Gyerektartás és láthatás

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.01.02. 17:02

Kié az ingatlan amiben jelenleg élnek? Haszonélvezeti joga van-e az ingatlanon valakinek?

mucogi # 2015.01.02. 16:59

Üdv Mindenkinek!

Én segítséget szeretnék kérni...van egy ismerősöm,2 gyereke van....megromlott az élettársi viszonya,ezért tavaly nyáron elköltözött az édesanyjához,a kicsi az ovit már ott kezdte...a nagyobbik gyerek az apjánál maradt...Most az a helyzet,hogy az édesanyja házából kiakarják rakni gyerekestül,a nővére és annak férje...megtehetik?Vagy mit tud ilyenkor csinálni?Hova mehet segítségért?

gyerekelhelyezési perük azt hiszem folyamatban van...jelenleg ennyit tudok....köszönöm a választ!

habok # 2014.12.30. 17:04

Gyerekek bezárása a házba és egyedül hagyása (2 és 11 évesek voltak akkor, tanuval bizonyítva, veszélyezetés megállapítva, de megígérte, hogy ilyen többet nem lesz, ezért következménye nem volt )

Gyerekek bezárt kocsiban hagyása, egyedül egy parkolóban, ekkor felhívtak, legközelebb egy mélygarázsba vitte őket, ott hagyta egyedül a kocsiban (ott nincs térerő... )

Gyerekek nem kapnak rendszeresen enni,jobb esetben büntetésből (szomszéd adott nekik enni a kerítésen keresztül, amikor szóltak, hogy előző nap reggel óta nem kaptak enni, mert tiszteletlenek voltak), rosszabb esetben mert elfelejtett vásárolni.

Gyerekjólét körny. tanulmány alapján a ház koszos, lakatlan, se tartós, se friss élelmiszer nincs(mivel nem lakik ott, csak a kapcsolattartás idején használja) , gyerekekre veszélyes dolgok.

Gyerekjólét, gyámhatóság: ez gáz, de apuka megbánta, átgondolta biztosan.

Szóval a gyógyszer be nem adása hab a tortán, a legutolsó eset. Most megint majdnem gyógyult beteget adtam oda neki (téli szünet 2. fele), orvosi utasítás szerint antibiotukum már nem kell, de még 3 nap szobafogság, utána fokozatosan lehet kivinni, ott volt, hallotta, majd ezután közölte, hogy ő el tudja dönteni, mi a jó a gyereknek, szerint nem is volt beteg. Gyógyszerre nincs szüksége(recept nélküli szereket kapott már csak), felesleges megvenni.... Gondolom, majd vasárnap meglátom, milyen állapotban van a gyerek, mert fel nem hívhatom azzal ugyanis zavarom apuka szerint a kapcsolattartást (én soha nem tiltom a telefonálást, kereshetné bármikor, de nem teszi... )

ObudaFan # 2014.12.30. 16:10

Természetesen a különélő szülő kapcsolattartás alatt tanúsított magatartása lehet alapja újraszabályozásnak, korlátozásnak is de amit írsz, az azért olyan súlyú problémának nem tűnik a leírtak alapján.

habok # 2014.12.29. 21:36

Amit még ehhez tartozik, hogy mindeközben már méter magas az aktánk a gyámhivatalnál, mindenféle beadványokat ad be, mindenre hivatkozva(kapcsolattartás akadályozása, veszélyeztetés, anyagi dolgok, nem a gyerekre költöm a tarásdíjat), amit rendszerint orvosi igazolással, tanuvallomással, iskolai bizonyítványokkal, számlák, stb... cáfolok meg, igazolok.

habok # 2014.12.29. 21:31

Azt szeretném megtudni, hogy menniben állja meg a helyét a gyámhivatal azon kijelentése, hogy a különélő szülő esetén ők nem vizsgálják a veszélyeztést.

Ott (különélő szülőnél) szerintük csak kapcsolattartási probléma merülhet fel, ha szerintem gond van, ne adjam oda a gyereket, mert ha bármi baja lesz, az az én
felelősségem. (konkrét eset: gyerek betegség végén volt, odaadtam, mivel hétfőtől már mehetett iskolába az orvos szerint,, de leírtam neki pontosan, hogy milyen inhalálás, gyógyszerezés és lehetőleg nyugalom kellene neki, nem kapta meg a gyógyszereit (ugyanannyi maradt a dobozban, mint amennyit elküldtem és az inhaláléshoz bontatlan csomagot adtam, amit nem bontott fel), mert szerinte nem volt rá szükség, visszaesett, újabb 3 nap otthon)

Mit lehet ebben a helyzetben tenni?

