Gyerektartás és láthatás

Misi85 # 2013.01.22. 17:04

A tartásdíjjal alapból nincs bajom csak avval hogy a levonás az a fél fizetésem és a másik feléből kifizetem a gytartást így egy hónapra csak 40-50eft-om marad! Az meg semmi! Főleg úgy hogy csak a fizetésem 50%-áig mehetnének el összesen?!

valoapa # 2013.01.22. 16:59

Jól emlékszem, hogy valahol (talán a CSJT magyarázatában?) van egy megfogalmazott elvárás, miszerint a gytartásdíj alapjául a tartás igénylését megelőző egy év jövedelme számít?

Misi85 # 2013.01.22. 16:21

És mit mondjon mért van letiltás? Meg azt csak akkor lehet ha én nem fizetném 6 hónapig? Mert ilyet is hallottam! Mert én fizetem folyamatosan! Mennyi idő az átfutása?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.22. 16:12

A jogosult tudja elérni.

Misi85 # 2013.01.22. 15:59

Azt hogy tudom elérni?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.22. 15:54

Ha a gyermektartás is letiltással teljesül.

Misi85 # 2013.01.22. 15:30

Tiszteletem!
Érdeklődni szeretnék hogy mit tehetek ha adótartozás miatt vonnak 50%-ot a fizumból és azon felül fizetem a gyerektartást!? Kihez forduljak hogy tudomást vegyenek a gyerektartásról és csak 50%-ig menjenek a tiltással?!

valoapa # 2013.01.22. 13:47

Ja igen, és ha perbe bocsátkozol azon a bíróságon, akkor már utólag nem vitathatod az illetékességüket!

valoapa # 2013.01.22. 13:47

Ádám84

Elvileg a lakcímet nem változtathatja meg, megfellebbezheted az okmányiroda határozatát és _elvileg_ meg fogják semmisíteni a lakcímbejegyzést, éppen az együttesen gyakorolt szülői felügyelet miatt.

Viszont ennek nincs nagy jelentősége, mert a bíróság illetékessége szempontjából a lakcímnyilvántartás csak vélelmet jelent, valójában a lakóhely számít, ami nem feltétlenül ugyanaz.

Annak a firtatását, hogy mit "tehet" meg, és mit nem, szerintem felejtsd el. Sajnos senkit nem érdekel. Elvileg pontosan olyan jogaitok és kötelességeitek vannak, mégsem tehetsz semmit, szinte örülnöd kell, hogy egyáltalán láthatod a saját gyermeked.

Kérj ideiglenes intézkedést a kapcsolattartás szabályozására, azt legalább végre lehet hajtani, ha nem tartja be az anyuka...

Ádám84 # 2013.01.21. 17:52

Tisztelt szakértők és fórumozók!

Nekem az lenne a kérdésem ,hogy a feleségemmel van egy közös kislányunk 8hónapos. November végéig együtt éltünk itt volt a bejelentett lakcíme Budapesten a lányomnak. Na már most az anyuka elköltözött és vitte a lányunkat is és most tudtam meg ,hogy a lakcímét is megváltoztatta a tudtom és beleegyezésem nélkül. A kérdésem arra irányulna ,hogy közös felügyelet mellett ezt megteheti? Csak mert most a láthatással is vannak gondok mivel járhatok le vidékre ahogy ő diktálja mert ugye kicsi a baba és délelőtt alszik délután szintúgy én meg ha tetszik amit ő diktál láthatom a családsegítőknél ha nem akkor nem. Megteheti egy anya ,hogy az apjától elvigye a közös gyereket a és lakcímet változtasson ezzel az én láthatási jogomat is korlátozva ? ráadásul közben beadta a bíróságra a láthatás és tartásdíj miatt a keresetet és ugye a gyerek lakcím szerinti illetékes bíróságra kell majd mennem ami most Budapest helyett Veszprém.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 06:54

Éppenséggel bontás kérése nélkül is lehet gyerektartás iránt perelni, ha nem is éssszerű. Itt elég lehet úgynevezett egyezségkísérletre idézést kérni, ha csak a tartásdíjra vonatkozik, akkor illetékmentes. (De a bontóperre is lehet költségmentességet kérni.)

sönike63 # 2013.01.21. 06:15

Sziasztok!
A férjem úgy döntött hogy elválik és itt hagy bennünket.A fiam17 éves tehát az apa gyerektartásra kötelezett.Nekem nincs pénzem beadni a válópert,de a gyerektartás összegére viszont szükségem lenne.Azt mondta az apa hogy majd ő legyek nyugodt fizet,de mi a biztosíték arra hogy be is tartja a szavát? Válóper nélkül(egyenlőre) hogyan kaphatom meg a gyerektartást?
Köszönöm a választ!

