Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 19:29

Ugyan, miért vették volna védelembe?
(Mellesleg egyáltalán nem világos, hogy tulajdonképpen mit akarsz kérdezni.)

marhajo # 2012.10.19. 18:43

Köszönöm. A http://www.kapcsolattartas.hu/ oldalon a cikkek között találtam egy leírást.
A végrehajtás problémái címmel.
Itt alaposan kitér az én problémámra is. Olvastátok?
Mennyire alkalmazható ami itt megtalálható?
Az anya kapcsolatra kötelezett. A gyermek felkészítése a kapcsolatra, kötelessége. Ha a gyermek a kapcsolatra alkalmas állapotban van, (betegségekre hivatkoznak leggyakrabban, közbe kiderül, hogy anyai nagyszülő felügyeli, az anya nem), szankcíónálható az anya, hogy nem adta a gyermeket kapcsolatra? Itt most nem a cél az állandó szankcíónálás, hanem a kapcsolat megvalósítása.
Én esetemben, nem azért fizetem a gyerektartást, hogy az anya ezt büntetésekre elpazarolja.
Egy éve már rendszeresen eljátssza ezt, mikor meríti a kapcsolat akadályozása a gyermekek veszélyeztetését? A btk konkrétan kimondja, de a bírósági szabályozásig, ami kapcsolat akadályozást megvalósult, az mennyire számít?
A gyermek elhelyezés folyamatban van, még első fokon sem volt ítélet, csak ideiglenes szabályozás a kapcsolatra nézve.
Mennyire számít ez majd a gyermekek elhelyezésében? A gyermekeket már védelembe vették kérelmemre...

Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

ObudaFan # 2012.10.19. 17:57

Ebben a vonatkozásban pontosan kétféle állásponttal találkoztam gyámhatóságokon: 1. igen, 2. nem.
Szerintem kérd a kapcsolattartás újraszabályozását úgy, hogy legyen rendezve a pótlás.

marhajo # 2012.10.19. 17:18

Sziasztok,
Kapcsolatot ha nem a jogosult önhibájából marad el, köteles a kötelezett pótolni? Itt most arról van szó hogy az anya, betegségre fogva rendszeresen akadályozza a kapcsolatot és a gyámhivatal nem lép ez ügyben, mert mindig hoz igazolást az anya.
Jogszabály, kimondja, hogy a kapcsolatot pótolni kell, amennyiben nem a jogosult önhibájából maradt el. Ez érvényes azokra az időpontokra is amelyekre a bírósági szabályozás nem ír ki pótlást? A a gyámhivatal, a bírósági végzésre hivatkozik, nem alkalmazza a jogszabályt. A jogszabályban nem találtam olyan kritériumot ami mentesítené a kötelezettet a felől hogy a kapcsolatot pótolja. Megteheti, hogy ezekre az időpontokra megtagadja a kapcsolatot következmények nélkül?
Márk

Ne hagyd apátlanítani a gyermeked...!!

Zizzz # 2012.10.19. 14:22

Csendélet: ne húzd fel magad, mamamacoka nyilvánvalóan a másik oldalon áll.
Sokszor leírták, ha 18 év felett nem tanul, akkor kérhető a tartásdíj megszüntetése, vagy alacsonyabb összegű rokontartás megállapítása. Adjátok be a keresetet, aztán elválik. Hogy tanul, azt a lánynak kell igazolnia.

csendélet # 2012.10.19. 10:24

Nem hiszel Nekem?Ilyet hogy írhat Valaki?
Mikor összeköltöztünk,és összeházasodtunk,megfogadtam,hogy én nem szólok bele az apja-lánya kapcsolatba.A viselkedése miatt a férjem utálta meg a saját lányát,látni se akarja,nem én.Ki látott még olyat,hogy egy 16-18 éves gyerek az elvált szüleit arra kényszeríti,hogy egy saját szobát biztosítsanak neki?Ki tudja ezt megtenni?Én is két gyereket neveltem fel és büszke vagyok rájuk.Büszke,mert elfogadták,tisztelik,szeretik a mostani férjemet,cirkuszt ők is csinálhatnának.Szerencsére sok normális gyerek van,aki tudja,hogy apjának is joga van az új élethez és nem csak az anyját magasztalja,aki tehet a válásról.Félrelépett,felcsináltatta magát-ráadásul egy 9 évvel fiatalabb pasival.A 18 éves lánynak ez elfogadható,apja új felesége nem?Sajnos sok tizenéves lány kiakarja sajátítani az édesapját,hogy csak Ő legyen a nő.Tangabugyiban,kirakott mellekkel flangálni apám előtt ez elfogadható?Az én kérdésem,csak annyi volt,hogy ha nincs semmiféle kapcsolat a szülő,gyerek között kérhetik e a gyerektartás eltörlését,megélhetését veszélyezteti a csökkentését?Hogy írhattad le,hogy nem csoda,hogy gyűlől!Gyűlőlje az édesanyját-nekem igazi kapcsolatom sose volt,lesz Vele.A férjem éhen halna,ha nem házasodunk össze.Lakást se tudna fenntartani.Nem engem,minket támogat,én segítem Őt,de nem a lányát,aki utál.Csak annyit kérdeztem Tőle,hogy miért nem találkozik az apjával,mire Ő-nem vagyok kiváncsi a véleményedre,közöd?Hát szerencse,hogy én nem így neveltem a gyerekeimet.Amikor nincs kapcsolat szülő,gyerek között ki tudja,hogy tanul-e,mit csinál?Most sem hiszem,hogy a gyereknek nincs kötelessége az apja felé.Üdvözlettel!

