öröklés,ingatlan

monalisa1 # 2007.08.19. 11:16

"... mivel a lakást egy házasság előtti ingatlan eladásából vásárolták, és azt szerette volna, kizárólagos örökösei lányai lennének."

Szerintem a különvagyonból a saját névre vásárolt lakás a házasság ellenére mindvégig az édesapátoké volt - a feleségnek csak házastársi lakhatása volt -, így halálával a hugoddal ti ketten örököltétek kizárólagosan. Az özvegynek a lakáson haszonélvezete nincs.

Ellenben a házassági életközösség alatt a közös pénzből várásolt üdül és autó kettőjük közt még akkor is fele - fele tulajdonlású, ha papíron csak az özvegy nevén szerepeltek. Így azokra 2 x 1/4-ed arányban örökségetek nyílt.

Én csak egy laikus hozzászóló vagyok, ha szükséges jogász majd kijavít...

A hagyatéki eljáráshoz és a közjegyzői munkadíjról nem tudok éredmben hozzászólni.

Panni68 # 2007.08.19. 11:46

Köszönöm monalisa1 a hozzászólásod, egy kicsit bátorítást kaptam a folytatáshoz.
Amatőr!
Édesapám egy fél éve ugyan, de egy félmondatban utalt végrendeletre, de őszintén szólva - mivel 63 éves volt szegénykém - túl korainak tartottam ezt a dolgot.
Ezek szerint, ha végrendelet készült, akkor hivatalosan nem kellett volna kapnunk idézést?
Ebben az esetben csak azt nem értem, hogy milyen formában értesültünk volna a végrendelet kihirdetéséről, ha az özvegy nem telefonál?

monalisa1 # 2007.08.19. 11:58

Végrendeletet nem csak nyugdíjas korú ember tehet hanem bárki aki ennek okát ekként látja.

Ha az özvegy a hagyatéki tárgyaláson végrendeletet kezd lobogtatni, arról a közjegyőtől feltétlen kérjetek másolatot - annak esetleges megtámadása miatt. Ha édesapátok netán egy gyenge pillanatában (...) a lakást mégis a feleségének ajándékozta, a kötelesrész mindenképpen megillet benneteket: a fele annak amit egyébként örököltetek volna.

Ebben a helyzetben tényleg az van, hogy a lakás fele az özvegyé, és a lakás egészére a haszonélvezete. Innentől kezdve lehet egyezkedni...

amatőr # 2007.08.19. 12:21

Javaslom, ha eddig nem érdeklődtetek a hagyatéki eljárásban történtekről - pl. arról, hogy mi került bele a hagyatéki leltárba, van-e végrendelet, stb. -, a hagyatéki tárgyalásra feltétlenül menjetek el -, mivel azon olyan érdekelt is megjelenhet, aki idézést nem kapott.
Ott remélhetőleg ki fog derülni, hogy mi tartozik a hagyatékba, arra kinek milyen igénye van és milyen jogcímen.
Ennek ismeretében pedig meg lehet fontolni a további lépéseket.

Panni68 # 2007.08.19. 12:52

Kedves amatőr és monalisa1!
Attól nem tartok, hogy édesapám - ha esetleg létezik végrendelet - a kárunkra döntött volna. Éppen ellenkezőleg!
A hagyatéki leltárról azért nincs tudomásunk, mivel az özvegyének küldték ki a nyomtatványt, amit ő ki is töltött.
Gondolom a soraimból kitűnik, hogy nem "felhötlen" a kapcsolatunk.
Annyit hozott tudomásomra, hogy tájékoztassam a húgomat a tárgyalás időpontjáról, és ne is várjak értesítést, mert nem fogunk kapni.
Én csak ezen az elintézési módon csodálkozom, hogy egy hivatalosan tárgyalásra - az ügyvédnő szerint, akinél jártam, legalább a tárgyalás előtt nyolc nappal értesítést kellett volna kapnunk - ilyen kurtán-furcsán kapjuk a "meghívást".
Ezek után talán nem csoda, hogy eleve gyomorgörccsel megyek.
Még egy idevágó kérdésem lenne:
A temetési költségek jó részét én álltam (húgom nappali tagozaton tanul, az özvegy meg közölte: nincs pénze), a számlák is az én nevemen vannak.
Információim szerint a temetési költségeket is az örökösöknek kell viselni.Én a részemnek eleget is tettem, vagyis a 373.000,- Ft-ból 300.000,- Ft-ot fizettem, a többit az özvegy.
Mivel anyagi lehetőségeim végesek, magyarul totál padlón a család, akkor az özvegy milyen formában követelheti a 73.000.- Ft-ot?
Tudom, kérdésem bárgyúnak tűnik - mivel a számlák a nevemre szólnak - de nem fogok valótlanságot állítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 12:58

Az özvegynek a lakáson haszonélvezete nincs.

