gyermekláthatás-kérdés Derill-hez

sziréna (törölt felhasználó) # 2010.12.08. 20:54

Monalisa!

Én eddig is ezt tettem, és a mai kérdésemre a választ is megkaptam, de sajnos nem azt amire vártam, már az édesapjuktól. Vett Mikulás csomagot a lányoknak ami nagyon szép tőle, én felajánlottam neki, hogy jöjjön el és hozza el a lányoknak attól függetlenül, hogy nem viszzi el őket most, de ő azt mondta, hogy neki ez nem éri meg , majd karácsonykor pótolja. ( Egy városban lakunk).
Viszont a kérdést azt valószínűleg félre értetted nem azzal volt problémám, hogy nem akarom engedni a lányokat hozzá, mint itt nagyon sok embertársunknak, hanem azt kérdeztem, hogy hogyan tudom a lányaimat lelkileg támogatni annak ellenére is , hogy az édesapjuk nem jár értük rendszeresen. És én soha nem tiltottam tőle a lányokat sőt még támogattam is. Amikor ott baba született én meséltem a testvéri szeretetről is, mert az a testvér is testvér, erre az apukájuk, csak 3 hónap múlva mutatta meg a lányoknak a testvérüket. Remélem így a félreértést tisztáztuk. És remélem még sok embertársam rájön arra, nem minden kérdésben a rosszat kell látni, mert lehet, hogy csak valakinek arra van szüksége, hogy megerősítsék a dolgában, vagy egy jó tanácsra.

monalisa1 # 2010.12.08. 17:04

szeréna

Szerintem azt itt senki nem tudja megjósolni miként is fog alakulni a lányok ottléte az apjuknál, vagyis akár miért is ne jól?! (Az apjuk lehetőleg álljon elő változatos programmal/elfoglaltsággal és akkor nem fullad a láthatás unalomba.) Tehát a lányok majd meglátják meddig is maradnak ott.

Ami "a" füllentéseket illeti, ha ezt tisztázni tudják hármasban akkor sokat segítenek a bizalom visszaálltához.

Ebből te maradj ki, és már "tegnaptól" visszamenőlegesen is.

Tehát nagyon örülj hogy ismét eljön értük és ne csak kicsit örülj!...

monalisa1 # 2010.12.08. 16:55

Tisza Kálmán

Nem tudni időbelileg mikori az a végzés a kapcsolattartás szabályozásáról, de azóta a körülményekben lényeges változás következett be, egyrészt a te távolabb költözésed, másrészt az üzemanyag jelentős megdrágulása. Próbáljátok a felmerülő költséget megfelezni.

Muszáj volt egy ilyen egyszerűnek látszó ügyben a bíróságtól kérni "a" megoldást?!

Pernyertesség esetén ha a felperes kéri, a bíróság általában megitéli az ügyvédi költségei megtérítését.

monaLuis
laikus hozzászóló

sziréna (törölt felhasználó) # 2010.12.08. 11:35

Sziasztok a kérdésemet már a másik fórumon feltettem, de itt is szeretnék választ kapni ha lehet!

Az előző kapcsolatomból 2 lányom született, a nagyobbik lányom jővőre lesz 14 éves a kisebbik lányom most 11 éves. Az édesapjuk láthatási joggal rendelkezik minden második héten és a szünetben, de már egy egész éve nem jött értük. Most megint itt a karácsony és el jön értük aminek én egy kicsit örülök, mert egész évben a lányoknak csak " füllentett és nem törödött velük" viszont a lányok már nem akarnak menni hozzá 3 éjszakára, még a kettőt sem igazán akarják. A kisebbik lányom nem akar menni a nagyobbik nélkül. Mit tehetek, ha nem fogadja el, hogy a lányok nem igazán akarnak menni hozzá több napra? Kényszeríthető őket?
Azt azért tudni kell, hogy több éve semmi baj nem volt, már tavaly is meg hallgatta a véleményüket, viszont most felvettette a kérdést, hogy ha a nagyobbik gyerek nem akar maradni, de a kisebbik lányunk maradhat- e? Én mondtam neki, hogy részemről akadálya nincs, de a lányokkal kell megbeszélnie.
Akinek van valami véleménye azt szívesem venném.
Az apuka a lányokat már többször félre vezette azzal amit mondott és ráadásul a lányok maguktól jöttek rá a füllentéseire.
Köszönöm
Sziasztok

T

Tisza Kálmán # 2010.12.08. 11:17

Sziasztok.

