öröklés,ingatlan

blanche # 2007.10.25. 14:19

Kérdés a hozzáértőknek: az özvegyi jog megváltásához (ingatlan) tudomásom szerint van egy kortábla. Vki be tudná ezt ide másolni?
Köszönöm!

a.faragoo # 2007.10.25. 09:46

köszönöm az eddigi válaszokat.

Arra is szeretnék válasz kapni, hogy ha a "vagyoni leltárba" felvetetjük / bejelentjük/,hogy:
- 1. : apámnak volt pl. egy festménye, ékszerei, akkor az is illeték köteles lesz-e?
- 2. :ha illeték köteles lenne akkor érvényes ez a kérdés,hogy megtehetik-e a gyerekek,hogy lemondanak ezekről az ingóságokról az édesanyjuk javára,és akkor a mamának nem kell utána ill-et fizetni?
- 3. : Édesapánk nevén van /volt/ a nyaralónk. A fele részt édesanyánk örökli,neki ugye nem kell illetéket fizetni, de a másik felére a 2 gyereknek kell. Ha a két gyerek szintén úgy nyilatkozik most,hogy lemondanak az édesanyjuk részére, /a cél ezzel,hogy 100%ban a mama legyen a tulajdonos/, akkor a gyerekek mentesülhetnek-e az ill. fizetés alól, és a mamára "rászállhat"-e a 100%os tulajdon jog illeték mentesen?
Azért kérdezem ez utóbbit,mert ha a Parlament egyszer netalán tán hozna egy örökösödési adó eltörlési törvényt, /remélhetőleg az édesanyánk még sokáig él/, akkor édesanyánk halála után már nem kellene nekünk illetéket fizetni! Vagy ha ez így nem megoldható, akkor van-e valamilyen lehetőség, ilyen cél megvalósítására?

köszönöm

ObudaFan # 2007.10.18. 14:42

1. 18 millió forintig 11 %
18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 15 %
35 millió forint feletti rész után 21%

2. Vagyoni helyzetre tekintettel törlést, mérséklést, részletfizetést, halasztást lehet kérni.

a.faragoo # 2007.10.18. 13:16

Köszönöm.

1. És az hogy hány % az illeték meg tudná mondani?
  2. Vagy van-e valami olyan lehetőség vmilyen nyilatkozattal, vagy valamire való hivatkozással, vagy valami más megoldással, hogy elkerülhető legyen az ill. fizetésű (Nyilván azon a lehet?ségenkívül,hogy nem kell bevallani.)
Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.18. 12:22
  1. Nem.
  2. Igen.
a.faragoo # 2007.10.18. 11:12

Édesapám a közelmúltban elhunyt, a mamámmal éltek egy háztartásban. 2en vagyunk nagykorú gyerekei: a hugom és én. A hagyatéki tárgyalás még nem kezdödött el. A mamám bankban tartotta a pénzét, az apám sose.
kérdéseim:

1. A bankban tartott pénz után kell-e vmit (illetek,örökösödési adó) fizetni?
  2. Az otthon tartott pénz után kell-e, (persze nyilván csak akkor,ha a hagyatéki eljárásba belevesszük),kell-e vmit fizetni?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.17. 11:57

Ha nincs semmilyen lényeges körülmény, amelyről nem számoltál be, akkor van egy jó és egy rossz hírem.
A jó az, hogy semmiféle öröklési illeték nem terhel. A rossz az, hogy azért nem, mert nem is örökölsz semmit.
Még rosszabb, hogy az illő eltemetés költségeinek a felét követelhetik tőled.

swist # 2007.10.17. 11:38

Kérdésem a következő lenne: édesanyám meghalt. Édesapámtól már korábban elvált. A nagymamámmal lakott. A ház ahol éltek, a bátyám nevén van (tulajdonos, nagymamám ráiratta, mint ajándék?). Van egy nyaralónk, melynek szintén a bátyám a tulajdonosa, ám itt édesanyám haszonélvező volt. Megillet engem ebből a nyaralóból valamennyi rész? Kell utána örökösödési illetéket fizetnem? Ez az ingatlan hány százaléka? Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2007.10.16. 15:48