csendélet # 2012.10.18. 09:16

Kedves mamamacoka!

Igaz,hogy másodszor mentem férjhez és a két fiammal költöztem ide a férjemhez,de ez azt jelentette,hogy az Ő fizetéséből kifizeti a gyerektartást,ami kb.26-28 ezer Ft,kifizeti az elvált feleségének fizetett 5millió után a részleteket és kb.a fizetéséből megmarad 30ezer Ft.Szerintem nem lehet megélni ennyi pénzből egy hónapig.Bocs,de én külön kasszán vagyok én fizetek minden számlát,élelmet.A gyerekeim nem mindig kapnak gyerektartást.Nem az a baj,hogy fizet a férjem a lánya után gyerektartást,hanem az,hogy az apjával nincs semmiféle kapcsolata,mióta mi is itt élünk.Nem akar feljönni,mert itt lakom.Sajnálnivaló gyerek,aki már felnőtt.Azért váltak el,mert az anyjának szeretője lett,utban volt egy gyerek és elvette feleségül.A lány ekkor 10 éves volt,számára ez elfogadható-az,hogy az apjának új felesége lett,az nem.Sajnálni való tényleg.Nem minden 16-18 éves szemétkedik a szüleivel szerencsére.Apját megakarta veretni a nevelőapjával,a férjem ellen fordította a szüleit,ez rendes gyerek,ugye?Hát kivánok Önnek egy ilyen gyereket.Mindegy,elérte,hogy a férjem látni se akarja,semmiféle kapcsolatot nem akar Vele.Hiába erőltettem,hogy találkozzanak,sajnálom.Nem a fizetés a lényeg,hanem a kapcsolat hiánya miatt miért?Akinek nincs szüksége az apjára,nem fogadja el az új családját,a pénze viszont kell?10éves kora ótaházasságban él az anyja,gondolom eltartják és van pénzük,ha félévente tudnak fizetni iskolára 300 ezer Ft-ot.Fizetős iskolába elég sok gyereket felvesznek.
Üdv.:csendélet

Dóra59 # 2012.10.17. 04:56

Köszönöm a választ, anya arra hivatkozik, hogy a gyermek beteg, sőt tartós betegségnek megfelelő betegséget említ, de a normál családi pótlékot kapja, tehát papírja nincs róla hogy tartós beteg. Ezért kicsit macerás ez a dolog, mert szerintünk, itt nem a gyerekről szól most ez az ő esetében, csak a pénzről. További szép napot mindenkinek.

ObudaFan # 2012.10.16. 20:07

50%-ig lehet ítélni. De egy gyerekre azért annyit általában nem ítélnek. Azért ha a gyerek beteg, és azzal van sok költség, akkor például a 25%-nál is lehet lényegesen magasabb.

Dóra59 # 2012.10.16. 15:00

sziasztok, emelési perrel kapcsolatban kérdeznék. Ha az apának bizonyíthatóan keresetének a 20 %-a 22.500 Ft de mi felajánlottunk 25.000 Ft-ot, a felperes nem fogadta el, ő mindenképpen 40.000 Ft-ot akar, mivel azt állitja hogy a gyermek költségei apára eső része 40.000 Ft (Tehát a gyermek akkor 80.000 Ft-ba kerül havonta)akkor megitélheti ezt a bíróság a felperesnek? vagy csak a 20 %-ot? Köszönöm a válaszokat

ObudaFan # 2012.10.16. 09:43

Akkor van esély a tartásdíj-fizetési kötelezettség megszüntetésére, ha az apa mindent megtesz a jó viszonyért és így sincs fogadókészség a másik oldalon. És ha mindez még bizonyítható is a bíróságon. Az nem lesz elég az érdemtelenség megállapításához, hogy a felek közös erővel összevesztek.

csendélet # 2012.10.16. 07:22

Tiszteletem!

