Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 17:32

Ahogy az egyszeri paraszt mondta: "tudja az Öregisten!"
Látni kellene azt a nem is tudom mit (ítélet, perbéli egyezség, peren kívüli egyezség?), amiről beszélsz. És azt is ami alapján a végrehajtás indult. Úgy lehet, a kettő nem is ugyanaz.

Mondjuk azt, hogy hogyan lehetséges, azt láthatod: pont így.

Leiah # 2013.06.24. 17:17

Üdv!

Kérdéseim a következőek lennének:

1. A jogerős válóperi végzés és a válás kimondása előtti időszakra megállapított gyermektartás díj (amelyről kezdetben csak szóbeli megegyezés született a peres felek között, és a válás során közös megegyezésben rendelkeztek a felek arról, hogy ez a pénz a felperesnek jár) végrehajtható, behajtható-e nem fizetés esetén.
  2. Ha az alperes fizetési haladékot kapott X.

év Y. hó 31. napjáig (és ez a válóperes végzésben is le van írva), akkor hogyan lehetséges az, hogy a haladék lejárta előtt 15 nappal (vagyis X. év Y. hó 15. napján) már végrehajtási eljárást foganatosítanak ellene? Jogszerű-e ez?

ObudaFan # 2013.06.23. 21:34

Dorimama

A tartásdíj perben kérj a bíróságtól ideiglenes intézkedést, utána tehetsz feljelentést tartás elmulasztása miatt, ha nem fizet.

Filamér # 2013.06.23. 18:30

Dorimama,
gondozási kötelezettség elmulasztása miatt semmiképp, mert ez a tényállás nem valósul meg.
Mindenképpen meg kell várni a bírósági határozatot, utána már jobbak az esélyek a fizetés kikényszerítésére.

Off:
olyan jó lenne összevezetni néhány topicot.... az egyikben a volt férj álláspontja (mely szerint volt feleség pénzéhes és lenyúzná a bőrét is gyermektartásdíj címén), a másikban pedig a volt férj nem hajlandó gondoskodni a gyermekéről) persze nem ez a fórum a helye a vélemények ütköztetésének... :-)

monalisa1 # 2013.06.23. 18:24

Kiskorú veszélyeztetése miatt feljelentheted, büncselekmény. (Na elsőre nem csukják de "noszogathatják" hogy fizessen t.díjat.)

Vélem két okból nem fizet: 1. "csak", 2. neki sincs., ez utóbbi nem áll meg mert a szülő akár saját kárára is köteles gondoskodni a gyermekről.

Azt hogy beszélj vele (...) nem írom mert azon valószínűleg túl vagy már.

......
laikus hozzászóló

Dorimama # 2013.06.23. 17:52

Tisztelt Szakértők!
Bírósági döntésig volt párom semmilyen anyagi támogatást nem ad-így lassan egy éve- teljesen egyedül tartom el a gyereket.
Célszerű-e, van-e hatása gondozási kötelezettség elmulasztása miatt feljelentést tenni a rendőrségen?
Köszönöm az észrevételeket, tanácsokat.

stonehenge5 # 2013.06.22. 05:05

Tisztelt Filamér!
Megtörtént! Figyelembe vettem! Ezért 2008-óta amióta teljesen és hivatalosan, bírósági végzésben kimondva, a vagyon-és életközösséget meg is szüntetem vele! Nem a bevitt vagyon arányáben ....25-75 az én javamra..., osztoztunk, hanem 50-50 százalék!
Azóta, tönkrement a hűtőszekrényük a mikrohullámú sütőjük, én vettem nekik, mert a gyerekkel takarózik, mintha ő nem is használná ezeket!
Függönyöket, csillárokat, ágyakat, butorokat, vettem a lakásába, hogy a kislányom szép környezetbe éljen!
Ja csak úgy mellékesen, amikor hozzám jött 8 általánosa volt, de én szerettem, és mellettem elvégzett egy főiskolát! Én írtam meg a beadandói nagy részét, és a szakdolgozatának a nagy részét is! Amikor 2008-ban elköltözött a saját lakásába, amihez szintén általam jutott hozzá, az autó is kellett neki....nyilván a jól ismert érv, a gyerek miatt! De sírt hogy ő nem tudja fizetni a részletet ami havi 42 ezer volt, én azt is fizettem még 18 hónapig!
Valóban!!!Feleségül vettem, de nem gyermekeim hanem csak egy gyermekünk született! A tényszerűség kedvéért!
Megbeszéltük hogy mivel már van mindegyikünknek gyermeke az előző házasságainkból ezért nem lesz közös gyerek, de ő átvágott! És amikor a közös gyerekünk már több mint 1 éves volt akkor vettem feleségül! Persze lakva ismeri meg az ember a másikat!
Ma már a szerelem megvetéssé, utálattá változott!
Nem kellett volna hogy így legyen, és nem rajtam múlott!

