Gyerektartás és láthatás

sió # 2012.05.05. 19:40

Maradjunk annyiban hogy minden megbízási szerződésw nyitott, az összeg nincs beleírva egybe sem.

ObudaFan # 2012.05.05. 06:23

Az ügyvéd részére azt és olyan feltételekkel kell fizetni, ami és ahogy a megbízási szerződésben le van írva. Ha abban van erre az esetre sikerdíj kikötve, fizetni kell, ha nincs, nem kell.

macuko # 2012.05.05. 01:12

Üdvözlet mindenkinek!
Véget ért egy gyermekelhelyezési per, melyben a felperesnél maradt a gyermek. Ilyen ügy esetében is kérhet az ügyvéd sikerdíjat? Ha igen, mi az alapja: az alperes által visszamenőlegesen fizetendő gyermektartásdíj? Ez ugyanis a gyermeknek jár! Ha a megbízási szerződésben nincs szó sikerdíjról, kell-e fizetni, ha az ügyvéd mégis kéri? Szerintem nem, de várom nálam sokkal okosabb személyek válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.03. 06:49

Van-e mód arra, hogy ezt a gyereket levehessem a nevemről?
Elvileg van. De arra nem az anyjának kellene okot adnia, hanem a gyereknek. Mert vele szúrnál ki. Szerintem nem is gondoltad ezt végig rendesen.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.03. 06:48

Ezt így megteheti
Nem.

DB605L # 2012.05.03. 06:39

Sziasztok,

A következő a problémám. két gyerek után fizetek 50.000 Ft gyerektartást. Ezt a bíróság 2010-ben úgy állapította meg, hogy két munkahelyem volt, egy saját vállalkozás, és egy másik alkalmazotti. Ez utóbbi 2011 augusztusában közös megegyezés alapján megszűnt, így azóta főállású vállalkozó vagyok. Ezidáig tudtam a tartásdíjat rendszeresen fizetni, ebben a hónapban az 50 helyett csak 20-at tudtam adni az adó- és egyéb terhek miatt. Az "anya" ennek következményeként nem adja oda a lányom, és azzal zsarol, hogy ameddig nem fizetem ki a maradékot, nem is fogja. Ezt így megteheti (közös szülői felügyelet van)? Mit lehet ezellen tenni? Persze, beadhatom a bíróságra a csökkentési kérelmet, de ha egy anyapárti bíróhoz kerül az eset, semmi esélyem. Márpedig a tartásdíj jelenlegi összege komolyan veszélyezteti a létbiztonságom.

A másik kérdésem az lenne, hogy a fiam örökbefogadott, a volt párom előző kapcsolatában született, én pedig az összeköltözésünk után a nevemre vettem. Van-e mód arra, hogy ezt a gyereket levehessem a nevemről?

Anya76 # 2012.04.25. 15:44

Kedves ObudaFan!
Az alábbi kérdésben kérem segítségedet, illetve mindenki tapasztalatát.
Kié a munkarendváltozásból adódó pihenőnap, ha a ledolgozott szombat anya rendes kapcsolattartásába esett? 2012. április 21. szombat anya hétvégéjére esett, és szerintem az ennek megfelelő pihenőnapon, az április 30-án hétfőn (május 1. előtt) így anyánál kellene legyen a gyermek (emellett a hétfő mindig anyáé rendes kapcsolattartás szerint).
Végzésbe foglalt egyezség szerint minden iskolai zárvatartási nap fele apáé, ez tiszta. De az egyik szülő által ledologozott pihenőnap felezése szerintem nem logikus és nem jogos.
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.04.23. 18:47

Lehet kérni közös megegyezéssel a tartásdíj csökkentést a bíróságon?

Kérni lehet, de majd a bíróság eldönti, hogy ehhez hozzájárul-e.

azt mennyire kell indokolni?

Kell.

tartanak-e tárgyalást?

Igen.

Ugyanez a kapcsolattartásra is kérdés: lehet-e közös megegyezéssel módosítani?

Igen.

és ott van e tárgyalás?

Van.

vicces # 2012.04.23. 17:36

Lehet kérni közös megegyezéssel a tartásdíj csökkentést a bíróságon? azt mennyire kell indokolni? tartanak-e tárgyalást?
Ugyanez a kapcsolattartásra is kérdés: lehet-e közös megegyezéssel módosítani? és ott van e tárgyalás? vagy elég ha a szülők bemennek a gyh-ba és elmondják hogy ezt szereetnék?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.21. 07:14

Nem Moszkvában, hanem Leningrádban; nem Volgákat, hanem Zsigulikat...

pazs # 2012.04.21. 07:10
  1. nem igaz
  2. ez sem (bár az igaz, hogy végrehajtani nemigen lehet)
  3. ez sem igaz.
attis1976 # 2012.04.21. 06:34

Jó reggelt!

Érdeklődnék, hogy igaz-e, hogy 14 éves korától a gyerekem mondja meg, hogy hol legyen a láthatás.
És ha nem akar jönni, akkor nem jön, csak nyilatkoznia kell a gyámhivatalba.
És akkor én sem vagyok köteles tartásdíjat fizetni?

