Gyerektartás és láthatás

Bóden # 2007.10.29. 15:43

A Helén jelenséghez:
A BH-kat, LBH-kat bújva olvastam valamikor egy esetleírást, amelyben a bíróság a tartásdíjfizetésre kötelezett szülő által bevallott/igazolt jövedelmet nem fogadta el, mondván, neki felróható okból alacsonyabb az igazolt jövedelme, mivel szakképzettsége, egészségi állapota, a szakmája iránti munkaerő-piaci kereslet alapján feltételezhető, hogy kizárólag a gyermektartásdíj mértékének befolyásolása miatt nem az általa megszerezhető jövedelmet éri el. Persze, lehetséges, hogy a másik fél itt igazolta, a kötelezett jövedelme a megelőző időszakban jóval magasabb volt, de egyik kiindulópontként a magam részéről megragadnám.
A bíróság – nyílván, ha erre vonatkozóan a másik fél elfogadható lépéseket tesz – elvileg, a felek megismert életviszonyai, életszínvonala alapján, következtetéseket vonhat le a megszerzett jövedelem valódi nagyságáról, figyelembe veheti a mai gazdasági viszonyokat (szürke és fekete gazdaság), a gyermektartás összegét pedig csupán általában állapítják meg a kötelezett átlagjövedelmének 15-25%-ában.
Vagy ez csak a határozatokban és jogszabály-magyarázatokban olvasható mese? Én a magam részéről, igyekszem mindent megismerni és megtenni, mert amit Te nem tudsz és nem intézel el magadnak, abban a jól megfizetett és szakavatott segítséggel sem mész sokra.
Környezettanulmány:
Esetünkben a környezettanulmányt végző személy egyszerűen leírta, amit a környezettanulmány alanya tollba mondott, a bíróság pedig elfogadta a fura vádiratot, ami semmilyen konkrét tényt nem tartalmazott.

ObudaFan # 2007.10.29. 17:09

Andi27!
A gyámhatóságon kell kérni.
Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelőlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhető. Nincs helye a megelőlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben az adók módjára történő behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.

Atalante # 2007.10.30. 19:07

Hali Helén42!

Hali Mano80!

Idézet a Pest megyei Biróság, mint másodfoku biróság végzéséből:
"Indokolatlannak találta az anya fellebbezési kérelmét arra vonakozóan, hogy a xy nevü gyermek tekintetében az apa a kapcsolattartást akként gyakorolja, hogy a gyermeket csak napközben vihesse magával, éjszakára pedig köteles az anya lakására visszavinni, ugyanis a gyermek 3 éves kora után ilyen megszoritás már nem szolgálja a gyermek érdekét.

A végzés ellen fellebbezésnek nincs helye".

A biróság a gyermek érdekét szolgálja.
Vagy még mindig nem?

Atalante # 2007.10.30. 19:17

Akit érdekel!

A "történet" folytatása:

"A nyári időszakos kapcsolattartás jul.1-től jul.31. napjáig tart."

Hiába kértem az apát, hogy ne vigye el egy egész hónapra, hanem egyezzünk meg 2-2 hétben. Mivel ő erre nem volt hajlandó, nem volt mit tennem. Azért megpróbáltam a lehetetlent - segitséget kértem a gyámhivatal előadójától. Kétségbeesésemre azt a választ kaptam, hogy "örüljön, hogy egyáltalán elviszi a gyereket".
Kösz.
Mégha ő lenne vele, de feldobja a mamához, és amikor arra jár meglátogatja. Hiába mondtam el ezt is. Tudomásul kell vennem, hogy a láthatási idő alatt oda viszi a gyereket ahova ő akarja.

Hiába orditott a gyerekem hányásig, nem hozták haza.
Amikor végre egy hónap után megláttam az én mindig mosolygós, higanymozgásu gyerekemet... Magába roskadva, ölébe ejtett kézzel, maga elé meredve ült.

Én nem vagyok egy átkozódó tipus! De szeretném, ha az a birónő, aki nő létére, ilyen itéletet hoz, élje át azt amit akkor én éreztem.

monalisa1 # 2007.10.30. 21:14

Egy hónap az otthon biztonságától távol, egy kisgyerek számára lehet hogy valóban sok. Legközelebb előtte majd próbáljatok hármasban néhány közös programot összehozni, valamint időnként esetleg látogassad meg a gyerkőcöt - te kapjad "kölcsön" 2-3 órára.

