Gyerektartás és láthatás

alfabeta # 2012.05.18. 03:57

Tisztelt Szakértő!

Volt férjem több mint egy éve nem fizet gyerektartást, most, májusban ott tart az ügy, hogy a gyámhivatal meghozta volna a határozatot, miszerint megkapok visszamenőleg valamennyi összeget, és 2 évre előre megelőlegezi az állam a havi gyerektartást.

igen ám, de közben az apuka befizetett fél havi gyerektartás felét, kicsivel több mint 50 %-ot.

Így a gyámhivatal elutasította a kérelmet, visszamenőleg nem kapok semmit, az állam se előlegezi meg. sajnos az apukának nincs ingósága, ingatlana (illetve átiratta más nevére a kocsit) és feketén dolgozik, vagyis nincs bejelentett jövedelme.

Tudom, hogy lehet fellebbezni a határozat ellen, de az ér valamit ezek után?
Az, hogy tavaly semmit sem fizetett, azt elfelejti mindenki?

van valami jogszabály erre, ami alapján lehet fellebbezni???

van esély????

tud valaki erre az esetre egy jó ügyvédet Budapesten???

Zotyika # 2012.05.17. 20:09

khaika:

Mindenképp fellebbezni kell, mert ez a gyermekeknek sem érdeke. Általában a gyámhivatalos nem szakember, így nem tudja megállapítani, hogy egy gyermek befolyástól mentesen nyilatkozott-e.

A páros vagy páratlan hétvégékben sajnos igazuk van.

A pótlást valóban előírja a jogszabály , így azt pótoltatni kell fél éven belül.

alfabeta # 2012.05.17. 16:49

Tisztelt Szakértő!

Segítséget kérő anyuka vagyok gyerektartás ügyben.

Volt férjem több mint egy éve nem fizet gyerektartást, most, májusban ott tart az ügy, hogy a gyámhivatal meghozta volna ahatározatot, miszerint megkapok visszamenőleg valamennyi összeget, és 2 évre előre megelőlegezi az állam a havi gyerektartást.

igen ám, de közben az apuka befizetett fél havi gyerektartás felét, kicsivel több mint 50 %-ot.

Így a gyámhivatal elutasította a kérelmet, visszamenőleg nem kapok semmit, az állam se előlegezi meg. sajnos az apukának nincs ingósága, ingatlana (illetve átiratta más nevére a kocsit) és feketén dolgozik, vagyis nincs bejelentett jövedelme.

Tudom, hogy lehet fellebbezni a határozat ellen, de az ér valamit ezek után?
Az, hogy tavaly semmit sem fizetett, azt elfelejti mindenki?

van valami jogszabály erre, ami alapján lehet fellebbezni???

köszönöm a válaszát előre is

ObudaFan # 2012.05.16. 09:34

Ehhez látni kellene a határozatokat.

khaika # 2012.05.15. 20:04

Tisztelt fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni.
A férjem válásakor a 3 kiskorú (jelenleg 14,5, 11, 10 éves) gyerekei az exnél lettek elhelyezve. A válás 2002ben történ akkor bíróság által jóváhygyott egyességben szabályozva volt a kapcsolattartás rendszeres, rendkívüli, eseti egyaránt.
Majd 2008ban a gyerekek életkorára vlaó tekintettel a szünidei kapcsolattartások időtartama lett megnövelve és a legkisebb gyerekre vonatkozó kapcsolattartás módosítása történt (a férjem már őt is magával vihette).

Az évek során a naptári év fordulását követően nem ahhoz ragaszkodtak, hogy a páros heteken hanem 2 hetente jöjjenek a gyerekek.
Működött is ez idei év márciusáig amikor is az előzetes felvételi jegyzékek kihirdetésekor kiderült, hogy a nagylány pályaválasztása (amiből a férjemet teljesen kitiltott az ex) olyan jól sikerült, hogy sehová nem vették fel.
Ettől a hétvégétől a lányt sem telefonon nem tudta elérni a férjem, sem amikor a kapcsolattartásokkor Amikor ment értük csak a két kisebb lurkó jöhetett.
A srácok elmondták, az apjuknak, hogy a lányt az anyukájuk nem engedi.
2 elmaradt kapcsolattartós hétvége után a férjem jelezte a gyámügy felé a problémát és segítséget kért a probléma megoldására.

