Tisztelt Mohos Gábor!
Úgy tudtuk, hogy a hagyatéki végzés elleni fellebbezést a bíróság tárgyaláson kívül bírálja el, és rövidebb határidőn belül.
öröklés,ingatlan
Edit 38 -nek: Új adásvételi szerződést nem kell írni. Az eladó személyében változás állt be. Az öröklés következtében az ön gyermeke az eladó. Ha a vevő nem kívánja megvenni az ingatlant, akkor az eredeti állapotot
kell helyreállítani, azaz a vevő által fizetett vételárrészt vissza kell a részére fizetni. A foglaló sorsán el lehet vitatkozni. A földhivatalba pedig be kell nyújtani a mindkét fél által aláírt szerződés megszüntetési okiratot és a visszavonási kérelmet. Ezt követően dönthet a közjegyző az adott ingatlanról.
Bocsánat, Edit, de nem jól érti. Sőt: nagyon rosszul érti.
A kereseti kérelem benyújtásától számított 4 hónapon belül kell tárgyalási időpontot kitűzni, legkésőbb a keresetlevél benyújtásától számított 9 hónapon belüli időpontra. Mielőtt megkérdezné: a közjegyző határozatának megtámadását kereseti kérelem benyújtásával tették meg, ezért a fent írt szabály vonatkozik erre a kereseti kérelemre is.
Kérdésem a következő:
Hagyatéki tárgyalás végzése ellen fellebeztünk a közjegyzőnél, már kb. 2,5 hónapja. Érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a bíróságon van az ügy. Szeretném tudni, milyen határidők vonatkoznak a bírósági döntésekre. Nem szeretném, ha a nyári szabadságok miatt nagyon csúszna a
Köszönöm a segítséget.
plazernek: igen. Peres eljárásban, elméletileg lehet arra hivatkozni, hogy önök, mint örökösök értéknövelő beruházásokat eszközöltek az ingatlanon.
laszkovicsnak: ilyen esetben póthagyatéki eljárást lehet kérni az illetékes közjegyzőtöl.
Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték.
Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték
Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben. Nagypapám meghalt 1987-ben. Két fia van az egyik édesapám, a másik pedig az előző házasságából származó fia, akit régebben kitagadott, sajnos csak szóban, a bűnöző életmódja miatt. Nagymamám élt tovább az ingatlanban, de 2004-ben ő is meghalt. Le akartuk tisztázni a lakás tulajdonilapját, mivel ott még a nagyszüleim vannak feltüntetve, és nyomozásba kezdtünk. Kiderült hogy édesapám mostohatestvére meghalt az alkoholista életmódja miatt, a felesége pedig öngyilkos lett, viszont van két gyermekük.
Kérdésem a következő lenne, ők jogosan követelhetik az ingatlan mostani értékének az 1/4-ét, attól függetlenül hogy kb. 40 éven keresztül egy fillért sem adtak sem ők sem a szüleik a rezsibe sem a felújításba/fenntartásba, sem a nagyszüleim ápolásába.
Köszönettel:
Péter
Tisztelt Dr. Mohos Gábor ügyvéd Úr!
Sajnos a telek pontos tulajdoni elosztása kérdéses, de én úgy tudom hogy anyu és apu nevén volt.De lehet azis hogy anyué volt teljesen - apeh megfontoltságból....
Sajnos a papírok apunál vannak, és így a helyrajzi számot se tudom de igyekszem kideríteni!
Köszönettel
Laszkovics
Köszönöm a választ. Ha jól értem, a fiam képviseletében új adás-vételit kell írnunk. Mennyi határidőt kell adnom? Azért érdekel, mert a vevő nem tud fizetni. Nem is akar. Kértem, hogy helyezze a fiam nevére letétbe, azt mondta, nem teszi meg. A leltárba nem vették be, mert az új tulaj be van széljegyen jegyezve. Az autót bevették, tehát a hitelt fizetnem kell. Az autó nem lesz meg. A semmi után fizessek? Edit.
Bűncselekményről nincs szó. De.
Lehet, hogy az adott pillanatban a család számára jó ötletnek tűnt egy ingatlan kihagyása a hagyatékból - hiszen így kisebb az illeték, kisebb a közjegyző díja. Azonban később meglehetősen nagy bonyodalmakat okozhat a rendezetlen tulajdonjog. Rendezetlen, hiszen az ingatlannyilvántartásban egy nem létező, halott személy a tulajdonos. Szvsz mégiscsak szólni kellene a közjegyzőnek, hogy van még itt egy daran "főd".
kié az a telek ?
Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni ismét…!
Ma volt anyukám hagyatéki tárgyalása, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy a telkünk lemaradt a listárol.
Ott sajnos nem tudtam említeni mert a családom többi tagja lecsititott…Most ilyenkor mi a helyzet ha én tudok valamiről és az nem szerepel az eljárásban?
Én akkor büntethető vagyok?
Kérem segítsetek mert már kezdek elveszni nagyon!!
Köszönöm!!
Ha az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes önkormányzat nem vette fel a hagyatéki leltárt, akkor ön közvetlenül az elhunyt utolsó lakóhelye szerint illetékes közjegyzőnél indíthatja meg a hagyatéki eljárást. Az adás vételi szerződésben, a jogutódlás következtében az ön fia lett az eladó. Az eladó képviseletében ön, mint törvényes képviselő jár el. Az örökös a hagyatéki vagyon erejéig, a hagyaték tárgyaival felel az örökhagyó tartozásaiért.