Kérlek hagyd el a védekező magyarázkodást., az elrontott házasságot a gyerek szenvedi, és az ő érdekében a következő nyár remélve majd jobban sikerül - és akkor a mamához sem lesz feladva majd...

Helén42 # 2007.10.30. 21:55

Sziasztok!

Először is köszönöm Nektek, hogy segítettetek, nagyon sok hasznos dolgot olvastam, és kaptam tőletek.

A perünk 1 fordulós volt, és le is zárult. Mivel mindkettőnknek más-más dolog volt fontos (nekem a fiam, neki a pénz), végül megegyeztünk tárgyalás közben a folyosón. Apucinak kizárólag a pénz számított, a láthatás annyira mindegy volt neki, hogy amikor mondtam, hogy 3 éves korától a hétvégi 1 napon kívül plusz egy hétköznap 4-7-ig vele lehetne, azt válaszolta, nem jó, mert mi van, ha éppen tárgyalása lesz. (Hirtelen ennyi munkája lett a mi létminimumon tengődő ügyvéd apucinknak, hogy évekre előre látta, hogy minden délután 4-től tárgyalni fog.)
Szerencsére így nem volt gond az sem, hogy 6 éves kora előtt csak 1-1 napokra vigye el (úgysem nála lesz, hanem lepasszolja, mint ahogy a másik kettőt is szokta). Így szerencsére számomra nem derült ki, hogy éppen mi az aktuális bírói gyakorlat.
A szülői felügyelet joga csak az enyém. Amikor kértem a bírót, hogy így szeretném, azt mondta, hogy ha a másik fél nem kéri, akkor ez automatikusan 100%-ban az enyém. Aztán kérdőn az apára nézett, akin látszott, hogy fogalma sincs, mi az a közös szülői felügyelet, ugyanis csak ennyit mondott: Miért, hát most is nála van a gyerek, nem? (Ennyit arról, hogy mennyire volt fontos neki bármi, ami a fiáról szólt, nem pedig a h. pénzéről.)

monalisa1
A házán biztosan nincs hitel, mivel külterület/mezőgazdasági övezetben épült, és gazdasági épület álnéven fut. A nappali, ha jól tudom éppen "aszalóhelyiség" néven fut. Nincs az a bank, aki külterületi ingatlant hitelezne. A kocsiját kp-ért vette, tudom, mivel az én számlámon tartotta a pénzét, mert azon magasabb volt a kamat.

A Helén-jelenség-hez meg annyit, hogy ő saját magának igazolta a bruttó 65.000,- Ft-os jövedelmet és nem is 1 évre visszamenően, mivel előtte bejelentett állása volt 535.000,- Ft-ot keresett.
Teljesen életszerű, hogy valaki elmegy ezek után (jogi diplomával) éhen halni. Mivel okosan a háza a szülei nevén van még az előző válása miatt, ugyanígy a telke, nem hiszem, hogy sok értelme lett volna tovább huzakodni, vizsgálódni, pereskedni. Feltételezem, azért több marad neki hó végén, mint nekem a GYED-ből (80 e), amiből kapásból fizetem a 40 e Ft-os lakáshitelt, és min. 30 e Ft-os rezsit.
Az egészben azt nem értem, hogy ha egy hasonló helyzetben bebizonyosodik, hogy a hivatalosan minimálbért kereső ember többől él, mint amit leadózik, akkor ugye több gyt-t ítélnek meg. Viszont ezzel a bíróság, mint fő-fő hivatalos szerv elismeri, hogy az illető többől él, mint amit bevall, ergo adócsaló. Ilyenkor a bíróság bűnrészes lesz, mert nem jelenti föl az általa is adócsalónak vélelmezett egyént??? Vagy hogy van ez?

monalisa1 # 2007.10.30. 22:36

Hát akkor megvolt, lezárult, vége. Az előzetes sok izgalom után remélve nyugodtabb idők következnek.

