Gyerektartás és láthatás

Dr.Attika # 2012.08.16. 04:53

De pontosan ez a helyzet. A kk. gyermeknek önálló lakhatási joga van a szülők otthonában. Addig nem hordozgatjuk a gyereket, amíg bírósági határozat vagy szülők megállapodása másképpen nem rendelkezik.

valoapa # 2012.08.15. 22:14

Na de kedves ÓbudaFan, akkor a másik szülő hogy tudja gyakorolni a felügyeleti jogát? Nem az következne a CSJT-ből, hogy amíg közös megegyezés vagy hatósági döntés nincs, addig nem hordozgatjuk a gyereket sehova? (72. § (1), 73. § (1), 77. § (1))

ObudaFan # 2012.08.13. 18:51

Azt azért tudnia kell, hogy kiskorú gyermeket önkényesen nem vihet el a kiskorú lakóhelyéről.
Ezzel jogsértést követett el.

A saját szülője? Hogyne vihetné el.

Stonehenge # 2012.08.13. 18:29

tisztelt Obudafan.

Én biztosítom a láthatást. Az már más kérdés hogy hetente többször is jön..És még fel is háborodik, ha éppen egyéb dolgunk van és nem vagyunk otthon.

Dr.Attika # 2012.08.13. 14:13

Tisztelt "Stonehenge"!
Azt azért tudnia kell, hogy kiskorú gyermeket önkényesen nem vihet el a kiskorú lakóhelyéről.
Ezzel jogsértést követett el.

ObudaFan # 2012.08.13. 13:53

Azért ha semmilyen kapcsolattartást nem biztosít az egyik szülő, a gyermekelhelyezés során ezt a bíróság a terhére értékelheti.

Stonehenge # 2012.08.13. 12:13

Szép napot kívánok mindenkinek.
Olyan kérdésem lenne, hogy ha apukától elköltöztünk már, de még a válóper nincs elindítva (nyári szünet)kinek milyen joga/kötelessége van? Mi már nem vagyunk oda bejelentkezve. És sajnos tartani lehet attól, hogy apuka elviszi a kicsit az országból. A kicsi 2 1/2 éves.

ObudaFan # 2012.08.12. 11:59

pegy

Ha ez bármiben veszélyezteti a gyerekeket, akkor kérni lehet az újraszabályozást, aztán majd csinálnak egy környezettanulmányt.

ObudaFan # 2012.08.12. 11:54

A bíró nem is vizsgálhatja, hogy a külföldön kapott költségtérítésnek álcázott munkabérből mennyi a tényleges költség

Na, ezzel messzemenően nem értek egyet, ennek semmilyen jogszabályi alapja nincs.

Van egyébként ilyen pered? Nekem van és ezért "első kézből" értesülök a bírói érvelésről.

Egyfajta érvelésről, amit azért nem feltétlenül kell elfogadni sem irányadó bírói gyakorlatnak, sem helyesnek.

pegy # 2012.08.12. 11:17

Sziasztok!
Én abban szeretném kérni a segítséget,hogy a férjem egy hónapja költözött külön( én küldtem el,mert már nem bírtam vele élni,el vagyunk válva).Épp,hogy elköltözött össze is költözött egy nővel.A gond nem ebből adódik.Hanem a kérdésem az lenne,hogy ő erőszakoskodott ,hogy az ő hétvégéje és vinni akarja a gyerekeket (3 gyermekem van 17,15,7,).A két kicsit,mert a nagyobbikkal nem foglalkozik,mert ő teljesen tisztában van a dolgokkal.A lényeg,hogy oda adtam neki a gyerekeket,és közben kiderült,hogy elment dolgozni a 15 évessel a 7 éveset meg ott hagyta az 1 hónapos ismeretségével.Ez lehetséges e ?Én úgy gondolom,hogy nem a nőnek kell a gyereket látni,hanem neki,akkor mért erőszakoskodott,hogy elviszi őket!Lehet e ezzel valamit tenni?Sőt a gyerekeknek nincs külön ágyuk, a 15 éves strand matracon,a kicsi meg az apjával,meg a nőjével alszik.Ez milyen megoldás.Szeretnék kérni ha lehet erre valami tanácsot vagy segítséget.Remélem van rá!
Köszönöm

Dr.Attika # 2012.08.10. 16:35

A bíró nem is vizsgálhatja, hogy a külföldön kapott költségtérítésnek álcázott munkabérből mennyi a tényleges költség. Ő csak a magyar bér kapcsán emelheti fel a tartás díjat arra hivatkozva, hogy itthon nem merül fel költség.
Van egyébként ilyen pered? Nekem van és ezért "első kézből" értesülök a bírói érvelésről.

ObudaFan # 2012.08.10. 16:03

Vagy egyszerűen a bírónak sem kell bemondásra elhinni a költségeket.

