Gyerektartás és láthatás

anna81 # 2012.08.27. 12:00

ObudaFan, Zotyika nagyon szépen köszönöm a segítséget és a tanácsokat!

Zotyika # 2012.08.26. 14:20

A három kérdés hülyeség. Nem kell vele foglalkozni.

Zotyika # 2012.08.26. 14:18

anna81

Eltérni mindig el lehet az ítélettől, ha abba mindkét fél beleegyezik.
De ettől függetlenül azt végrehajtatni nem lehet a gyámhatósággal. Helyesen mondták, hogy ők csak az ítélet alapján tudnak eljárni. Másra nincs lehetőségük, legfeljebb a bírság mértékének kiszabásánál veszik figyelembe a körülményeket.

Ha nincs bizonyíték a májusig történő megállapodásra, akkor eszerint kell eljárni.
Leírásod szerint augusztus eső két hete. Ha ekkor nem tud jönni és nem jelzi igazoltan neked előre az akadályoztatását akkor pótlás sem jár neki.
Ha jelzi előre az ítélet feltételei szerint és nem tehet arról, hogy nem ér rá augusztus első két hetében, akkor pótolni kell.

De ha például azért nem ér rá mert elutazik, szórakozik, megnősül, akkor nem feltétlenül kell.

De azért mindig a gyermek érdekét kell nézni, tehát minél többet legyen az apjával is.

anna81 # 2012.08.26. 06:58

Tisztelt ObudaFan!

Ön mellett mások is azon a véleményen vannak, hogy a bírósági megállapodás több, mint kétértelmű. Abban kérném a tanácsát, hogy ha ezt szeretném egyértelműsíteni, akkor hova kell fordulnom? A Bírósághoz vagy a Gyámhatósághoz? (1 éven belüli még a válás kimondása).
Van-e lehetőségem arra, hogy a Bíróságtól jogértelmezést kérjek írásban az általuk jóváhagyott megállapodás ezen (nyári láthatás) részét illetően? Illetve ha igen, akkor a Gyámhatóság figyelembe veszi-e a Bíróság jogértelmezését vagy sem?

Előre is köszönöm válaszát!

Gyermekveszelyeztetes # 2012.08.25. 07:49

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ. Tehát nincs beleszólásom a saját gyermekem nevelésébe, remek a magyar jog.

ObudaFan # 2012.08.24. 14:55

Gyermekveszelyeztetes

Jogi úton nem sokat. Legfeljebb akkor, ha kifejezetten veszélyezteti ez a valami a gyermek testi-lelki-szellemi-erkölcsi fejlődését. Akkor a gyámhatóságon védelembe vételt lehet esetleg kérni. Ha nem fizetsz gyermektartást, akkor végrehajtják, ellened meg büntetőeljárás indul.

ObudaFan # 2012.08.24. 14:53

anna81

Hát ez az. Már csak azért is jó lenne, ha a megállapodást a gyámhatóság figyelembe venné, mert ez az egyezség olyan sikeresen lett megfogalmazva, hogy ebből aztán bármi következhet. Nem egészen értem, hogy hagyhatta ezt így jóvá a bíróság.

Gyermekveszelyeztetes # 2012.08.24. 11:25

Tisztelt ObudaFan!

Volt feleségem, akinél a 6 éves kisfiam van elhelyezve, olyan képzésre viszi el a fiamat, amit nem beszélt meg velem és nem is egyeznék bele. Nem tudom hallott-e már a Pránanadi-ról, ez egy meditációs, keleti gyógyászati irányzat. A gond ezzel az, hogy sok embert átvertek és pénzt csaltak ki belőlük a mesterek, mert ugye több szintes vizsgák vannak. Volt nejem is rengeteg pénzt dobott már ki erre.
Most a fiamat is bele akarja rángatni, holott ő ezt nem is érti, nem is érdekli. Semmilyen formában nem járulok hozzá, hogy a fiamat elvigye egy ilyen kétes közösségbe. A volt nejemmel nem tudok dűlőre jutni.

Mit tehetek jogi úton ebben az ügyben? Hogyan akadályozhatom meg, hogy a gyermekem lelkileg és mentálisan sérüljön? Mi van akkor, ha nem fizetek neki emiatt gyerektartást, mivel főként erre a szélhámosságra költené?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Egy aggódó apa

anna81 # 2012.08.24. 08:29

Tisztelt ObudaFan!

