Gyerektartás és láthatás


Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 05:46

Nem ügyvédkényszeres. Úgy is jó, ha kértek (szervusz, itt mindenki tegeződik) idézést, és majd jegyzőkönyvbe mondjátok, miben egyeztetek meg. (Hogy ti. az apa a jövőben a gyermek tartását pénzben, havi X összegben teljesíti, méghozzá munkáltatói letiltással, neked.) De gyorsítja az eljárást, ha ezt előre le is írjátok, és a kérelemhez mellékelitek.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 05:52

(Ami a hátralékot illeti: a tartásdíjhátralékról beszélek. Előfordult régebben, hogy azzal mentek a felek a bíróságra, hogy ők már rég megállapodtak, hogy az egyik fél pénzben fizeti a tartásdíjat, és már csillió millió tartozása - hátraléka - van. Na, az ilyen hátralék nem élvez előnyt más tartozásokkal szemben.
És az se ha azt vállalja az egyik fél, hogy húsz évre előre, egyösszegben kifizeti a tartást.)

tomscop # 2021.05.28. 10:43

Értem, teljesen világos, köszönöm!

Azt találtam, hogy bizonyos esetekben 201801.01. óta közjegyzők is végrehajtanak egyezségi kísérletet, mely a bírósági döntéssel egyenértékű, azonban nem minden esetben lehet hozzájuk fordulni (az ügytípus határozza meg).

Ebben az esetben, hogy végrehajtható legyen a tartásdíj beszedése, lehet közjegyző által megegyezni, vagy mindenképpen a járásbíróságot kell felkeresni?

tomscop # 2021.05.28. 10:59

Ui.: Jól gondolom, hogy csak egy alkalommal kell megjelenni az egyezségi kísérletre, és amennyiben mindenben megállapodnak (ezzel nem lesz gond), úgy ott azalatt az egy alkalom alatt lezajlik a folyamat, és kiállítják számukra a végrehajtható határozatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.28. 16:03

Hát ezt nem tudom. Őszintén szólva, nem hallottam még róla, hogy közjegyző előtt lehet végrehajtható egyezséget kötni. Bár végül is egyes közjegyzői közokiratok végrehajthatók.
(De szerintem a bíróság olcsóbb.)

Igen.

tomscop # 2021.05.28. 16:46

Köszönöm, sokat segített!

laller1 # 2021.06.02. 05:49

Üdv Mindenkinek. A tanácsotokat kérném.
Sok évvel ezelőtt elváltam, akkor a bíróság mindhárom gyermekeket nekem itélte.Az exem (volt feleségem) ebbe nem nyugodott bele. A legkisebb gyereket aki most augusztusban lesz 18,4 éve rábeszélte hogy állítsa azt rólam, hogy bántalmazom.Természetesen kiderült, hogy ebből semmi nem igaz. Igazságügyi szakértő akkor kifejezetten ellenezte, hogy a gyermek az anyjához kerüljön. Ugyanakkor leírta annak okát is, hogy a gyerek miért szeretne oda kerülni.A lényeg, itt van kontroll, ott nincs. Tanulmányi eredményei is siralmasak,erre a szakértő azt mondta, csodálkozna ha nem így lenne. Az anyja naponta többször hívja,a másik kettőről tudomást sem vesz. Rászoktatta a dohányzásra,veszi is neki. Ha számon kérem tőle akár az iskolát, a válasz, ha betölti a 18-at, elmegy az anyjához. Kérdésem az lenne, nappalin tanul, jövőre érettségizik de mivel betölti a 18-at, valóban azt csinálhat amit akar, nekem már nem lehet beleszólásom?

drbjozsef # 2021.06.02. 05:59

laller1,

Természetesen. A cselekvőképes, nagykorú gyermekedet már nem korlátozhatod. Legfeljebb, amíg nappalin tanul, fizethetsz utána gyerektartást.

Nem jogi probléma ez... :(

laller1 # 2021.06.02. 07:14

Köszönöm a választ.