PÓCSA # 2013.06.21. 20:52

Tisztelettel üdvözlök Mindenkit!

Nem találtam közvetlen topikot, de remélem nem lesz gond, hogy ide írom le kérdésemet.

A páromnak és nekem van egy 10hónapos kislányunk.
Sosem laktunk együtt, nem vagyunk és nem voltunk házasok és/vagy élettársak.

Azt szeretném elérni JOGILAG, hogy én ne vehessem igénybe a családi adókedvezményt!
A gyerek apja vagyok, de remélem ez nem elég ahhoz, hogy osztozhassunk az adókedvezményen!

Hosszú lenne leírni, hogy miért, de a munkahelyem miatt fontos!

A gyereken kívül "semmi" nem köt össze bennünket.
(ez így elég furcsán hangzik, de leegyszerűsítve így van.)

Aki tud kézzel fogható javaslatot, törvényi meghatározást, azt kérem ossza meg elem, nagyon sűrgős és fontos!

Nagyon köszönöm!
Csaba

Filamér # 2013.06.21. 20:50

stonehenge5,
azt a hazudozó, balfék, életképtelen senkit, aki - másik topicban való minősítésed szerint - még alkoholista, nikotinfüggő, egoista is, és most a végsőkig ki akar fosztani... te valamikor feleségül vetted, és gyermekeid születtek tőle. Elválás után, a jog adta lehetőségeken túl talán erre is figyelemmel kéne lenni.

stonehenge5 # 2013.06.21. 20:41

Tisztelt monalisa!
A nagyobbik lányom 21 éves és egyetemista! Én mindegyik lányomra büszke vagyok, mert szuper kiscsajok!
A nagyobbik a Corvinuson tanul, lakást bérelnek ketten, aminek a költégeienek felét neki kell állnia, így 25 ezer bérleti díjat és 20 ezer rezsit fizet és ami marad neki abból él, ez kb 60 ezer/hó!
Neki én 50 ezret utalok havonta és nem adok zsebpénzt meg ruhákat sem veszek!
Van olyan részlete is a törvénynek, hogy ha egy szülőnek két gyerek után is kell tartásdíjat fizetnie, és a két gyerek nem közös háztartásban él, akkor egyik gyermek sem kerülhet a másikkal szemben előnybe tartásdíj szempontjából!
Én soha nem mérem patikamérlegen a gyerekeim útjának egyengetését, de úgy érzem nagyjából így ahogy leírtam egyformán gondoskodok a két gyerekemről!
A nagyobbik nyáron el szokott menni dolgozni, de amit keres azt nyelvtanulásra fordítja!

stonehenge5 # 2013.06.21. 20:32

Tizstelt végrehajtó!
A gond az hogy vannak anyák akik a gyerek mögé bújva a volt férjüket akarják a végsőkig kifosztani, mert amúgy egy életképtelen senkik!!
Az első bírósági tárgyalásunkon is csak hazudozott és olyan balfék hogy a bíró figyelmét még arra is felhívta hogy amit mond azt nem tudja bizonyítani! Én meg amit mondtam azt mind a bíróságon meglévő iratokra hivatkozva mondtam! És amiket a következő tárgyaláson fogok mondani nyilván azokat is számlákkal és hivatalos iratokkal fogok bizonyítani. Az persze más kérdés hogy a bíró hogyan dönt, mert egy ügyvéd ismerősömet idézve, a bíróságon nem igazságszolgáltatás van, hanem itélkezés! És a kocsma tele van olyan tanukkal, akik 10 ezer forintért azt bizonyítanak amit csak kell!
Na ez a gond tisztelt végrehajtó!!!

monalisa1 # 2013.06.21. 20:03

stonehengeg

A bíróság a t.díj összegét megállapítja, ha az apa azt nem fizeti - vagy nem annyít amennyit kellene -, akkor fordulhat az anya az apa munkáltatójához kérve: az itélt összeget tiltsák le a fizetéséből.

Amúgy te is kérheted a munkahelytől, hogy a pénzt közvetlenül ők utalják az ex számlájára.

A nyaralási benzinpénz stb. többletköltség - biztosítása nincs benne a t.díjban, ergo megállapodás kérdése, több szempontból is...

Nem írtad hány éves a nagyobbik gyermek, de nagyon sok diák nyáron munkát vállal és azt a pénz a nyaralására költi.

végrehajtó1 # 2013.06.21. 17:48

És ezt bizonyítani is tudom!!!!

