:)
Jó ez a fórum!
Mindenki értelmi és érzelmi fogyatékos!
:)
Sajnos az élet zajlik, dolgozunk, bevásárolunk, iskolába járunk, emancipálódunk, stb....
Nekem volt egy "jó" minta , láttam szerencsére olyan elvált embereket akik normálisan megoldottak mindig mindent. Én is beleestem ebbe a válás-bajságba!
Azt hittem normálisan lehet kezelni ezt, ahogy a "jó" mintán láttam!
De egy idő után rájöttem, hogy hiába akarom, egyedül nem megy, a másik fél "érzelmi és értelmi fogyatékossága" kényszerpályára tudja vinni a dolgokat a legjobb szándék ellenére is!
Ebből már jól senki nem fog kijönni, sem én sem a "fogyatékos" :), sem a gyerekünk, jól járnak az ügyvédek, jól fognak keresni és a sok barom "kibic", aki a "fogyatékost" feltüzelte, és most jókat röhög rajta ....meg rajtam is!
JAAA és akkor is fogyatékos volt, amikor a gyerekünk készült, de szerencsére tőlem örökölte a jó tulajdonságait! :)
Gyerektartás és láthatás
nem, amikor hozzámentem egy normális, kedves ember volt..aztán jöttek a dolgok, hogy meghalt apukája, nagymamája, és egyre idiótább lett..elkezdett inni, akkor aztán még hülyébb lett, vert, aztán már józanon is így akarta megoldani a problémákat..és ezt elégeltem meg..azóta pedig egyre lejjebb megy a lejtőn...
"érzelmi és értelmi fogyatékos.."
Amikor hozzámentél, és a gyerekek készültek, még nem volt az?
Igen, én pont ezt szeretném elkerülni, hogy az legyen később, hogy ellene nevelem a gyerekeket..eszemben sincs, megteszi ezt ő saját maga! De ha nem tenné, akkor sem tenném meg én sem, mert a gyerekeknek joguk lenne az apjukhoz is, attól, hogy én esetleg a hátam közepére sem kívánom..húsvétkor a gyerekek nagyon várták, hogy jöjjön, és mehetnek a nagymamához, de persze előtte egy nappal jött a telefon, hogy sajnos nem tud jönni, halaszthatatlan dolog jött közbe..én igyekszem megérteni, és megértetni a dolgokat, és mivel egyik hétvégén jött a hír, hogy a nagymama a közelben jár a nyugdíjas klubbal, én hívtam fel a nagyijukat, és mondtam, hogy kiviszem őket a rendezvényre, hogy láthassa az unokáit..én igyekszem..de ennél többet nem tudok, és nem is akarok tenni..de a gyámügy felé mindenképpen jelentem, hogy nem tartja a láthatásokat, és kérem, hogy ne legyen ellene semmiféle eljárás, csak jegyezzék be valahova, hogy ő nem jött, és nem én akadályoztam meg..a láthatás amúgy is úgy zajlik, hogy elvileg neki az otthonunkból kellene elvinni, és ide visszahozni a manókat, de kijelentette, hogy ő a büdös életben nem jön a lakásunk közelébe sem, így nekem a vonathoz kell vinnem a gyerkőcöket, és oda kell értük mennem..ez sem lenne kötelességem, ha ez miatt hiúsulna meg a láthatás, azt sem lehetne felróni nekem, de én itt is igyekszem bizonyítani, hogy én nem állok útjába a láthatásnak..én örülnék a legjobban, ha normális kapcsolat lenne közte meg a gyerekek között, de hát...aki agyilag hibás, azzal nem lehet semmit tenni..én ott hagytam mindent, "lakást", amiben azért volt pénzem a felújításban, bútorokat, mindent..fogtam a ruháinkat, összepakoltam, és eljöttem..én a nulláról kezdtem a két gyerekkel, ő meg éli tovább a világát az anyukájával, visszament hozzá lakni, nincs gondja se számlákra, se kajára, nincs semmi felelősség..éljen így..az ő választása..de lehet, hogy egyszer jól esne neki, ha rányitnák a gyerekei az ajtót úgy 15-20 év múlva..de azt hiszem, ez nem fog megtörténni, még úgy sem, hogy most én veszek ajándékot a nevében a gyerekeknek, és mentegetem, hogy most sajnos nagyon sokat kell dolgoznia, azért nem jön, és egyéb kifogások..na mindegy, azt hiszem, ezen nem tudok változtatni, érzelmi és értelmi fogyatékos..