Én is úgy gondolom, hogy a legutolsó, mindkét fél által aláírt egyezségnek kéne érvényesnek lennie. A gyámhatóságon azonban közölték velem, hogy nagy ívben tojnak a mi külön megállapodásunkra, és ha „ügy lesz belőle”, akkor döntést a bíróság előtt aláírt megállapodás alapján hoznak, amely a következőképpen szól:

„A bölcsődei/óvodai/iskolai nyári szünet idejéből az apát megilleti a szünet időtartamának fele. A kapcsolattartás szabályaiban minden év május 31-ig megállapodnak, ennek hiányában a szünetekből minden év augusztus hónap első két hete illeti meg az apát, amíg a gyermek bölcsődés és óvodás. A gyermek iskolás korától a nyári szünetből az apát összesen négy hét - július és augusztus hónapok első két-két hete - illeti meg a láthatás első napján reggel 8 órától, a láthatás utolsó napján este 7 óráig. Amennyiben a gyermek a nyári szünet idején táborban tartózkodik, vagy az anyával nyaralni megy, úgy ebben az időszakban az apát kapcsolattartás nem illeti meg, illetve az apa az ezzel összefüggésben elmaradt kapcsolattartást megbeszélés alapján – ennek hiányában a következő hétvégén – pótolhatja.”

Ha elfogadják a mi külön módosításunkat (a GyH szerint nem fogják), akkor aszerint nincs elmaradt láthatás, ez tiszta sor. Ha viszont kizárólag a bírósági egyezség alapján döntenek, amit a GyH illetékese mondott és amelyet fent szó szerint idéztem, akkor mire számítsak?

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2012.08.23. 13:15

Jó lenne az egyezség szöveghű változatát ismerni, mert amit leírtál, az ellentmondásos. Mindenesetre, ha megegyeztetek, akkor persze a korábbi bírói egyezségtől függetlenül aszerint kell eljárni.

anna81 # 2012.08.23. 10:20

Kedves Fórumozók

A történetem a következő:
Közös megegyezéssel elváltam, van egy 2 éves gyermekem. Az apával közös felügyeletben állapodtunk meg, a gyermek nálam maradt. A láthatást az apa munkarendjéhez (külföldi munkavégzés) igazítva állapítottuk meg, azaz minden harmadik hétvégén 3 napra viheti el a kisfiunkat. A nyári szünet idejére a bíróságon aláírt megállapodás szerint a szünet fele jár, de május 31-ig meg kell egyeznünk a láthatásban, ennek hiányában a nyári szünetből csak minden év augusztus első két hete illeti meg őt. Az elmaradt láthatás, vagy a velem történő nyaralás pótlására megbeszélés alapján, annak hiányában a következő hétvégén kerül sor.

A történet innen lesz érdekes:
Május 31-ig nem történt egyezség (tehát, ha jól gondolom, fentiek léptek érvénybe). Június végén kötöttünk egy új megállapodást, mivel akkor közölte, hogy az augusztus első két hetében történő láthatásnak nem tud eleget tenni. Ezért július utolsó két hetében plusz augusztus második hétvégéjében egyeztünk meg azért, hogy ne maradjon ki túl sok idő a következő láthatásig. A két hét maradéktalanul, a hétvége pedig egy héttel későbbi pótlással valósult meg (a saját nyaralásom kárára, mert a volt férjem máskor nem tudott volna pótolni). Aztán egyik pillanatról a másikra, mindazok után, hogy véleményem szerint mindenhez rugalmasan álltam hozzá, minden láthatásnak eleget tettem (még úgy is, hogy saját szabadságomról mondtam le, csak, hogy a kisfiunk az apjával lehessen) és mindenben a megegyezésre törekedtem a volt férjem most gyámhatósággal fenyegetőzve akarja az összes szerinte elmaradt láthatást pótolni. A megállapodás elolvasásában ugyanis csak addig jut el, hogy a nyári szünet fele jár neki.

Állításai szerint:

1. a nyár fele jár neki, ezért ezt augusztus végén pótolni akarja mindet, ha nem engedem meg neki akkor gyámhatósághoz fordul
  2. többet fogja elvinni a gyereket, mert neki azóta lett egy új kapcsolata, ahol már volt egy gyerek és ő családot tud biztosítani a kisfiunknak
  3. a gyámhatóság azt tanácsolta neki, hogy civil ruhás rendőrökkel jelenjen meg lakásomon és úgy vigye el a gyereket

Azt szeretném tudni, hogy van-e bármilyen félnivalóm? Tényleg megtehet ilyeneket? Vagy csak üres fenyegetőzés az egész?

ObudaFan # 2012.08.23. 09:35

Pert lehet indítani a bíróságon.

Kele Leona # 2012.08.23. 09:25

Tisztelt Ügyvédek,kedves Fórumozók!