Neki valóban jár kötelesrész. Ha nem sikerül megegyezni, ezt polgári perben követelheti.

titáti # 2007.10.16. 15:24

Köszi. Azt tudom, hogy mi nem vagyunk örökösök, hanem az apósom, ezért szeretnénk egy kicsit körbe kérdezni, hogy mi az ami neki jár(hat). A tavasszal elhunyt nagynéni bankszámlán tartott részéből meg is kapta szépen a rá eső részt, ami akkor pár száz ezer forint volt, de itt egy kicsit nagyobb értékről van szó, hogy csak úgy tudomásul vegyék ezt a szerződést.

titáti

puffancs # 2007.10.16. 14:48

Köszi a válaszokat.

ObudaFan!
Tudom hogy az örökös a hagyatékerejéig felel, de ha a hagyaték nem áll rendelkezésre akkor a hagyaték értékéig a saját vagyonával is felel legalábbis én ezt olvastam. És ott van a férj mint haszonélvező.Ezért gondoltam a visszautasításra,hogy ne kelljen fizetnem addig is a tartozásokat.

ObudaFan # 2007.10.16. 14:26

puffancs!

Nagy gond azért nincs, az örökös csak a hagyaték erejéig felel a hagyatéki terhekért.

ObudaFan # 2007.10.16. 14:25

titáti!
Hogy hatásos lehet-e ilyen kényszerítő eszköz, azt a kényszerítettnek kell tudnia, de jelenesetben nem jogszerű, ugyanis nektek jogos követelésetek nem lehet. Ha az egy színlelt szerződés volt, akkor az ajándékozást leplezett, márpedig az unoka kötelesrészre nem jogosult, tehát ha az örökhagyó elajándékozta azt az ingatlant, akkor az unoka, mint törvényes örökös így járt.

Dr. Lee # 2007.10.16. 13:54

Jól emlékeztem,kell a hozzájárulás (149/1997. évi Kormány rendelet)

Dr. Lee # 2007.10.16. 13:48

Jól gondolkozol,tehát ha nem kérsz az örökségből,utasítsd vissza!Ezt a gyermeked is megteheti,kell a gyámhatóság jóváhagyása,ha jól emlékszem.
Elárverezhetik a házat,hiszen egyrészt ő is adós,másrészt az ingatlant lakott állapotjában is lehet árverezni,az más kéréds,hogy jóval kevesebb pénzért.

puffancs # 2007.10.16. 13:24

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám halála után egy jelzáloggal terhelt ingatlan maradt. Mivel férjével aki az adóstársa volt nem fizették a részleteket még halála előtt a zálog jogosult javára zálogjogot jegyeztek be.A tulajdonjog teljes egészében édesanyámé volt.Négy gyermek van aki közül egy kiskorú. Mivel az ingatlan értéke messze elmarad a ki nem fizetett tartozásoktól és a férj törvény szerint haszonélvező marad úgy döntöttem visszautasítom az örökséget.De van két gyermekem akik közül az egyik még nem töltötte be a 18. életévét.
Kérdéseim ha én visszautasítom az örökséget igaz-e hogy gyermekeim lépnek a helyembe?
És ha ez így van akkor csak gyámhatósági engedéllyel utasíthatja vissza a kiskorú gyermek az örökséget?
Amíg a haszonélvező él elárverezhetik-e a házat?
Vagy van valakinek valamilyen ötlete, hogy szabadulhatnék meg az adóssághalmaztól?

titáti # 2007.10.15. 19:31

Tisztelt Fórumozók!