Dr.Attika # 2012.08.10. 16:01

Tisztelt utulien!
Általában úgy foglalkoztatják a magyarokat külföldön, hogy a magyar cég bejelenti magyar minimálbérre és papíron kiküldetésben foglalkoztatja külföldön. A külföldön kapott euro ezret, ezreket nem munkabérként, hanem költségtérítésként számolják el, mert így nem kell fizetni munkabéri közterhet. A költségtérítés viszont nem alapja a gyermektartásnak. A bírói gyakorlat erre úgy reagál, hogy a belföldi bérre vonatkoztatva emeli meg a tartás összegét, mivel nincs vagy minimális a tartásra kötelezett belföldön felmerülő költsége.

utulien # 2012.08.10. 14:16

Tisztelt ObudaFan T

Nagyon szépen köszönöm a választ !

Üdv, utulien

lilla1235 # 2012.08.10. 12:05

Tehát akkor ne egyezkedjem. De én a gyermeket nem akarom neki odaadni láthatásra. A gyermek 11 éves most és 6 éve nem látta az apját. Ezek után is joga van elvinni. Akár külföldre is ha ott lakik?

ObudaFan # 2012.08.10. 12:01

Ez az idézett szabály leginkább a kiküldetésre vonatkozik, tartós külföldi munkavégzés esetén a bíróság figyelembe veszi a tényleges kinti jövedelmét.

lilla1235 # 2012.08.10. 10:35

Tisztelt fórumozok, a segitségeteket szeretném kérni. A férjem eddig fizette rendszeresen a gyerektartást 15000 Ft-ot havonta a gyermeket évek óta nem látogatja. A tudomásomra jutott hogy évek óta külföldön dolgozik. A kérdésem a következö lenne: ha tudok szerezni a kinti jövedelem igazolást(állitólag vállalkozó vagy segédmunkás) az alapján fogják megállapitani nekem a gyerektartást vagy a napokban a neten olvasgatva találtam egy ilyet: "Ha a kötelezett külföldön végez munkát, jövedelem alatt a tartásra kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabérét kell érteni, ha pedig ilyen nincs, akkor a korábbi belföldi jövedelmét, illetve - tartós külföldi tartózkodás után - az azonos munkakört betöltő dolgozók ugyanazon időszakra vonatkozó átlagjövedelmének figyelembevételével kell a tartásdíjat megállapítani"
Az én értelmezésemben ezt azt jelenti hogy hiában van a kinti jövedelméröl igazolásom az itthoni segédmukás fizetés alapján fogják megállapitani. És ha vállalkozó? akkor mi alapján? Meginditottam az emelés iránt a pert. Az apa most egyezkedni akar, 15 helyett 30 ezerre emelné a pénzt. Azt mondja ha megállapodunk akkor nem indit el gyermekláthatás (mert ez nincs szabályozva) per esetén igen. Mit tegyek most?

ObudaFan # 2012.08.10. 09:37

Végrehajtást kell kérni a bíróságon.

ildikó28 # 2012.08.10. 04:16

Jó napot! Érdeklődni szeretnék,hogy milyen lehetőségeim vannak és mit tehetek? Volt férjemmel 2001-ben váltunk el,van egy közös gyermek. Ezidáig nem volt probléma a gyerektartással,de az utóbbi időben fél éveket késik,arra hivatkozva,hogy most nincs pénze. Az életvitele,viszont nem ezt igazolja. Van egy cége,ahol minimálbér közeli összeggel van bejelentve. A 16 éves fiamat minden hétvégén elviszi szombatonkènt és két hetente ott alszik. Miilyen megoldást lehetne találni?
Köszönettel:
egy elkeseredett anyuka

ObudaFan # 2012.08.09. 14:53

Igen.

utulien # 2012.08.09. 10:02

Köszönöm válaszát !

Még egy kérdés ...

A válóperes végzésben szerepel a gyerektartás . Az összeg is szerepel a végzésben . Ez elegendő a gyerektartás munkabérből való letiltásához ?

Tisztelettel ,

ObudaFan # 2012.08.09. 09:38

Ott nem. Bíróságon lehet.

utulien # 2012.08.09. 09:34

Üdvözlöm az egybegyűlteket !

A hozzáértők segítségét kérem ..

A közjegyzőnél lehet kezdeményezni a gyerektartás bérből való levonását ? Ha igen , akkor mik a feltételei ?

További szép napot !

ObudaFan # 2012.08.09. 09:00

rolo31

Ha még semmilyen szabályozás nincs, akkor ahogy jól esik.

ObudaFan # 2012.08.09. 09:00

kunyhó

A tárgyalás előtt aligha lesz ideiglenes intézkedés. De az ügyvéded kérdezd, azért van.