Gyerektartás és láthatás

Kőbeíró # 2012.10.12. 08:17

kecsa,

Ismerős a helyzet, de létezik megoldás.
Kérned kell az illetékes hatóságnál a kapcsolattartás módosítását úgy, hogy a gyermek elfoglaltsága annak időpontjával [két hetente hétvége?] ne ütközzön. Ugyan nem írtad, hány éves a gyerkőc, de nonszensz, hogy minden nap legyen valami külön foglalkozása, még akkor is, ha netán élsportoló és ezért ne tudjatok kettesben lenni.
Az esetleges pótlást rendesen 30 naptári napon belül kell benne kérni, így anyuka lábrázása ellenére is végrehajtható lesz. [Ebben a gyámhatósághoz kell fordulni adott esetben.]

Ahhoz anyukának egyébként nincs joga, hogy a Ti kapcsolattartásotokra programot szervezzen a gyermeknek - a Te beleegyezésed nélkül. Márpedig ha nála van elhelyezve az utód, akkor ő osztja be az idejét is. El tudom képzelni különben, hogy Téged igyekezne többet látni így Anyuka - akár fenntartva a látszatot, miszerint Ti egy család vagytok. Ez szép törekvés, de álságos és jogaitokat tekintve hátrányos.

Nálunk is anyuka szervezett a kijelölt napokra szemrebbenés nélkül programokat, ha pedig ezt nehezményeztem, akkor azt kommunikálta a gyermekünk felé - akinek persze már előtte meglengette a nagyszerű elfoglaltságot -, hogy ő mindent megtett, de én sajnos nem érek rá/nem tudok elmenni/apának valami más dolga van/apától kell megkérdezni, stb.
Így lehet a Gyerek ellened hangolva, Anyuka mártír, Te pedig... nos, akinek kicsavarták kezéből a szerszámot.

Amit a helyedben tennék:

• Anyukának írásban a fenti elképzelés, kérném, hogy oldjuk meg a helyzetet záros határidőn belül, mivel ez így tarthatatlan [tehát pölö hónap végéig legyen mindenki számára elfogadható megoldás]
  • ha összejön, szigorúan írásba foglalni! [akár a gyámhatóságon közösen]
  • ha ez nem megy, mert elutasító vagy nem reagál, akkor fenti tárgyban kérelem a gyámhatósághoz [ajánlatos itt már a Családjogi Törvény vonatkozó passzusaira hivatkozni!]

például: „92. §138 (1)139 A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

A gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm. rendelet a kapcsolattartási jogról a következő szabályokat tartalmazza.
27. § (1) A kapcsolattartás célja, hogy

1. a gyermek és a szülő, valamint a más kapcsolattartásra jogosult közeli hozzátartozó közötti családi kapcsolatot fenntartsa, továbbá
  2. az arra jogosult szülő a gyermek nevelését, fejlődését folyamatosan figyelemmel kísérje, tőle telhetően elősegítse.

(2) A kapcsolattartási jog formái: folyamatos és időszakos kapcsolattartás a gyermek elvitelének jogával és visszaadásának kötelezettségével, továbbá a gyermek tartózkodási helyén történő meglátogatása, levelezés, telefonkapcsolat, ajándékozás, csomagküldés.

Mivel a Ti esetetekben ez csorbul, szíveskedjenek eme áldatlan állapot megszüntetéséről mihamarabb rendelkezni, a fennálló helyzetet körültekintően kivizsgálni.

Ne hagyd Magad!

Ügyvédbank # 2012.10.11. 13:52

Tisztelt JULCSI55!

A bíróságnak, ahhoz, hogy meg tudjon állapítani egy összeget minden körülményt figyelembe kell vennie. Nyilván a nettó jövedelmét fogja figyelembe venni. Mindenképpen hivatkoznod kell arra, hogy neked ott van a 3. gyermeked is, akiről szintén gondoskodnod kell. A bíróság a jövedelme 50%-nál több tartásdíjat nem állapíthat meg. Tehát sajnos akár meg is emelheti.

www.ugyvedbank.hu

Ügyvédbank # 2012.10.11. 13:43

Tisztelt Kriszti72!