Ha odaadom és nem kapja meg a gyógyszereit, akkor minek adtam oda betegen, az én felelősségem. Ha nem adom oda, akkor bejeletést tesz, mivel hétfőn már ment volna suliba, tehát akadályoztam a kapcsolattartást.

Megbeszélni esélytelen, bármit is, mindenre ugyanaz a válasza, hogy majd az ügyvédje felkeresi az enyémet és majd bíróság dönt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.29. 16:18

Azt azért nem. De kérhetsz tőle orvosi igazolást, és ha nem tud vagy nem akar mutatni, akkor bejelentheted a gyámügyi hatóságnak.
Ha az a kapcsolattartás a szünet első felére szól - pont az ilyen esetek miatt arra szokott szólni -, akkor a szünet második felében pótolni kell akkor is, ha tényleg fekvőbeteg az a gyerek.

Edus_32 # 2014.12.29. 12:05

Kedves Jogi Fórum!

2012 októberében születtek ikerfiaim, volt férjem még előtte lelépett. 2013 januárjában bírósági meghagyással nekem ítélték a fiúkat és havi 20-20ezer forint gyerektartásra kötelezték. A gyerekeket nem látogatja, semmi érdeklődést nem mutat, se karácsony, se születésnap. A gyerektartást fizeti. Az lenne a kérdésem, hogy mikor kérhetem a gyerektartás emelését. Bejelentett munkahelye nincs,5-ös BMW-vel jár és évente kétszer megy nyaralni. Van valami lehetőségem? köszönöm

Fabyen82 # 2014.12.29. 11:20

Feljelentést nem lehet tenni ilyen esetben?

Fabyen82 # 2014.12.29. 09:33

Kedves Fórumozók

Elnézést, ha buta a kérdés, amennyiben anyuka nem kívánja oda adni a gyereket a téli szünetben (mától kellene, de persze "beteg" lett hirtelen), akkor érdemes e minden nap oda állítani hozzá (tanukkal), vagy az egész szünetet (5 nap járna) egy alkalomnak fogják venni a gyámügyön? Nem az első alkalom, hogy ilyen indokkal nem adja oda, de még gyámügyi eljárás nem volt.

ObudaFan # 2014.12.05. 15:39

Elengedhetetlen.

Liszka80 # 2014.12.04. 20:45

Kedves ObudaFan! Köszönöm a válaszát! Ön szerint lenne értelme a megállapodásnak? Vagy ilyen esetben elengedhetetlen a bìròság közbenjárása? Köszönöm!

ObudaFan # 2014.12.04. 18:51

Liszka80

De, valószínűleg némi mérséklést lehet kérni.

ObudaFan # 2014.12.04. 18:50

Tündérbogár

Akkor csak a körülmények lényeges megváltozása miatt, esetleg a gyerek súlyos érdeksérelme miatt lehet módosítást kérni 2 éven belül.

Liszka80 # 2014.12.04. 14:24

Tisztelt Fórumozók! Segìtséget szeretnék kérni! A párommal kisbabát várunk. Ő elvált, tartásdìjat fizet 4 gyerek után, a fizetésének 50%-át. 1 gyerek nem a sajátja, a nevére vette, 3 vérszerinti, egy 10 éves és kettő 7 éves. Rendszeresen fizetjük a tartásdìjat. A bìrósági végzés azt tartalmazza, hogy 2015 februárig nem lehet mòdosìtani a tartásdìj mértékét. Egy hozzá értő véleményére, segìtségére lenne szükségem. A tartásdìj csökkentését, tekintettel az érkező babára, nem lehet 2015 febr.elött kérni? Az ex neje dolgozik, 100 000 felett kap a gyerekekre csp-t, ehhez jön a tartásdìj plussz a párja keresete. Aztán itt vagyunk mi. Én dolgozom, a párom dolgozik de a fele fizetése másik háztartásba megy, nekem csak 12000 lesz a csp. Nem tartom ezt "igazságosnak". Ha esetleg nem indìtható tartásdìj csökkentésére eljárás, akkor a párom és a volt nejemegállapodhatnak egy fix összegben ( a végzés mellett), ami persze kisebb összeg (ìrásban,2 tanùval) és ha meg tudnak állapodni, ezzel a volt neje nem fog tudni utólag visszaélni, hogy nem a végzés szerint kapta a tartásdìjat, hanem a megállapodás szerint? A válaszokat előre is köszönöm.

