öröklés,ingatlan

harcimari # 2008.06.18. 14:13

A multkori hozzászóláshoz szeretnék még hozzátenni.Álláspontja szerint a tulajdonközösség a jelenlegi formában nemszolgálja egyikünk érdekét sem,a megszüntetés mindnyájunk közös érdeke.Mivel az örök lakás rendeltetésszerű,természetbenimegosztása,vagy valamennyi tulajdontárs általi használata nem megoldható,a közös tulajdon megszüntetése az elővásárlási jog érvényesítése,vagy a közös értékesítés útján oldható meg.Ez az indoka.Bent lakik at igatlanban.Az eredeti tulajdon lap szerint,ez a lakás természetben Budapest 3.kerület Jos utca 5 2.lépcsőház,földszint 2 ami egy nagyszoba,és 2 félszobából áll,a hozzátartozó mellékhelységekkel.Az ő keresetében ez az öröklakás a Jos utca 5 3.lépcsőház,földszint 2 alatt található,ami egy nagy szoba,és fél szoba.Ilyenkor mit lehet tenni?

Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték

ObudaFan # 2008.06.18. 13:12

lakott ingatlan esetében hogyan számolják ki az örökség értékét?

Teljes forgalmi érték alapján. Az ilelték szempontjából csak a használat és a haszonélvezet csökkentő tétel.

mint értelmi fogyatékos hogyan kell örökösödési illetéket fizetnie?

Ugyanúgy, mint bárki másnak.

gondozás fejében átruházhatja-e rám az örökségét?
( erre azért lenne szükség, mert ahhoz hogy odaköltözzem a családommal és ellássam, az egész épületet fel kell újítani! Ezt csak a mostani lakásom eladási árából tudnám finanszírozni!)

A törvényes képviselőjének és a gyámhatóságnak a hozzájárulásával.

Legkisebb testvérünk is lemondana az Ő részéről. mi ennek a folyamata, és én ezek után milyen jogcímen, és mennyi illetéket kell hogy fizessek?

Vagy a hagyatéki tárgyaláson visszautasítja az örökséget, és ebben az esetben a másik két testvér egyenlő arányban örököl, majd pedig az értelmi fogyatékos testvér a törvényes képviselő és a gyámhatóság hozzájárulásával szintén visszautasíthatja, vagy nem utasítja vissza, és utána annak ajándékozza, akinek szeretné. Ebben az esetben azonban ajándékozási illetéket is kell fizetni.

tiborc186 # 2008.06.18. 12:16

Köszike

monalisa1 # 2008.06.18. 12:00

Mint írtam, a kiszignált közjegyző leterheltségétől függ a hagyatéki eljárás időintervalluma. (A jegyzőnél megtudható hová- kihez is került az ügy, és akkor esetleg nála a mielőbbi eljárás iránti kérelem.) Egy örökösödési ügy gubanc nélkül 1 - 6 hónap közötti - vélem, de én csak egy laikus hozzászóló vagyok, tehát ekként a beírás is...

tiborc186 # 2008.06.18. 11:44

Köszönöm monalisa1
tulajdonképpen csak ingatlanról van szó. tartozás nincs rajta…ez mennyi idő szokott lenni? esetleg lehet „sürgetni ”kicsit?

monalisa1 # 2008.06.18. 11:27

Alanti beírásomat tiborc186-nak szántam, tartalma akként olvasandó.

monalisa1 # 2008.06.18. 11:25

Az elhunyt lakhelye szerinti önkormányzat jegyzője értesíti az illetékes közjegyzőt, aki levelet ír a fellelhető örökösnek/örökösöknek, és megnyílatkoztatja őket: maradt-e az elhunyt után ingatlan és/vagy ingóság, netán bankbetét, készpénz stb. A visszaérkező válasz(ok) után - és azok alapján - kitűzhető a hagyatéki eljárás időpontja., nagyvárosban nagyobb az intervallum, máshol tán rövidebb lesz majd.

Egy örökség lehet pozitív és/vagy negatív, vagyis terheli-e esetlegesen tartozás stb. (Az örökös nem köteles a negatív örökséget is felvállalni, de ezt a közjegyzővel közölni kell, azonban ha a pozitívum "elbírja" az esetleges tartozást, akkor az felvehető. Örökséget csak egészében lehet lemondani, részeiben nem.)

A hagyatéki eljárásért fizetni kell, az örökölt vagyontól stb. függően eltérő összegű közjegyzői munkadíjat, melyről piontos számlát ad. (Ha többen is vannak az örökösök, akkor a dijfizetési kötelezettség megoszlik.)

Az örökséget a közjegyző a hagyatéki tárgyaláson
adja ki.

Ha az esetleges negatívum miatt az örökösnek nem kell
az örökség, vagy a többi örökös felveszi/átvállalja azt, vagy végső soron az állam örököl.