Esetleg kérhettél volna környezettanulmányt, mert bár okosan nincs semmi a nevén, de akkor meg az anyósék miből... (Vagy ez már családi vagyonosodási vizsgálat lenne, amire valószínűleg nincs jogosítása a bíróságnak.)

Én úgy tudom, hogy egy praktizáló ügyvédnek a bruttó minimálbér kétszeresét mindenképpen be kell vállalnia...

Bizzunk abban, hogy a kisfiára a t.díjnál csak többet fog majd költeni: öltözködés, különórák, közös nyári program stb.

Az hogy a gyerek esetenként le lesz passzolva a nagyiékhoz, nos a kissrác bizonyára élvezni fogja a falusias körölményeket, és ott is lesznek majd barátai.

Javaslom fujd ki magad, és a magánéletedet próbáld rendbehozni - bár tudom, hogy könnyű ezt egy kívülállónak így mondania. De ha majd nem leszel egymagadban (...), nem az ex-en fogsz agyalni állandóan.

Kívánok mielőbbi minden jót!

mano80 # 2007.11.01. 13:50

Kérdeznék egy merészet, és remélem ezért bizonyos emberek nem fognak meglincelni:)
Aki törvényt sért, megszeg.. stb, azt miért nem büntetik minden esetben?
Konkértan az érdekelne, hogy aki valamilyen törvénytelenséget csinál vagyon, személy elleni erőszak stb azt megbüntetik, merthogy tv-t sértett.. de a csjt-be az is benne van hogy az ember hűséggel tartozik, és hogy a gyereknek joga van családba (gondolom elsősorban a saját családjába) felnőni.. nos akik ezeket a paragrafusokat megszegig azokat miért nem büntetik meg?
Nem gondolom hogy az elfogadható válasz hogy eleget bünhödik hisz a gyerekétől külön él, mert tudatában volt annak hogy ez lesz a következménye és vállalta (jó elvileg más tv sértésnél is vállalja az ember hogy következménye lesz a tettének), és valljuk be sok embernek csak megkönnyebbülés hogy nem kell nevelnie a gyerekét, és sok ember, mint itt a forumon is tisztán látszik, még a csekély meglévő tehertől mint pl: tartásdíj is szabadulni akar...
És ha csak a házasságra nézem, a hütlenség a régi korokba elég nagy bün volt, és szigoruan vették a büntetést e tekintetben, mostmeg.. akkor elvállunk és annyi.

Szóval miért nincs nagyobb sulya az ilyen tv sértéseknek, ennyi erővel miért zárnak börtönbe bizonyos büntetésért embereket????

sinus69 # 2007.11.01. 14:02

Nem akarok ironikus lenni, de Helén exe valószínűleg onnan is kiokoskodná magát tv sértés ide, vagy oda.
Rengeteg ilyen "gerinces" ember van, és azt hiszi nagyon ügyes volt, dörzsölheti össze a tenyerét, hogy a volt feleséget sikerült átejteni, csak azt nem veszi észre a saját dicsfényében való ragyogástól, hogy ezzel a gyerekét rövidítette meg. De a sors visszavág az ilyeneknek csőstöl.

Atalante # 2007.11.01. 15:39

Kérdésem:

Ha a bíróság rendkivüli (nyári) láthatás cimén elrendeli, hogy egy hónapot az apánál kell, hogy töltsenek a gyerekek, akkor az erre az egy hónapra eső gy.tartásdij kit illet meg?

mano80 # 2007.11.01. 16:08

Atalante!

Nálunk ugy alakul a nyár hogy 2 hét az apukáé, és ha május 31-ig nem egyezünk meg akkor jul. 1. 9 órától, jul. 14. 16 óráig az ővé a gyerek. Nekem ez furi amit írtál hogy egy honapot kell külön tölteni a gyerköcnek tőled. És ez tényleg szivtelenség volt a bírőnőtől, mert szerintem gyakorlat az hogy kevés az olyan apa aki visszaviszi a gyereket ha kéri a gyerek, a legtöbb márcsak azért is megmutatja hogy nála marad mit sem törödve azzal hogy a gyerek ezt hogy éli meg.
Még mindig ki vagyok akadva a csjt-n, és ezért is kérdeztem lejjebb hogy ezt miért nem büntetik, az ilyen tv sértéseket?

kalamalyka # 2007.11.01. 16:08

A TRATÁSDÍJ FIZETÉSI KÖTELEZTTSÉGNEM EBBŐL A SZEMPONTBÓL SEMMI KÖZE NINCS A LÁTHATÁSHOZ. Ugyanúgy kell fizetnie e kötelezettnek, mintha nem lenne nála a gyerek.