Köszönöm a válaszokat! Én nem akarom perelni, meg nem akarom, hogy megbüntessék, nekem abból semmi jó nem származna..egyszerűen csak szeretném, ha megértené az idóta agyával, hogy a gyerekeknek ő az apja, és ő fogja megszívni évekkel később, ha most elhanyagolja őket..nekem mindegy, hogy jön-e vagy sem, sőt, örülök, ha nem jön, de nem rólam szól ez az egész, hanem a gyerkőcökről..a pénz meg..hát eddig is megvoltam nélküle, ezután sem lesz másként, én döntöttem úgy, hogy elválok, mert elegem volt az egészből, amit csinált..(értem itt, hogy vert, hogy 10.-én fizetés volt, de 12.-én már nem volt pénzünk kenyérre, egy romos, penészes egy szobás-konyhás, fürdő nélküli vályog melléképületben éltünk az anyja háza mögött..) ennél én egyedül is jobb életet biztosítok a gyerekeknek, külön szobájuk van, egy panelben lakunk, ami a sajátunk..nem a pénze érdekel, hanem hogy a gyerekeknek szükségük lenne apukájuk szeretetére is, meg a nagymamájukat is szeretnék néha látni.. a költségek meg..hát ha muszáj valami, akkor úgyis kifizetem, nem várok én a felezésre, csak jó lenne, ha ő is tisztában lenne vele, hogy attól még, hogy elváltunk, ugyanúgy vannak a jogai mellett kötelezettségei, és nem csak élni kell a vakvilában, és semmit nem fizetni sehova, és semmi iránt nincs felelősség..nekem is menne ez, de akkor mi lenne a gyerekeimmel?? :D szóval én csak azt szeretném, ha valaki valahogy helyretenné az agyát..
Nos először is a két dolognak mint azt már sokan mondták (láthatás és tartásdíj) nincs köze egymáshoz! Elváltatok a bíróság megítélt valamit azt be lehet hajtani rajta (végrahajtás - bíróság) ill. a rendőrségen lehet feljelentést tenni ez miatt. A gyámhatóságon pedig a láthatások elmulasztását érdemes jegyzőkönyvbe veetni mert nehogy aztán az legyen hogy te nem adtad a gyereket... A gyerekekkel járó költségek fedezésére szolgál a gyt. kivételek persze lehetnek.
A gyámhatóságon tegyél panaszt, h nemigen tartja be a vállalt kapcsolattartást., figyelmeztetik, ha nem érti a szót bírságolhatják is. A gyermeknek szüksége van az apával való rendszeres kapcsolatra.
A körülmények időközbeni változására tekintettel, a beteg gyermekkel kapcsolatos többletkiadások miatt kérheted a megitélt t.díj részbeni emelését.
Az iskolai felszerelések számláit is fizetnie kellene félig, vagy épüljön be a t.díjba.
Ahogy a gyermekek nőnek a velük kapcsolatos költségek, kiadások is emelkednek, ergo a t.díjat időszakonként karban kell tartani...
--- laikus hozzászóló
Sziasztok!
Olyan kérdésben szeretnék segítséget kérni, hogy elváltam több, mint 2 éve, a láthatásokat bíróság előtt megbeszéltük, az ítéletben benne is van..karácsony óta nem is jelentkezett az apjuk a gyerekekért, néha felhívja őket, vagy 5 percet chatel velük facebookon, illetve most szombaton viszi el őket egy hétre..amúgy két hetente hétvégén vihetné, és a szünetek második felében, no meg nyáron kétszer két hétre..a húsvétot lemondta valami halaszthatatlan dologra hivatkozva,a hétvégéket meg eddig sem igényelte, anyagi gondokra hivatkozva, mert neki sokba kerülne az út, igaz a tartásdíjat sem fizeti.. így jött az, hogy karácsonykor látta utoljára a gyerkőcöket..a kérdésem összetett...mit lehet tenni ilyenkor, ha nem igazán kíváncsi a gyerekekre (bár a barátnője állítja, hogy igenis foglalkozik a gyerekekkel, mert sokszor szóba kerülnek otthon..ez szerintem nem foglalkozás..), és a másik kérdésem, hogy a gyerkőcökkel kapcsolatos kiadásokat ( értem itt iskolatáska, sulis tankönyvek, felszerelések) nem kellene felesben fizetni?? (mondta neki a gyerek, hogy új iskolátaska kell, azt mondta rá, hogy majd anyád vesz..)Időközben a kislányról kiderült, hogy hiperaktív, és terápiára kell járnia, ami 8ezer forint alkalmanként, heti 3-szor kell menni..ennek a felét is állnia kellene szerintem, de kövezzetek meg, ha tévedek! :D köszönöm a válaszokat! üdv.
Kristin44
Nem neked kell fizetned helyette, neki kell találnia olyan jövedelemforrást, hogy a saját gyerekét el tudja tartani. Hacsaknem egészségügyi okból munkaképtelen.
Dugoo
Köteles vagy a kapcsolattartást biztosítani.
