öröklés,ingatlan

Zoltanuss # 2007.11.13. 14:36

Üdv a fórumozóknak !

Lenne egy kérdésem : pár napja feltettem egy kérdést, de nem tudom hová.
Van e itt valami módszer amivel megtaláhatom ?
Ha tud valaki segítsen !!!
Üdv. :Z.

ObudaFan # 2007.11.09. 17:53

Az elsőfokon eljárt bíróságra kell beadni végrehajtási lap kibocsátása iránti kérelmet. Ha kérsz kamatot, akkor jár. Annyi a szankció, hogy kifizetheti még a vh. költségeket is.

batkamanó # 2007.11.09. 14:56

Üdv mindenkinek!Engem az érdekelne,hogy ha megnyerek egy pert kötelesrész ügyben,akkor a bíróság azt milyen módon tudja kifizettetni,jár-e kamat,és ha nem történik kifizetés akkor az illető számíthat-e bármilyen szankcióra.Jelen esetben az illetőnek egy családi ház van a nevén,de közösen a férjével.Előre is köszönöm ha valaki tud segíteni!

ObudaFan # 2007.11.06. 20:10
  1. Igen, 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 15% 35 millió forint feletti rész után 21% .
  2. Nem. Ebben a "mama" fog illetéket fizetni.
  3. Ebben az esetben is a mamának kell megfizetni ez után az 50% után az illetéket. A másik 50% után csak azért nem kell, mert az valójában nem öröklés, csak annak megállapítása, hogy az házastársi közös vagyon címén eddig is az övé volt.
a.faragoo # 2007.11.06. 20:00

Szeretnék válasz kapni,hogy:

• 1. : apámnak /aki most elhunyt/ volt festménye, ékszerei, akkor az is illeték köteles lesz-e? És hány %-os?
  • 2. :ha illeték köteles lenne akkor érvényes ez a kérdés: Megtehetik-e a gyerekek,hogy lemondanak ezekről az ingóságokról az édesanyjuk javára,és akkor a mamának nem kell utána ill-et fizetni?
  • 3. : Édesapánk nevén van /volt/ a nyaralónk. A fele részt édesanyánk örökli,neki ugye nem kell illetéket fizetni, de a másik felére a 2 gyereknek kell. Ha a két gyerek szintén úgy nyilatkozik most,hogy lemondanak az édesanyjuk részére, /a cél ezzel,hogy 100%ban a mama legyen a tulajdonos/, akkor a gyerekek mentesülhetnek-e az ill. fizetés alól, és a mamára "rászállhat"-e a 100%os tulajdon jog illeték mentesen?

Azért kérdezem ez utóbbit,mert ha a Parlament egyszer netalán tán hozna egy örökösödési adó eltörlési törvényt, /remélhetőleg az édesanyánk még sokáig él/, akkor édesanyánk halála után már nem kellene nekünk illetéket fizetni! Vagy ha ez így nem megoldható, akkor van-e valamilyen lehetőség, ilyen cél megvalósítására?

köszönöm

ObudaFan # 2007.11.06. 19:32

Nincs mit.

dabigbiker # 2007.11.06. 09:52

ObudaFan: koszonom a segitseget!

Akos

ObudaFan # 2007.11.05. 19:13

11%. Mivel valakinek a különbözetről is meg kell fizetnie az illetéket, az adóhatóságnak ezt a megállapodást be kell jelenteni.

dabigbiker # 2007.11.04. 20:39

Üdv!

Talán tudtok segíteni, a helyzetem a következő:

Tavaly novemberben édesapám hagyatéki tárgyalásán megitéltek nekem 2.5 millió forint köteles részt, amit az örökös (apám elettársa) kézpénzben fizet nekem ki, amint eladta a lakast, amit örökölt. Most szólt, hogy megvan az összeg, illetve csak kevesebbet tud fizetni: 2.3 millio forintot. Mivel pontot szeretnék tenni az ügy végére, ezért beleegyeztem, hogy csak ennyit fizet ki.
A kérdésem pedig a következő: a készpénzben kifizetett köteles rész után hány százalék örökösödési adót kell fizetnem? Illetve az előre megállapított összeg után vagy a valóban kifizetett, 200 ezerrel kevesebb utan adózok?

