„aláírta a kölcsönszerződést mint kötelezett”
Én úgy vettem észre, hogy a kérdező sem tudja, hogy ez így van-e.
„aláírta a kölcsönszerződést mint kötelezett”
Én úgy vettem észre, hogy a kérdező sem tudja, hogy ez így van-e.
Köszönöm,megnézem újra.
62 éves vagyok és nyugdíjas, mert 12 évvel ezelőtt volt egy agyvérzésem. Van egy fiam aki nagyon jó módban él. Még a betegségem előtt ajándékoztam neki egy telket, arra épített egy házat, de a telekre holtig tartó haszonélvezetem van. A nyugdíjam nagyon kevés, alig tudok megélni belőle és a közlekedés is problémát jelent mert a betegségemkor a „fél oldalam lebénult” és csak kismértékben javult az állapotom.
A már fentebb említett jó anyagi háttérrel rendelkező fiam semmilyen formában nem támogat, a házába sem enged be. Arra hivatkozik, hogy ő közművesíttette és épített rá, nekem az ég világon semmi közöm nincsen hozzá.
Amióta beteg vagyok szinte nem is tartja velem a kapcsolatot, előtte én foglalkoztattam. Vállalkozó voltam, mezőgazdasági munkákat végeztem traktorral. Amikor a balesetem volt éppen munkába indultam és a lépcsőn estem össze. A fiamnak nem az volt a reakciója, hogy utánam jöjjön, hanem a kórházban tartózkodásom alatt az összes gépemet elvitte. Később úgy szerzett rajtuk tulajdonjogot,
hogy a betegségemet kihasználva (bár ezt nem tudom bizonyítani) aláíratott velem egy üres papírt és utána fölé írta a gépek adatait, csinált belőle egy adásvételi szerződést. Azóta több gépet is vásárolt a tőlem "szerzett" géppel végzett munkákból, mert adózni sem szeret.
A kérdésem a következő:
Így, hogy már nagyon sok értéknövelő beruházást végzett a telkemen és elég sok idő el is telt, visszakövetelhetem-e az ajándékot, vagy kérhetek-e bérleti díjat a haszonélvezeti jogom miatt hivakozva a rászorultságomra?
„arra épített egy házat, de a telekre holtig tartó haszonélvezetem van. ”
Ez valószínűleg tévedés. Ha nincs az épület önálló helyrajzi számon - és miért lenne - akkor Önnek az egész ingatlanon van haszonélvezeti joga. Tehát az épületen is: birtokolhatj, használhatj,a hasznosíthatja, szedheti a hasznait.
Megvolt a hagyatéki tárgyalás végrendeletben anyám rám hagyta az örökségét a testvérem hozott ügyvédtől egy iratot miszerint érvénytelen a végrendelet mert annak egyik tanúja az ő lánya akivel ő rossz viszonyban van,szerintetek van ilyen?Mondjuk azt nem értettem,hogy azért e mert a lánya vagy azért mert rossz viszonyban vannak,kérlek ha tudjátok írjátok meg. Köszönöm ,Klári
Az unokahúgod tanúkénti közreműködése legfeljebb a tesvéred javára szóló rendelkezést teszi érvénytelenné - a te javadra szólót nem.
(A rossz viszonyra kár a szót pazarolni, annak semmiféle relevannciája nincs.)
Mellesleg gyanús nekem, hogy rosszul értelmezed az ügyvéd levelét. Nem hiszem, hogy ilyen gyenge érvekkel operálna.
Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!
Köszönöm a válaszát. Egyetlen kérdésem van még: Ha be sem enged a fiam, akkor hogyan tudom érvényesíteni az Ön által felsorolt haszonélvezetemhez fűződő jogaimat?
Pert indíthat a használat átengedése iránt és kérheti, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel már a per kezdetén határozzon a birtokba bocsátásról, továbbá használati díjat kérhet arra az időre, amíg ő lakott bent.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, ugyanis a kisfiamat az élettársam örökbefogadta, voltunk a gyámügynél és apasági nyilatkozatot is írtunk. Most már bánjuk, de a gyerek vezetékneve az enyém maradt.Kérdésem a következő: az ingatlan amibe jelenleg lakunk az élettársam-é. Már három éve, hogy ott lakunk és hosszú távra tervezünk. Ha a párommal történik valami akkor a fiam örökölhet-e? Viszonyunk még nincs rendezve, de a lakcímváltozást már akkor lerendeztük. Nem vér szerinti fia, de az anyakönyvbe is apaként szerepel.
Előre is köszönöm a választ!!
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne:
Jelenleg élettársammal, hamarosan férjemmel közösen birtoklunk egy 26 millió forintot érő ingatlant.
Pár hónapja vettük, 16 millió hitel, 2 millió a páromtól, ill 8 millióm volt nekem egy előző ingatlan eladásából. A tulajdonhányadunk adásvételi szerint 80% enyém, 20% övé.
Fejenként két gyermekünk van, ezért kérdezem, ha velünk történne valami, melyik gyermek mekkora részt örökölne, ill. a közös hitel, amiben én adós vagyok, ő pedig adóstárs, az öröklődik-e a gyermekeinek, a tulajdonrészük mellé? Vagy tulajdont kapnak, de a hozzá kapcsolódó hitelt nem?
Köszönöm szépen előre is...