A segítségüket szeretném kérni.Férjem első házasságából van egy 18 és fél éves lány.Eddig férjem rendszeresen fizette a gyerektartást,míg a megélhetése rovására is./szülei fizették a csekkek egy részét/.A gyerekkel rendszeres volt a találkozásuk,addig,míg mi meg nem ismerkedtünk.Mindkettőnknek ez második házassága-nekem van két fiam-18,24 évesek,tanulnak.Másfél éve házasodtunk össze,azóta a férjemnek semmiféle kapcsolata nincs a lányával-úgy viselkedett folyamatosan,hogy a férjem sem szeretne vele találkozni.Családi viszolyákat szított,nem hajlandó velem találkozni stb.-pedig,míg nem laktunk együtt,jó volt a kapcsolatunk.A lány az anyjával,nevelőapjával,testvérével él együtt,mi meg ideköltöztünk a férjemhez.Állítólag egyetemre ment továbbtanulni,önköltségesre.Kérdésem az lenne,hogy a gyerektartást lehet e megszüntetni ebben az esetben?Próbáltam beszélni a lányával telefonon,de azt m.,hogy nem kiváncsi a véleményemre,még senkit se utált így,mint engem.A férjem a válás után kifizette a volt feleségét,mondván a lányukra költi,igaz,csak szóban zajlott le,mert a férjem szülei segitették őket lakáshoz jutni.A lánya nem mondta az apjának,hogy hova megy tanulni,milyen szakra stb.a nagyszülők révén tud róla.Nem hiszem,hogy az apának csak fizetni kell,a gyereknek meg semmi kötelessége nincs.Nem látok megoldást a békülésükre,legszivesebben lemondana róla./jött-ment az apjához 3 évvel ezelőtt,azt hitte,hogy ez a lakás is az övé-ideköltöztem a gyerekeimmel és mindennek vége lett,csak az utálat és a gyűlölködés.
Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2012.10.14. 13:42

Ha az élettárs hozzájárulásával fogadta be a szülő a saját gyermekét a közös háztartásba és a különélő szülő tartásra nem képes, akkor van.

Ludas Manyi # 2012.10.14. 10:31

lemaradt: Ludas Manyi

Ludas Manyi # 2012.10.14. 10:30

Kedves Szakértők!

Érdeklődöm, hogy van-e tartási kötelezettsége élettársamnak az én gyermekeimre vonatkozóan vagy csak nekem és a volt férjemnek, tehát az édesanyjuknak és az édesapjuknak?
Köszönettel:

sigurnardottir # 2012.10.14. 08:33

Egyenes.ági: múlt hónapban adta be a keresetet az anya. Osztálytárs is most próbálja végiggondolni a dolgokat - összegek egyeztetése már elkezdődött, meg a láthatás szabályait is próbálják már tisztázni, csak az anya időnként kitalál dolgokat, hogy akkor ez így meg úgy legyen és az apa tehetetlennek érzi magát, mert sehol nincsenek lefektetve pontos szabályok, hogy mit kérhet láthatás címén az anya és mit nem ilyen kicsi gyerek esetén. Mert itt is keringenek olyan történetek, hogy 3 éves kor alatt nem viheti el, máshol meg olyat olvas, hogy 2 éves gyerkőcöt is simán elvihettek. Tudom, hogy a feleken múlik, de ha az anya vélt vagy valós sérelmeit az apán akarja megtorolni, akkor az apa eléggé lehetetlen helyzetbe kerül, mert ha látni akarja a gyereket, akkor azért egynémely hülye feltételhez alkalmazkodnia kell.

Másfelől meg mindenhol azt olvasni, hogy kéthetenként 1 hétvége. De mi van akkor, ha gyakrabban akarja látni? Mondjuk minden héten hét közben egyszer? Ha az anya ebbe nem hajlandó belemenni, akkor a gyámhatóság sztem semmit nem fog tenni, mert a kéthetenkénti 1 hétvége az a bevett szokás. Vagy rosszul gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.14. 06:20

Már nem.

vivivivi # 2012.10.14. 00:52

Tisztelettel érdeklődnék gyerektartás ügyében.

2010-óta nem jár a gyermekem iskolába ezért azóta gyerektartás nem jár.

Azonban az édesapja nem fizette ki a bíróság által meghatározott összeget 15 %-át a jövedelmének.
8 évig 10 000 Ft-ot fizetett.

Számon kérhető még a mulasztásért?

sigurnardottir # 2012.10.13. 15:01

Bocsánat a 3x-osért, a fórum motor megviccelt

sigurnardottir # 2012.10.13. 15:00

Amiről most még ezen a láthatásos mizérián kívül is szó van: most mentek szét anyukával, nem voltak házasok, anyuka gyed-en van, jövedelme családi pótlékkal együtt 120.000.-Ft és a gyerek majdnem 2 éves már, teljesen egészéges. Apuka jövedelme nem sokkal 260 ezer alatti, de több hitele van, amit fizetni kell. Anyuka 72.000.-Ft-ot kér, indok: annyiba belekerül a gyerek havonta. A gyed az három hónap múlva jár le.