Nekem is ilyen hozzad-gyere érte gondom van.Ugyanis mi is elköltöztünk,Igaz nem ilyen nagy lett a távolság,mindössze 35-km.A gyerekek láthatása úgy van a végzésben határozva,hogy azok mindenkori lakhelye az.Nos a volt párom anyagi nehézségeire hivatkozva tett egy beadványt,miszerint szeretné ha én vinném hozzá a gyerekeket és mennék is értük.Addig ameddig csak 17-km volt addig jött rendesen,igaz akkor nem volt élettársam.Milyen valószínűsége van nyerni az ügyben?Ha veszít akkor az ügyvédi költségemet megtéríti?

Várom a hozzászólásokat.

esőcsepp # 2010.02.24. 11:04

Tisztelt Fórumozók!
Elnézésüket szeretném kérni, mert egy másik topikban is megkérdeztem ugyanezt, de csak monalisa válaszolt, és néhány kérdés számomra még tisztázatlan. Esetleg deril tudna nekem válaszolni?
Köszönöm.

Itt vagyok ismét a fedélzeten, és tanácsot szeretnék kérni.
Rövid tényállás:
Az Apa 7 éve elköltözött gyermeke anyjától. (nem volt házasság.)A gyermek 9 éves. Azóta láthatási gondok vannak, amit a gyámhatóság orvosolni próbált. Az anya új élettársi kapcsolatából szintén született egy gyermek.Ott is különválás és láthatási problémák vannak.
Jelenleg az anya gondozásában van a gyermek/ek elhelyezve és folyamatban van a gyermekelhelyezés megváltoztatása per. A kapcsolattartási gondok nehezedtek, mert az anya 300 km-rel arrébb költözött.
A decemberi időszakban kétszer tagadta meg a láthatást (egy folyamatost, egy időszakos kapcsolattartást). A folyamatoson az apa megjelent, de az anya nem volt sehol, sőt telefonon sem lehetett utolérni. Igaz egy-két nappal előtte közölte sms-ben és levélben, hogy nem fogja átadni a gyereket. A folyamatos pótlására egy hét múlva kerülhetett volna sor, de az anya mind levélben, mind sms-ben jelezte, hogy a gyermeket ott sem fogja átadni. Az időszakoson sem akarta átadni, ezt jelezte is, így az apa nem utazott 300 km-t.
Az apa az illetékes gyámhatósághoz fordult tanácsért, és végrehajtásért, az utiköltségének megtérítéséért (mint már mondtam 300 km-rel arrébb költözött az anya). A gyh. elutasította, mind a pótlást, mind a költségtérítést, mert az apának annak ellenére meg kellett volna jelennie a láthatás pótlásán, hogy az anya leírta, sőt utólag a gyh. előtt kijelentette, hogy akkor sem adta volna oda a gyereket. Önök szerint ilyenkor mi a teendő? A per következő fordulója pár napon belül lesz. Igaz a gyh. elismerte, hogy az anya nem adta volna oda a gyermeket, de akkor is elutasította az apa beadványát. Önök szerint a bíróság hogyan fogja ezt a történést megítélni?
Ilyen indokokra el lehet utasítani egy beadványt? Télen –20 C fokban, biztos, hogy kell 300 km-t utazni (+ vissza 300-at) csak azért, hogy bizonyíthassa az apa, hogy meghiúsult?
Köszönöm, ha válaszolnak!
Üdv
esőcsepp

monalisa1 # 2010.02.10. 11:08

Hasonló eset elkerülésére javasolt a telefonon történő előzetes egyeztetetés, vagy hangposta időben küldése. De legjobb időben otthon lenni éd akkor nem tud mibe belekötni.

Az egész arra megy ki - apukánál, hogy ki a kakas a szemétdombon.

"Mona"
laikus hozzászóló

monaco # 2010.02.09. 19:31

Kedves monalisa1, koszonom a valaszodat.

A gond az az, hogy az apanak eros rokoni hatszele van (nagyneni gazdasagi vezeto) a mostani GYH-nal, ha elkoltozunk akkor, a torvenyeket is talan be fogjak tartani es nem lesz az, hogy apukanak alapertelmezes szerint mindig igaza van.

Most azert lettunk elmarasztalva a GYH-nal, hogy nem bizonyitottuk hitelterdemloen azt, hogy a gyerekek otthon vartak az apukat, azon a napon ami neki jart es nem lett elozoekben lemondva. Ugyan iskolai nap lett volna, de igazolva lett az iskola fele jo elore.

Az apuka arra hivatkozott, hogy o az iskola weboldalan latta, hogy iskola nap volt es indulas elott dobott egy sms-t, hogy szerinte a gyerekek iskolaba mennek. Ezt csak kesobb lattuk, mert ot vartuk nem az sms-t. Mivel kesve erkezett volna, igy el sem indult.

