Gyerektartás és láthatás

Kőbeíró # 2012.10.04. 17:23

Anygma,

A bírósági eljárás végéig pedig a Gyámhivatalnál kell addig lökdösni az asztalt, amíg el nem rendelik a gyermekek védelembe vételét. Erre az illetékes családgondozók kidolgoznak egy „védelembe vételi tervet” [nem viccelek, így hívják] és valószínűleg meghallgatják a csemetéket valamint feltehetően aktívan felügyelni fogják a kapcsolattartást. A helyedben én ezért fogdosnám össze a hivatali kilincseket nagy buzgón mielőbb.

Ha velük nem boldogulsz, még ott van az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat is, akik a gyerkőcök lelki fejlődésével is hivatottak foglalkozni és többnyire ismerik a gyámügyi előadókat is a népjóléti irodán. Vannak ott jóravaló szakemberek, sok tapasztalattal.
Mint itt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.04. 16:58

Akkor a bíróságtól kérd, hogy határozza meg a kapcsolattartás módját. Pl. úgy, hogy az élettárs nem lehet jelen, vagy akár úgy, hogy a gyermekek lakóhelyén tarthatja csak az anya a kapcsolatot.

Anygma # 2012.10.04. 16:05

Tisztelt Ügyvédúr!
Ideiglenesen nálam (az apánál) vannak elhelyezve a gyermekeim, akik hárman vannak, egy 9 éves fiú egy 12 éves fiú, és egy 16 éves lány.Az anyával való kapcsolattartást elutasítják, oly módon, hogy még nem is akarják látni sem. Az édesanya már jelezte ezt a gyámhivatalnak, rám hárítva a felelősséget. Gyámhivatal elbeszélgetett a gyerekekkel, de még közbenjárásuk ellenére sem akarnak találkozni. Tudni kell azonban hogy feleségem jelenlegi párja ellen két rendbeli zaklatás vádjával (lányom és én) a rendőrség lezárta a a nyomozást, s vádemelési szakban van az ügy. A gyerekeim, főleg a lányom fél ettől az embertől, az édesanya nem hajlandó minderről tudomást venni. Egy éve nem keresi a gyerekeket sem fizikailag sem mentálisan nem gondoskodik róluk. Velem sem hajlandó emberi kapcsolattartásra, csak folyamatosan konfliktust generál. A bíróság által meghatásozott láthatásokra mindig az élettársa hozza, és úgy kívánja elvinni a gyerekeket, de ők mivel tartanak a férfitól is, nem hajlandók vele elmenni. A gyámhivatal erre csak annyit mondott, hogy a gyerekeknek kötelességük elmenni még így is. És ha újabb bejelentés érkezik az anyukától, eljárást indít az ellenem. Amennyiben engem találnak hibásnak, pénzbírsággal büntetnek. Kérem segítsenek!! Mit tehetnék???? Azt szeretném elérni, hogy a gyerekeknek legalább lehetősége legyen arra, hogy az anyukkal való viszony valamelyest javulhasson, de nem akarom erőszakkal kötelezni őket hogy menjenek, az anyjuk sajnos nem hajlandó kompromisszumot kötni, ragaszkodik a szó szerinti bíróság által meghatározott láthatáshoz.
Tisztelettel: Varga Lajos

ObudaFan # 2012.10.01. 17:55

2 éven belül nagyon-nagyon alapos indokkal, 2 éven túl alapos indokkal.

csincsillla # 2012.10.01. 17:23

Köszönöm Obudafan a választ,

Voltam ügyvédnél és azt mondták,ha lemondtam a fellebezési jogomról,már nem lehet mit tenni.2év múlva,alapos indokkal lehet újra vitatni.

Ez így jogos?

ObudaFan # 2012.10.01. 08:44

Köszönöm., és mi az a tárgyi költségfeljegyzés?A költséget a végén a vesztes fizeti?

Pontosan. És az illeték is költség.

ObudaFan # 2012.10.01. 08:43

A gyámhatóság határozatáig nem, a gyámhatóság meg nyilván figyelembe veszi majd a körülményeket.

zsano # 2012.10.01. 04:35

Tisztelt Ügyvéd nő / úr!

Segítséget szeretnék kérni a következő probléma megoldásában.
Férjem kettő éve elvált előző feleségétől mely házasságukban született két gyermek.
A hölgy aki ismét férjhez ment állandóan zsarolja a férjemet érzelmileg a lányok miatt.
Mi most külföldre utaztunk a férjem munkája miatt,de a férjem szülei szeretnék látni a lányokat kéthetente úgy ahogy a férjem látta őket. A gyerektartást rendesen fizetjük.
A kérdésem, hogy jogilag a nagyszülőknek van joguk látni a lányokat minden második hétvégén úgy hogy mi nem tartózkodunk az országban?

Válaszukat nagyon köszönöm
Üdv.,Zsano

tarjani # 2012.09.30. 17:18

Utánna néztem, kérni fogom a személyes költségmentességet hátha bukok mert nem kizárt .Köszönöm a választ.

tarjani # 2012.09.30. 17:01

Köszönöm., és mi az a tárgyi költségfeljegyzés?A költséget a végén a vesztes fizeti?