A rendőrségen feljelentést tehetsz tartás elmulasztása miatt, a bíróságon pedig végrehajtást kérhetsz. Ez utóbbival legalább nem ártana sietni, mert 6 hónapnál régebbi részleteket általában nem lehet végrehajtani.
Tisztelt szakértők! Jogerős ítélet született a válóperben. Eszerint a volt férjemnek két gyerek után kellene fizetni a minimális 11000ft-ot gyermekenként. Két gyermekről van szó. Sajnos nem hajlandó fizetni már 2 éve.Bírósági határozat is van egy bizonyos összeg megfizetéséről. Milyen módon van lehetőségem behajtani a pénzt, egyáltalán van-e rá lehetőségem és esélyem??? A másik kérdésem, hogy ha nem fizet köteles vagyok-e biztosítani a láthatást vagy a gyerektartás nem fizetése címén nem vagyok köteles betartani ezt??? Válaszukat köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
Speedcar kérdésén elindulva és az arra adott válasz alapján engem a következő érdekelne. Van egy párom, aki most van válófélben. Heti 8 órás munkaviszonyban foglalkoztatják, a nettó munkabére mindössze 12.840,- Ft (ez a minimálbérnek megfelelő arányos összeg). Együtt élünk kb. 4 éve, alkalmi munkákból él már évek óta, mondhatjuk úgy, hogy én tartom el. Most zajlik a válópere, ahol minimum 20.000,- Ft gyerektartás megfizetésére akarják kötelezni, ideiglenes intézkedés keretében rá is kötelezték. Az exe arra hivatkozik, hogy azért fizessen annyit, mert nálam él, az én saját tulajdonú házamban, nincs hitele, adóssága. Mi megbeszéltük, hogy ebből a kevés jövedelemből ő bevállal 10.000,- Ft gyerektartást, de többet nem. Én úgy gondolom, hogy az, hogy én mennyit keresek és az én pénzemből mire jut és mire nem, az az ő válóperük során csak annyiban lehet érdekes, hogy tényleg el tudom-e tartani vagy sem, de engem nem kötelezhetnek arra, hogy helyette gyerektartást fizessek. Ráadásul én sem keresek annyira sokat, arra elég a keresetem, hogy tisztességesen befizessük a rezsit meg a lakáshitelt, meg jut pénz ennivalóra és kész, de minden fillérnek megvan a helye az életünkben. Az ügyvéd azt mondja, hogy van egy Kúriai állásfoglalás ami alapján minimum 15-20.000,- Ft-ot muszáj fizetni. De kérdem én, miből, ha neki tényleg nincs jövedelme??? Én fizessek helyette? Hozhatnak olyan végleges döntést, hogy a ténylegesen keresett jövedelménél magasabb gyerektartást állapítanak meg? Válaszukat előre is köszönöm.
speedcar
Ilyen jövedelem mellett a 10e Ft elég reális.
Zugló
Hogy felügyelet mellett valósuljon meg a kapcsolattartás, ahhoz nem az kell, hogy rád legyen veszélyes, hanem hogy a gyermekre.
Amíg nincs határozat, addig nincs konkrét kötelezettség, de ha nem biztosítasz egyáltalán kapcsolattartás, akkor annak a gyermekelhelyezés keretében lehet negatív következménye.
Tisztelt Szakértők!
Élettársamat elhagytam és gyermekünket én nevelem.
Elég problémás, kiszámíthatatlan ember, alkohol és gyógyszerproblémákkal. Eddig heti 1-2 alkalommal szerveztem meg a találkozókat, de egyre jobban támad, zaklat és fenyegetőzik. Hiszen nincs munkahelye (már régóta), és most kénytelen lesz saját magáról gondoskodni.
A tárgyalást elhalasztották mivel nem vette át az idézést.
Amíg megszületik a jogi döntés nekem milyen kötelezettségeim vannak a láthatással kapcsolatban? Köteles vagyok akkor is vinni a gyermeket, ha félek tőle? És a viselkedésével okot is ad a félelemre?
Kérhetem a bíróságon majd a felügyelet melletti láthatást?