A gond az az, hogy az apanak eros rokoni hatszele van (nagyneni gazdasagi vezeto) a mostani GYH-nal, ha elkoltozunk akkor, a torvenyeket is talan be fogjak tartani es nem lesz az, hogy apukanak alapertelmezes szerint mindig igaza van.

Most azert lettunk elmarasztalva a GYH-nal, hogy nem bizonyitottuk hitelterdemloen azt, hogy a gyerekek otthon vartak az apukat, azon a napon ami neki jart es nem lett elozoekben lemondva. Ugyan iskolai nap lett volna, de igazolva lett az iskola fele jo elore.

Az apuka arra hivatkozott, hogy o az iskola weboldalan latta, hogy iskola nap volt es indulas elott dobott egy sms-t, hogy szerinte a gyerekek iskolaba mennek. Ezt csak kesobb lattuk, mert ot vartuk nem az sms-t. Mivel kesve erkezett volna, igy el sem indult.

monalisa1 # 2010.02.09. 15:30

Egy pasasnál a hasán és az autóján keresztül lehet leginkább az "eszéhez" eljutni, vagyis nagy öngólt lőne ha a 2x2x30 km-eket figyelmen kívül hagyná. Vagyis pl. 10 év alatt a többlet oda-vissza mászkálással egy fél autóra való pénz elmenne többlet benzinre, valamint javításra és alkatrészekre stb.

Ha nem ért a szóból akkor fordulj nyugodtan a gyámhatósághoz, mivelhogy a közelebbre kerülés végül is a közös gyermek érdekét is szolgálja: hamarább látja az apját ill. alkalmasint időbelileg többet lehetnek együtt stb.

Az újraszabályozásba legyen benne egy ilyentén változás lehetősége, egyenlőre konkrétumok nélkül.

"Mona"
laikus hozzászóló

monaco # 2010.02.08. 10:21

Kedves Derill, nekem is hasonlo a problemam.

Szeretnem eladni a mostani sajat tulajdonu lakasomat es a noveremekkel egyutt venni egy masikat de egy masik keruletben. Ezzel lenyegeben kb 30km-el kozelebb koltoznenk az apa lakasahoz, igy neki meg kevesebb utat is kene megtenni a lathatas miatt. A hatarozatban ugy van hogy az anya lakhelyen kell atadni es atvenni a gyerekeket. Ilyenkor mi a teendo?

Eloszor bejelenteni a gyamon hogy koltozunk, vagy eloszor az apahoz kell fordulni, ugyanis azt mar most tudom boritekolni, hogy nem fog beleegyezni.
Kelle-e kerni ujraszabalyozast? Most vagyunk a kozepen egy ujraszabalyozasnak. Azt viszont nem tudom, hogy mikor tudom eladni a lakast es mikor tudunk egy megfelelo masikat venni.

Elore is koszonom

monalisa1 # 2010.02.06. 15:35

Valószínűleg "átfutják" a tartalmát, de azt hogy elfogadják-e mint bizonyítékot, nem tudni.

Az ember adott esetben egész másképp ír X-nek mint X-nak - ebből indulj ki.

Valamint ne kutakodj!...

Külön írva: a láthatás jár a különélő szülőnek ha csak valami rendkívülit nem tett a gyermekkel (!) szemben. (Azt hogy a volt házaspár netán mindmáig csak vita és veszekedés közt képes a kettőjük kapcsolatára, nos "szeretni" nem kötelező egymást, de a szülő és a gyermek viszonyát ne akadályozzuk!) A gyermeknek szüksége van a másik szülőjére is, az esetleges ellennevelés a gyermekelhelyezés dolgában akár fordítva sülhet el!...

"Mona"
laikus hozzászóló

borsee # 2010.02.06. 15:03

Kedves fórumozók!

Új vagyok itt és szeretnék egy kérdést feltenni.
Elfogadják e a bíróságon gyermekláthatás iránt indított perben bizonyítékként bármilyen netes közösségi oldalon írt levelezést?

Előre is köszönöm a választ/válaszokat.

Chapman # 2009.12.04. 08:43

Monalisa: Éppen ez az. Az iskolában alsóban nem lehet használni a telefont, ez benne van a házirendben. Be sem viheti, ha beviszi, be sem kapcsolhatja, amivel teljesen egyetértek, ugyanis a gyekekek alsóban nem hagyhatják el egyedül az iskolát, csak megjelölt szülővel stb., reggel valaki kíséri, baj (rosszullét, betegség) esetén a tanár értesíti a szülőt. Tehát a telefon nem szükséges.
Felső tagozatban persze más a helyzet. Addigra a (most elsős) gyerek is megérik annyira, hogy "odalegyen" a mobilért.
Ha a gyereknek lenne fontos a telcsi, támogatnám. De csak apunak fontos.