Április 12ére volt behívva mindenki (férjem, ex, és a lányuk is) a gyámügyre.
A gyámügyes először is leizélte a férjem hogy mit képzel, nem is volt akkor kapcsolattartási joga mikor el akarta vinni (megjegyzem a két fiú itt volt).
Mivel a 2008as végzésben nincs szó arról, hogy miként kell pótolni az elmaradt, semmiféle pótlásról nem lehet szó.
Megjegyzem a végzésben szerepel, hogy a 2002 egysesség kiegészítése képpen akként rendelkezik......
Időközben lezajlott a tavaszi szünet és a husvét amikor is szintén csak a két fiú jöhetett el a kapcsolattartásra. Na a gyámügyes azt mondta azokra a napkra vonatkozó végrehajtást felfüggeszti, indok NINCs.
Sőt amin nagyon meg vagyok lepődve.
Május 9-én hozott egy végzést amiben kimondja a kapcsolattartás a férjem önhibájából nem jött létre mert nem akkor ment érte amikor a bírói végzés azt megszabta (megjegyzem azon a hétvégén ami a gyámügyes szerint jogosultan az övé lett volna szintén nem kapta meg a lányt, mert "családi programot" szervezett az anyuka).
A pótlásokról nincs szó a bírói végzésben ezért nem kell semmit pótolni (hát nem törvény írja elő a pótlások módját? )

Majd a gyámügyes május 11-én kiment házhoz, hogy a lány és az ex menjenek be hétfőn azaz 14-én a gyámügyre.
Na hogy akkor ott mi volt senki nem tudja
(a férjem behívatásakor történt jegyzőkönyvet sem engedte az üi elolvasni)
de ma kaptunk egy határozatot melyben a gyámügyi ügyintéző az apai kapcsolattartást (a szombat reggel 9től vas 17ig helyett) módosította 2 hetente vasárnap 12 órától 17 óráig.
A nyári szüneti 4 heti kapcsolattartást lecsökkentette 4 hétről kettőre (pont máskorra mikor a két fiú is itt van)
Indoklásában azt hozta fel a kiskorú korlátozottan cselekvőképes gyermek ezt befolyásmentesen önként kérte a gyámhivataltól.
Az érdekes az, hogy a határozat dátuma hogy lehet május 11 amikor május 14-én volt bent a lány az anyjával ismét, (miután a gyámügyes 11-én kint volt náluk lakcímen szólni, hogy hétfőn menjenek).

Szerintetek ez jó igy?

Az apuka menjen szombat reggel 9re értük, majd a lányért vasárnap délre.
Azonban ha lányak programja van akkor következő páros hétvégén pótolja szombat déltől 17óráig.
Vagyis apuka akkor menjen szombat 9re a fiúkért, majd délre a lányért akit este 17re vigyen vissza, majd másnap délre menjen érte és vigye őket vissza 17 órára.

Hol van az, hogy a zavartalan kapcsolattartást biztosítani kell???
Ingázzon?
Hogy lehet igy bármi közös programot szervezni??

Ez a gyámügyi gyakorlat??

fazsolt # 2012.05.15. 16:46

Tisztelt Szakértő!

Megállapított gyerektartásdíj 20-20%, de legalább 15-15.000 Ft.
Abban az esetben, ha 2 munkahelyem van és egyik helyen netto 60.000, a másikon netto 50.000 a fizetésem, akkor melyik munkáltató mennyit von?

A 60.000-t fizető munkáltató szerint neki 30.000-t kell, ezt meg is teszi. És szerinte a másiknak meg 25.000 Ft-ot kellene, de így a jövedelmem 50%-a menne el tartásdíjra!
A másik szerint összevontan kell kezelni a jövedelmet, az 110.000 Ft, ennek a 40%-a több, mint a 30.000 Ft, ezért 24.000 ill 20.000 Ft-ot kellene vonni.