Aztán majd lehet fizetni az öröklési illetéket, de ez már külön eljárás, külön téma.

családfő # 2008.06.18. 11:21

Tisztelt Mohos Gábor Úr! Az Ön véleményére lennék kiváncsi a következő szituációval kapcsolatban.
Hárman testvérek örököltünk.Végrendelet hiányában egyenlő részben.
Én vagyok a legidősebb testvér, ami nem jelentene semmit alaphelyzetben, de van egy 100%-lerokkantosított öcsém aki édesapánkkal élt egy háztartásban, s a mai napig Ő lakik az örökölt ingatlanban. Értelmi fogyatékos nevét leírja, aláírni tud, de mást írni-olvasni nem. Ellátásra szorul. Irányítással szinte minden munkát megcsinál, de önmagát egyedül ellátni nem tudja.

• lakott ingatlan esetében hogyan számolják ki az örökség értékét?
  • mint értelmi fogyatékos hogyan kell örökösödési illetéket fizetnie?
  • gondozás fejében átruházhatja-e rám az örökségét?

( erre azért lenne szükség, mert ahhoz hogy odaköltözzem a családommal és ellássam, az egész épületet fel kell újítani! Ezt csak a mostani lakásom eladási árából tudnám finanszírozni!)

• Legkisebb testvérünk is lemondana az Ő részéről. mi ennek a folyamata, és én ezek után milyen jogcímen, és mennyi illetéket kell hogy fizessek?
tiborc186 # 2008.06.18. 11:02

Sziasztok!
Hogy működik a hagyatéki tárgyalás?
Elhalálozás után kell menni közjegyzőhöz vagy hivatalból küldik a papírokat.
Mennyi idő múlva szokott lenni hagyatéki tárgyalás?
Köszi

monalisa1 # 2008.06.17. 17:28

A lakást mint örökséged, a közjegyző átadja részedre, az öröklési illetéket megfizeted, és onnantól azt csínálsz az ingatlannal ami neked tetszik: laksz benne v bérbeadod v eladod.

Az apukád tartozása (?) mint negatív örökség, külön téma - leírtam.

monalisa1 # 2008.06.17. 17:24

Tudod, ha én egy Wc papírra (...) azt írom, hogy tartozok neked 1 M forinttal, akkor azt megpróbálhatod érvényesíteni velem szemben. (Nem alakiság dolga egy kötelezvény helytállósága.) Az más kérdés, hogy a bíróság előtt tudod-e bizonyítani, hogy ténylegesen tartozok-e neked?! Tehát egyenlőre nyugi, a bizonyítás nem a te dolgot - neked csak ellent kell mondanod a követelésnek, valamint elmondani mindazt amit itt az alábbiakban több beírásodban is előadtál.

Amikor ők átvették a kocsma működtetését, a szerződésükben bizonyára le volt írva, hogy "pőre" kocsmát vettek-e át, vagy pedig az előző bérlő által szinte komplette berendezetten ott hagyott üzemegységet.

Na most, ha késve is, de leltárt kell készíttetni mindenről ami a kocsmában volt ill. található ma., ha kell tanúkkal is bízonyítod, hogy mit volt az apukád idejében ill. a te üzemeltetésed alatt - és mindaz mekkora értékre becsülhető fel -, és mi az amit esetleg ők csínáltak/vittek oda utólag. És innentől lehet hogy még ők jönnek neked egy szép nagy summával. (Sok pénzükbe került volna egy kocsmát nulláról komplettre berendezni.)

Szóval ama bizonyos millói forint követelésük messze nem bizonyított - ha egyáltalán...

lyus # 2008.06.17. 17:02

Igen örököltem lakást,amit apu éjjel nappali dlgozásával(kocsmban reggeltől estig),minden áldott nap,kb 10éven át működtetett és nem akarom,h pont ők akik sokban tehettek arról,h ez történt,pont ők követeljenek még,mikor a kocsmában ahhoz ,h ők üzemeltessék tovább mindent ott hagytam.Nem foglalkoztam ezzel,több zsáz ezer Ft berendezést,de mivel nem tudtam papírt mutatni,h minden apué volt,a poharaktól az utolsó képig a falon,így nem hoztam el semmit.És erre kivették ők a kocsmát,és még ők követelnek.De áll így egy papír két tanuval 3 sorsos elismervénnyel,ügyvéd,közjegyz akármi nélkül?

monalisa1 # 2008.06.16. 18:13

Tehát ha nem örököltél semmit, akkor a téma ad acta, ellenben ha "vagyonos" ember lettél az örökség által, akkor a hagyatékot a közjegyző kiadja neked - ezt nem tagadhatja meg -, a pasik meg csak hadd vigyék perre a dolgot ama kétes milliós tartozással kapcsolatban - és nem biztos hogy meg is nyerik azt a pert!...

monalisa1 # 2008.06.16. 18:04

Ha emlékezetem nem csal (...) ezt a történetet néhány héttel ezelőtt egyszer már beírtad ide a Fórumra...

Ahogy kbs is kérdezi: apukád után milyen aktivumokat örököltél? (Ház, netán egy másik és itt nem említett autó stb., stb.)

Ha netán semmit, akkor a negatív örökséget nem vagy köteles felvenni! (Közlendő a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyzővel, a többiek meg elmehetnek a sunyiba.)