Derillnek köszönöm a választ. Vigyázok a telefonra, nem akarjuk "elveszteni".

derill # 2009.12.03. 22:37

egy család: meg kell nézni, hogy hogyan van szabályozva a kapcsolattartás. Ha az van benne, hogy az anya lakóhelyén veheti át az apa a gyermeket, akkor ez állandó bejelentett lakóhelyet jelent, tehát ha átjelentkezik az anya, akkor az apának kell odautazni kapcsolattartásra, ahol az anya lakik. Ha nem jelentkezik át, akkor természetesen az állandó lakóhelyen lehet kapcsolatot tartani, tehát tényleg Ti utaztok, ahogyan monalisa1 írta, de lehet kérni a kapcsolattartási szabályok megváltoztatását. Ha a tartózkodási helyre van szabályozva, akkor mindenképpen az apa utazik. A kiskorú végleges külföldre távozásához gyámhivatali engedély kell, anélkül pedig a gyermekek jogellenes elviteléről szóló hágai egyezmény alapján a gyermeket nagy valószínűséggel visszahozzák, Ti persze mehettek külföldre. Azt kell ilyenkor figyelembe vennetek, hogy mi lenne, ha a helyzet fordított lenne és apuka nevelné a gyermeket, majd külföldre távozna vele. Nyilván Ti sem örülnétek neki.

Chapman: ahogy monalisa1 írta ne foglalkozz vele, de azzal sem kell foglalkoznod, hogy a gyermekek a telefont feltöltsék, ráadásul ha a telefont ellopják az iskolában vagy a gyerek elveszti, természetesen erről sem tehetsz. Azt tudnod kell, hogy pár év múlva a gyermekeknek úgyis lesz önállóan telefonja és nem árt, ha bizonyos helyzetekben el tudják érni a szülőt (pl. cukrosbácsi ügy), tehát érdemes megtanítani nekik, hogy van villámhívó funkció és hogyan kell használni, továbbá a fontos telefonszámokat belementeni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

monalisa1 # 2009.12.03. 20:26

Nem írtad hányadikos a fiu, pedig már az alsósok is szeretnek "villogni" a maszek telefonnal.

Tehát úgy is meg lehet közelíteni a problémát, hogy hiába a családban x számú telcsi, ha az nem a SAJÁT...

A saját készülék ott van az iskolatáskában, ezzel szemben a ti (= felnőttek) készüléke meg nem - csak otthon és alkalmanként a kezében.

Én nem foglalkoznék a témával, annál is inkább mert idővel még a sajátja sem fogja érdekelni...

Zárójelben írom le: eljöhet az idő amikor az apja hívásai is "zavarni" fogják - pl. focizni megy van netán "udvarolni"...

Chapman # 2009.12.03. 18:49

Félreértettél, Monalisa. Nem vagyok megsértve,nem hiszem, hogy rólam beszélnek, és bármikor beszélhetnek, nincs akadálya.
Egyszerűen azt gondolom, hogy ha a gyerek nem foglalkozik a telefonnal, eszébe sem jut (hiszen a másikon is bármikor beszélhet, nincs kiemelten kezelve a sajátja, pláne nem tiltva), akkor miért kellene azt nekem erőltetnem.

A kérdésem az lenne, hogy követek-e el bármilyen vétséget a kapcsolattartásuk ellen, ha nem 6, csak 5 telefonon biztosítom azt. Mert ártani semmiképp nem szeretnék a kapcsolatuknak, viszont ekkora feneket sem szeretnék keríteni neki.
Vajon a gyerekek mit szólnak, hogy apu anyuval nem hajlandó szóbaállni? Aput ez miért nem érdekli, ha annyira akarta a közös felügyeletet, ami ugye kiváló kommunikációt feltételez?

monalisa1 # 2009.12.03. 08:27

Véleményem szerint vedd le "a" napirendről a gyerek telefonját - hadd legyen neki és kész. Szóval ne csínálj belőle ügyet, sem vélt vagy valós sérelmet. Tehát ha az apja hívja és/vagy az apjával akar beszélni akkor rendelkezésre áll egy külön készülék saját telefonszámmal.

Hidd el nem állandóan rólad beszélnek, bizonyára van kettőjüknek közös témájuk elég.

Megkockáztatom: időnként te is feltöltheted...