A segítségeteket elöre is köszönöm,

Tisztelettel Gebri Ákos

monalisa1 # 2007.11.04. 20:14

Kedves adrivik!

Az alanti hozzászólók: ObudaFan és Kovács_Béla_Sándor mindketten jogászok, én csak mint laikus hozzászóló...

Anyukádat kérd meg, hogy olvassa el a hozzászólásokat - legfőbb amit ők írtak, és "fogadjon" nekik szót, abből nem lesz utóbb baj.

monalisa1 # 2007.11.04. 20:00

Egy temetkezési vállalkozónál előzetesen megkérdezni egy temetés várható középarányos költségét, és az anyukád annyit vegyen is ki előre a bankból.

A többi pénzzel édesanyád nem rendelkezhet mert az elhalálozással már nem jogosult a nagymama pénzét - mint hagyatékát - kezelni., a halál bekövetkezésének pillanatától a piás nagybácsi a tulajdonos/bankbetétes. A bank szerintem nem is adhatja ki a pénzt az édesanyádnak, de ha mégis kiveszi a mamád a különbözeti pénzt (...) lehet hogy büncselekményt követ el!...

Az rendes, hogy a nagypapát magatokhoz veszitek.
A haszonélvezetről már írtam - remélve jól?...

Majd lesz a hagyatéki tárgyalás, és a közjegyző adja majd át a bankbetétet a nagybácsinak mint örökséget - a hagyatéki zárlattal...

adrivik # 2007.11.04. 19:09

Igen, erről szeretném meggyőzni az anyukámat, hogy nem veheti ki csak úgy, és jóhiszeműen tovább adja, mert abból még baja lehet.
De ha kiveszi a temetésre szánt összeget, ezt ki határozza meg, hogy mennyit. És a többit ki teszi vissza?
És ki felel azért , hogy a kamatokat megkapja a nagyapa.
És ha nem hallgat meg az anyukám és mégis úgy tesz ahogy tervezi, tehát azonnal oda adja a maradékot akkor milyen következményei lehetnek?

Máris okosabb lettem, mert a haszonélvezetet eddig csak ingatlannál hallottam. De mint írtam, anyukámék azonnal elhozzák a dédipapát, mert egy percet sem bírna az alkoholista fiúval élni, ez nem gond. Már ki alakítottak neki egy lakrészt.

monalisa1 # 2007.11.04. 18:17

Egy haszonélvezet arról szól, hogy "élvezi hasznát és viseli terheit." Ennek alapján a bankbetét kamatait a nagypapa élvezi élete végéig, vagyis a nagymama fia bár megörökli magát a tökeösszeget, de számára abból piálás nem lesz amíg a nagypapa él...

A bankban lévő pénzből a temetést le lehet rendezni, a többi - a legalább a 3/4 rész - marad a bankban., a kamatot a nagypapa időszakonként felveheti és azzal tetszése szerint rendelkezik.

Tehát édesanyád az EGÉSZ összeget nem veheti ki, csak annak egy kisebbik részét - a temetés költségeire.

adrivik # 2007.11.04. 17:06

Pont ez a kérdéses számomra, hogy a 2 milliót, ami a nagymama nevén van és az anyukám is kiveheti, -így van a szerződés a bankkal- az anyukám ki kell hogy vegye a halála után a temetésre. Nem hibázik-e ezzel. Mert így nem kerül be a hagyatékba, hiszen Ő azonnal oda akarja adni a maradékot a nagymama fiának. Nem lehet-e ebből baja? És egyáltalán ebből a pénzből a nagyapát nem illeti semmi? A házastárs nem örököl?
A nagyapa a pénzzel kapcsolatosan milyen haszonélvezettel élhet?
A házzal kapcsolatosan nem tart igényt semmire, mert az én szüleim , pontosabban a fia és anyukám a nagyapát azonnal magukhoz veszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.04. 14:25

A haszonélvezettel terhelt takarékbetétet kiveheti egyáltalán az örökös? Akkor miben áll a haszonélvezet?

