Üdvözlet mindenkinek!
Kéthetente van elviteles láthatási jogom.
Ezt most egy vidéki munka miatt nem tudom igénybe venni már több hónapja. A gyerektartást fizetem.
Közben a volt nejem, városon belül elköltözött a gyerekkel (az ismerősöktől tudtam meg).Ezt velem nem közölte, és email kérésemre sem adja meg az új címüket. Arra hivatkozva, hogy ha úgysem tudok a gyerekért menni, akkor nem is tartozik rám.
>Hol és milyen jogi lépést tudok ez ellen tenni?
>Hivatalos úton kell megkérni őt a címközlésre?
>Mi tévő legyek?
Azt gondolom, hogy a gyermekem lakcímét/tartózkodási helyét kötelezettsége közölnie, akár látogatom a gyermeket,akár nem.
Gyerektartás és láthatás
Vigyorgó, kérd családgondozó segítségét a gyermekjóléti szolgálatnál. Nehezen tudsz olyat tenni jelen helyzetben, amit az anya ne ellene való támadásnak értelmezne, az ő anyai képességeinek megkérdőjelezésének.
Ez egy olyan helyzet, aminek nem nagyon van "jó" megoldása, kitartást, sok erőt, és higgadtságok kívánok!
Igen, ez a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek kihasználják, ha apánál nem fontos a tanulás, és nem harcolnak azért, hogy ott is tanulhassanak. Egyszerűen kijelentette a nagyfiam, hogy ott nem lehet tanulni...inkább hazajön hamarabb, elmegy később, hogy meglegyen tanulva, de ott nem tud.
Jövőre az is lehet, hogy gimis lesz, mert ilyen terveket sző, ezért küzdünk...mert bizony sok szervezkedéssel és áldozattal jár, hogy ilyen helyzetben is fel tudjon készülni a felvételire és meglegyen a kellő tanulmányi átlaga. nagyon akarja, de az apánál lét nem erről szól...és nem tudja megmagyarázni, hogy miért nem.
A kisebbiknél azért zűrösebb, mert ő 4ig suliban van, ő csak utána tud neki kezdeni a másnapi tanulnivalónak....
Mi lesz akkor, ha jövőre behozzák az egésznapos iskolát és nem lesz napközi, akkor már az aznapi írásbeli házikat is otthon kell megcsinálnia...
Két külön világ találkozik, én többdiplomás vagyok, a tanulás az életem része, a volt férjem szakmunkás jól menő vállalkozó...persze, hogy nem veszi semmibe a tanulást!
és ez egyre rosszabb lesz, ahogy nőnek. Jövőre (gondolom akkor lesz hetedikes a nagyobbik) bejön a fizika és a kémia, keményen tanulni kell. Inkább a párodat kell meggyőzni arról, hogy az iskola fontos. A tudás az, amit nem vehetnek az embertől.
Na persze a gyerekekkel is beszélni kell erről, hogy apánál is kell tanulni - dehát a szokás szerint ha nem muszáj... inkább a mozi
Azt gondolom, hogy az aki nincs benne egy ilyen helyzetben nem is tudja teljességgel átérezni... a heti váltást nem tartom gyerek szempontjából jó megoldásnak, persze vannak olyan szülők, akiknél működhet.
Nálunk elég lenne ha 19, 19.30 helyett 18 órára hazahozza őket és ha péntek du. helyett szombat reggel mennének hozzá hétvégére vasárnap délutánig. Így meglenne az idejük a felkészülésre és apával is minden másnap találkoznának.
Bízom benne, hogy sikerül ebben megegyeznünk...de ettől függetlenül biztosan lesz olyan helyzet, amikor a gyereknek más programja lesz és meg kell majd értse azt apa...
