öröklés,ingatlan

kételkedő # 2008.06.16. 16:28

Tisztelt Mohos Gábor!
Úgy tudtuk, hogy a hagyatéki végzés elleni fellebbezést a bíróság tárgyaláson kívül bírálja el, és rövidebb határidőn belül.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 14:49

Edit 38 -nek: Új adásvételi szerződést nem kell írni. Az eladó személyében változás állt be. Az öröklés következtében az ön gyermeke az eladó. Ha a vevő nem kívánja megvenni az ingatlant, akkor az eredeti állapotot
kell helyreállítani, azaz a vevő által fizetett vételárrészt vissza kell a részére fizetni. A foglaló sorsán el lehet vitatkozni. A földhivatalba pedig be kell nyújtani a mindkét fél által aláírt szerződés megszüntetési okiratot és a visszavonási kérelmet. Ezt követően dönthet a közjegyző az adott ingatlanról.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 14:35

Bocsánat, Edit, de nem jól érti. Sőt: nagyon rosszul érti.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 14:27

A kereseti kérelem benyújtásától számított 4 hónapon belül kell tárgyalási időpontot kitűzni, legkésőbb a keresetlevél benyújtásától számított 9 hónapon belüli időpontra. Mielőtt megkérdezné: a közjegyző határozatának megtámadását kereseti kérelem benyújtásával tették meg, ezért a fent írt szabály vonatkozik erre a kereseti kérelemre is.

kételkedő # 2008.06.16. 13:53

Kérdésem a következő:
Hagyatéki tárgyalás végzése ellen fellebeztünk a közjegyzőnél, már kb. 2,5 hónapja. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a bíróságon van az ügy. Szeretném tudni, milyen határidők vonatkoznak a bírósági döntésekre. Nem szeretném, ha a nyári szabadságok miatt nagyon csúszna a
Köszönöm a segítséget.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 13:48

plazernek: igen. Peres eljárásban, elméletileg lehet arra hivatkozni, hogy önök, mint örökösök értéknövelő beruházásokat eszközöltek az ingatlanon.

laszkovicsnak: ilyen esetben póthagyatéki eljárást lehet kérni az illetékes közjegyzőtöl.

harcimari # 2008.06.16. 13:42

Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték.

Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték

plazer # 2008.06.16. 13:04

Tisztelt Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben. Nagypapám meghalt 1987-ben. Két fia van az egyik édesapám, a másik pedig az előző házasságából származó fia, akit régebben kitagadott, sajnos csak szóban, a bűnöző életmódja miatt. Nagymamám élt tovább az ingatlanban, de 2004-ben ő is meghalt. Le akartuk tisztázni a lakás tulajdonilapját, mivel ott még a nagyszüleim vannak feltüntetve, és nyomozásba kezdtünk. Kiderült hogy édesapám mostohatestvére meghalt az alkoholista életmódja miatt, a felesége pedig öngyilkos lett, viszont van két gyermekük.
Kérdésem a következő lenne, ők jogosan követelhetik az ingatlan mostani értékének az 1/4-ét, attól függetlenül hogy kb. 40 éven keresztül egy fillért sem adtak sem ők sem a szüleik a rezsibe sem a felújításba/fenntartásba, sem a nagyszüleim ápolásába.

Köszönettel:
Péter

laszkovics # 2008.06.16. 12:42

Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!

Sajnos a telek pontos tulajdoni elosztása kérdéses, de én úgy tudom hogy anyu és apu nevén volt.De lehet azis hogy anyué volt teljesen - apeh megfontoltságból....
Sajnos a papírok apunál vannak, és így a helyrajzi számot se tudom de igyekszem kideríteni!
Köszönettel
Laszkovics

Edit38 # 2008.06.16. 12:20

Köszönöm a választ. Ha jól értem, a fiam képviseletében új adás-vételit kell írnunk. Mennyi határidőt kell adnom? Azért érdekel, mert a vevő nem tud fizetni. Nem is akar. Kértem, hogy helyezze a fiam nevére letétbe, azt mondta, nem teszi meg. A leltárba nem vették be, mert az új tulaj be van széljegyen jegyezve. Az autót bevették, tehát a hitelt fizetnem kell. Az autó nem lesz meg. A semmi után fizessek? Edit.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 11:29

Bűncselekményről nincs szó. De.
Lehet, hogy az adott pillanatban a család számára jó ötletnek tűnt egy ingatlan kihagyása a hagyatékból - hiszen így kisebb az illeték, kisebb a közjegyző díja. Azonban később meglehetősen nagy bonyodalmakat okozhat a rendezetlen tulajdonjog. Rendezetlen, hiszen az ingatlannyilvántartásban egy nem létező, halott személy a tulajdonos. Szvsz mégiscsak szólni kellene a közjegyzőnek, hogy van még itt egy daran "főd".