Köszönöm a választ

Attila.

dina33 # 2012.04.19. 21:03

Kedves gyógyszerész! Nem ítélem el, csak ismerje el, hogy lehet befolyásolni, és szerencsére az apa nem befolyásolja, sőt rossz szót nem mond a gyerek előtt az anyáról,én úgy gondolom ha két ember akiknek van és vannak gyerekeik, a gyerek érdekeit tartják szem előtt nem azt, hogy milyen sérelem esett köztük a múltba, nekem is elég rossz élményeim vannak exemmel, de félre tettem az érzéseimet és a büszkeségem vele kapcsolatban és normálisan tudunk kommunikálni a gyerekek miatt. És ez is intelligencia kérdése! :)

ObudaFan # 2012.04.18. 20:03

A saját lakóhelyed szerinti helyi bíróságon elindíthatod a pert. Az állam majd legfeljebb a sikertelen végrehajtás után előlegez, előbb nem.

V.Tündi1979 # 2012.04.18. 19:53

Szeretnék segítséget kérni!

Egy 6 éves élettársi kapcsolatból született két gyermek,akiket már 4 éve egyedül nevelek.A volt élettársammal szóban megegyeztünk,hogy havonta fizet 10000Ft gyermektartást,de sajnos ezt nem tartotta be.Szeretném feljelenteni a bíróságon hogy fizessen.Mivel én már nem abban a megyében lakom ahol ő,így szeretném megtudni hogy melyik megye illetékes ebben az ügyben.Hol tegyem meg a feljelentést?Lehet kérni hogy az állam fizesse?Mivel azt tudom,hogy a volt párom nem hajlandó fizetni.A gyermekek az ő nevén vannak,mivel apasági nyilatkozatot készítettünk a gyermekek születésekor.A nagyobbik gyermek most Szeptemberben kezdi az iskolát és az apa nem hajlandó hozzá járulni még az iskoláztatáshoz sem.Tudomásom szerint most közmunkán dolgozik és szeretném megtudni,hogy abból lehet-e gyermektartást lefogni?
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel egy egyedül álló anya!

Zotyika # 2012.04.18. 17:55

baciu:

Nem lehetséges. Ugyanis a nagyszülők fizetnek és ők ezt rendesen meg is teszik Nincs rá ok.

Majd ha már dolgozik az apa és őt kötelezik a gyermektartás fizetésére a nagyszülők helyett és ő nem fizeti legalább a felét.
Persze ha a nagyszülők nem fizetik akkor is lehet.

Zotyika # 2012.04.18. 17:51

sára20
Miért ne láthassa, főképp, ha egy lakásban éltek???

Elvehetik tőled de pusztán az általad írtak miatt nem. A gyermeket oda helyezik ahol neki jobb (remélhetőleg). De nem annak adják. Ő továbbra is közös gyermek marad.

Zotyika # 2012.04.18. 17:49

anyu53
Bárhová elviheti, bármikor, amíg a bíróság nem szabályozta a kapcsolattartást részére. Persze nem az iskola helyett, stb.

gyógyszerész # 2012.04.18. 17:36

Kedves Dina!Természetesen,sőt,ha csak nem szerelmes az apa az exfeleségébe még most is,bizony Ő is képes rá!Ez nem kromoszómához kötött tulajdonság.Sajnos nem akaratlagos atitüdjeinket is símán" leveszik" a gyerekek.Mivel mindenki önmagának a legjobbat akarja/csak az intelligencia és a morál szabályozza a mértékét/,a gyerek is helyezkedik kapcsolataiban.Ne ítéld el!Túlélési stratégia:)

dina33 # 2012.04.18. 14:18

Valaki erősítsen meg abban, hogy egy anya igenis befolyásolhatja a gyermekét az apa ellen.

ObudaFan # 2012.04.17. 21:10

Nincs mit.

mégegyhülye # 2012.04.17. 11:54

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2012.04.17. 11:51

sára20

Ezek pont nem a leglényegesebb körülmények egy gyermekelhelyezésnél.

anyu53

Majd dönt erről a bíróság. Főszabály szerint ez a rendes módja a kapcsolattartásnak, de azért legalábbis a gyermek életkorától és a különélő szülő magatartásától, személyiségétől, körülményeitől azért függhet ez.

ObudaFan # 2012.04.17. 11:49

Ilyen kor nem jár tartásdíj, mert nem folyamatosak a tanulmányok.

mégegyhülye # 2012.04.17. 11:43

Sziasztok!

Szerintetek érdemes megpróbálni gyerektartást(rokontartást) kérni, ha a "gyerek" 21 éves, jelenleg nappalin tanul, nincs jövedelme.

2010-ben érettségizett, rá szeptemberben nekiugrott egy képzésnek, amit decemberben otthagyott, értesítettem az apát, hogy nem tanul, nem is fizetett, ez eddig rendben.
2011. szeptemberében azonban nekifutott egy másik képzésnek, amire most is jár rendesen. A képzés 2 éves.

Ilyenkor mi van?

Előre is köszönöm a segítséget!