A gyerekek kamaszkorban kezdenek önállósodni, észre sem vesszük és pár év alatt teljesen leválnak rólunk...legalábbis szabadidőileg:)
Nos akkor ajáld fel az 1 hét nálad 1 hét nála opciót! Akkor ki kell vennie a részét mindenből! Nem azt mondom hogy most nem kellene, de nem tudsz vele mit kezdeni. És amíg Ő kevesebbet "kap" a gyerekek idejéből azt nem feltétlen jól osztja be...
És a gyerekek is azért vannak nálad mert így egyeztetek meg annó váláskor, hogy Te tartod el őket természetben Ő pedig anyagilag járul hozzá.
Lehet ezen változtatni csak két normális szülő kell hozzá!
Kedves sagit!
Az előítéletek mindig eltorzítják a képet a másikról, sajnos...
Tudod, nem akarom és soha nem is akartam a gyerekeket elszakítani az édesapjuktól, ez szerintem a kapcstartás sűrűségén is látszik... most sem az vezérel, hogy a kacsolatartását csökkentsék, hanem azt a feszültséget szeretném tompítani, ami egyre jobban jelen van, amikor a gyereknek éppen más elképzelése lenne az idejéről, konkrétan tanulni szeretne, mint az édesapjának. Egy 12-13 éves gyereknek már lehetnek önálló elképzelései az idejéről, és ha apa ezt nem hajlnadó elfogadni, vagy kompromisszumot kötni, az egy kamasz gyereknél igencsak eldurvulhat. Nem kenyerem az apai tiszteletet rombolni, még akkor sem, ha nem értek egyet a hozzáállásával, de a jelenlegi helyzet így 7 év után már nem tartható.
Valóban szervezek én is velük programokat, bár nem sok időnk marad rá, a mostani felállásban...nekem inkább a tanuláshoz szükséges nyugodt háttér megadása jut, a kikérdezések és a kicsinél a tanulásban való segítségadás.
Nem tudom, van-e gyermeked, de felháborítónak tartom ezt az elképzelést, amit te is képviselsz, hogy egy anyának a dolga a gyerek testi, lelki, szellemi fejlődéséről gondoskodni, míg egy kapcsolattartásra jogosult apának csak a szórakozás marad. Szerintem egy apának, még akkor is, ha nem vele élnek a gyerekek, de napi kapcsolatban van velük, ugyanúgy kötelessége a gyerekek nevelésnek a nehezebb részében is részt vállalni!
Kedves Verde!
Feszültség a gyerekben miattad és az apja miatt lehet a gyerekben nem másért. Nyugodtan lehet újraszabályoztatni a láthatást de min két hetente hétvégén úgyis ott lesznek. Ajánlanám a péntek du-tól a vasárnap déliget, hogy utána juthat idő a tanulásra. Amíg te így álsz a dologhoz hogy csökkenteni szeretnéd és konfliktusba keveredsz az apával erősen befolyásolod ezzel a gyerek döntését is - lehet öntudatlanul is. Inkább egy gyh-i közös megbeszélés lehet célravezető. Egyébként miért baj az hogy ilyen dolgokat szervez az apjuk a gyerekeinek? Te mit csinálsz mikor veled vannak? Abba beleszól az apa?
Kedves Szakértők!
7 éve váltam, a kapcsolattartásban úgy egyeztünk meg, hogy minden kedden és csütörtökön 16-19 óra között és minden páros péntek 16 órától vasárnap 18 óráig apával vannak a gyerekek. Válásunkkor mindkét gyerek óvodás volt. jelenleg 6. és 3. osztályosok. Egyre több problémát jelent a tanulásban a kapcsolatatrtás sűrűsége, mivel sajnos apa kijelentette, hogy az ő ideje ne azzal menjen, hogy a gyerekek tanulnak. A nagyobbik suli után bejár a munkahelyemre tanulni, így még a hétköznapi kapcstartások előtt nagyjából megtanul, bár most, hogy 6 osztályos gimnáziumba készül, és itt a felvételi a nyakunkon, nem mindig elég ez az idő. Viszont a kicsi kedden, csütörtökön mindig este 8 kor ül még le a szóbeliket megtanulni, mivel napköziben csak az aznapi írásbeli házit tudja megcsinálni, persze este már alig fog az esze, fáradt, ami érthető. Egy teljes jegyet romlott az átlaga félévre. Ami még nehezebb az a hétvégi tanulnivalók megtanulása 2 óra alatt péntekenként, amire más gyereknek két egész napja van, azt a gyerekeimnek pénteken 14 órától 16 óráig kell bemagolnia, az egész héttől kimerülten készülünk ilyenkor a nagy dolgozatokra... ha nem elég az idő, vasárnap este folytatjuk. Én emiatt minden pénteken 2 órával hamarabb eljövök a munkahelyemről, amit hétköznap kell pótolnom.