Krisztikee9419 # 2021.06.06. 18:49

Sziasztok! 6 éves a kisfiam a bíróság 4 évvel ezelőtt megitélt 25 e Ft gyerektartás elfogadtam! Most viszont kezdődik az iskola stb.. Az lenne a kérdésem,hogy magasabb összegű gyerektartásra be lehet e adni az igény? Ha igen akkor a bíróságon?

drbjozsef # 2021.06.07. 04:57

Krisztikee9419,

Igen. Igen.

julcsibulcsi # 2021.06.21. 14:27

Szeretnék tanácsot kérni!Lányom nincs összeházasodva párjával és nincs bejegyzett élettársi viszony sem.Van egy közös gyermekük 27 hónapos.Megromlott a kapcsolatuk és nem meri ott hagyni mert fél,hogy a kislányt oda kell adni láthatásra.Nem szeretné eltiltani az apjától csak szeretne ő is ott lenni.Elviheti jogilag a gyermeket így,hogy nem házasok?Sajnos fenyegetőzik,hogy nem viheti el a kislányt és ezért van még mindig vele.Próbált már vele beszélni,hogy rendezzék békés úton de nem hajlandó csak kiabál a gyermek előtt.Hány éves kortól köteles odaadni önállóan az apjának?Van erre valamilyen törvény?

drbjozsef # 2021.06.23. 18:27

Hány éves kortól köteles odaadni önállóan az apjának?Van erre valamilyen törvény?

Nincs ilyen korhatár.

Nagy Izabella # 2021.07.22. 21:47

Szép estét!
Adott egy elég faramuci helyzet, melyben segítségre lenne szükségem, érdemes-e módosítást beadni gyerektartás összegét illetően.
Kiskorú gyermekem édesapjával külön váltunk több éve. A bírósági úton meghatározott tartásdíj anno fizetésének meridiánja volt, 20%. Ez egy pár évvel ezelőtt új házasságból született gyermekei miatt csökkentve lett fix összegre, 40 ezer ft-ra. Most megváltozott életkörülményeink miatt- albérlet- szükségünk lenne a gyermekre eső albérleti és rezsi díj 1/3-ára, de az apuka arra hivatkozik, hogy gyt-ként a fizetése 50%-a vonható. Ergo a közös gyermek és a 3 új házasságból származó gyermek után- akik vele élnek, tehát nem tartásdíjra kötelezettek, csak számol velük- nem fog több gyerektartásdíjat fizetni akkor sem, ha az elvileg az albérleti díj 1/3ával megemelve járna. Emlékeim szerint van egy olyan passzus, hogy a tartásdíjat a saját "kárára" is köteles kifizetni, ergó a másik fennmaradó 50%-ból.
Az elutasításának másik oka, hogy én is újra férjhez mentem, így két kereső van a családban.
Én úgy gondolom, a közös gyermekről nem az új férjnek kell gondoskoni, hanem a vér szerinti édesapának, persze a férjem is beleteszi mind az idejét, mind a pénzét, mind a szeretetét, és szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.
Kérdésem az, hogy mivel oda született még 3 gyerek, ezeknek a csemetéknek nekünk kell meginni a levét a jogos és igazolható költségek ellenére is, vagy van remény valami reális komprumisszumra az ügyben? A mi két keresetünk ellenoldalán két ház és két autó van. Ha vagyoni helyzet felmérés fog történni, ezeket is figyelembe veszi a bíróság?

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.07.23. 09:17

szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.
Egyezséggel szinte mindent lehet.

wers # 2021.07.23. 10:44

„szívesen a nevére is venné a gyermeket, de erre viszont nincs mód.”
Egyezséggel szinte mindent lehet.

Nagy Izabella

Ehhez csak egy kérdésem lenne, utána mennyi tartásdíjat kérnél? (már ha tényleg erős a szándék)

Nagy Izabella # 2021.07.24. 11:57

Ezen még nem gondolkodtam, mivel az apuka elzárkózik ettől, annak ellenére, hogy a gyerekkel minimálisan tart kapcsolatot- fél évente 1* önszántából-de nem érzem relevánsnak a feltett kérdés kapcsán. Továbba is várom a választ. Köszönöm!

drbjozsef # 2021.07.24. 16:55

Nagy Izabella,

Az más, A lényeg csak a kérdésed. Akkor :

Igen és igen.