Monalisa, megtéveszted és hamis illuziókba ringatod a kérdezőt. Az özvegynek haszonlévezete lesz mindazon, amit nem ő örököl. A különvagyonba tartozó dolgokon is.

Panni68 # 2007.08.19. 13:08

Kedves kbs!
A haszonélvezeti jogot nem vitatom, szándékom szerint az özvegy élete végéig a lakásban élhet. A kérdésem csak arra irányult, hogy az özvegy a tulajdonjog 1/2 részérenek megszerzéséért milyen eséllyel indulhat egy esetleges perben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 13:12

akkor az özvegy milyen formában követelheti a 73.000.- Ft-ot?

A temetési költség hagyatéki teher. Az általa kifizetett részt az özvegy elsősorban a hagyatékból követelheti ; neked is ezt kellene tenned a húgoddal szemben.

Az eddig elmondottakból valószínű, hogy az özvegy kéri a haszonélvezet megváltását. [Ptk. 616. § (3)-(5)] Ez nem azt jelenti, mint amire te gondoltál, hogy ki kell neki fizetni a lakás értékének az 1/3-át. Azt jelenti, hogy a teljes hagyaték 1/3-át kapja.
Ha nem akartok ebbe belemenni, arra hivatkozhattok, hogy a házastárs által lakott lakásra nem lehet kérni a megváltást. [Ptk. 616. § (3)] (Bár szerintem ezt csak az örökösök kérésére kell alkalmazni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 13:15

Az 1/2-re házassági vagyonközösség címén akkor perelhetne eredményesen, ha ti nem tudnátok bizonyítani, hogy a vételára édesapád örökségből származott.
Mint alább írtam, szerintem nem is erre szándékozik perelni.

Panni68 # 2007.08.19. 15:27

Az özvegy telefonja alapján számomra az tűnt ki, hogy a hagyatéki leltárban feltüntetett ingó, illetve ingatlan vagyonnak a húgommal ketten vagyunk az örökösei, ő haszonélvezőként szerepel.
Mivel a közjegyzői illetéket is nekünk kettőnknek kell a húgommal befizetni, mint örökösöknek, ezért nem világos számomra, hogy az özvegy milyen formában kaphatja vissza a 73.000,- Ft-ot.
Én a húgomtól természetesen nem kérek semmit. A kérdésem csak az említett 73.000.- Ft-ra korlátozódott.
Mivel a hagyatéki tárgyalásról, és magáról a hagyatékról semmiféle információnk nincs, nem tudom, hogy mit kell tennem, ha valamivel esetleg nem értenék egyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 15:49

ezért nem világos számomra, hogy az özvegy milyen formában kaphatja vissza a 73.000,- Ft-ot.

Pedig már mondtam. Ha van a hagyatékban pénz, akkor abból megkapja, ha nincs, akkor ti kifizetitek neki. Addig nem kapjátok meg az örökséget.
Az meg egyáltalán nem természetes, hogy ze fizeted a húgodra eső temetési költséget, és nem tartasz igényt a visszafizetésre.

amatőr # 2007.08.19. 16:24

Miből gondolod, hogy „a közjegyzői illetéket ” Neked és a húgodnak kell megfizetni, ha meg sem idéztek a hagyatéki tárgyalásra?
A közjegyző küldött felhívást erre nézve?

Panni68 # 2007.08.19. 16:26

Mivel a húgom nappali tagozaton tanul és az anyját sem veti fel a pénz, ezért érezném inkorrektnek, ha a temetési költség rá eső, és részemre járó összegét kérném tőle.
Tudtommal volt közös folyószámla, így gondolom, akkor a pénz abból kerül levonásra.
Ebben a kérdésben tudnál még segíteni:
"Mivel a hagyatéki tárgyalásról, és magáról a hagyatékról semmiféle információnk nincs, nem tudom, hogy mit kell tennem, ha valamivel esetleg nem értenék egyet."