A hatóságok tudomására kell ezt a tényt juttatni. Nem kell újabb feljelentést tennie.

www.ugyvedbank.hu

JULCSI55 # 2012.10.11. 13:03

Üdv

Gyerektartás emelési perben miért kérik be a 2011-es adóbevallásomat? Nem elég a jövedelem igazolásom?
Kint dolgozom,kint adózom.Ausztria
Változtat valamit a gyerektartás emelésen ez?
60.000ft fizetek 2 gyerek után és van egy 3. a mostani feleségemmel?

Megemelheti a bíróság 300.000ft-os fizetésből?

Kriszti72 # 2012.10.11. 12:52

Tisztelt Fórumozók!
Gyermektartás nemfizettéssel kapcsolatban érdeklődnék. Két év után már sokadjára lezárták a nyomozást, vádemelési javaslattal. Iratbetekintés során láttam, hogy a kötelezett azt állította nincs munkahelye azért se fizet de ha lessz majd fizetni fog. Tudomásomra jutott, hogy bizony van bejelentett munkahelye hónapok óta. Feltételezem a letiltásra vonatkozó papírokat nem adta le a munkahelyén mert sajnos a munkáltató nem utal részemre semmit. Az a kérdésem, hogy ismételten fel jelentsem? Mert én kapok az államtól megelőlegezett tartásdíjat bár nem a teljes összeget.Vagy majd az ügyész kideríti hogy miközben azt állítja nincs munkahelye valójában van.
Vagy a kettő nem függ össze és ismételten tehetek feljelentést?

ObudaFan # 2012.10.11. 10:20

Egy Romániában praktizáló ügyvédnél.

woody2 # 2012.10.11. 09:53

Kerem legalabb valami tippet adjon mibe probalkozhatok,jog ide vagy oda de hol probalkozzak ez ugyben.Koszonom

ObudaFan # 2012.10.09. 13:50

Ha Romániában laknak, akkor a román hatóságok járnak el, vélhetően román jog alapján, így egy román fórumon tudnának hasznos tanácsot adni valószínűleg.

woody2 # 2012.10.08. 16:04

Udvozlet.Szerintem nem egyedi az esetem de valahogy nem talaltam hasonlot.Anya vagyok,4 eve valtunk.Elhelyezes gyermek nalam.Valas kozos megegyezes ,uj asszony jott a hazhoz cimszo.1 ev utan en is megismertem valakit ki akartam koltozni Daniaba.kertem az apa beleegyezeset nem ment.gyamugy segitseg,ugyvedi megegyezes semmibe se volt hajlando.Vegul elmentem fel evre .A fiam 5 a lanyom 16 volt.A kicsit vittem beirattam oviba megkapta a tartozkodast.A lany addig anyukammal 2 honap volt meg hogy jon utanam,pefejezte a 10 et..Az ex persze minden forumon beadott,mondtam barmikor johet lathatja a gyereket szallodat utat fizetunk,de mivel tudtam nem engedne visza en nem mentem haza.A lanyom 3 szor volt kozbe nalam minden ok.Kozbe apa lebeszelte a lanyat minek nyelv kulfold stb a lany megondolta ,elkeztek ellenem hangolni .Oda jutottunk ejszaka kijart 4 kor mentek erte velem a gyerek nem beszelt.Hazamentem.Apa elvitte a vakaciora a gyereket,mondtam otthon maradok.Vakacio utan nem hozta visza a gyermeket,beadta a birosagra keri az athejezest mindket gyermeknek.Ezalatt nem lathattam vagy 1 2 alkalom a lepcsohaz elott a gyerekeim.A vegen mar nem is akartak teljes agymosast kaptak,.1 ev utan feladtam a gyermekek erdekeben.Pszihologus,birosag,hotra stresszeltek oket.Nem akartam tonkretenni oket habar mar igy is meg voltak zavarva.Megegyezesnel beleegyeztem ott maradjanak de lathatas 2 hetente.Ebbol eltelt igy 2 ev .Se lathatas,se hetvege se karacsony se szulinap se vakacio.cimszo a gyerekek nem akarnak.Kertem gyamhatosag segitseget,rendorseg,valasz gyerek nem akar mit tudnak tenni.Szoval valami tanacs valakitol?a vege anyi most ujra Daniaba vagyok 2 honapja mert ebol elegem volt de legalabb interneten szeretnem veluk tartani a kapcsolatot,vagy mikor 3 havonta majd hazamegyek.A gyerekek roman, magyar allampolgarok,ez mind Romaniaba tortent mivel ott valtunk.Mi is magyar roman allampolgarok vagyunk,a nagy mar 18,de mar teljesen ellenem hangoltak hiv ha kell penz akkor az anjuk vagyok,a kicsit lelkileg zsaroljak.Nem tudom mit tegyek.Azt mondjak a nagy okosok majd jonnek maguktol ha lesz eleg eszuk.Mijen ez egy anyanak aki 16,7 eves koraig nevelte a gyerekeit?adjatok tippeket minden jogi forumot vegigjartam gyamugyet sehol semmi segitseg.Koszonom