A tanácsukat kérem a következő esettel kapcsolatban:
Férjem apai nagyanyjáék hatan voltak testvérek. Hárman közülük közvetlen leszármazó nélkül hunytak el. Egy nagybácsi már régebben. Az ő akkori hagyatékából apósomék valamilyen okból kifolyólag kimaradtak (ennek a részleteit férjem sem ismeri). A két idős nagynéni közül az egyik tavasszal, a másik pedig a közelmúltban húnyt el. A korábban birtokukban lévő ingatlan az évek során már az egyik testvér leszármazottainak a nevére került.

Ami most mégis fejtörést okoz nekünk egy másik nagy értékű ingatlan Budapesten. Konkrét tényeket sajnos még nem ismerünk, mert csak a közeljövőben tud összeülni a család, de hallomásból úgy tudjuk, hogy ezt a lakást egy adásvételi szerződés keretében ugyanez a rokon megszerezte a nyáron. Az adásvételi szerződésben állítólag szerepel, hogy 20 millió forint készpénzért vásárolták meg. Mivel nem ismerjük a pénz sorsát és a szerződés kötés körülményeit egy kicsit szeretnénk felkészülni erre a családi beszélgetésre.
Mit tehetünk, ha világossá válik számunkra, hogy csak színlelt szerződésről van szó? Feljelentésig nem szívesen mennének el apósomék. Szóba került esetleg, hogy megemlítjük, ha nincs meg a pénz, hogy az Apehnél vagyonosodási vizsgálatot indítanak, de szeretném az Önök véleményét kikérni, hogy ez járható út-e. Mit tesz az Apeh, ha a vizsgálat során megállapítja, hogy színlelt szerződésről van szó? Htásos lehet-e ez a „kényszerítő” eszköz Önök szerint?

Előre is köszönöm a segítségüket.

titáti

marti74 # 2007.10.14. 07:49

Köszönöm a segítséget, a válaszokat! Az az igazság, hogy nem lepődtem meg az információkon, inkább megerősítésnek kértem. A történethez hozzátartozik, hogy az egyik nagynéném teljesen más elven gondolkozik, szerinte nekem semmi közöm az örökséghez, mivel édesapám már nem él, így kiesett a képből. Még szerencse, hogy ezt nem ő dönti el.
Tehát köszönöm mégegyszer, most már nyugodtabb vagyok.

monalisa1 # 2007.10.12. 20:00

(A kérdés is és a válasz is aranyos.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.12. 16:55

Is-is. :)

marti74 # 2007.10.12. 11:48

Azta nemjóját! Én egyszerübben gondolkoztam, de hasonlóan. Amúgy tanultad, vagy csak magánszorgalomból ismered a törvényeket?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.12. 10:54

Nos, akkor az édestestérek 5/30+3/30=8/30; a féltesvérek pedig 3/30 részt kapnak. (Ellenőrzés: 23+38=6+24=30.)

Az öröklésből kiesett testvér helyén a leszármazói egyenlő arányban örökölnek.

marti74 # 2007.10.12. 10:52

A 2 féltestvér- mivel fél tetvér- ezért csak fele annyi joggal rendelkezik, ami az én olvasatomban annyit jelentene, hogy 4 felé oszlik az örökség.
Mégpedig: 1 rész - édestestvér
1 rész - édestestvér
1 rész - édestestvér örököse (én)
12 rész - féltestvér
12 rész - féltestvér

Jól gondolom, vagy csavarosabb az öröklési jog?

marti74 # 2007.10.12. 10:40

A nagynéni 1 a 6-ból, 2 féltestvérrel.Az én édesapám pedig édestestvére volt.
Józan ésszel én úgy gondolom, hogy édesapám jogán, mint a törvényes örököse, én lépek a helyébe, úgyanazokkal a jogokkal.

monalisa1 # 2007.10.12. 10:14

Valóban elég bonyorult...
Valamennyit bizonyára fog örökölni az édesapja jogán.