Gabicsek # 2012.05.13. 17:38

Nem tudja azt állítani, hogy ott lakik, mert nem tud erről lakcímkártyát mutatni.

A pótszabadságról a Munka Törvénykönyvének 132. §-a rendelkezik, idemásolom:

(2) A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb

1. egy gyermeke után kettő,
  2. két gyermeke után négy,
  3. kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság jár. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Nem tesz különbséget egyáltalán, hogy valaki saját háztartásában neveli-e a gyermeket, vagy sem.

vicces # 2012.05.13. 14:41

Gabicsek köszi a választ. Pusztán az futott át az agyamon, hogy mivel én elváltam így nekem nem kell nyilatkozotat adnom a másik szülő munkáltatójától hogy nem ő veszi igénybe. Mig a házas kollegáknál egyik munkáltató igazolást ad a másik munkáltatónak hogy ki veszi igénybe.

A pótszabadság kérdése meg azért érdekel mert én nem érzem jogosnak, hogy csak azért mert van valahol egy gyereke azért kapjon plussz szabi napokat, miközben a gyereknek a közelébe sem megy, nemhogy a pótszabit amit a gyerek által nyer a gyerekkel töltse.

nem tudom van-e még amivel visszaélhet a gyerek miatt, pl szocpolnál vagy bármi másnál. Bár azt hiszem a szocpolt az egyháztartásban lévő gyerek után lehet kapni. De pl mi van akkor ha becsapva a hivatalt azt állítják hogy ott lakik a gyerekem.
Tudom morbid a feltételezés, de a volt párom és a jelenlegi párja hihetetlen dolgokat tesznek meg, így ezt is simán kinézem belőlük.:(

Gabicsek # 2012.05.13. 12:58

Pótszabadság neki is jár.
Adókedvezményt pedig nem veheti igénybe, ha mégis, az nem a te bajod.
Te miért ütnéd meg a bokád?

vicces # 2012.05.13. 12:18

Az ügyben érdeklődnék, hogy a különélő szülő a gyereke által milyen hasznokat kap? Értem itt a gyermek után járó pótszabadságot. Vagy a családi adókedvezményt. Stb. Stb.
Semmiképp sem szeretnék olyan helyzetbe kerülni hogy én mint gondozó szülő, aki egyedül gyakorolja a szülői jogait megüssem a bokámat. Hogy lehet ennek utánajárni hogy nem-e veszi igénybe a különélő szülő a dolgokat?

ObudaFan # 2012.05.09. 11:41

Gyámhatósághoz.

DB605L # 2012.05.09. 11:24

Kovács_Béla_Sándor,

„ Ezt így megteheti ”
Nem.

Továbbra is fennáll ez a ha nem fizetem ki a tartásdíj elmaradásomat, akkor nem adja oda a lányomat hétvégenként dolog.

Ezügyben hová fordulhatok? Gyámhivatal, vagy bíróság?

A névlevétel pedig az utolsó lehetőség, ha nincs más megoldás, akkor kénytelen vagyok meglépni, mert a saját létbiztonságom valahol csak fontosabb.

ObudaFan # 2012.05.08. 14:31

Nincs mit.

Charlieboy # 2012.05.08. 13:36

Köszönöm a gyors választ!

ObudaFan # 2012.05.08. 09:20

A gyermek lakóhelye szerinti bíróságon lehet pert indítani, vagy ha sikerül megegyezni a jogosulttal, akkor itt lehet kérni egyezségi kísérletre idézést.

Ifjkissgyula # 2012.05.08. 08:52

Köszönöm a gyors választ,a gyerektartási díj változás ügyben.Mit kell tennem ez ügyben,hol kell ezt jeleznem?

ObudaFan # 2012.05.08. 08:21

Ifjkissgyula

Változhat.