"Mona"
laikus hozzászóló

Chapman # 2009.12.02. 19:46

Sziasztok!
A telefonos kérdékörhöz kapcsolódok:
Én közös szülői felyügyelet súlyos terhe mellett nevelem a nálam elhelyezett két gyermekemet.
Apuka a megkérdezésem nélkül vett mobilt az épp iskolát kezdett csemetének. Nekem van mobilom, vezetékesem, amit ismer, ha a nagymamáéknál vagyunk, ott is van 3 ismert számú telefon. Apuka mégis csak a gyerek mobilján hajlandó hívni, kikéri magának, hogy az én számomat vagy szüleimét hívja, saját közlése szerint "nem velem óhajt beszélni, nem tart annyira, hogy engem hívjon", holott, ha a számát meglátom a kijelzőn, azonnal nyújtom a telefont a gyereknek. Nem akadályozom a beszélgetésben, ha a gyerekek kérik, felhívhatják őt, vagy akár a szüleit (nagyszülőket) bármikor. Mellesleg a gyerek egyáltalán nem törődik a telefonnal, nem érdeklődik utána, apuka szerint ez is az én dolgom lenne.
Örülnék, ha mondana valaki valami okosat, mert egyre szaporodnak a kisebb-nagyobb, szerintem megalapozatlan vádak, amik szerint én nem tartom be a közös felügyelet szabályait.

monalisa1 # 2009.11.24. 19:23

Egy 7 hónapos kisfiú láthatása vélhetően nemigen dobja fel, vagyis nem "program" neki - ritkán fog élni a lehetőséggel. És a későbbeikben is hiszen alig ismeri a gyermeket...

Az elköltözést ha akadályozná a végső szót a bíróság mondja ki, de nem hiszem hogy számotokra kedvezőtlen döntés születne.

Addig is kérdezd/kérd a gyámhatóságot.

Javaslom keresd vissza és olvasd el az ezen témával kapcsolatos előző beírásokat - kellően kivesézett a dolog már a hasonló című topicokban itt.

egy család # 2009.11.24. 19:08

Köszönöm a gyors választ!
Fura egy helyzet!
Ő 3 hónapos magzat korában elhagyta a gyerekét, a szülésnél nem volt ott, az eddigi láthatások csak amikor
kedve volt hozzá. Ezek után még neki kedvez a jog? Én inkább úgy gondolom hogy elhagytad a gyermeked,ha látni
akarod menj utána!
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy mi lenne ha külföldre szeretnénk majd menni.

Köszönöm

Ritus08 # 2009.11.24. 18:45

Köszönöm mosza.

monalisa1 # 2009.11.24. 18:04

Elköltözni elköltözhettek (...) de a gyermeket láthatásra minden egyes esetben "Maci-Laci" utca 2. sz. alatti eddigi otthona előtt kell átadni, és oda is kell érte menni láthatás végeztével. Vagyis ti utaztok (+ a gyermek) mindenkor 2x200 km-eket...

Ha csak az apa meg nem lágyul irántatok...

Ha netán igen, a láthatást teljes egészében újra kell szabályozni és külön is kitérni a "hozom-hozod ill. visszük-viszed" utazási költségekre, melyeket nem lehet az apára terhelni - ha nem vállal részben-egészben abból magára. Mert hát ti akartok költözni és nem ő...

Javaslom menjetek be a gyámhatósághoz és az ők hozzájárulását kérjétek a dologhoz - részletesen elmondva a dolognak az okát/értelmét, egyben a láthatás újra szabályozása. (Az apát is meg fogják hallgatni.) Végső esetben a bíróság fog dönteni.

"Mona"
laikus hozzászóló

egy család # 2009.11.24. 17:39

Üdvözlet mindenkinek!
Örülök hogy rátaláltam erre a fórumra! Remélem tudtok segíteni.
Olvasgattam a hozzászólásokat, de én egy másik szemszögből szeretnék kérdezni.
Két és fél éve vagyunk házasok, van egy 7 hónapos kisfiúnk és egy 3 éves lányunk aki nem közös hanem a feleségem előző kapcsolatából
van(nem voltak házasok). A kapcsolattartás az apával szabályozva van(bíróság).A hozzáállását nem részletezném, mert tudom hogy nem számít.
A problémánk mindössze annyi hogy jelenleg nincs munkám, de hamarosan lesz, de kb 200km távolságban.
A kérdésem: Hogy esetleg miatta nem költözhetünk el?
Ha nem mehetnénk az számunkra csak azért lenne furcsa, mert igazából nem értjük hogy milyen jogon korlátozhat minket?
Gyakorlatilag szétszedhet egy jól működő családot? Valóban korlátozhatja 4 ember szabadságát?