Nem havi elsoztásabn van megállapítva, hanem egész éves költségéhez járul hozzá, csak havonta fizeti meg a külön élő szülő.

monalisa1 # 2007.11.01. 16:18

Akkor is az anyát. A bíróság a t.díj fizetésének módját/kötelezését nem változtatta meg, csak a láthatás/kapcsolattartás időszaka lett a nyárra vonatkozva is leszabályozva.

Ha az anya korrekt a pénzt erre a hónapra visszaadja az apának, vagy a nyári szabadságra ruházatban stb. megfelelően felkészítve engedi útjára a gyereket. Vagy ha a gyerek már iskolás, a pénz kisebb-nagyobb részét az őszi iskolakezdésre félreteszi, a pénz másik részét lásd az előző mondatban.

kalamalyka # 2007.11.01. 18:02

Szerintem ez ugynaz volt, pepitában.

Azt, meg hogy valaki visszadja, szerintem nem sok példa lehetett rá, főként mert az a tartásdíj, mint írtam, nem kimondottan a gyermek adott havi szükségletét fedezi csak.......... lásd lejjebb.

mano80 # 2007.11.03. 09:53

Az lenne a kérdésem, hogy melyik tv-ben és hol találok arra vonatkozóan valami tv-i előírást hogy a láthatás mikor kell potolni?
A válási papíron az van hogyha az anya vagy a gyerek hibája miatt nem jön létre akkor kell köv. héten potolni, de sehol egy szo sincs arról hogy mi van akkor ha az apuka hibájából nem jön létre?
És minden láthatást kell potolni ami az ap ahibájából nem jön létre, vagy csak amit igazolni tud (betegség, munka)? És hogyha ezeket kell potolni akkor kérhetek-e igazolást?

monalisa1 # 2007.11.03. 10:32

A Családjogi Törvényt böngésszed, melyet itt balra a Szolgáltatások rovatban a "törvénytár"-ban megtalálsz.

Egyébként ha a láthatást a legapróbb részletekre vonatkozóan is kidolgozták egymásközt - és ezt le is papírozták, melyet a bírósággal jóváhagyattak -, akkor utóbb "tudatlanság" és/vagy "ismeret hiánya" nem merülhet fel.

Ha mégis "döcögős" a láthatást, annak okát leginkább magukban- egymásban keressék.

Mert miért nincs bizalom és megbizhatóság., az aktuális láthatás elött 24 órával egy rövid telefonértesítés vagy sms küldése, és egyben előre rögzítik az esetleg bepótlást is mindjárt.

Rosszul választottunk férjet, legfőbb önhibánk...

mano80 # 2007.11.03. 11:22

Köszi a választ!
Közben találtam ide vonatkozo jogszabályt, és ha nem az ő hibájából nem jön és utolag tudja igazolni akkor kell potolni.
Nekem az furcsa a végzésünkbe hogy csak ránk anyára-gyerekre van lefektetve hogy mindig kell potolni, de az apáról egy szo sincs.
És nálunk min. 48 órával előtte kell értesíteni. A bajom igaziból az a mai elmaradt láthatással hogy nem vagyok biztos hogy tényleg beteg lett az apuka.. sajnos sok olyan körülményt tudnék felsorolni ami miatt ma nem akart jönni. De ha orvosi igazolással igazolja akkor ugyse tehetek semmit.

Egyékbént az is érdekelne, hogy a végzésben az van hogy mikor már elviheti hétvégére a gyereket akkor van az hogy a kettős ünnepeken is jogosult elvinni, akkor ez azt jelenti hogy addig nem is kell fogadni se őket, mert addig nem jogosultak a kettös ünnepeken a láthatásra???
Még ennek is utána keresek, de azért ha valaki tud rá valami választ azt megköszönném

monalisa1 # 2007.11.03. 17:33

A második bekezdésemben azt írtam: "... a láthatást a legapróbb részletekre vonatkozóan is kidolgozták egymásközt." Tehát miért kell a gyerek elvitelét/hozatalát másokra bízni (...), ti magatok nem tudtok kölcsönösen elfogadható megállapodásra jutni?