Tündérbogár # 2014.12.04. 13:51

Egyezség volt.
Mik igy a lehetőségeim?
Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.04. 10:42

Ha nem egyezség volt, hanem ítélet, akkor azzal az indokkal, hogy jobb szeretnéd másképp.

Tündérbogár # 2014.12.04. 10:30

Köszönöm! Milyen indokkal lehet kérni 2 éven belül?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.03. 20:36

Sikerülhet. Ha a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, a kapcsolattartás megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül a bíróságtól lehet kérni. Két év után a gyámhatóságtól.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.03. 20:33

Sikerülhet. Ha a kapcsolattartás kérdésében a bíróság döntött, a kapcsolattartás megváltoztatását a határozat jogerőre emelkedésétől számított két éven belül a bíróságtól lehet kérni. Két év után a gyámhatóságtól.

Tündérbogár # 2014.12.03. 19:52

Kedves Fórumozók.
Ha kéthetente van láthatásom de sűrűbbet szeretnék, viszont a másik fél ellenzi, megítélik? Mit tehetek? Hogyan érjem el? Egyáltalán el tudom érni? Most ment iskolába a gyerek, a tanulás miatt nem akarják odaadni hétköznap, de én szeretném. Sikerülhet? Hogyan?
köszönöm

ObudaFan # 2014.12.01. 17:21

A kapcsolattartás ügyében a bíróságtól minél hamarabb kérni kell, hogy azt ideiglenes intézkedésben szabályozza. Ha pedig ez megvan, akkor a kapcsolattartás elmaradása esetén a gyámhatóságtól lehet kérni a végrehajtást.
A házassági életközösség megszűnése esetén házastársától, a házasság felbontása esetén volt házastársától tartást követelhet az, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani. Aki csak szimplán nem szeretne dolgozni, az nem önhibáján kívül szorul rá.

kné tünde # 2014.11.29. 08:52

Sziasztok!Kérlek segítsetek! A testvérem váló félben van 3 év házasság után. született egy fiú gyermekük aki most 2 és fél éves.A kapcsolatuk megromlása miatt külön költöztek kb. egy hónapja. A most még felesége nem engedi a gyereket látni,csak ha a testvérem fizet neki..vagyis zsarolja.Persze a gyerektartást azt kezdetektől fogva rendezi.Ennek ellenére még egyszer sem jött össze,hogy láthassa a gyereket.A feleségről tudni kell hogy minden nap dél körül kel fel,nem főz, a kisfiú többnyire a nagyszülőnél van,bulizni jár. Nem engedi továbbá azt sem hogy a személyes dolgait elhozza a tesóm a garázsból...Mit lehet tenni ebben az esetben? A testvérem becsületesen dolgozik,a feleség soha nem is dolgozott nem is fog,pedig munkaképes,és a bátyámból szeretne megélni a válás lezajlása után is.Az asszonytartás is felmerült már..Igénybe veheti ezt?? És ha igen meddig?

ObudaFan # 2014.11.24. 15:54

Kaito

Nincs összefüggésben a gyermektartás mértéke a kapcsolattartással és a tartásdíjat abban a hónapban is meg kell fizetni, amikor a gyermek a különélő szülővel van kapcsolattartáson. A telefon vonatkozásában akkor kérni kell a telefonos kapcsolattartás szabályozását legalább az időszakos kapcsolattartásra, mert egyébként el kell engedni a gyereket kapcsolattartásra.
A gyermektartásdíj mérsékelhetőa körülmények jelentős változása esetén, de a bíróság azt is vizsgálja - elsősorban persze az ellenérdekű fél indítványára - hogy valós-e a jövedelemcsökkenés, és nem visszaélésszerű-e.

csillus86 # 2014.11.22. 22:04

Tisztelt Fórumozó!