A választ előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Történetem a következő:
Volt élettársammal van egy közös gyermekünk, aki 3.5 éves . 2 éve már, hogy nem élünk együtt. A kislányom az édesanyjával lakik. Bíróságra nem mentünk, megegyeztünk a gyerektartás összegében szóban!, ami 30.000 ft volt. (akkor én 4 órás bejelentésben dolgoztam, a 4 órás minimálbérért) Időközben az anyagi helyzetem megváltozott, ezért 20.000 Ft gyerektartást adtam minden hónapban. (amit papíron a mai napig is lefektetek átadáskor) 2013.05. hó-tól munkanélküli vagyok, a munkanélküli segélyem 24.000 Ft/hó, ami 3 hónapig tart. Ebből már lassan letelik 2 hónap, még egy hónapig kapok, utána pedig semmit. (azt nem tudni, hogy mikor találok munkahelyet) A gyermekem anyjának felajánlottam, hogy a 24.000 Ft-os munkanélküli segélyemből 10.000 Ft-ot adok neki minden hónapban, illetve ha már nem kapom a segélyt akkor is meg fogom oldani valahogy, hogy ezt az összeget megkapja. Felajánlottam továbbá, hogy amennyiben találok munkát, úgy természetesen a 20.000 Ft-os összeget fizetem neki. Ajánlatomat ügyvédileg is leirhatjuk. Neki ez nem felel meg. Ügyvédhez ment, a mindenkori jövedelmemnek a 25%-át, de minimum 30.000 Ft-ot akar követelni. Ebbe természetesen nem mentem bele, mivel nincs miből....
Kérdésem az lenne, hogy a bíróságon, milyen összegű gyerektartást állapíthatnak meg körülbelűl?!
Választ előre is köszönöm.
Így van.
Lentebb kettővel ObudaFan válaszolta egy kérdezőnek, h kiskorú esetében érdemtelenségre nem lehet hivatkozni.
Detti27 írásához csatlakozva lenne egy kérdésem!
Ha elmúlt 14 éves a gyerek és nem tartják be a kapcsolattartást amit a bíróság meghatározott akkor mit lehet tenni? semmit?? Érdemtelenségre nem lehet hivatkozni? De a gyerektartás az kell ugye, csak aki adja az magasról le van ...? Érdekes ez!! Biztos van erre is jogi szabályozás!
Mikor kellett volna fizetni az utolsó részletet?
Az biztos, hogy van veled szemben megtérítési kötelezettsége, de a kérdésből nem egészen világos, hogy a teljes összegre, vagy a felére, ehhez részletesen kellene ismerni a jogviszonyotokat.
Tisztelt Válaszadó!
Volt férjem nem , illetve csak részben fizetgette a bíróság által megállapított gyermektartást pedig keresete 400-500000 ft . Már nagykorú a gyermekem , nem is illet már gyermektartás és anyagi követelést sem támaszthatok vele szemben. Ennek ellenére megtehetem-e a feljelentést utólag ?
Váláskor a lakáshasználati jogot megkaptam de a lakás tulajdonjoga 1/2 , 1/2 arányban közös nevünkön van. A volt férjem svájci frank alapú jelzáloghitelt terhelt a lakásra , a hitelben ő az adós én pedig a kezes. 10 év a futamideje a kölcsönnek de ezt sem fizeti. 5 éve én kell hogy fizessem mert a két gyerekkel az utcára kerültünk volna. Milyen jogi lépéseket tehetek a volt férjem ellen?
Kiskorú gyermek esetén az érdemtelenség nem jöhet szóba.
Tisztelt Ügyvéd Urak!
Ha 14-18 év közötti gyerekek (3 gyerek) nem hajlandóak az apjukkal kapcsolattartás címen még csak találkozni sem, lehet-e erre hivatkozva a 60.000Ft/gyerek gyerektartás mérséklését kérni, kvázi érdemtelennek mondva őket?
Még nem határozta meg a bíróság írásban a tartásdíjat,csak a 2 éve húzódó válóper során szóban felszólította a felperest ezen összeg fizetésére.
Köszönöm,
Természetesen a hátralékos tartásdíj is végrehajtható.
A többi tényleg nem értelmezhető ebből a kérdésből. Az a végzés is ítélet lesz az idézettek szerint, nem végzés.
A válóperes tárgyalás során egyezség született a felek között, amelyről jegyzőkönyv is készült. A határidőről is közösen egyeztek meg, mert a bíró felszólította őket, hogy kell egy határidő, hogy alperes meddig fizeti ki az "elmaradt" tartásdíjat. A tartásdíj a válás kimondása előtti időszakra vonatkozik. (11 hónapra visszamenőlegesen!!!) Alperes szóban jelezte, hogy a tartásdíj összegét sokallja, annak csökkentését kéri, mert nincs annyi jövedelme, hogy biztosan tudja rendszeresen fizetni. (Ez is jegyzőkönyvbe került.)
Van egy ilyen mondat a válóperes végzésben:
"A végzés a Pp. 231. paragrafus a., pontja alapján a gyermektartásdíj vonatkozásban fellebbezésre tekintet nélkül előzetesen végrehajtható."
... na de 11 hónapra visszamenőleg...?
A végrehajtás pedig valóban erre az összegre és erre az időszakra vonatkozik (a végrehajtási papírokban rögzítve van), épp csak a határidő lejárta előtt 15 nappal lett foganatosítva.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02