Akkor mi a gond?

stonehenge5 # 2013.06.21. 15:57

kérem erre a kérdésre mindenki válaszoljon aki csak tud!
egy gyermekre mennyi gyermektartásdíj a jogos igény ha én nem a százalékos marasztalást szeretném hanem a fix összegben történő meghatározást?
egy ügyvéd Dr. Illés Blanka alábbi cikkében azt olvasom hogy egy ksh adatból lehetne kiindulni!
http://seveled.cafeblog.hu/…ment-page-1/#…
anyuka beadott a bíróságra egy részletezért melyben taglalja hogy miből állnak a gyermekkel kapcsolatos kiadások!
Ilyeneket szerepeltet benne hogy havonta 15-20 ezer benzinre kell a gyerekre, meg hogy 20 ezer nyaralásra!
Na most a nyaralásra ő is elviszi....(vagy nem) meg én is elviszem, akkor milyen jogon akarja azt hogy én abba is beszálljak amikor ő viszi nyaralni meg amikor én viszem nyaralni az is az én zsebemből menjen?
a havi 15-20 ezer forint benzinpénz meg nevetséges, maximum 6 ezer forint a valós költség a kislánnyal kapcsolatba a benzinre!És ezt bizonyítani is tudom!!!!

stonehenge5 # 2013.06.21. 15:47

Tisztelt fórumozók! Most igyekszek egy elég egyértelmű kérdést feltenni!
A gyermektartás letiltását a munkáltató által kérheti az a szülő a bíróságtól akinél a gyermek elhelyezésre kerül!
A bírónak ekkor kötelessége ezt megítélni, vagy van mérlegelési lehetősége, hogy pl. nem letiltással, hanem bankszámlára történő utalással legyen teljesítve, ahogyan azt én szeretném?
A nagylányom után, aki az első házasságomból van, 15 éve fizetek becsülettel gyermektartás díjat, (bankszámlára utalással)15 év alatt egyetlen késedelem nélkül!! A kisebbik lányom után meg 5 éve , és egyszer volt olyan, hogy nem 10-éig hanem 18.-án adtam oda, mert akkor szabadságon voltam és nem tudtam odaadni, csak akkor amikor a szabadságomról megjöttem!
Ha tudtam volna a bankszámlaszámát a feleségemnek akkor netbankinggal akkor is tudtam volna időben utalni!!
Szóval a bírónak van-e lehetősége mérlegelni, vagy kötelező neki úgy dönteni, hogy a munkáltatóm letiltsa a munkabéremből?

Bodris # 2013.06.20. 21:16

Sziasztok, szép estét!
Én is kérdezni szeretnék.
Két kislányom van, 6 és 8 évesek. Az apukájuk elfordult egy vallás felé. Voltak egyéb tényezők is, a lényeg, hogy megkértem költözzön el. Három és fél hónapja külön élünk. Időközben megtudtam, hogy még a különválás előtt lett az életében egy nő, aki szintén hasonló vagy ugyanezen vallás bűvkörében él.
A kérdés az, hogy ha láthatásról van szó, korlátozhatja-e a gyámügy-bíró akárki, hogy elvihesse a gyerekeket ehhez a nőhöz. Nem a ténnyel van gondom, hogy van más nő az életében, de féltem a két picilányt az esetleges hatásoktól. :(
Tudok valamit tenni, hogy ne kerülhessen a nő karmai közé a két értelmes, nyitott, vidám, kiegyensúlyozott gyermekem? :(

ObudaFan # 2013.06.17. 21:29

A kapcsolattartást kell szabályozni.
A gyermektartás megszüntetésére érdemtelenség miatt meg akkor lesz lehetőség, ha már nagykorú a gyermek.

