyém hanem a kislányé.A bírósági végzés:
A peres felek megállapodnak abban hogy a kislányt a felperesnél helyezik el(én lennék).Alperes kötelezi magát havi 10000Ft tartásdíj megfizetésére.Ez azon a napon jogerőre is emelkedett.Van még esetleg más tennivalóm is ami később még problémát okozhatna?
Köszönöm segítségét előre is.
Az hogy a bíróságon szóban megegyeztetek valamiben ami a t.díjon felüli juttatás/támogatás az belekerült-e a jegyzőkönyvbe?! Mert ha igen és nem tartja be akkor lehetne hívatkozni rá és kérni a t.díj értékarányosan felmelését.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Monalisa köszi.
A kapcsolattartás módosítása érdekelne,hogy hol tudom megcsináltatni?
A bírósági egyezség után két éven belül a bíróságnál, utána a gyámügyön.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Egymásközt, ha nem megy akkor végső soron a bíróság szabályozza le a kérdést helyettetek.
"ha nem megy akkor végső soron a bíróság szabályozza le a kérdést helyettetek"
Mondom két éven belül. Utána a gyámügy.
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
Kedves András!
Nem Rád írtam hanem amikor elkezdtem pötyögtetni az enyémet a hozzászólásod még nem volt megjelenve - a saját elküldése előtt meg nem lehet látni ha valaki időközben már hozzászólt a kérdéshez.
Hát így.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok!
1.Kérdés:a tartásra kötelezett kérte a gyerektartás csökkentését, de dátumot nem írt mikortól kéri, akkor mikortól csökkenthetik, ha csökkentik?
2.szerintetek 3000ft gyerektartás gyerekenként életszerű?2db gyerek, mit szól ehhez a bíró?
3.figyelembe veszi a bíróság az ikrek jogait? (1995 Brüsszel)
Köszönöm
Segítséget szeretnék kérni.
Egy éve kiderült, hogy feleségemnek viszonya van a kollégájával.Tavaly augusztusban elköltözött az anyósomékhoz a közös gyermekünkkel, akkor 3 éves kisfiammal.A váláshoz szükséges iratokat, ügyvéd előkészítette én aláírtam, elmondása szerint Ő indítja el a válást. Karácsony előtt hozzájuk költözött az új párja, aki még szintén nem vált el. Hetente 1-2 nap mehettem az oviba kisfiamért, és hétvégén 5-6 órát tölthettem vele a saját lakásomban, az Ő kis szobájában a játékai között. Két hónapja van barátnőm, azóta a kisfiam édesanyja korlátozza a láthatást, húsvétkor a nagyszüleihez nem vihettem el, mert új párom is ott volt. Kisfiam és a párom vidámparkban barátkoztak össze, édesanya kérésére nem az otthonomban.
Mit tudok tenni?
Előre is köszönöm válaszukat.
Azt a pert te is elindíthatod, és kérheted, hogy a bíróság a kapcsolattartást ideiglenes intézkedésben szabályozza.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02