ObudaFan # 2012.10.08. 12:50

Szerintem is fellebbezz.

wers # 2012.10.08. 12:42

A gyámhivatal gyakorlatilag akadályoz abban, hogy te szervezd meg a programot a láthatásod idjén. Nem viheted haza őket, nem mehettek el kirándulni, látogatóba a nagyszülőkhöz stb.
Ezzel kinek az érdekét nézi? Mert nem nagyon tűnik úgy, hogy a gyerekét.

kecsa # 2012.10.08. 12:12

Tisztelt Cim!
A gyámhatóság nem határozatott hozott,hanem elmarasztalt a volt nejem inditványa alapján,mivel nem biztosítottam a gyerekeknek a sport rendezvényeken való részvételt. Sajnos akaratom ellenére ezt kéthetente hétvégeken nem tudom vállalni és megoldani sem,hiszen ez nem csak időben,de anyagilag is nagy terhet jelentene számomra. 2 hetente kb 15ezer Ft + költség.
Szeretném megfellebezni és ebben kérnék segítséget! Köszönöm!

kecsa

ObudaFan # 2012.10.08. 10:42

katica600

A gyámhatóság ilyen esetben általában semmit sem tesz. De ha felajánlod azt a 4 napot 4 részletben, akkor teljesen jóhiszeműen jársz el.

kecsa

Tehát akkor milyen ügyben hozott erről határozatot a gyámhatóság.

kecsa # 2012.10.08. 10:32

Tisztelt Ágnes!
A probléma ott kezdődik,hogy ezek a szakkörök és foglalkozások minden nap vannak!!
Ebben az esetben mit tanácsol számomra?
Üdv:kecsa

kecsa

katica600 # 2012.10.08. 09:42

Köszönöm szépen a válaszokat!
A papírunkban nincs rendelkezés az időszakos illetve ünnepek pótlásáról, csak a folyamatosról. Gondoltam én is, hogy megajánlok időpontot, de 3 vagy 4 nap pótlása elég nehézkesen megy, de nem szeretném, ha emiatt konfliktus generálódna közöttünk.

ObudaFan # 2012.10.08. 09:01

Ha a bíróság csak a folyamatos kapcsolattartás pótlásáról rendelkezett, akkor a legtöbb gyámhatóság nem hajlandó elrendelni az időszakos kapcsolattartás pótlását.

Ügyvédbank # 2012.10.08. 08:55

katica600

Amennyiben erről a bíróság nem rendelkezett abban az esetben megbeszélés tárgyát képezi. Tehát én azt javaslom, hogy ha ragaszkodik a kapcsolattartó szülő a pótléshoz egyezzetek meg egy láthatási időpontban.