ObudaFan # 2007.11.04. 11:33

Nem illetékköteles, és a fia örököl, a nagypapa haszonélvezetével terhelten. De nem kell ezt neki kivennie azonnal, várja meg a hagyatékátadó végzést.

adrivik # 2007.11.04. 11:26

Sziasztok!
Mivel már többször kaptam jó tanácsot itt, most a szüleim kérésére fordulok hozzátok.
A kérdés megválaszolásához néhány információ.
A nagyszüleim 40 éve házasok, de mindkettőnek saját gyermeke van, 1-1 fiú, előző házasságaikból. Közös gyerek nincs. A nagymamám lakásában élnek. Mindkettőjüknek saját nevén van takarékkönyvben 2-2 millió Ft. Ebből kívánják a temetést intéztetni és a maradék öröklődik. A takarékkönyvek kezelését az anyukámra bízták, aki történetesen a nagyapa fiának felesége. A nagymama fia alkoholista, semmiről nem tud mert a nagymama fél, ha megsejti mennyi pénze van már éltében elkunyerálja. /Ez a félelem nem alaptalan, mert minden hónapba megjelenik a nyugdíjért/.
Kérdésem. Ha a nagymama hal meg előbb, akkor az anyukám, vagyis a nagyapa fiának felesége azt tervezi kiveszi a 2 milliót és a nagymama fiának adja szó nélkül. Jogilag rendben van-e így? Nem lehet-e baja abból, hogy halála után már örökségnek minősül és esetleg illeték köteles stb. Egyáltalán , nem a nagyapa örököl?
Remélem át lehet látni ezt a bonyolult helyzetet és kapok választ a helyes megoldásra.

mtomi # 2007.11.02. 19:01

Várható örökségről szóló lemondást írtam alá édesapámmal és féltestvéremmel 1984-ben. Megtámadható ez a lemondás? Az 1984-et követő években jelentős vagyon növekedés történt. A lemondás gyermekeimre nem tér ki, Ők örökölhetnek?
Az Örökhagyó már nem él.

zsupszo # 2007.10.26. 20:06

Köszönöm szépen a kielégítő válaszokat..Valamerre elindulok ebben az ügyben.

ObudaFan # 2007.10.26. 19:09

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

monalisa1 # 2007.10.26. 17:12

Ha a hitelből kifizetted a testvéred részét, a lakás már 100%-ban a tiéd, eladod, a hitelt lerendezed, a többi pénzzel szabadon rendelkezel.

monalisa1 # 2007.10.26. 17:10

Amit az ismerősöd ajánlott az badarság...

monalisa1 # 2007.10.26. 17:09

zsupszo,
végtelen időkik senki nem ülhet valaki másnak a vagyoni értékén. Vagy ki tudod a testvéredet vásárolni vagy ha nem egyezik bele a lakás közös értékesítésébe, akkor nincs más mint bírósághoz fordulni.

Mivel 50%-ban tulajdonosa vagy a lakásnak, a másik 50%-ra próbálj jelzáloghitelt felvenni, és abból ki tudod vásárolni a testvéred részét.

Legjobb és a leginkább költségkimélő megoldás a közös értékesítés, aztán hogy "a" félpézzel a testvéred mit tud kezdeni, az már ne a te szívfájdalmad legyen.

zsupszo # 2007.10.26. 16:59

Kérném valaki segitségét, vagy adjon nekem tanácsot a következöben:
3 éve, apánk halála után ránk maradt egy panellakás, azaz hagyatéki tárgyalást követöen kettönk nevén van. Testvérem azota is benne él, eladni nem akarja, kifizetni nem akar/tud,utcára nem tehetem.
Mit tudok én tenni ez ellen. Nagy szükségem lenne a pénzre.Valaki egyszer ajánlotta, hogy adjam el a lakrészemet a banknak. Látezik ilyen? Vagy mit tegyek?

amatőr # 2007.10.25. 14:42

Nem egészen.

Hanem a Ptk. 616. § -a rendelkezik a túlélő házastárs haszonélvezeti jogának megváltásáról:

Mind a házastárs, mind az örökösök kérhetik a házastárs haszonélvezeti jogának megváltását. A házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását nem lehet kérni.

A házastársat a megváltásra kerülő vagyonból - természetben vagy pénzben - olyan rész illeti meg, amelyet mint az örökhagyó gyermeke törvényes örökösként a leszármazókkal együtt örökölne.
Ági öröklés esetén a házastársat az ági vagyon egyharmada illeti meg.

A megváltást a hagyatéki eljárás során, ennek hiányában az öröklés megnyílásától számított egy éven belül a hagyatéki eljárásra egyébként illetékes közjegyzőnél kell kérni.