Az hogy alkalmasint nem jött érte, ne kutasd az okát - száz oka/magyarázata is lehet -, tessék a dolgot rugalmasan kerelni. Persze csak akkor ha a te előre betervezett programodat ez nem csorbítja.

Véleményem szerint még így utólag is megéri a láthatás/kapcsolattartás egészét vele közösen görcsó alá venni - mindhármótok érdekében.

Javaslom ezt a topicit olvassad vissza - egészében -, sok hasznosság olvasható ki mások beírásából, esetéből.

És további minden jót!

sugar01 # 2007.11.04. 08:06

Kedves Mindenki!

Segítséget szeretnék kérni: élettársi kapcsolatban éltünk a párommal, akivel nagyon megromlott a viszonyunk, már rég külön is költöztünk. 38 hetes terhes vagyok, hamarosan születik a fiunk. A gyereket felvállalja, jogait akarja gyakorolni, persze anyagiakkal nem hajlandó egyáltalán támogatni és segíteni sem segített semmiben az egész terhesség alatt.
Kérdéseim a következők:
1. Milyen jogai vannak egy csecsemőhöz, addig amíg nincs hivatalos határozat? hányszor kell engedjem egy héten, hogy láthassa a kicsit?
2. Ahogy megszületik a gyerek, rögtön kell kérelmet beadnom, hogy szabályozzák a láthatást és állapítsák meg a gyerektartást? Ha nem adom be ezt a kérelmet, akkor mik a kötelességeim az apával szemben?
3. Mi az általános gyakorlat hasonló esetben a láthatás megállapításában? 3 éves korig az anya felügyelete mellett láthassa a kicsit, utánna viheti egy egész hétvégére?
4. Ha az van, hogy az anya felügyelete mellett láthassa a kicsit, akkor megtehetem-e azt például, hogy nem engedem kettesben sétálni őket, csak ha én is mehetek?
5. A nagyszülőknek mennyi láthatást kell engedélyeznem?

Köszönöm előre is a segítséget!

ObudaFan # 2007.11.04. 10:57
  1. Lesz határozat hamar, ha nem tudtok megállapodni, mert gyermekelhelyezés és kapcsolattartás kérdésében a bíróság ideiglenes intézkedést mindig hoz. Ha lehet, állapodjatok meg.
  2. A gyermektartás miatt rögtön add be, mert azt csak 6 hónapra vissza lehet követelni.
  3. Nagyjából igen.
  4. Ez belefér, de mondom, a legjobb, ha meg tudtok egyezni.
  5. Amikor az apával együtt jönnek, akkor célszerű nekik is megengedni a kapcsolattartást.
véső (törölt felhasználó) # 2007.11.04. 11:04

Szegény gyermek még meg sem született, de már megy a harc körülötte.
Kérdésfelvetésed abból eredeztethető, hogy te tetted lehetővé, hogy az apa azt a bizonyos sejtet oda juttasa, ahova... Ennek következményeként lehetőséged van megszabni hogy milyen mértékben legyenek lehetőségei a jövőben.
Csakhát itt ez a fránya jog. Ezen majdcsak átrágod magad valahogy.
Öt kérdést tettél fel a fórumra, javaslom néhányat tegyél fel magadnak is. Például ilyeneket:

1. Milyen jogai vannak egy csecsemőhöz az anyának, amíg nincs hivatalos határozat?
  2. Milyen törvény szabja meg, hogy mikor láthasd?
  3. Ha megszülöm a gyermekem, képes vagyok-e anyagilag és erkölcsileg felnevelni?
  4. Megengedhetem-e , hogy az apa kézenfogva sétáljon AZ ÉN gyermekemmel?

Nem tudom választottál-e már nevet, javaslom a következőket: Lándzsa, Dárda, Szablya.
Így, méltóképpen használhatod fegyverként az apa ellen.
És ha végképp nem jutsz dűlőre a magad erkölcse, és a jog segítségével, javaslom rendező elvként a következőt:
Ha nem tudtok megegyezni, majd én elosztom köztetek, kettévágom, az egyik fele a tiéd, a másik az övé.”(Ez egyszer már bevált a múltban. Igen bölcs volt aki ezt a módszert választotta megoldásnak. )

sugar01 # 2007.11.04. 11:36

ObudaFan!