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 11:26

kié az a telek ?

laszkovics # 2008.06.16. 11:24

Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni ismét…!
Ma volt anyukám hagyatéki tárgyalása, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy a telkünk lemaradt a listárol.
Ott sajnos nem tudtam említeni mert a családom többi tagja lecsititott…Most ilyenkor mi a helyzet ha én tudok valamiről és az nem szerepel az eljárásban?
Én akkor büntethető vagyok?
Kérem segítsetek mert már kezdek elveszni nagyon!!
Köszönöm!!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.06.16. 11:00

Ha az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes önkormányzat nem vette fel a hagyatéki leltárt, akkor ön közvetlenül az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél indíthatja meg a hagyatéki eljárást. Az adás vételi szerződésben, a jogutódlás következtében az ön fia lett az eladó. Az eladó képviseletében ön, mint törvényes képviselő jár el. Az örökös a hagyatéki vagyon erejéig, a hagyaték tárgyaival felel az örökhagyó tartozásaiért.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.16. 10:58

A lízingelt autó nem volt tulajdona az elhunytnak, ezért a hagyatéknak sem része. Szerintem a lízingszerződésben nem automatikus a jogutódlás, tehát az örökös csak akkor lép az örökhagyó helyébe, ha maga így akarja. Azonban az örökhagyó halála előtt esedékessé vált és meg nem fizetett lízingdíj hagyatéki teher, annak kiegyenlítésére a lízingbe adó joggal tarthat igényt.

Szinte fordított és mégis hasonló a helyzet az eladott ingatlannal. Az része a hagyatéknak, mert az örökség megnyíltakor még az örökhagyó tulajdona volt. Azonban az a kötelmi jellegű kötelezettség terheli, hogy ha a vevő kifizeti a vételár maradékát, akkor hozzá kell járulni a tulajdonjoga bejegyzéséhez, és birtokba kell bocsátani.
A szerződéstől az örökös nem állhat el pusztán az öröklésre hivatkozva.

Edit38 # 2008.06.16. 10:37

Szép napot mindenkinek. Megköszönném, ha valaki tudna tanáccsal szolgálni, hogy mit tegyek. Eddig minden hivatalos helyről elküldtek("nem tudom") válasszal. Meghalt a volt férjem, a 12 éves fiam az egyetlen örökös. Halála előtt 1 hónappal eladta a házat. Az eladási érték felét kifizették, a másik felével nem tudom, mi lesz. Lejárt a fizetési határidő. A vevők sem engem, sem a gyámhatóságot nem keresték. Nekem (mint gyámnak)vissza kell fizetnem az előleget? A ház mellett van a fiam apjának egy lízingelt autója(kölcsön adta). A hitelt is örökli a fiam akkor is, ha nem találjuk az autót???A rendőrség nem keresi a hagyatéki végéig. Remélem elég érthető voltam. Ha nem, bocsánat. Azt sem tudom, melyik hivatalból hová menjek. Köszönöm, ha válaszol valaki... Edit.

laszkovics # 2008.06.16. 09:43

Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni ismét...!
Ma volt anyukám hagyatéki tárgyalása, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy a telkünk lemaradt a listárol.
Ott sajnos nem tudtam említeni mert a családom többi tagja lecsititott...Most ilyenkor mi a helyzet ha én tudok valamiről és az nem szerepel az eljárásban?
Én akkor büntethető vagyok?
Kérem segítsetek mert már kezdek elveszni nagyon!!
Köszönöm!!

