Gyerektartás és láthatás

Andica (törölt felhasználó) # 2008.03.09. 22:44

az én lakásomban látogathatja,de mi van akkor ha meglesz a jogerös végzés és ö még mindig kijelnti hogy nem jön be a házba!Megteheti? Én kérhetem a biroságtol azt hogy ha 3éves koráig nem látogatja a gyereket a lakásomon akkor 3éves kor után se vihese el hanem az én lakásomban látogathatja továbra is?Mivel addigra teljesen igegenné válik a gyermek számára.Elöre is köszönöm szépen a válaszokat.

dexter82 # 2008.03.09. 22:56

Sziasztok!
Lenne egy nagy problémám. A párom 2006-ban vált el elég hosszú házasság után közös megegyezéssel, ami nagyjából azt tartalmazta, hogy nem kap semmit. Nagyon jólelkű ember, nem akart vitázni, és aláírta a papírokat, többek között azt, hogy fizeti a gyerektartást. Namármost neki van egy 20 éves fia, aki csak papíron jár egyetemre, mert szinte egy vizsgája sem lett meg, és egy 18 éves lánya. A páromnak nincs itthon munkahelye, ingatlanja, ingóságai, semmilye. Jelenleg én fizetem saját keresetemből a gyermektartást (nem vagyunk házasok). Kérdésem, hogy meddig kell még fizetnünk, meddig jár neki, valamint, ha már nem tudjuk tovább fizetni, akkor mit lehet tenni ilyenkor? Feljelentheti a páromat?

dexter82 # 2008.03.10. 06:24

Sziasztok! Lenne még egy kérdésem, ha nem baj. Nem tudjátok véletlenül, hogy mivel mindkétgyerek elmúlt 18 éves, lehet e az ő számlájukra utalni a gyerektartást, vagy kötelesek vagyunk a feleségnek?
Köszönöm előre is a segítségeteket!

monalisa1 # 2008.03.10. 08:14

dexter82

A 18. életévét betöltött gyermeket már un. felnőttartás illet meg, ez azt jelenti, hogy a t.díj a továbbiakban az ő bankszámlájára utalható - az ex esetleges tiltakozása ellenére is.

Ami az egyetem mellé (...) járó fiatalemberrel kapcsolatos kérdést illeti, pillanat türelmet kérek, visszakeresek valamit aztán beídézem.

monalisa1 # 2008.03.10. 08:20

Andica

Ha nem megy be a házba az az ő butasága. Ugyanakkor a gyermek 3 éves koráig - nagy általánosságban - valóban nincs elvitel., a külön élő apa ott látogathatja a gyermeket ahol az anya otthona van.

Azonban lassan itt a tavasz, bizonyára sokat leszel a kisfiuval az udvaron - ha a házba nem is megy be, tán a kapun azért mégiscsak..

Van még másfél év hogy alakuljanak a dolgok.

monalisa1 # 2008.03.10. 08:44

dexter82

Beidézem ObudaFan tájékoztatását miszerint a felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú gyermek esetében mikor jár felnőttartás ill. mikor már nemigen...

http://www.jogiforum.hu/forum/35/6668.
konkrétan megtalálod a topic másik oldalán 2008.02.21. 20:44. időponthoz visszakeresve.

Az ott leírtakhoz én külön csak azt teszem hozzá, hogy a párod haladéktalanul forduljon bírósághoz és kérje mindkét gyermek esetében a t.díj összegének/mértékének felülvizsgálatát. (Ameddig a bíróság másként nem dönt, a fizetnivaló változatlan...)

Különösen a fiatalember esetében aggályos lehet a t.díj jogosultsága, ha semmi másért, de egy nagykorútól már elvárható, hogy többé-kevésbé gondoskodjon magáról, ergo a tanulmányok mellett keressen magának valamiféle munkát.

monalisa1 # 2008.03.10. 08:51

A párod kinti jövedelméből is levonható a t.díj összege, erre a jogi út megvan - az érintett követelheti, kijárhatja magának. Sőt akár a kinti ingatlana, ingósága is lefoglalható esetleges felgyülemlett nagy összegű tartozás esetén, illetőleg jelzálog kerülhet az ingatlanra. A magyar állam és a legtöbb állam közt jogegyezség van, ami azt jelenti: ami itéletet itthon egy bíróság kimonod azt a másik állam végrehajtja - és fordítva is ugyanez a helyzet.