Új belépő vagyok,és segítséget szeretnék kérni.
34 éves nő vagyok,3 és fél éve élek a párommal,neki van egy 5 éves kisfia.Nem voltak házasok,a gyerek elhelyezéséről megegyeztek:anyánál marad,nekünk pedig a kétheti láthatás és a gyerektartás marad.
Ezt rendesen fizetjük az elejétől kezdve.Az anyával nehéz szót érteni,összegezve:a gyereket kizárólagos tulajdonának tekinti,kénye-kedve szerint módosítja a láthatást,persze ha mi kérünk plusz egy napot,akkor veszekszik és elutasítja.Problémám,hogy nem tudom a párom milyen apai jogokkal rendelkezik,és ő természetéből fakadóan nem akar konfrontálódni az anyával,amit ő szépen megszokott és kihasznál ellenünk.
Úgy érzem a párom azért nem "harcol" mert fél,hogy az anya elveszi a gyereket(és úgyis mindig az anyának adnának igazat),ha bármit is szeretnénk elérni.
Kérdéseim:az apának ugye joga van a minimum 2 hetes láthatáshoz,s amennyiben ezt akadályoztatja az anya,tehetünk panaszt?Azzal hogy az anya a törv. képviselő,és nála lakik,az azt is jelenti,hogy nekünk kell hozni-vinni a gyereket,vagy ezt tőle is kérhetjük?Elköltözhet vele másik városba az apa beleegyezése nélkül?Apróság,de minket még azért is letorkoll,ha levágatjuk a gyerek haját,pedig az a szemébe lóg.Ugye ilyen és ehhez hasonló dolgokhoz az apának is van joga?Csak szeretnék tisztán látni,hogy ne kövessek el olyat,amivel az anya jogait sértem.
A gyermek elhelyezéséről szóló dokumentumot a mai napig nem kapta meg a párom,pedig az ő saját címére kérte.Ezt hol tudom kérvényezni,hogy kézbesítsék?

A válaszokat előre is köszönöm!

rolo31 # 2012.08.23. 07:54

Tisztelt Fórumozók!
Én voltam bent a gyámhatóságnál,hogy szeretném a kislányomrájuk,láthatást,elhozatalt törvényesen rögzítetni.
Ott azt mondták nekem,hogy ez nem tartozik hozzájuk,hanem ha nem tudunk megegyezni akkor menjek a biróságra.
Ilyenkor mi a teendőm,ha a gyámügy nem hajlandó segiteni?
Nem voltma nős csak együtt éltünk a kislányom 31 hónapos mult,nincs papirunk semmiről se.
Válaszukat előre is köszönöm!

Egy apuka

acridity # 2012.08.21. 03:12

Kedves ObudaFan köszönöm a segítséged.

ObudaFan # 2012.08.20. 15:51

Mivel kézhez kaptam a gyerektartást,hogyan tudom azt bizonyítani,hogy nem fizet?

Neki kellene bizonyítania, hogy fizetett.

Csak 6 hónappal visszamenőleg lehet,vagy valami úton módon lehetséges az elmaradt 4 év megfizetése is?

NEm lehetséges.

A kapcsolattartás végrehajtását a gyámhatóságtól kérheted, minden alkalommal 30 napon belül.

acridity # 2012.08.20. 12:11

gyerektartást az apuka kb. 4 évvel ezelőttig kezeimhez adta,azóta nem fizet.
Külföldön dolgozott....majd nem volt munkahelye....stb.
Nem háborgattam,hiszen volt,hogy ennie sem volt mit.
Viszont már rendelkezik bejelentett munkahellyel,fizetni viszont elfelejt.
Mivel kézhez kaptam a gyerektartást,hogyan tudom azt bizonyítani,hogy nem fizet?
Van a gyerkőcnek egy számlaszáma,arra szeretném visszamenőőleg (6hó?) megfizettetni az elmaradt gyerektartást.
Csak 6 hónappal visszamenőleg lehet,vagy valami úton módon lehetséges az elmaradt 4 év megfizetése is?
Nem magamnak szeretném,hanem a gyermekének.