ObudaFan írásához csak annyit fűznék, hogy pótolható és amint látod nincs szó sem az egyezségben, sem az ítéletben erről. Általában egyébként a bíróság erről nem is nagyon szokott határozni.

www.ugyvedbank.hu

Ügyvédbank # 2012.10.08. 08:49

Tisztelt kecsa!

Sajnos én sem értek vele egyet. Azonban sajnálatos módon ez a rendelkezés. Elsősorban azt kellene tisztázni, hogy milyen ügyben írtál levelet a gyámhatóságnak. Tisztázni kell azt, hogy az édesanyjával milyen kapcsolattartási időpontokban egyeztettek meg. Lehetőség van akár arra is, ha neked ez komoly problémákat okoz, hogy a bíróság szabályozza újra a kapcsolattartást.

www.ugyvedbank.hu

ObudaFan # 2012.10.08. 08:40

katica600

Sajnos a leggyakoribb álláspont, hogy nem pótolható. De kérdés, pontosan mi van az egyezségetekben vagy ítéletetekben.

ObudaFan # 2012.10.08. 08:37

kecsa

A gyámhatóság milyen ügyben írt ilyet? Egyébként nem értek egyet vele.

kecsa # 2012.10.08. 08:36

Kérdésem a következő lenne: 100km re élek a gyerekeimtől akiknek rendszeresen sport foglalkozásuk van hétvégén. A gyámhatóság igy fogalmazott részemre: A különélő szülő kapcsolattartási joga nem jelentheti együdelieg a gyermek szabadidős tevékenységben való korlátozást,az ezeken való részvétük biztosítása a különélő szülőnek ugyan úgy felelőssége,mint a gyermeket nevelő szülőnek a kapcsolattartáson kivül eső időben.
Kérdésem az lenne,hogy ezt valóban kötelező számomra?
Ami azt jelenti,hogy nekem péntek,szombat,vasárnap is meg kellene tennem ezeket a távokat,mivel ezek a foglalkozások szombaton és vasárnap is az ő városukban vannak megtartva.
Válaszokat köszönöm!

kecsa

sió # 2012.10.08. 08:13

kérd hogy legyen jelen a gyerekek átadásának időpontjában a gyámügytől valaki!
nem fogják kedvelni a kérést! de el kell menniük!
te is gondoskodj tanúról!
legalább egy ilyen eset legyen leírva!!!!

kecsa # 2012.10.05. 13:58

Kérdésem a következő lenne: 100km re élek a gyerekeimtől akiknek rendszeresen sport foglalkozásuk van hétvégén. A gyámhatóság igy fogalmazott részemre: A különélő szülő kapcsolattartási joga nem jelentheti együdelieg a gyermek szabadidős tevékenységben való korlátozást,az ezeken való részvétük biztosítása a különélő szülőnek ugyan úgy felelőssége,mint a gyermeket nevelő szülőnek a kapcsolattartáson kivül eső időben.
Kérdésem az lenne,hogy ezt valóban kötelező számomra?
Ami azt jelenti,hogy nekem péntek,szombat,vasárnap is meg kellene tennem ezeket a távokat,mivel ezek a foglalkozások szombaton és vasárnap is az ő városukban vannak megtartva.
Válaszokat köszönöm!

kecsa

katica600 # 2012.10.05. 07:42

Kedves Hozzáértő Szakemberek!

Őszi szünet második fele édesapa kapcsolattartási ideje a bírósági végzés szerint. Ha ezen időintervallum nem megfelelő bárkinek is, akkor ez a 3-4 nap hogyan pótolható a jövőben? Erre nincs leírás a papírjainkban.

Köszönöm a választ.

Kata

Anygma # 2012.10.04. 18:38

Köszönöm a segítségeteket!! Mindent megteszünk csak hogy ne legyen tragédia.. Az anyuka csak röhög a markába ha olyan a helyzet, a hatóság előtt pedig sír, mint az uzsonnás az oviban.. Nevetséges színjáték mindez csak azért hogy igyam a levét, és megbüntessenek! Nagyon köszönöm még egyszer a gyors válaszokat! Akkor most mindent bele...