dexter82 # 2008.03.10. 08:54

Köszönöm a segítséget, aranyosak vagytok!
Még annyi, hogy hogy lehet azt elintézni, hogx a gyerekek számlájára menjen a pénz? Ezért is a bírósághoz kell fordulni, vagy csak egyszerűen oda utalom tovább?

monalisa1 # 2008.03.10. 09:12

Az áprilisi pénzt egyszerűen már a srác bankszámlájára utaljátok és kész. Az a lényeg, hogy az utalás mindig megtörténjék, melyről bizonyiték a bank havi egyenlege.

Az már más kérdés, hogy ha a pénzt netán "eltapsolja", és emiatt otthon az anyjának nem lesz miből költeni rá, nos ez már az ő dolguk.

Külön jegyzem meg, hogy a Családjogi Törvény szerint a 18. életévet betöltött saját gyermek "költségmentes" lakhatásáról/kajáltatásáról még az édesszüle sem köteles a továbbaikban gondoskodni - bizonyos szélsőséges esetekben. Tehát akár lehet menni albérletbe (...) és lehet enni abból amiből...

dexter82 # 2008.03.10. 09:15

Ez 100%?
Nehogy a bíróságon bepereljen minket aztán megnyerje.
Akkor utalhatom tuti a gyerekeknek?

monalisa1 # 2008.03.10. 09:23

Akár személyesen is bemehetsz a bíróságra konkrétan rákérdezni a dologra. Keresd az eljáró bírót, a titkársága tájékoztat majd. (Az áprilisi utalásig még van idő...)

dexter82 # 2008.03.10. 09:46

köszönöm!!!

Andica (törölt felhasználó) # 2008.03.10. 10:12

Monalisa1 Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Lenne még egy kérdésem ha mégsem jön be kérhetem a biroságtol hogy 3éves kora után se vihesse el? Igaz hogy tavaszal már sokat leszünk az udvaron, de 16-17orakor már biztos nem ugyanis az apa ilyen késön szokot jönni általában az anyjával.Félek hogy a dolog nem változik 1,5év alatt sem ugyanis nagyon makacs!Elöre is köszönöm szépen!

monalisa1 # 2008.03.10. 10:25

Makacs- mit ne mondjak buta emberrel szemben megáll az ész tudománya... Te anya vagy, nem pedig szárazdajka a felnőtt fiatalember mellé.

Mi lenne ha nem az anyja "diszkiséretében" jelenne meg az egyes láthatáskor...

Egyébként az anyóst nem vagy köteles kapun belül tessékelni, a láthatás/kapcsolattartás csak az apára vonatkozik. (Amikor már nagyobb lesz a kisfiú és elviheti magával, onnantól a nagymama is foglalkozhat az unokával.)

monalisa1 # 2008.03.10. 10:29

dexter82

Azért a t.díj fizetésének módjában történő változást írásban jelentsd be a bíróságnak: pár soros ajánlott-tértivevényes levél, és hívatkozz arra, hogy most már tulajdonképpen felnőttartásról van szó, vagyis a nagykorú fiatalember jogosult a saját kezébe kapni a t.díjat.

Andica (törölt felhasználó) # 2008.03.10. 11:20

Monalisa nagyon szépen köszönöm a válaszaidat sokat segítettél.Köszi mégegyszer!

Lisall # 2008.03.10. 12:43

Megint itt. èn vagyok az aki félországon át a sötét éjszakában vezet hogy fiatal erös es egészséges elvált férjének "fizikai segítséget nyújtson" a gyerekek fuvarozásával.

Következö kérdésem:
a megítélt költségtérítést milyen formában lehet és/vagy kell eljuttatnia részemre?
Számlára utalás (mennyi idövel az utaztatás után?) parkolóban kp átadás, átvétel elismervény, vagy? van erre bármi szabály?

ha nem tudunk megegyezni, mit lehet tenni?

_Wasp_ # 2008.03.10. 12:51

(rokontartás)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2008.03.10. 12:53

Lisall:
(hacsak az ítéletben nem)
nincs szabályozva.