Charlieboy

1. Igen
  2. Ettől még nem. De ez nem csak jogod, kötelességed is. Ha nem teljesíted, bírságolhat a gyámhatóság.
  3. Nem
Charlieboy # 2012.05.07. 17:14

Üdvözlök minden kedves fórumozót!
Én elvált apuka vagyok, mivel elég messze lakom az exemtől, ritkán tudom látogatni a kislányomat. Most munkanélküli lettem, ami miatt persze alaposan lecsökkent a jövedelmem.
Három kérdésem lenne:

1. A gyerektartásdíj a végzés szerint havi jövedelmem 20%-a, de minimum 20.000. Ft. Ezt a minimumot akkor is fizetnem kell, ha ezzel a jövedelmem a létminimum alá csökken, vagy ha nincs is jövedelmem?
  2. A végzés szerint nyáron kétszer egy heti kapcsolattartási jog illet meg az elvitel joga mellett. Az exem már többször fenyegetett, hogy megvonatja a láthatást, mert ezt nem teljesítem rendesen. Ezt megteheti-e, holott ez nekem jogom és nem kötelességem?
  3. Azzal is fenyegetett, hogy behajtatja rajtam azt a pénzt, ami a kislányom ellátásra kellett abban az időszakban, amikor nem éltem a két hetes elviteli joggal - megteheti-e ezt?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Ifjkissgyula # 2012.05.07. 15:45

Tisztelt szakértő!

Változhat-e a gyerektartás mértéke amit a bíróság mondott ki (gyerekenként 25-25% a munkabéremből)ha az új kapcsolatomból gyermekem született?

ObudaFan # 2012.05.07. 07:53

Első körben meg kellene próbálni megegyezni a pároddal. Ha ez nem megy, akkor el kell dönteni, hogy különélés esetén szeretnéd-e és tudnád-e vállalni, hogy a gyerekek nálad legyenek. Ha igen, minél hamarabb el kell indítani az elhelyezési pert. Ha nem, a gyámhatósághoz lehet fordulni, hogy szabályozzák a kapcsolattartást.

Mexim # 2012.05.07. 02:31

Üdvözletem !
4 kiskorú gyermeket neveltünk az élettársammal(kapcsolatunkról nincs papírunk).
Én kora reggeltől késő estig dolgozom, a párom itthon volt a legkisebb fiammal. Egy este (2 hete)arra tértem haza, hogy nincsenek itthon. Előző este enyhe szóváltás volt a be nem fizetett csekkek miatt. Kiderült, hogy a családsegítőtől kért segítséget, miszerint én bántottam őt (persze ez nem igaz, még férfit is megnézek hogy kit ütök meg). Segítségképpen ajánlották neki a krízisszámot. Azóta nem láttam őket, és beszélni sem tudtam velük. Azóta nem tudok dolgozni sem, nagyon rossz idegállapotba kerültem. Biztos vagyok benne, hogy valami van a háttérben, de ezt addig nem is tudom meg amíg nem tudok beszélni a párommal. Mit tehetek ilyenkor?

ObudaFan # 2012.05.06. 13:22

Prémium, jutalom, végkielégítés, stb.

vicces # 2012.05.06. 13:12

Mit jelent az alábbi: .. (tartásdíj összege)..., valamint a személyi jellegű egyéb kifizetésként illetve nem rendszeres személyi juttatásként járó egyéb jövedelem X%-át annak esedékességekor?

ez egy tartásdíj megállapítása iránti perben van benne. Ez azt jelenti, hogy akkor nem csak a fizetés x%-át kell fizetni a gyerekre? akkor még miből kell fizetni a gyereknek?

ObudaFan # 2012.05.06. 10:05

minden megbízási szerződésw nyitott, az összeg nincs beleírva egybe sem

Ez butaság. A megbízási szerződés lényeges eleme a megbízási díj.

Zoltán György # 2012.05.06. 09:48

macuko!

Fizettél egy 25-40.000.-Ft közötti óradíjat, vagy esetleg egy fix összeget és kész!

Sikerdíj??? Mi a mértéke???
Mihez képest??? Mi a siker???