Lini76 # 2013.01.19. 17:44

Kedves Szakértő(k)!

Férjem 7 hónappa ezelőtt külföldre ment dolgozni, most jött haza és közölte új életet kezd, nélkülünk.
Hova tudok fordulni, hogy a gyerek láthatását (elsősorban férjem kötelezettségét) rögzítsük, illetve szeretnék a következő hónaptól tartásdíjat kérni (ezidáig semmit nem küldött haza). Bíróság, vagy csak gyámhatóság? Nincs pénzem ügyvédre, szeretném, ha vmilyen formanyomtatványhoz vezető linket is kaphatnék, ha az segít rajtam.

Köszönettel:
Lini

W.Tamás # 2013.01.18. 23:20

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 23:16

Az részleges pernyertesség, és arányos a perköltség. De egyezség csak akkor van, ha abban is megegyeztek.

W.Tamás # 2013.01.18. 23:07

Ha a keresetben visszamenőleges gyerektartásról is van szó, anyuka 6 hónapra visszamenőleg szeretné, apuka meg legfeljebb 2-re és ha a bíró végül mondjuk 3 hónapot lát bizonyítva, akkor ki minősül pervesztesnek, -nyertesnek? Ki fizeti a perköltséget?
A perköltség egyébként arányos a tárgyalások számával? Tehát ha mondjuk megegyezés helyett 1-2 tárgyalással jutnak dűlőre, akkor az mégis mibe kerülhet? (a per csak a gyerektartásról szól, a gyerekelhelyezés nem vita tárgya)

W.Tamás # 2013.01.18. 23:02

Beadvány alatt azt értettem, amit az anyuka adott be a bírósághoz (ez a kereset, ha jól értem).

Egyezség még csak szóban van.

Apukának nagyobb lenne a bizalma, ha a kettő egyezne.

(Tárgyalás még nem volt, 5 hét múlva lesz.)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 22:51

Milyen beadvány? Kereset? Egyezség? Bár ez esetben majdnem mindegy.

W.Tamás # 2013.01.18. 22:43

Bocsánat, azt hiszem félreértettem.
Tehát nem tudom, hogy kell-e módosítani.
Ha az írásban vagy szóban(?) előadott egyezség "felülbírálja" a beadványt, akkor persze nem kell(?). Csak az apa így biztosabbnak látná. Nem kellene az utolsó pillanatig "hinni".

W.Tamás # 2013.01.18. 22:40

Köszönöm!
Mert a - szóban többször egyeztetett - egyezség fix 30-30 ezer forintról szól, a beadvány pedig 20-20%, de legalább 30-30 ezerről.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 22:30

Lehetne. Indoklás nélkül.
De ha egyezség van, akkor miért kellene módosítani a kereseti kérelmet?

W.Tamás # 2013.01.18. 22:14

Sziasztok! A nem rég feltett kérdésemet szeretném kicsit kiegészíteni. Anyuka és apuka fix összegű gyerektartásban egyeztek meg, amely ugyan százalékosan kisebb, mint a törvényi 15%-os minimum, de így sem jelentéktelen összeg.
Anyuka a beadványban - szerinte ügyvédi figyelmetlenségből - mégis 20%-os igényt adott be, de nagyon állítja, hogy ő továbbra is a kölcsönösen megállapodott fix összegre tart csak igényt.
Lehet ezt még korrigálni?
Ezen beadvány ellenére mehetnek úgy a bíró elé, hogy T. Bíróság, igaz, hogy én X-et kértem, de azóta megegyeztünk Y-ban, kérem ennek a jóváhagyását?

ObudaFan # 2013.01.18. 14:56

Ha nem tartod a kapcsolatot vele, akkor nincs mit bejelenteni.

Gabos # 2013.01.18. 11:33

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a gyors választ.
Jelenleg úgy néz ki hogy még 1 hónapig biztosan vidéken dolgozom.
És addig még újra nem élek a az elviteles láthatással nem is tehetek a gyámhivatal felé bejelentést?
Nincsen semmilyen erre vonatkozó jogszabály megtudni hogy hol van a kislányom?
Pl. ha csomagot szeretnék nekiküldeni.

ObudaFan # 2013.01.18. 10:08

Ha majd el tudod vinni a gyereket, és ő nem közli, hova menj, a gyámhatóságtól kérhetsz végrehajtást.