A másik.
Láthatásokat nem használja ki, több mint 2 hónapja nem látta a gyerkőcöt,hiába hívom,hogy a gyereke 2 hete folyton sír,hogy miért nem viszi el,fel sem veszi a telefont.
Többször volt olyan,hogy nem hétvégén vitte,hanem hétközben,ide telefonált,hogy 1 óra múlva itt van érte,aztán vagy jött vagy ne,vagy késett másfél órát.
Sajnos erre én szoktattam rá,hogy viheti bármikor,mert szerencsétlen gyerek annyira ragaszkodna a link apjához,örültem,hogy a gyerek is örül,de ez az össze vissza rendszeretelen találkozás még rosszabb.
Egyszerűen nem érti az apa,hogy neki árt ezzel,nem velem szúr ki.
Ez ügyben mit tehetek?
Köszönöm a segítséget.

zsanett.@freemail.hu # 2012.08.20. 10:47

ÜDVÖZLÖM!
Kihez kell fordulni,ha szeretném kérni a gyerektartás díj összegét növelni?Az édesapa fizet rendesen évek óta,csak a havi 20.000 ft szinte semmire sem elég a kamaszodó fiunk esetében.Ezt az összeget anno közös megegyezéssel határoztuk meg,nincs róla végzés.Az édesapa jól keres,havi nettó 250.000 ft körül,nekem kevés a fizetésem.Ha igényt tartanék a fizetése 20%-ára,hová forduljak?
Válaszát előre is köszönöm!
Zsanett

Gyöngyi76 # 2012.08.20. 07:14

Tisztelt Ügyvéd úr!

Válás utáni problémákkal fordulok Önhöz.
2011. december végén mondta ki a bíróság hivatalosan a válásomat.
Van egy közös gyermek, akit nálam (édesanya) helyeztek el.
2012. januártól az édesapának tartásdíj kötelezettsége van, amit nem teljesít. A gyermekkel a kapcsolatot nem tartja, nem is keresi.
Arra hivatkozik, hogy mivel én már nem vagyok vele, így a gyerek sem kell neki. Tettünk kísérletet arra (az én javaslatomra), hogy először úgy találkozzon a gyermekkel, hogy mindketten ott vagyunk. Majd ha már ez működik, akkor természetesen már egyedül is lehet vele. Ez működött is egy-két alkalommal, de amint látta, hogy én nem közeledek felé, abbamaradt és azt mondta, ha én nem, akkor a gyerek sem kell neki. Kérdésem, az, hogy köteles vagyok-e odaadni a gyermeket neki, ha nem tudom hova viszi, nem tudom a címét sem, azt sem, hogy milyen körülmények között él és a tartásdíjat sem fizeti. A másik kérdésem az, hogyha a gyermek nem akar elmenni vele, akkor is köteles vagyok-e elengedni.
Az ügy másik oldala, hogy nekem lett idő közben egy új kapcsolatom, ami a volt férjem tudomására jutott. Próbálja ellehetetleníteni az életemet, azzal fenyeget, hogyha nem szakítok vele, akkor megveri vagy vereti illetve megöleti, ha feljelentem. Félek már tőle és így a gyermeket sem szívesen bíznám rá, mert nagyon agresszív viselkedést mutat.
Várom szíves javaslatát, hogy mit lehet és mit érdemes tennem.
Előre is köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.19. 09:41

Attól függ, mit értünk "elvitelen". Mert a lakóhely megválasztása vitán felül olyan kérdés, amelyben nem dönthet csak az egyik szülő.

ObudaFan # 2012.08.19. 09:24

Szerintem az is tévedés, hogy a törvény szövegéből ez következne.

valoapa # 2012.08.18. 11:57

Ezt nem is vitatta senki. Az meg egy másik (parttalan) vita lenne, hogy ez így jó, vagy sem.

Mindenesetre a törvény bötűje szerint nem viheti el az egyik szülő a másik beleegyezése nélkül, ha együttesen gyakorolják a felügyeleti jogot.

ObudaFan # 2012.08.18. 07:09

Addig nem hordozgatjuk a gyereket, amíg bírósági határozat vagy szülők megállapodása másképpen nem rendelkezik.

Ez elméletnek szép, de teljesen ellentétes a bírói gyakorlattal. A gyakorlatban ha a szülő elköltözteti a gyerekét, semmi nem történik. Ideiglenes intézkedés sem feltétlenül.

atrask # 2012.08.18. 06:19

Na sziasztok! Régen voltam. Íme a jó hír: Véget ért a tárgyalás sorozat, a fiam marad nálam! :) Anyuka ügyvéddel volt, én ügyvéd nélkül, volt igazságügyi orvosszakértői vizsgálat is. Tényleg látszik az igazság! :) Köszönöm nektek a rengeteg tanácsot amit kaptam! Ja, és már jogerős! :D

Zotyika # 2012.08.16. 07:55

Így van lakni nem is viheti el, de kirándulni bárhová, bármikor elviheti.

El kell indítani a bontópert akár szóban a bírósági panasznapon és rögtön ideiglenes intézkedést kell kérni.