grepolisz # 2013.06.17. 14:15

Jó napot a segítségüket szeretném kérni

Olyan ügyben lenne pár kérdésem hogy a férjem pár éve elvált ,van az exétől egy 5 éves kisfiúk aki az anyukánál él megvan szabva a kötelező láthatás 2 hetente öszi téli tavaszi szünet ovis kortól na most ugye nem adta oda szünetekre csak a nyárira mondván nincs az oviban tavaszi téli őszi szünet..stb na most a lényeg 5 hónap levelezés utána a gyámüggyel az az eredmény született hogy a kapcsolatot újra szabályozták az 2 hetente hétvége maradt csak a szüneteket ahol konkrét időpontokat kaptunk igen ám de a gyámügyes hölgy kijelentette állítólag egy újabb törvény szerint az anyának jár 1 hónap zavartalan láthatás(vele él), így nyáron akkor az apa nem hozhatja a kisfiát de fizetni meg kell.Kérdésem létezik az ilyen ??? A másik dolog meg anyuka folyton apa láthatására tervez családi programot és láthatás előtt 21 nappal ír sms-t hogy mi a helyzet csere legyen stb.. igen ám de a következő hétvégére is írja programja van igy január óta több olyan láthatás maradt el ami az apát illeti mit tegyünk ebben az esetben ?? A gyámhatóságon a hölgy anya pártját fogta/ja.Olyan indokokat ír anyuka az 5 éves gyerek nem szeretne jönni hozzánk , befizetett programja vannak stb...Konkrét kérdésem hogy mit tegyünk ilyenkor ??? Kihez forduljunk ?

stonehenge5 # 2013.06.17. 06:24

Tisztelt Fórumózók!
A minap volt a tárgyalásom , válóper + gyerektartás!
A láthatás-kapcsolattartás szabályozásánál a felperes (feleség) ügyvédje olyan kijelentést tett, amely szerint felesleges szabályozni a láthatást, mert a kislányom 2 hónap múlva betölti a 14 évét és 14 éves kor felett meg már úgysem lehet kikényszeríteni a betartását!
Persze nem is szeretném kikényszeríteni, mert nem kényszerből kell kapcsolatot tartani, de azóta arra gondolok, vajon mi lehet e mögött?? Mert , ha nem akarná velem a kapcsolatot tartani a kislányom, akkor meg persze van az az út, hogy méltatlanság címén a gyermektartásdíj fizetését meg lehet támadni?

ObudaFan # 2013.06.13. 08:28

Végrehajtást kell kérni a bíróságon.

Petra94 # 2013.06.12. 16:32

Üdvözlöm!
19 éves vagyok, a szüleim 8 éve elváltak. Édes anyukámmal laktam, addig rendesen fizette apukám a gyerektartást, de most, hogy elköltöztem anyukámtól, hiába kérem tőle, nem hajlandó fizetni! Tanuló vagyok, most érettségizem, és tovább megyek 2 év szakmai képesítésre.
Azzal indokolja a nemfizetést, hogy nincs is pénze, de ha lenne akkor sem adna!
Mi a teendő ilyenkor?

Üdv: Petra

Mediátor VZs # 2013.06.01. 22:11

"manyoka"
Tartásdíj:
a bíróság figyelembe veszi, hogy a gondozó szülő mennyit kér, ill. a tartásra kötelezett mennyit gondol jogosnak.
Ezen túlmenően vizsgálják a jövedelmi viszonyokat és a körülményeket is (vagyoni helyzet, lakhatási körülmények, hány gyereket tart még el, stb).
Tehát az egy dolog, hogy a szülő milyen jövedelemigazolást ad be a bíróságra vagy milyen összeget mond a bíróságon - a gondozó szülőnek jeleznie kell a tárgyaláson, hogy milyen összegre tart igényt (de gondolom, hogy ezt a keresetébe is beleírta) és miért nem ért egyet a másik fél által megjelölt összeggel.
http://www.mediaciostanacsadas.com/

Mediátor VZs # 2013.06.01. 22:02

"Dorimama"
Külön kérelem és egyezség hiányában a bíróság folyamatos és időszakos kapcsolattartást szabályoz.
A folyamatos a kéthetente hétvége, általában péntek délután/este - vasárnap délután/este (ez - többek között - a gyerek életkorától függ).
Az időszakos pedig a szünetekre és az ünnepnapokra vonatkozik.
Természetesen lehet kérni a bíróságtól az ideiglenes kapcsolattartás szabályozását - amennyiben erre szükség van (a felek, a szülők nem tudnak megegyezni, hogy ez a válóper végéig hogyan történjen).
http://www.mediaciostanacsadas.com/

Dorimama # 2013.06.01. 17:48

Tisztelt Hozzáértő(k)!
Lehet-e azt mondani, hogy van olyan láthatási időtartam, amit biztosan megítél a bíróság? Furcsa kérdés, de szeretném tudni, ha szóban az édesapa lemond a hétköznapokról, mondván nem ér rá, akkor mire számíthatok. Marad kétheti hétvégi láthatás? Vagy annyi sem?
Kérjem írásban a nyilatkozatát?
Forduljak a bírósághoz, hogy ideiglenesen szabályozza a válóper végéig? (AZ első tárgyaláson semmilyen ideiglenes döntés nem született.)
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.29. 05:19

Úgy, hogy megbízol egy ügyvédet, nem magad barkácsolsz.