Leírnám a teljes történetet...és várnám a hozzáértők véleményét, tanácsait.
Nővérem és Sógorom 8 éve házasodtak össze. A telek amelyre építkeztek a Sógorom szülei mellett található. Sajnos már az építkezés és az esküvő idején végérvényesen megromlott nővérem kapcsolata a leendő anyóssal. Apóssal minimális kapcsolattartás és kommunikáció maradt. Anyóssal sajnos-nem sajnos, nem miután mindennek elhordta nővéremet, illetve az építkezés alkalmával egy lapáttal le is akarta őt ütni, azért mert állítása szerint az ő fiát elvette tőle nővérem. Szóval amolyan tipikus anyós lett.
4 évvel ezelőtt megszületett első keresztlányom. Anyós nagyszülői hajlamai nem ébredtek fel. Gyerekkel nem tartotta és nem is kereste a kapcsolatot még emberként sem, nemhogy nagyszülőként. Tehát keresztlányom nem tudja, hogy a szomszédban lakó néni a nagymamája. Ellentétben azzal, hogy a mi szüleink IGAZI nagymami és nagypapi szerepet töltenek be, ahogy én is a keresztanya szerepét.
Idén aug.közepén két lánnyal bővül nővéremék családja, ikrek által.
Anyós azóta többször próbálkozott bejutni nővéremék portájára, próbálgatta a kapu kilincset, hátha nyitva lett felejtve stb. Szóval sosem a jó szándék vezette.
E hét csütörtökén kezdődött a kálvária, miután nővéremék kaptak a gyámhatóságtól a családsegítő központon keresztül egy levelet, mely szerint a nagyszülő kapcsolattartási jogot és láthatást akar a gyerekek felett. Természetesen mindenki teljes mértékben kiakadt az egészen. A családsegítő központ feladata, hogy a védőnőt, az óvodától, a gyerekorvostól és a szomszédoktól környezettanulmányt szedjen össze nővéremékről. Eközben az anyós a 4 éves keresztlányomat zaklatta ugyanezen a reggelen, azáltal, hogy a reggel kocsiba beülő és óvodába induló keresztlányomhoz odaszaladt és megrázta karját,miközben azt hajtogatta, hogy tudja, hogy ki ő, meg majd megtudja, mert ő elintézi. A gyermek szerencsére elég talpraesett és okos, de azért azon a délutánon az óvodából hazaérve mondta nővéremnek, hogy megijedt attól a nénitől reggel.
A pénteki napon, másnap fokozódott a dolog. Sajnos. Nővérem is Sógorom is idézést kapott a gyámhatóságtól, hogy jelenjenek meg dec.1-én, mert az anyós feljelentést/bejelentést tett náluk miszerint a gyermekek nem megfelelő módon vannak ellátva, nevelve, nővérem nem alkalmas az anyaságra és gyermekeit sem tudja ellátni. Ami TELJES mértékben hazugság!! Mindhárom gyermek kiegyensúlyozott, tiszta, rendes körülmények között él, az egész család, rokonság a kedvükben tesz és mindent megtesz értük, illetve az egész kisváros mondja/hangoztatja, hogy milyen csodálatos családban és szeretetben vannak a gyerekek. Majdhogy nem kacsalábon forgó....
Ezek után a kora délutáni órákban édesapám munka előtt beugrott nővéremékhez az ikrekhez pár percre, mielőtt munkába indult. Édesanyám is ott tartózkodott, miután nővéremet az elmúlt két nap megviselte az anyós kavarásai miatt, így édesanyám segített neki az ikrek körül. Mikor a munkába induló édesapámat kísérte ki édesanyám, a szomszédban lakó anyós épp az utcán beszélt egy nővel. Mikor meglátta szüleimet, elkezdett szitkozódni és kiabálni és azzal a lendülettel a földről köveket kapott fel, melyeket elkezdett szüleim felé dobálni, közben közelített édesanyám felé. Édesanyám próbálta szavakkal leállítani, de nem jár sikerrel, édesanyám kezéből megpróbálta a kezében lévő kulcscsomót kitekerni és elkezdte édesanyám haját cibálni,rángatni.Miután az incidensnek vége lett édesanyám értesítette a rendőrséget, ahol bejelentést tett a történtekről.
Szóval a leírtakból látható, hogy anyós, be és kiszámíthatatlan. A nőnek az emberi kapcsolataival is probléma van. Nővérem és Sógorom is egybehangzóan azt szeretnék, ha a gyerekeknek semmilyen kapcsolata sem lenne az apai nagyszülőkkel.
Mik az esélyek és a teendők, hogy az apai nagyszülők ne tudják nagyszülői "jogaikat" érvényesíteni és kapcsolatot tartani egyik gyermekkel sem??? Illetve lehet-e eltiltást kérni?? Vagy mi kellene ahhoz??

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!