Köszönöm szépen! Próbálok egyezkedni, de egyelőre sikertelen.

Véső!
Gondolod jó érzés várandósnak lenni folyamatos fenyegetettségben és félelemben tartva?
Hidd el, ha ismernéd a részleteket, nem írtad volna ezeket. Nem az van a valóságban, mint amit ebből a pár sorból kiolvastál.

véső (törölt felhasználó) # 2007.11.04. 11:49

sugar01!
Nem az van a valóságban, mint amit ebből a pár sorból kiolvastál.
Ennek nagyon örülök. Javaslom ügyed megoldásához ne a bíróságot keresd, előbb keress mediátort, és ha szerencséd van, kifogsz egy hozzáértőt, sokat segíthet. (a gyermek szempontjából is)
Sok sikert!

sugar01 # 2007.11.04. 12:36

Véső!

Nem magamat akarom felmenteni és a volt páromat tenni felelőssé mindenért, két ember kell egy kapcsolat megromlásához. Hidd el, én sem értem, hogy miért a gyereket kell felhasználni, ahoz, hogy bosszút állhason rajtam? lehet, hogy nem tudja másképpen a fájdalmat feldolgozni, hogy külön mentünk és ez az egyetlen amibe még kapaszkodhat? tényleg, nem is olyan hülyeség. Ne csak a rossz oldalát nézzem: nem biztos, hogy ártani akar azzal, hogy azzal fenyegetőzik, hogy a gyereket elveszi tőlem. Vagy ezzel is csak ámítom magam, hogy ne kelljen a valósággal szembe nézni?
Nagyon rossz, hogy idáig jutottunk. Más babaruhát hajtogat ilyenkor, én meg a törvényt olvasom. :(
A mediátor miben tudna segíteni? az lenne jó, ha belelátna a jövőbe. Mi van akkor, ha mindent megígér, látszólag meg tudunk egyezni, aztán mégis lesz olyan, hogy amint kettesben marad a kicsivel, elrabolja?

mano80 # 2007.11.04. 12:37

Sugár01!