Panni68 # 2007.08.19. 16:30

Kedves amatőr!
A tárgyalásról, valamint a fizetendő közjegyzői munkadíjról az özvegy tájékoztatott telefonon, ezt követően én felvettem a kacsolatot a közjegyzői irodával.
Ott egy hölgy - gondolom a titkárnő - megerősítette a tárgyalás időpontját, egyben értésemre adta, hogy a közjegyzői illeték kb. 75.000.- Ft körüli összeg lesz, melyet az örökösöknek kell megfizetni.
Ismétlem, ezen kívül írásban semmiféle idézést nem kaptam, számomra ez a dolog érthetelen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 16:35

Perelni.
Azt viszont gyorsan kérdezd meg a közjegyzőtől, hogy a hagyatéki tárgyalásról örökösként miért nem kaptatok értesítést?

Panni68 # 2007.08.19. 16:37

Kedves kbs!
Ígérem, ez lesz az első dolog, amit szerdán a közjegyzőnek felteszek.
Reménykedtem abban, hogy talán ti tudtok valami elfogadható magyarázatot adni a mulasztásra, de úgy látom nem csak én állok a dolgok előtt értetlenül.

Lyonee # 2007.08.19. 16:43

Kbs!
Milyen törvényes módon lehetne utána járni, hogy van-e takarékbetét, vagy valamilyen értékpapír az elhunyt ill. felesége nevén. Feltételezem, hogy van, hiszen üdülőt, szgépkocsit is módjukban állt vásárolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 17:02

A közjegyző nyilatkoztathatja az özvegyet, de a bankokat is.

Panni68 # 2007.08.19. 17:06

Kedves Kbs!
Magyarul a hagyatéki tárgyaláson bátran mindent alá lehet írni, ezt követően - ha esetleges problémák merülnének fel - perre kell vinni a dolgot?
Lyonee kérdése engem is szíven ütött, mivel tudomásom szerint az özvegy néhány hónapja külön folyószámlát nyitott a saját nevére.
Természetesen a hagyatékba ez sem került be.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.19. 17:19

Nem dehogy! A hagyatéki tárgyaláson már jelezni kell, ha nem fogadjátok el az átadó végzést.

Panni68 # 2007.08.19. 17:37

Hát akkor ez nem lesz egyszerű menet.
Én meg balga módon azt hittem, hogy ráérünk 15 napon belül fellebbezni.
Hát eléggé elkeserítő a helyzet.
Ha nem gond, akkor a tárgyalást követően újból jelentkezem.
Köszönöm az eddigi segítséget is!

monalisa1 # 2007.08.19. 17:46

KBS megfelelő javaslata alapján perelni.
A jogvita 2-3 évig is eltarthat majd, és ha időközben netán jobb létre szenderül az özvegy is, helyébe lépnek az ő örökösei, és valószínűleg kezdődik minden előlről...

Panni68 # 2007.08.19. 17:55

Én nem kívánok az özvegynek semmi rosszat, éljen nyugodtan haláláig az ingatlanban.
Sajnos, ő mindenképpen pénzt akar látni, így gondolom per nélkül nem ússzuk meg a dolgot.
Ha - az ismeretek birtokában - valamelyikőtök tudna ajánlani egy ügyvédet, azt nagyon megköszönném, és ha esetleg arról is tájékoztatnátok, hogy egy hasonló jellegű perben az ügyvédi munkadíj mennyi, és a díj fizetése milyen módon lehetséges, annak örökre hálás lennék.

monalisa1 # 2007.08.19. 18:09

Hát...
ObudaFan és Kovács_Béla_Sándor is jogászok, és bár jelenleg még csak ügyvédjelöltek, de mint olvashattad mindkettőjük nagyon jó.

A hagyatéki tárgyalás után egyikőjükkel - másikójukkal tán felveheted a kapcsolatot közvetlenül prívát e-mailban is, a címűk a nevük mellett megtalálható.

Vagy ők tudnak esetleg javasolni kollégát akihez bízvárst fordulhatsz problémáddal.

Mint írod: az özvegy leginkább pénzt akar, hát azt "lelni" a legnehezebb...

Kívánok minden jót, és legfőbb harcos kitartást.

amatőr # 2007.08.19. 18:14

Panni68,

az az ügyvédnő, akit már felkerestetek tanácsadás végett, nem jöhet szóba?