Hakuna
Hakuna
Mindenkinek a gyermekei az ő saját tulajdoni hányadát öröklik meg, és az ő helyébe lépnek a hitelszerződésben,vagyis aki felvette a hitelt, annak az örökösei a hagyaték értékéig adósok, aki nem vette fel, annak nem.
dália9
Örököl. Bár egyébként ez így nem örökbefogadás.
Kedves ObudaFan!
Köszönöm, és már csak annyit még, hogy az adóstárs hitelfelvevő-e avagy sem?
Üdvözlettel,
Hakuna
Kedves ObudaFan!
Köszönöm szépen, már csak az nem világos, hogy az adóstárs hitelfelvevő-e avagy sem?
Üdvözlettel,
Hakuna
Az.
Köszönöm az érdemi segítséget.
Üdvözlettel,
Hakuna
Köszönöm a választ! Hogy érti, hogy ez nem örökbefogadás? Hiszen apasági nyilatkozata van és az anyakönyvi kivonatba is apaként szerepel. Annyi, hogy az én nevemet viseli. Hogy lehet akkor ezt Jogilag tisztázni? MIt nem csináltunk meg?
Válaszát köszönöm!
dália9
Nincs mit tisztázni, ő a jogi apa. De nem örökbefogadással lett az, hanem apasági elismerő nyilatkozat révén.
Köszönöm a választ.Nem értettem félre biztos,hogy ezt olvasta fel a közjegyző,hivatkozás is volt valamilyen"paragrafusra",sőt még azt is megemlítette az ügyvédi irat miért van rossz viszonyuk és,hogy anyámat rászedték erre a végrendeletre,de úgy kerek a dolog,hogy a nővérem letagadta,hogy anyámtól kapott pénzt teheti mert erről semilyen irat nem készült,csak anyám a végrendeletében azt végrendelkezte,hogy a nővérem köteles részt sem kapjon,mert adta neki ezt a pénzt,de a nővérem kéri az örökség felét mondván,hogy semmi pénzt nem kapott.Ha pert indít családtagot vihetek tanúnak?Mert a családban ezt tudják,hogy ebből vette az autóját.
Azért furcsáltam, mert állítólag a párom is utánaérdeklődőtt, neki meg azt mondták, mivelhogy nem vérszerinti gyereke, csak végrendelet után örökölhet. Én meg be szeretném magam és a gyerekemet biztosítani.
Köszönöm a válaszokat!
dália9
Ami a bebiztosítást illeti: ha valóban örökbefogadás lett volna, akkor a gyerek örökölne a vér szerinti és az örökbefogadó apától is. Más kérdés, hogy az örökbefogadás macerásabb, és nem is biztos, hogy ment volna. Bár ilyen esetekben a vár szerinti apár egy része szívesen hozzájárul az örökbefogadáshoz, hiszen ezzel szabadul a gyerektartástól.
Akkor tulajdonképpen így is, úgyis örököl.A vérszerinti apja sosem látta, tehát le se tud mondani róla. Nem is tud róla.
És ha külön végrendelelet csináltat a párom és nem a gyerek lenne az örökös, akkor ugyanott vagyok , nem?
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
dália9
Akkor a gyermek kötelesrészre jogosult.
Édesapám végrendelet nélkül hagyott ránk örökséget. Az ingó vagyonnal nincs probléma,egyértelmű az öröklés Viszont van a ház, melyben édesanyám, kiskorú édes leánytestvérem, és én (nagykorú) lakunk. A ház fele-fele arányban édesanyám és édesapám(ugye aki elhunyt) nevén van. Tudom, hogy édesanyámé automatikusan a fele a tulajdon,hiszen alapból a nevén van, viszont a kérdésem az lenne, hogy a másik felével mi a helyzet? Azt tudom, hogy a hugom és én fele-fele arányban örököljük...a tárgyalás nemsokára lesz,már kijött az értesítő.A tárgyalás után szeretnék lakást vásárolni a teljes örökségből, és véglegesen elköltözni onnan.Tehát a ház rámeső részét a többi örökségemmel együtt szeretném megkapni pénzben. Viszont édesanyám nem akarja eladni a házat,mondjuk nem is várom el tőle...ebben az esetben mi a teendő és a jogi tudnivalók...???
A másik: egy cégtulajdonrészt is örököltünk a hugommal...a család ügyvédje elintézi, hogy azt is pénzben kapjuk meg. Ez ennyire egyszerű lenne? Illetve pénzben mennyi lehet egy jól menő építőipari cég tulajdonrésze, ahol 3 tulajdonostárs van?? Vagy csak a névértéket örököljük?
Várom a mielőbbi válaszokat a kérdéseimre!!!
Köszönettel
Édesanyádtól követelheted, hogy a te részedet váltsa meg, de csak lakott értéken, mert a te részeden haszonélvezete lesz. Ezt perben is ki tudod kényszeríteni, ha úgy adódik.
A céggel kapcsolatban minimum imserni kellene a társasági szerződést. Bár ha mindenki ezt így akarja, akkor persze mindegy is, egyezséggel azt csináltok, amit akartok.
Mit jelent a lakott érték?
Tehát ha én a tárgyaláson előállok azzal, hogy szeretneém pénzben megkapni a ház rámeső RÉSZÉT akkor nem fogják megadni csak a lakott értéket? Ha esetleg nem , akkor utána konkrétan mi a teendőm?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02