Egyre nehezebb ez az egész a gyerekeknek is, és nekem is.
Próbáltuk apához elvinni a házit, de egyszerűen nem tud, nem akar lehetőséget biztosítani nekik a tanulásra. Ráadásul folyamatosan késő estig, hajnalig fenn vannak a hétvégi kapcstartásokon - olyan programokat szervez, vendégeket hív, házimozizásokat szervez -, ami még inkább megnehezíti a vasárnap esti tanulás folytatást, és a hétfői reggeli iskolába meneteket is.
Mivel képtelen vagyok vele erről beszélni, nem tudja megérteni, hogy a gyerekeknek tanulniuk, pihenniük kell, ha a suliban jól akarnak teljesíteni - szerinte nem kell annak a gyereknek kitűnő tanulónak lenni, majd vesz ő nekik lakást, és ő sem tanult még is sok pénze van válaszokkal elintéz - kénytelen voltam a gyámhivatalnál kérni az újraszabályozást.
A szakértőktől kérdezem, hogy vajon körülményváltozásnak elfogadja-e a gyh, hogy a gyerekek már nem óvodások és a sűrű kapcstartás és apa hozzáállása miatt nem tudnak rendesen tanulni, pihenni? Van-e lehetőség ilyen helyzetben akár a kapcsolattartási idő csökkentésével változtatni ezen? A Nagyobbik gyermekem már ott jár, hogy ellenszegül az apjának, de nem szeretnék idáig eljutni. Mivel az apjuknak az számít, ami le van írva, az, hogy neki mennyi joga van, muszáj volt a gyh-hoz forduljak. Az iskolában a tanárok értetlenül fogadják a gyerekek helyzetét, mikor erre hivatkozva magyarázkodom a gyerek készületlensége miatt.
Fontos a gyh döntése azért is, mert amit most meghoz, az érvényes 2 éven át, a nagyobbik gyerek 14 évesen nem biztos, hogy így képzeli el a délutánjait.... és azt sem szeretném, ha emiatt feszültség alakulna ki közte és az édesapja között.
Mit tanácsolnak???
Engem azzal biztattak máshol (is. meg itt is), hogy amíg a bíróság el nem dönti, addig ő sem döntheti el! Addig ugyanolyan jogaid vannak mint neki. Sőt állítólag a későbbi elhelyezési perben sem mutat jól neki, hogy ő a te beleegyezésed nélkül költözött el a gyerekkel.
Az, hogy miként lehet érvényesíteni az "azonos jogokat", hát azt nem tudom. Hülyén néz ki, hogy rendőrrel mész a gyerekért, de más tanácsot még én sem kaptam :(
(nem vagyok jogász, csak manapság ez a kérdés engem is érdekelt)
Köszönöm, ObudaFan :)
Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban! 8 hó házasság után 3 hónapos gyermekemmel feleségem elköltözött 4 napja az anyjához "hogy Ő nem boldog, itt nem tud éni" Azóta nem jelentkezett! Írtam neki, hogy holnap elszeretném hozni a gyereket láthatásra. Válasza: Innen ki nem viszem a gyereket sehová, majd a bíróság eldönti, hogy mikor láthatom"
(Megjegyzem 3 szobás, fürdőszobás, konyha összkomfortos lakásom van berendezve, itt a kiságy, pelenkázó stb. gyereknek minden) ahová vitte intenzíven mint egy kisbabának fűteni sem tudnak, 2 szobás ugyan a lakás, de így már öten laknak ahová vitte! Szerintem terhességi és szülés utáni depresszióban szenved, kezeltetni kellene, de mondani sem merem, akkor azt mondja hülyének tartom, a gyerekemet féltem) kérhetem-e a gyerek elhelyezését nálam. Dolgozom, a gyerek nagymamája már nyugdíjas, el tudja látni a picit, mivel már nem szopik, az idegességtől a tej is elment, a feleségem állandóan szorong, rágódik valamin, búskomor, bezárkózott, hogy láthatom a gyerekemet 2-3 órára és mikor?