ObudaFan # 2008.06.13. 19:38

Mivel kérelemre a bíróság szűk kivételtől eltekintve megszünteti a közös tulajdont, ellenkérelemben leginkább a keresetben írt módot lehet ellenezni, vagy az ott írt értéket vitatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.13. 15:32

Milyen módját kérték a közös tulajdon megszüntetésének?

harcimari # 2008.06.13. 14:51

1987-ben meghalt a nagymamám,az édesapám örökölt utána 1/5 részt az ingatlanból.Ugy volt hogy kifizetik a részét akkor450000 forintba álapodtak meg,de sajnos 1993-ban az édesapám is meghalt.és addig nemfizették ki neki ezért megörököltük az édesanyám és testvéreim.Ezalatt ők nemfizettek semmit,pedig már jópár év eltelt 1987 óta. 2004-ben ajánlottak összesen az 1/5 részért 100000 forintot amit mi visszautasítottunk.2005-ben elfogadtuk volna az 1.800000 forintot érte,de ők akkor is variáltak,és a végén megondolták magukat.Sajnos az édesanyánk pár hónappal később meghalt,közben ők tulajdonközösség megszüntetése iránt pert iditottak édesanyám és ellenünk.A tárgyalást ő már nem érte meg,ezért elnapolták.Most kaptunk szeptemberre tárgyalásra időpontot,és most kellene benyujtanunk ellenkeresetet a nagynénénk ellen,de nemtudjuk,hogyan kell.10 napunk van rá,hogy ezt elintézzük.Ha valaki tud tanácsot adni,az segítsen.Előre is köszönöm!

Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték

ObudaFan # 2008.06.11. 18:40

Ha ő azt a lakást felmenőjétől örökölte, vagy ingyenesen kapta, akkor felmenője, egyébként a házastársa.

ehart # 2008.06.11. 06:08

Kedves Fórumozók !
Édesanyám 31 éve férjhez ment és akkor a férj lakásba költözött , 1/4 rész a nevére lett írva akkor .
Azóta felújították bebutorozták a házat . A férjnek egyenes leszármazottja nincs , halála esetén , ha nincs végrendelet ki örökli a lakástulajdont?
ehart

ObudaFan # 2008.06.10. 13:56

Bármelyik tulajdonostárs kérheti, teljesen mindegy, ki a felperes. Viszont ha az ingatlan kizárólag a bt-é, akkor ebben semmilyen változás nem történt, az marad a bt-é. A bt tagjává sem válik az örökös automatikusan. Ha sikerül a másik taggal megegyezni erről, akkor taggá válik az örökös, ha nem, akkor ki kell váltanui a részét. Ebben a vonatkozásban ha nem történik semmi, a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását lehet kezdeményezni, a pénzbeni megváltás iránt pedig polgári per indítható.

Judit1119 # 2008.06.09. 20:41

Az elobb elfelejtettem megkerdezni hogy a hagyateki targyalast kovetoen erdemes e elsokent megkerni a kozos tulajdon megszunteteset?
Csak az ororklo kerheti a kozos tulajdon megszunteteset?
Van e valami jelentosege hogy ki keri a kozos tulajdon megszunteteset eloszor?

Judit1119 # 2008.06.09. 20:25

Kedves Forumozok!

Edesapam utan harom orokos maradt En a Batyam es a feltestverem.A felesegetol elvalt de az kozos uzletet tovabb csinaltak.A Bt-be a volt feleseg beltag mig edesapam kultag volt.A haszon 50/50 alapon tortent megosztasra.A bt tulajdonaba van egy eleg nagy erteku ingatlan aminek a Bt csak 2/3 resz tulajdonosa volt a masik 1/3 egy maganszemellye akinek meghatarozott havi berleti dijjat fizet a Bt.
Kerdeseim:
1., Milyen jogaim vannak az hagyateki targyalas utan, pontosabban mit oroklok?
2., Ha en nem szeretnek semmit se kozoskodni a volt feleseggel akkor mit tehetek?
3.,Ja azt elfelejtettem megemliteni hogy az ingatlan jelenleg szorakozohelykent/discokent uzemel ami eleg jol megy+az ingatlan is elg nagy erteku.
4., Hogyan tudom azt elerni hogy minnel hamarabb realis osszeget lassak az ororksegembol/
5., Vegso megoldaskent be tudom e zaratni vagy szuneteltettni az Bt tevekenyseget mivel eddig semmi penzt nem lattunk a bevetelbol.

Tudom hogy sok a kerdesem de nagyon halas lennek ha valaki tudna ra valaszolni mivel teljesen sotetban tapogatozom ezen a teren.
Sajnos azt is hozza kell fuznom hogy a volt feleseggel nem igazan vagyunk joba sot nem is enged minket be az ingatlanba ahol edesapam osszes ingosaga van(papirok szemelyes targyak,iratok ruhak ertekek stb).Eleg rossz a helyzet .
Segitsegeteket elore is megkoszonom.
Judit