Édesapám 2007.06.14-én elhunyt. Ingatlanját 2004.12-ben elajándékozta egy idegennek. Ajándékozási szerződést kötöttek, amiben az ingatlan értékét egymillió forintban állapították meg, ami már akkor is valamivel többet ért. A ptk. 661. törvénye alapján jár a köteles rész - ami az ingatlan értékenek a fele - nekem és az öcsémnek, hisz felesége nem volt édesapámnak.
A kérdésem az lenne, hogy ezt a köteles részt mindenképp érvényesíteni lehet-e, nem érhetnek-e meglepetések közben. A kizáró tényezőket elolvastam, ez nem vonatkozik rám és öcsémre sem.
A következő kérdésem pedig az lenne, hogy mivel az ingatlanárak nagyon megugrottak az utóbbi időben, és a mostani értéke minimum 2,5 millió Ft, ezért érdemes lenne-e felértékeltetni, ebben az esetben a bíróság figyelembe veszi-e ezt a tényezőt, és biztos-e az, hogy a felértékelt összeg alapján kötelezik az ajándékozottat a kötelesrész megfizetésére? Nem érhet-e olyan meglepetés esetleg, hogy a felértékelés kifizetése után a perköltséget is fizetnem kell, és nem kapok szinte semmit, vagy semmit?
Amennyiben adóssága volt esetlegesen édesapámnak, azt ez esetben örökölhetem-e, hiszen a köteles rész nem öröklési, hanem kötelmi igény, vagyis nem öröklök semmit tulajdonképpen, hanem az ajándékozott személy a kötelmi igény alapján fizet, lehetőség szerint pénzben.
Ha az örökség csak adósságból áll, amit ha így van, én öröklök nagykorú öcsémmel, akkor a visszautasítása a köteles részünket befolyásolhatja-e?
Ha semmi örökséget nem hagy édesapám, akkor milyen útja van a kötelesrész érvényesíttetésének? Ki fogja az ajándékozottat kötelezni? A helyi illetékes közjegyzőhöz kell fordulni, vagy máshoz?
Nagyon szépen köszönöm előre is válaszukat!