ObudaFan # 2012.09.30. 16:38

Ha költségmentességet szeretnél, akkor csak személyes költségmentesség jöhet szóba, azt pedig külön kérni kell.

tarjani # 2012.09.30. 15:56

Ez mit jelent konkrétan?kell költségmentesseget kérni?

ObudaFan # 2012.09.30. 14:21

Nem így van, ez a szabály változott, tárgyi költségmentesség már nem létezik. De azért tárgyi költségfeljegyzéses per.

tarjani # 2012.09.30. 13:22

Egy kérdés tartással kapcsolatban:6/1986.3.§.szerint a tartásdíj változtatás és láthatás szabályozásával kapcsolatos per illeték és költéségmentes .Igy van ez?Köszönöm a választ.

valoapa # 2012.09.30. 12:07
csincsillla # 2012.09.30. 10:46

Ez azonnal jogerőre emelkedik,vagy van fellebezési idő? Mert ez még most volt pár napja

ObudaFan # 2012.09.29. 11:21

Költségtől és a jelenlegi tartásdíj mértékétől is függ.

csincsillla # 2012.09.29. 08:22

Mit lehet jelentős változásnak tekinteni?pl:fogszabályzó,bőrgyógyászati btegség kezeltetése?vagy mi lehetne még ilyen?

ObudaFan # 2012.09.29. 06:34

csincsillla

Ha jelentősen változnak a körülmények, vagy ha a megállapodás a kiskorú gyerek érdekeit sérti, akkor lehet a bíróságtól módosítást kérni.

tothpeter2

A körülményeket jobban kellene ismerni, de gyerekenként 20% az teljesen átlagos.
Az autó ügyében valóban külön pert indíthatsz.

csincsillla # 2012.09.28. 21:43

Üdv!
Apasági per mellett volt gyerektartás megállapítása is.
Végül közös megállapodás született.
De én már bánom.Meggondoltam magam,mert szerintem több járna.
Mit lehet ilyenkor még tenni?

tothpeter2 # 2012.09.28. 18:53

Tisztelt Fórumozók!

Kb. 270.000 forintos netto munkabér után etikusnak tűnik 40% gyerektartási díj 2 gyerkőc után? Mi erre a bírói gyakorlat? A ház ott maradt a volt feleségemnél (pontosabban ott laknak a házban ahonnan elköltöztem). A ház tulajdon jogának a fele az enyém. Ő kizárólagos használati jogot követel......a házat eladni szinte lehetetlen ebben a piaci környezetben.
Sajnos nekem albérletbe kellett költöznöm, ami plusz költséget jelent.

Még egy kérdés: Van egy házasságunk alatt szerzett (nevemen lévő) autó. Nem akarja eladni és megfelezni az árát, mert a két fiamat azzal hordja iskolába, illetve arra hivatkozik, hogy Ő állja a közös házunk karbantartási költségeit (állag megőrzés). Mit tehetek ilyenkor? Egyáltalán mi köze az autónak a gyerektartáshoz, mert azt gondoltam, hogy az ingóságok felosztása külön per.

sió # 2012.09.27. 05:09

Kbs.

Még annyit a ti sem vagytok vétlen benne álláspontodhoz.
Nem mindegy hogy elviszik a gyereket aztán vagy adják vagy nem, vagy 2 órával később, mondjuk 18 órakor, /20.00 ra visszavitellel!/ vagy délelőtti el hozatalnál fél nappal többet van a szülőjével a gyerek!

Ezt értékelni az tudja, aki benne van egy ilyen helyzetben, mindenki más csak „fogatlan” prókátor!

sió # 2012.09.27. 05:03

Kbs.
Azon is sírhatnál, sőt inkább azon kéne sírnod hogy ma Magyarországon magukat bírónak nevező egyének szórakoznak egy gyerek életével nem egyértelmű ítéleteket hozva!
/holott ez szerepel a munkakőri leírásában! :)/
Az egyértelmű ítélet utáni egyértelmű végrehajtáskor is sérül a gyerek, hát még így!

Egyébként egyre több ilyen megfogalmazás van ma a „szakzsargonban” és a gyakorlat az oktatási intézményből való elvitel.

Oviban még könnyű is végrehajtani, mert de. 10- 11 ig van általában foglalkozás, tehát a gyerekért akár 11-re is lehet menni!
Én csínján bánnék a gyámhatóság, vagy egyéb felülbíráló szerv bevonásával, nem feltétlen jól sülhet el!

Manawydan # 2012.09.26. 18:00

Sziasztok!

Láthatás kapcsán kérdezném, hogy a gyermek apai nagyanyját is ugyanazon jogosultségok illetik meg a szokásos tartózkodási helytől való elvitel tekintetében, mint az édesapát? Értem ezalatt, ha az apja nem viszi el, köteles vagyok engedni a nagymamának?

köszönöm a válaszokat.

wers # 2012.09.21. 10:05

Az biztos, hogy oviból csak annak adják oda a gyereket, akire a szülő engedélyt ad - ez esetben gyanítom az anya