fblade
A biztonság kedvéért mondd el külön is, hogy a hátralékot is kéred megállapítani.
idanka
Formanyomtatvány az nincs rá. Nyilván mindenféle fizetős iratmintatárakból lehet letölteni mintát, de szerintem nem szükséges.
Tisztelt ObudaFan!
A lenti kérdésben várnám válaszát segítségét!
Köszönettel
Nem a bírósági döntéssel van kifogásom! fizetésem
20% ítélte meg és ezt elfogadottnak tartom.
Azt viszont nem,hogy anyuka valószínűsíthető nem a gyermekre fordítja a teljes összeget már csak azért is,mert az Ő havi fizetésének kb 70% Én általam utalt gyerektartás összege! Nem elszámoltatni szeretném csak ellenőrzötté szeretném tenni valamilyen formában! A kifogásaim vannak az alapvető ellátásokkal! Méghozzá étkeztetés ruháztatás! Pl: a gyerek Velem van 5 napig váltó ruhát nem biztosít számára,a ruhája szakadt cipője kicsi az az egy amiben elhozom az intézményből,sőt az Én általam vásárolt ruhákat,cipőket elfelejti visszaadni anyuka,vagy a gyerek elmondja anyánál nincs gyümölcs! miközben anyuka wellness hétvégére megy .Anyuka tisztában van jövedelmemmel sajnos,és ezáltal úgy gondolja Én majd gondoskodok ha ez nem tetszik. Miközben ha ezekről csak normálisan gondoskodna, akkor is bőven maradna a gyerektartás összegéből számára azt már meg sem kérdezem hogy ő vajon mennyivel is járul hozzá havonta a gyerekkel kapcsolatos költségekhez.
Talán így több támpontot adtam,hogy segítséget kapjak.
ObudaFan
Köszönöm a válaszod ObudaFan! Esetleg dokumentumot vagy példát ellehet érni valahol? Ez elég komolyan hangzik. "tartásdíj-megszüntetési pert érdemtelenségre alapozva".
Bocsi lehet hogy félreérthető voltam.
Tehát 2012 januárjában adtam be az igényemet tartásdíjra és ezt megelőző 6 hónapra. Azóta már egy éve folyik a tárgyalás tehát az lenne a kérdésem hogy a tartásdíj megállapítását a per idejére is számolják? Vagy ezt is külön kérni kell? Mondjuk nem lenne túl ésszerü.Köszönöm ObudaFan!
Nem kell. Neki kell majd tennie, ha úgy érzi, hogy valamiért nem jár.
Üdv!
Segítsetek nekem abban, hogy gyermekem ez évben betölti a 18. életévét, még gimnazista (előkészítős gimi, 5 éves), jövőre érettségizik és egyetemre készül utána folytatólagosan.
Van valamilyen papír-kötelezettségem, vagy amíg az iskoláit elvégzi addig vonják az extől a tartásdíjat?
Kell valahová, valamit benyújtanom, bármit tennem ez ügyben?
Köszönöm, ha válaszoltok!
idanka
Érdemes lenne megfontolni egy tartásdíj-megszüntetési pert érdemtelenségre alapozva.
fblade
Akkor a bíróság nem is ítéli meg. De próbáld meg most előterjeszteni úgy a kérelmedet, hogy a kereset benyújtásától vissza 6 hónapig, hátha még elfogadja a bíróság.