A feltett kérdések: kp/utalás/elismervény nincs is jelentősége, hacsak nem lesz per az ügyből. Ebben az esetben viszont annak kell majd bizonyítania, aki állít valamit.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2008.03.10. 17:11

Annyi a szabály, hogy a teljesítés helye a te lakóhelyed. Tehát ha ő csekken küldi, átutalja, beteszi egy borítékb és postán feladja, személyesen elviszi, megkérvalakit, hogy vigye el, akkor teljesített. Ha meg azt mondja, hogy menj el a pénzért te, akkor nem teljesített, és végrehajtást kérhetsz.

monalisa1 # 2008.03.10. 17:13

Lisall

Vonaton nem lehet a gyerekeket transzportálni? Kell hozzá egy megbízható egyetemista aki a jegyár ellenében vállaná a felügyeletüket. Az apjuk meg a célállomáson átvenné őket. A visszaút hasonlóképpen.
Próbáld megszervezni, szerintem működne.

Lisall # 2008.03.10. 20:08

köszönöm Wasp, Monalisa, Obudafan.
tudom hogy túlérzékeny vagyok, de megalázónak érzem hogy a parkolóban a három koruknak megfelelően viselkedő gyerek átvétele, üdvözlés, miegymás mellett még több tízezernyi pénzt dugdos az orrom alá, átvételi elismervényekkel nyomul, mittudomén. Sötét van, tele van mind a hat kezem, és az egész idióta szituácioó váratlanul ért, meglepett hát jól elhajtottam, utalja át. Az egyszerű, ingyenes, nyoma van, és nem esik ki a zsebemből míg a félig alvó négyévest csatolom az ülésbe.

Más: a néhány nappal ezelőtti tájékoztatásotok aza lukának, miszerint nem köteles az anya várni ha késik mondjuk 40 percet a késő busz miatt, szerintetek rám is érvényes?
teszem azt ha -természetesen nem vis maior miatt - késik a megbeszélt találkozóról X alkalommal, akkor mondhatom hogy ennyi volt és ezután nem viszem a gyerekeket?

most azért késtek mert be kellett fejezni a játékot :-)

az ex hírhedt arról hogy képtelen időpontokat tartani, ezzel kicsesz a gyerekekkel, de a cél persze hogy én szívjak, a gyerekekkel -direkt -talán nem lenne gonosz.....

Lisall # 2008.03.10. 20:11

Monalisa: az ötlet jó, de az ottani célállomástól még 70 kilométerre lakik (igaz hogy az viszont nemzetközi autósztráda) és amilyen szarrágás van, magától nem fog belemenni hogy ő vezessen kéthetente összesen plusz 280 kilométert, én meg ne.

Ezt (bármit) csak bírósági ítélettel lehet belőle kipréselni, ezen vagyok....

monalisa1 # 2008.03.10. 21:19

Annál a parkolósdi átadásnál kell hogy legyen valami kulturáltabb, civilizáltabb megoldás is - mindannyiótok érdekében. Valamint a három gyerek százfelé (...) indul kiszálás után, miközben jönnek-mennek körülöttetek az autók = fokozott balesetveszély.

Nem hiszem hogy egy kiskorú gyermek egy idő után "élvezni fogja" a muszáj autózást., na jó, ök rövidesen bizonyára alvásra veszik a figurát. De akkor is, másnap fáradtak, nyügösek...

Neked kell megtalálni a kölcsönösen elfogadható megoldást - kompromisszumkészség.

Ha az időpontok betartásánál megbízhatatlan, egy idő után panaszt tehetsz a gyámhivatalban - igaz nem sokat ér.

Nem olvasom vissza a közelmúltban folytatott beszélgetésünket, de szerintem még 2-3 év és az ex is befelárad a rendszerességi kapcsolattartásba - hát még ha feladja jelen agglegénységét...

ObudaFan # 2008.03.11. 17:25

Más: a néhány nappal ezelőtti tájékoztatásotok aza lukának, miszerint nem köteles az anya várni ha késik mondjuk 40 percet a késő busz miatt, szerintetek rám is érvényes?
teszem azt ha -természetesen nem vis maior miatt - késik a megbeszélt találkozóról X alkalommal, akkor mondhatom hogy ennyi volt és ezután nem viszem a gyerekeket?

Nem mondhatod. A kapcsolattartás módjának megváltoztatását kérheted esetleg.