A tartásdíjjal alapból nincs bajom csak avval hogy a levonás az a fél fizetésem és a másik feléből kifizetem a gytartást így egy hónapra csak 40-50eft-om marad! Az meg semmi! Főleg úgy hogy csak a fizetésem 50%-áig mehetnének el összesen?!
Gyerektartás és láthatás
Jól emlékszem, hogy valahol (talán a CSJT magyarázatában?) van egy megfogalmazott elvárás, miszerint a gytartásdíj alapjául a tartás igénylését megelőző egy év jövedelme számít?
És mit mondjon mért van letiltás? Meg azt csak akkor lehet ha én nem fizetném 6 hónapig? Mert ilyet is hallottam! Mert én fizetem folyamatosan! Mennyi idő az átfutása?
A jogosult tudja elérni.
Azt hogy tudom elérni?
Ha a gyermektartás is letiltással teljesül.
Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék hogy mit tehetek ha adótartozás miatt vonnak 50%-ot a fizumból és azon felül fizetem a gyerektartást!? Kihez forduljak hogy tudomást vegyenek a gyerektartásról és csak 50%-ig menjenek a tiltással?!
Ja igen, és ha perbe bocsátkozol azon a bíróságon, akkor már utólag nem vitathatod az illetékességüket!
Ádám84
Elvileg a lakcímet nem változtathatja meg, megfellebbezheted az okmányiroda határozatát és _elvileg_ meg fogják semmisíteni a lakcímbejegyzést, éppen az együttesen gyakorolt szülői felügyelet miatt.
Viszont ennek nincs nagy jelentősége, mert a bíróság illetékessége szempontjából a lakcímnyilvántartás csak vélelmet jelent, valójában a lakóhely számít, ami nem feltétlenül ugyanaz.
Annak a firtatását, hogy mit "tehet" meg, és mit nem, szerintem felejtsd el. Sajnos senkit nem érdekel. Elvileg pontosan olyan jogaitok és kötelességeitek vannak, mégsem tehetsz semmit, szinte örülnöd kell, hogy egyáltalán láthatod a saját gyermeked.
Kérj ideiglenes intézkedést a kapcsolattartás szabályozására, azt legalább végre lehet hajtani, ha nem tartja be az anyuka...
Tisztelt szakértők és fórumozók!
Nekem az lenne a kérdésem ,hogy a feleségemmel van egy közös kislányunk 8hónapos. November végéig együtt éltünk itt volt a bejelentett lakcíme Budapesten a lányomnak. Na már most az anyuka elköltözött és vitte a lányunkat is és most tudtam meg ,hogy a lakcímét is megváltoztatta a tudtom és beleegyezésem nélkül. A kérdésem arra irányulna ,hogy közös felügyelet mellett ezt megteheti? Csak mert most a láthatással is vannak gondok mivel járhatok le vidékre ahogy ő diktálja mert ugye kicsi a baba és délelőtt alszik délután szintúgy én meg ha tetszik amit ő diktál láthatom a családsegítőknél ha nem akkor nem. Megteheti egy anya ,hogy az apjától elvigye a közös gyereket a és lakcímet változtasson ezzel az én láthatási jogomat is korlátozva ? ráadásul közben beadta a bíróságra a láthatás és tartásdíj miatt a keresetet és ugye a gyerek lakcím szerinti illetékes bíróságra kell majd mennem ami most Budapest helyett Veszprém.
Éppenséggel bontás kérése nélkül is lehet gyerektartás iránt perelni, ha nem is éssszerű. Itt elég lehet úgynevezett egyezségkísérletre idézést kérni, ha csak a tartásdíjra vonatkozik, akkor illetékmentes. (De a bontóperre is lehet költségmentességet kérni.)
Sziasztok!
A férjem úgy döntött hogy elválik és itt hagy bennünket.A fiam17 éves tehát az apa gyerektartásra kötelezett.Nekem nincs pénzem beadni a válópert,de a gyerektartás összegére viszont szükségem lenne.Azt mondta az apa hogy majd ő legyek nyugodt fizet,de mi a biztosíték arra hogy be is tartja a szavát? Válóper nélkül(egyenlőre) hogyan kaphatom meg a gyerektartást?