Majdhogy nem egyezik az esetünk, ugyhogy megosztom veled a tapasztalataimat.
A férjem nekem is már terhesség alatt lelépett... amig meg nem született a gyerek érdeklödött... mondhatjuk, szülés után érezni lehetett rajta hogy most már ez csinálható vissza és hát annál is jobban berezelt mint előtte, mi abban állapodtunk meg hogy jön két hetente, igaziból ő találta ezt ki merhogy a bíróság is ezt fogja hozni. Anyosék nélkül nem nagyon jött eddig, és az is előfordult hogy az apuka nem is jött, csak a szüleit küldte maga helyett.. amig nem volt meg a hivatalos része, addig hagytam. Most hogy kimondták a válást, én most kezdem el betartatni amiket eddig is megtehettem volna. Eddig hagytam hogyha nem tud jönni akkor jön amikor tud, nem szoltam semmit az anyagiak miatt sem. Most a kezembe van a papír és az orra alá tudom dörgölni, mert sajnos még mindig azt gondolja hogy ugy ugrálok ahogy ő fütyül, és ő pont semmibe nézi hogy a potlás utolag van, nem előre, és hogy min. 48 órával a láthatás előtt kell szolnia ha nem jön létre.
Nekünk ugy van h 3 éves koráig csak nálam talizhat vele, próbálkozott a férjem hogy sétáltatni akarja, de nem mentem bele, mert tudtam hogy anyosékhoz akarja vinni, de miután sétálni is csak velem lehetett volna így belátta hogy nincs értelme ezzel huzni az időt... szoval ha javasolhatam tartsd magad amit kitaláltál és ne engedj mert ha egyszer engedsz utána azt fogod hallgatni hogy de egyszer már megengedted.Hát nem....
Nálunk 3 éves kor után viheti el szombaton napközbe, és 6 éves kora után egész hétvégére.... (két hetente persze) én ha ujra csinálnám nem engedném hogy 3 évesen elvigye, mert nem voltak még együtt kettesbe, és nem is neki kell a gyerek hanem anyoséknak, és amugy azt gondolom hogy egy 3 éves gyereknek még mindig az anyja a legfontosabb, szoval ha van rá lehetőséged akkor harcold ki hogy 6 éves kora előtt ne vihesse el...
Láthatásnál ha az ő hibájából nem jön létre csak azt kell potolni ami önhibáján kívül nem jött létre vagyis a munkát meg a betegséget, az ha elmegy kondi terembe vagy ide oda, azt nem kell potolni, és amugy meg nyugodtan kérhetsz orvosi vagy munkáltatói igazolást hogy dolgozott azon a hétvégén amikor nem jött.
Nekem az van a végzésbe hogy ha miattam vagy a gyerek miatt nem jön létre azt bármi is az ok potolnom kell, következő héten a szokott időpontba.
6 éves kora után viheti el a kettös ünnepeken, és a szünidőben ami nálunk a végzés szerint a nyár, két hét illeti meg, nem a szünidő fele.
A tartásdíjnál a 25%-ot kicsikartam belőle, ugyanannyit tett a gyerekbe, nehogy már nem fizessen.. bár így utolag belegondolva, az van a köztudtaban hogy ez a max. amit kérhetsz de ez nem igaz, a tv. szerint általogosan 15-25% között állapítják meg, de a fizetés 50%-át nem haladhatja meg. Ja és nekem ugy van hogy a fizetés 25%-a de min. 30ezer forint.. ezt mindenképp kérd te is, mert igy be vagy biztosítva hogy kapsz pénzt azt a min. összeget..És 3 éves korától is fokozatosan viheti el a gyereket, vagyis nem egyből egész napra...
Javaslom még hogy mindig írd fel hogy mikor jött és meddig volt. Amugy miután nem hozzád megy hanem a gyerekhez így nem kell belemenni vitákba, ha erre hajlik a dolog közöld vele hogy nem hozzád van láthatása hanem a gyerekhez, ugyhogy vele gügyögjön. Nem mondom kényelmetlen hogy a saját lakásodba arra a pár orára kicsit redukálva van a mozgástered.. de kibirod, főleg mert a gyerek érzi mi van, és egy idő után ugyis nálad fog kikötni hozzád fog menni, és nem fogja érdekelni hogy épp hozzá jöttek látogatóba. Azért arra törekedj hogy próbálj nyugodt maradni, mert egy gyerköc nagyon megérzi hogy mi van, becsapni ugyse tudod, érzi ő a feszültséget, de nem tegyél rá még egy lapáttal, tényleg próbáld a gyerek érdekeit, nyugalmát nézni.
Én közöltem a férjemmel hogy minimális kapcsolattartásra vagyok hajlando ugyhogy csak akkor vagyunk email formájába kapcsolatba ha a láthatással van valami. Azért azt hozzáteszem hogyha érdekelné a gyerek akkor szerintem jelentkeznek a két láthatás között is, és akkor persze válaszolnék neki, de nem áll fenn ez a dolog.
A nagyszülőknek csak akkor korlátozd a láthatását ha valami baj van velük... ha nem szolnak a dolgokba, nem kötözködnek akkor hagyjad. Nálam is jönnek az apuka idejébe, vagy az apuka helyett.. nem mondom gondolkoztam azon hogy nem engedem tovább hogy jöjjenek, mert volt pár hülye huzásuk, és ami nagyon bosszant az ő és a volt párom viselkedésébe hogy baromira nem fogják fel hogy a gyerek élete nem átjáró ház, merthogy amikor a volt férjemnek dolga van nem jön a gyerekhez, amikor anyoséknak dolguk van nem jönnek, és akkor az apuka sem, és persze utána valami kifogással akarják potolni....
Ha valami érdekel, esetleg az hogy szo szerint mi van leírva a végzésembe akkor privibe leírom, csak hogy ne untassuk itt a többieket:)
Sok kitartást, és türelmet, az idő enyhiti a dolgokat, és hidd el az anyaság a legcsodálatosabb dolog, és egy pici annyi erőt fog adni hogy tul lépj ezeken a dolgokon