Az első kérdése az lenne, az hogy az anyuka természetben tartja a gyereket az azt jelenti, hogy apukának kell a gyerek eltartásának költségeit teljes mértékükben állni? Ha nem, akkor mekkora hányadban? (nem arról van szó, hogy nem akar gyerektartást fizetni, csak nem érti, hogy ez mit jelent effektíve)
A másik kérdése az az, hogy a családi pótlék, amit kapnak, az az anyuka részéről a gyerek tartásának költségeiből akkor leszámítódik?
Harmadik kérdés: jóval alább azt olvastam, hogy a tartásra kötelezettnek a lakás rezsijének gyermekre eső részét fizetnie kellene. Ez mit jelent? Hanyad részét? Felét, egyharmadát? A gyerek étkezésének-ruházkodásának a teljes összegét vagy annak is csak a felét kell apukának állnia?

Amiről most még ezen a láthatásos mizérián kívül is szó van: most mentek szét anyukával, nem voltak házasok, anyuka gyed-en van, jövedelme családi pótlékkal együtt 120.000.-Ft és a gyerek majdnem 2 éves már, teljesen egészéges. Apuka jövedelme nem sokkal 260 ezer alatti, de több hitele van, amit fizetni kell. Anyuka 72.000.-Ft-ot kér, indok: annyiba belekerül a gyerek havonta. A gyed az három hónap múlva jár le.

Az első kérdése az lenne, az hogy az anyuka természetben tartja a gyereket az azt jelenti, hogy apukának kell a gyerek eltartásának költségeit teljes mértékükben állni? Ha nem, akkor mekkora hányadban? (nem arról van szó, hogy nem akar gyerektartást fizetni, csak nem érti, hogy ez mit jelent effektíve)
A másik kérdése az az, hogy a családi pótlék, amit kapnak, az az anyuka részéről a gyerek tartásának költségeiből akkor leszámítódik?
Harmadik kérdés: jóval alább azt olvastam, hogy a tartásra kötelezettnek a lakás rezsijének gyermekre eső részét fizetnie kellene. Ez mit jelent? Hanyad részét? Felét, egyharmadát? A gyerek étkezésének-ruházkodásának a teljes összegét vagy annak is csak a felét kell apukának állnia?

sigurnardottir # 2012.10.13. 14:52

Nincs még bírósági döntés se, nagyon friss az egész. Anyuka ragaszkodott ahhoz is, hogy apuka a lakóhelyén láthassa a gyereket, mert hogy még kicsi.

Ha jól értelek, akkor amíg nincs bírósági megállapodás, akkor az anya olyan feltételeket szab, amilyeneket csak akar? Ha netán a bírósági döntés előtt aláírnak egy megállapodást, akkor az kötelezi őket addig is amíg a bíróság nem hagyja ezt jóvá?

sigurnardottir # 2012.10.13. 14:23

Múlt heti láthatáson anyuka azt mondta az apukának, hogy hagyja el a lakást, amikor a gyerek délutáni alvása van (gyerek 2 éves) - jogos ez a kérés? Nem ülhet ott a kiságy mellett?

Ferenc88 # 2012.10.13. 09:23

Tisztelt Fórum,

Kérdésem lenne a gyerektartás és rokontartással kapcsolatban. Több mint 9 éve elváltam. 3 közös gyerekünk van, akik most 21, 19 és 15 évesek.

A láthatással és kapcsolattartással mindig is problémáink voltak. Az utolsó 5 évben, szinte semmit nem beszélnek velem (ha a közösségi oldalon írok üzenetet, arra sem válaszolnak). Én a kapcsolattartástól soha nem zárkóztam el. Hogy miért nem tartják velem a kapcsolatot? Nem tudom. Gondolom anyai ráhatás miatt.

Hibámon kívül tavaly augusztus óta nem tudtam gyerektartást fizetni. A bíróság döntött a gyerektartás behajtásáról megkérdezésem nélkül. Tőlem a gyerektartás kérik, nem a rokontartást, pedig a két legidősebb már felnőtt korú. Az egyik egyetemre, a másik technikumra jár (de neki már van szakmája), jól tanulnak. Nem tartják velem a kapcsolatot, ezt nem vette figyelembe a bíróság, nem is kérdeztek meg erről engem.

Az állam általi gyerektartásdíj megelőlegezése hány éves korig jár? Kell-e nekem fizetnem gyerek/rokontartást akkor is, ha gyerekeim egyáltalán nem akarnak és nem is tartanak velem semmilyen kapcsolatot?