Köszönöm a választ!
Kedves Szakértő(k)!
Férjem 7 hónappa ezelőtt külföldre ment dolgozni, most jött haza és közölte új életet kezd, nélkülünk.
Hova tudok fordulni, hogy a gyerek láthatását (elsősorban férjem kötelezettségét) rögzítsük, illetve szeretnék a következő hónaptól tartásdíjat kérni (ezidáig semmit nem küldött haza). Bíróság, vagy csak gyámhatóság? Nincs pénzem ügyvédre, szeretném, ha vmilyen formanyomtatványhoz vezető linket is kaphatnék, ha az segít rajtam.
Köszönettel:
Lini
Köszönöm!
Az részleges pernyertesség, és arányos a perköltség. De egyezség csak akkor van, ha abban is megegyeztek.
Ha a keresetben visszamenőleges gyerektartásról is van szó, anyuka 6 hónapra visszamenőleg szeretné, apuka meg legfeljebb 2-re és ha a bíró végül mondjuk 3 hónapot lát bizonyítva, akkor ki minősül pervesztesnek, -nyertesnek? Ki fizeti a perköltséget?
A perköltség egyébként arányos a tárgyalások számával? Tehát ha mondjuk megegyezés helyett 1-2 tárgyalással jutnak dűlőre, akkor az mégis mibe kerülhet? (a per csak a gyerektartásról szól, a gyerekelhelyezés nem vita tárgya)
Beadvány alatt azt értettem, amit az anyuka adott be a bírósághoz (ez a kereset, ha jól értem).
Egyezség még csak szóban van.
Apukának nagyobb lenne a bizalma, ha a kettő egyezne.
(Tárgyalás még nem volt, 5 hét múlva lesz.)
Milyen beadvány? Kereset? Egyezség? Bár ez esetben majdnem mindegy.
Bocsánat, azt hiszem félreértettem.
Tehát nem tudom, hogy kell-e módosítani.
Ha az írásban vagy szóban(?) előadott egyezség "felülbírálja" a beadványt, akkor persze nem kell(?). Csak az apa így biztosabbnak látná. Nem kellene az utolsó pillanatig "hinni".
Köszönöm!
Mert a - szóban többször egyeztetett - egyezség fix 30-30 ezer forintról szól, a beadvány pedig 20-20%, de legalább 30-30 ezerről.
Lehetne. Indoklás nélkül.
De ha egyezség van, akkor miért kellene módosítani a kereseti kérelmet?
Sziasztok! A nem rég feltett kérdésemet szeretném kicsit kiegészíteni. Anyuka és apuka fix összegű gyerektartásban egyeztek meg, amely ugyan százalékosan kisebb, mint a törvényi 15%-os minimum, de így sem jelentéktelen összeg.
Anyuka a beadványban - szerinte ügyvédi figyelmetlenségből - mégis 20%-os igényt adott be, de nagyon állítja, hogy ő továbbra is a kölcsönösen megállapodott fix összegre tart csak igényt.
Lehet ezt még korrigálni?
Ezen beadvány ellenére mehetnek úgy a bíró elé, hogy T. Bíróság, igaz, hogy én X-et kértem, de azóta megegyeztünk Y-ban, kérem ennek a jóváhagyását?
Ha nem tartod a kapcsolatot vele, akkor nincs mit bejelenteni.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Jelenleg úgy néz ki hogy még 1 hónapig biztosan vidéken dolgozom.
És addig még újra nem élek a az elviteles láthatással nem is tehetek a gyámhivatal felé bejelentést?
Nincsen semmilyen erre vonatkozó jogszabály megtudni hogy hol van a kislányom?
Pl. ha csomagot szeretnék nekiküldeni.
Ha majd el tudod vinni a gyereket, és ő nem közli, hova menj, a gyámhatóságtól kérhetsz végrehajtást.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02