Kedves Fórumozók!
Élettársam gyermeke aki ezidáig nővérénél lakott most töltötte be a 18. életévét. Amikor is hozzánk költözött illetve közben barátjához így 99%-ban nem látjuk. Próbáltuk rábeszélni nyisson egy bankszámlát amire utalhatnák neki az Iskoláztatási támogatást és az anyuka a gyerektartást. Sajnos nem hajlandó bankszámlát nyitni, az CSP-t testvére számlájára kérte illetve nekünk is azt adta meg.
Viszont ne tudjuk hol tartózkodik (csak a város ismert), telefonos kérdésünkre közli, hogy "levagyunk sz@rva"!
Nővére gyámi kötelezettsége megszűnt. Nem szeretnénk elmaradni sem a tartás díjával illetve nem szeretnénk visszafelé nyögni.
De a kérdésünkre a gyámügyes és a munkahelyemen levő családgondozó is elmondta (ragaszkodik hozzá mindkettő), hogy ha a gyerek nagykorú akkor a saját bankszámlájára kell utalnunk.
Na most akkor mit tegyen a szülő? Anno (amikor kiskorú volt) a bíróság állapította meg, hogy nővérének kell utalni. Esetleg lehet jelezni a bíróságon, hogy önhibánkon kívűl nem tudja az anyuka utalni a tartás összegét?
Vagy nekünk kell beperelni, mert fizetni szeretnénk hivatalosan és nyomon követhető módon?
Előre is köszönöm a választ!
Köszönöm szépen a válaszod ObudaFan!
De mi van akkor ha én nem adtam be hogy a per idejére is kérem? Mivel nem tudtam. Köszi.
Tikecsaj
Bíróságon lehet egyezségi kísérletre idézést kérni.
fblade
A kereset benyújtásától fél évre vissza és a per idejére. De nyilván valamilyen részletfizetési kedvezményt kap a kötelezett.
Nem a bírósági döntéssel van kifogásom! fizetésem 20% ítélte meg és ezt elfogadottnak tartom.
Azt viszont nem,hogy anyuka valószínűsíthető nem a gyermekre fordítja a teljes összeget már csak azért is,mert az Ő havi fizetésének kb 70% Én általam utalt gyerektartás összege! Nem elszámoltatni szeretném csak ellenőrzötté szeretném tenni valamilyen formában! A kifogásaim vannak az alapvető ellátásokkal! Méghozzá étkeztetés ruháztatás! Pl: a gyerek Velem van 5 napig váltó ruhát nem biztosít számára,a ruhája szakadt cipője kicsi az az egy amiben elhozom az intézményből,sőt az Én általam vásárolt ruhákat,cipőket elfelejti visszaadni anyuka,vagy a gyerek elmondja anyánál nincs gyümölcs! miközben anyuka wellness hétvégére megy .Anyuka tisztában van jövedelmemmel sajnos,és ezáltal úgy gondolja Én majd gondoskodok ha ez nem tetszik. Miközben ha ezekről csak normálisan gondoskodna, akkor is bőven maradna a gyerektartás összegéből számára azt már meg sem kérdezem hogy ő vajon mennyivel is járul hozzá havonta a gyerekkel kapcsolatos költségekhez.
Talán így több támpontot adtam,hogy segítséget kapjak.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Segítséget szeretnék kérni az alábbiakkal kapcsolatban,hogy hova kell menni,hogy kell intézni azt az ügyet!
Van egy élettársam (nem bejegyzett élettársi kapcsolat),van egy közös gyermekünk.Ha külön élünk,hogy tudom elintézni a gyermek elhelyezést,gyermek láthatást és gyerek tartást? Mindenben megegyeztünk,de én szeretnék róla egy hivatalos papírt is!Bíróságra kell menni,vagy hogyan kezdjem el?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv!
Eszter
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02