Aszodi # 2021.07.26. 10:55

Meddig kell gyerektartást utalni a munkavállalónk gyerekeinek?
Van egy munkavállalónk akinek a béréből „Bírósági letiltó végzés” alapján minden hónapban 40-40ezer forintot utalunk a két gyermeke után az anyának.
A bírósági letiltó végzés arról nem rendelkezik, hogy ezt meddig kell tennünk, csupán annyit ír, hogy havonta és minden hónap 15-ig kell elutalni a gyerektartást.
A két gyerekből az egyik már nagykorú, 21. életévét is betöltötte. Nem tanult tovább, dolgozik. (Bár ezt a tényt se az apa, se az anya nem közölte velünk. Ezt csak tudjuk, mert ez kisváros, ismer mindenki mindenkit.)
A munkavállalónk ellen van még egyéb végrehajtás is (NAV által, végrehajtó által), de ennek az 50%-os letiltási határ miatt nem tudtunk eleget tenni.
Kell e továbbiakban is gyerektartást vonni a nagykorú gyereke után?

drbjozsef # 2021.07.26. 17:46

Aszodi,

Igen. Amíg a végzés érvényes, nem járt le, nem változtatták meg, addig aszerint teljesítenetek kell.
Ha a gyerektartás feltételei már nem állnak fent, a törvény szerint ezt a jogosultnak jeleznie kell a végzést kiadó bíróságnál - ez esetben meg fogják változtatni a letiltást.
Ha ezt nem teszi, a kötelezett tegyen bejelentést.

Ptk. 4:211.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Hardegard # 2021.07.30. 15:45

Helló, emberek! Szeretne idegen nyelvet tanulni? Ha mindent helyesen értettem, akkor csak azt javaslom, hogy próbálja meg figyelni erre a webhelyre https://preply.com/ , mivel itt talál egy nagyszerű helyet, ahol idegen nyelveket tanulhat.

RFA # 2022.04.29. 19:47

Szép estét!

Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a gyermek nem akar menni láthatásra? 11 éves, soha nem élt együtt az édesapjával, de a kapcsolatot tartják. Az apjának is külön családja van és nekünk is, a viszony is jó. A gyermek gyűlöl menni kéthetente, már a hét elején hallgatom, hogy megint ott kell lenni és megőrjít a tehetetlenség, hogy nem tudom megvédeni ettől, mert az apuka nagyon ad a látszatra és nem enged ebből. Egyébként soha nem keresi az előírt időn kívül, egy telefont nem ereszt el, egy évnyitón nem volt ott soha, csak ez a kötelező kéthetes láthatás az, amivel él. Bírósági végzésünk van, amiben rögzítve van a láthatás ideje egyébként. Ilyen esetben lehet tenni bármit vagy így járt a gyermekem és viselje el még néhány évig? Meddig?

Majordomus # 2022.04.30. 11:24

Úgy gondolom ha a pénzét elfogadjátok havonta,akkor a láthatási jogát is tiszteletben kelleni tartani. Ez az egy kapocs köt össze benneteket és még ez az egy is terhes számotokra?

drbjozsef # 2022.04.30. 17:52

RFA,

Azt, hogy "gyűlöl menni" a gyerek, azt már közölte az apjával? Megbeszélték, hogy így is ragaszkodik a láthatáshoz?
Ha ragaszkodik hozzá, akkor nem sokat tehettek, 11 évesen még nem nagyon veszik figyelembe a véleményét, ha egyébként rendezett apuka helyzete, és nincs olyan körülmény ami a korlátozást indokolná. A kapcsolattartáshoz joga van.
Majd egy pár év múlva.

RFA # 2022.04.30. 19:00

Köszönöm a választ!
Persze, tudja az apuka, minden egyes láthatást ezzel kezdünk, hogy ellenkezik és ketten próbáljuk győzködni, hogy menjen, jó lesz. Jó a viszony, mindent kipróbáltunk már közösen ötletelve, hogy több kedve legyen, de csak egyre rosszabb a helyzet. Az emberi részén dolgozunk, érdekelt a jogi oldala is, hogy ha minden kötél szakad, egyáltalán van-e joga ilyen helyzetben a gyermeknek, de úgy látom nincs sajnos. Szomorú, mert így veszítik el egymást csak igazán.