Amennyiben az örökség mégis pozitív, vagyis pl. egy x millió forint értékű ingatlan egyedüli örököse lettél, akkor ahhoz csak úgy juthatsz hozzá, hogy a - jelenleg egyenlőre nagyon is kétséges, erősen vitatható - millió forintos tattozást vállanod kell, illetőleg bíróság előtt megtámadhatod ezen követelés jogosságát.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 17:54

Részvétem. De gondolod, hogy ezt így a dróton keresztül meg tudjuk mondani, oldani?

Milyen aktívumokat (vagyontárgyakat) örököltél?

lyus # 2008.06.16. 17:30

Kérem segítsenek!Az apukám tavaly öngyilkos lett,már többször megpróbáltamh nem evett,nem ivott,csak alkokoholt,h meghaljon,és nem tudott magáról.Előtte egy évvel volt egy ismerőse,akinek volt egy lízingelt autója és nem tudta fizetni,apu kezdte tovább használni és fizetni,de PAPÍR NEM KÉSZŰLT A KÖLCSÖNADÁSRÓL,hiszen JOGOSÍTVÁNYA MÁR NE VOLT,elvették.Én akkor megmondtam,h az autóügyletből hagyjanak ki.Nos,az autó összetört,de akkor sem írtak papírt,miután apu olyan állapotokba volt már,alíratták vele,h tartozik 1millió Ft-al,de a halála előtt két héttel,ráadásul én beszéltem vele azon a napon és ne volt tiszta a tudata,be volt rivotrilozva és rúgva.Két tanuval lett megírva egy elismervény,h tartozik 1millióval,de h miből és hogy jogutódra kihatva,az nincs benne,és az se h a roncs apué lenne,miután visszafizette a pénzt.Én szerintem azt se tudta mit ír alá,hiszen,ez így nem jogos.A hagyatékon nem is ismertem el,mst küldtek egy fizetési meghagyást,h fizessek 1miliiót,de megyek perre.Szóval azt szeretném kérdezni,h lehet arra hivatkozni,h apu nem tudta mit ír alá,hiszen nem volt már két héttel előtte se olyan állapotba,hiszen öngyolkos lett.Akármit aláírt volna szerintem.Két tanu van csak,áll így a dolog?ügyvéddel vagy közjyegszővel kellett volna ellenjegyezni nem?akkor meggyőződhetett volna az aki ellenjegyzi ,h milyen tudatállapotban van.És nincs benne ,h joguódra kihatva,és két sorból áll az egész,nem saját kezűleg írta.Papírom van róla,h pszihátriára is bevitték ,depresszió zavarok stb miatt.kérem írja meg mi lehet ebből.Ráadásul bizonytíani ne tudom,de akié az autó,ő szerzett neki rivotrilt folyamataosan,emiatt is eldöntöttem,h kerüljön háromszor ennyibe én végigviszem az ügyet.ja és egy lizinges autóról van szó,amit állítólag ne is lehet kölcsönadni,főleg nem úgy h nincs autó kölcsönadás szerződés,és főleg nem olyannak akinek nincs jogsija.előre is köszönöm a segítseéget

Edit38 # 2008.06.16. 17:19

Bocsánat. Igen, én vagyok. A hagyaték csak tartozás, amit részben fedezne, ha kifizetnék a házat. Akkor csak 4-500ezret buknék. Ha a lízingelt autó sem kerül meg, kb 2Millio a minusz. Számolhatunk. 20 év alatt kifizetem. Ápolónő vagyok, a munkahelyem napi szinten biztos, hiába dolgozok 17 éve egy helyen. Belevágna valaki még hitelbe?

ObudaFan # 2008.06.16. 17:10

Az örökös csak a hagyaték erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.

ObudaFan # 2008.06.16. 17:09

Valószínűleg ő a törvényes képviselője a kiskorú gyermeknek.

Edit38 # 2008.06.16. 17:08

Nem tudom kifizetni a tartozást és az ügyvédet. Sajnos nem keresek túl jól. A fizetésem felét még 16 évig lakáshitelbe fizetem. Miért? Nem mondhatok le? 6 év múlva tanulás helyett fizesse a fiam az apja adósságát, akit 4 éve nem látott?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 17:03

Miről van szó ? Ön akar a mást megillető örökségről lemondani ? Ugyan hogyan ?

ObudaFan # 2008.06.16. 17:02

Nem kell megnevezni senkit, de ha kiskorú a gyermek, a gyámhatóság hozzájárulása kell.

Edit38 # 2008.06.16. 17:00

Jó estét. Utolsó kérdés:Hogyan mondhatok le a fiam örökségéről? Elegem volt a Bíróságból. 6 évig váltam, kifizettem az apját. Elivott mindent amit lehetett. Ha eddig kiszámolom, tulajdonképpen adósságot örökölt a gyerek. lehet, hogy harcolnék a házért, ha biztos lennék abban, hogy fizettek előleget, de sajnos úgy néz ki, hogy a volt férjem 1 kis alkoholért mindent aláírt. Meg kell nevezni valakit, akinek a javára lemondok, vagy csak jelezzem a közjegyzőnek?

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 16:52

Akkor legyen 30 nap.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 16:41

Ha tudja, vagy tudni véli, akkor miért kérdezi ?