A lízingelt autó nem volt tulajdona az elhunytnak, ezért a hagyatéknak sem része. Szerintem a lízingszerződésben nem automatikus a jogutódlás, tehát az örökös csak akkor lép az örökhagyó helyébe, ha maga így akarja. Azonban az örökhagyó halála előtt esedékessé vált és meg nem fizetett lízingdíj hagyatéki teher, annak kiegyenlítésére a lízingbe adó joggal tarthat igényt.
Szinte fordított és mégis hasonló a helyzet az eladott ingatlannal. Az része a hagyatéknak, mert az örökség megnyíltakor még az örökhagyó tulajdona volt. Azonban az a kötelmi jellegű kötelezettség terheli, hogy ha a vevő kifizeti a vételár maradékát, akkor hozzá kell járulni a tulajdonjoga bejegyzéséhez, és birtokba kell bocsátani.
A szerződéstől az örökös nem állhat el pusztán az öröklésre hivatkozva.
Szép napot mindenkinek. Megköszönném, ha valaki tudna tanáccsal szolgálni, hogy mit tegyek. Eddig minden hivatalos helyről elküldtek("nem tudom") válasszal. Meghalt a volt férjem, a 12 éves fiam az egyetlen örökös. Halála előtt 1 hónappal eladta a házat. Az eladási érték felét kifizették, a másik felével nem tudom, mi lesz. Lejárt a fizetési határidő. A vevők sem engem, sem a gyámhatóságot nem keresték. Nekem (mint gyámnak)vissza kell fizetnem az előleget? A ház mellett van a fiam apjának egy lízingelt autója(kölcsön adta). A hitelt is örökli a fiam akkor is, ha nem találjuk az autót???A rendőrség nem keresi a hagyatéki végéig. Remélem elég érthető voltam. Ha nem, bocsánat. Azt sem tudom, melyik hivatalból hová menjek. Köszönöm, ha válaszol valaki... Edit.
Szép napot!
Segítséget szeretnék kérni ismét...!
Ma volt anyukám hagyatéki tárgyalása, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy a telkünk lemaradt a listárol.
Ott sajnos nem tudtam említeni mert a családom többi tagja lecsititott...Most ilyenkor mi a helyzet ha én tudok valamiről és az nem szerepel az eljárásban?
Én akkor büntethető vagyok?
Kérem segítsetek mert már kezdek elveszni nagyon!!
Köszönöm!!
Mivel kérelemre a bíróság szűk kivételtől eltekintve megszünteti a közös tulajdont, ellenkérelemben leginkább a keresetben írt módot lehet ellenezni, vagy az ott írt értéket vitatni.
Milyen módját kérték a közös tulajdon megszüntetésének?
1987-ben meghalt a nagymamám,az édesapám örökölt utána 1/5 részt az ingatlanból.Ugy volt hogy kifizetik a részét akkor450000 forintba álapodtak meg,de sajnos 1993-ban az édesapám is meghalt.és addig nemfizették ki neki ezért megörököltük az édesanyám és testvéreim.Ezalatt ők nemfizettek semmit,pedig már jópár év eltelt 1987 óta. 2004-ben ajánlottak összesen az 1/5 részért 100000 forintot amit mi visszautasítottunk.2005-ben elfogadtuk volna az 1.800000 forintot érte,de ők akkor is variáltak,és a végén megondolták magukat.Sajnos az édesanyánk pár hónappal később meghalt,közben ők tulajdonközösség megszüntetése iránt pert iditottak édesanyám és ellenünk.A tárgyalást ő már nem érte meg,ezért elnapolták.Most kaptunk szeptemberre tárgyalásra időpontot,és most kellene benyujtanunk ellenkeresetet a nagynénénk ellen,de nemtudjuk,hogyan kell.10 napunk van rá,hogy ezt elintézzük.Ha valaki tud tanácsot adni,az segítsen.Előre is köszönöm!
Csak a közös tulajdon megszüntetését kérték
Ha ő azt a lakást felmenőjétől örökölte, vagy ingyenesen kapta, akkor felmenője, egyébként a házastársa.
Kedves Fórumozók !
Édesanyám 31 éve férjhez ment és akkor a férj lakásba költözött , 1/4 rész a nevére lett írva akkor .
Azóta felújították bebutorozták a házat . A férjnek egyenes leszármazottja nincs , halála esetén , ha nincs végrendelet ki örökli a lakástulajdont?
ehart
Bármelyik tulajdonostárs kérheti, teljesen mindegy, ki a felperes. Viszont ha az ingatlan kizárólag a bt-é, akkor ebben semmilyen változás nem történt, az marad a bt-é. A bt tagjává sem válik az örökös automatikusan. Ha sikerül a másik taggal megegyezni erről, akkor taggá válik az örökös, ha nem, akkor ki kell váltanui a részét. Ebben a vonatkozásban ha nem történik semmi, a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárását lehet kezdeményezni, a pénzbeni megváltás iránt pedig polgári per indítható.
Az elobb elfelejtettem megkerdezni hogy a hagyateki targyalast kovetoen erdemes e elsokent megkerni a kozos tulajdon megszunteteset?
Csak az ororklo kerheti a kozos tulajdon megszunteteset?
Van e valami jelentosege hogy ki keri a kozos tulajdon megszunteteset eloszor?
Kedves Forumozok!
Edesapam utan harom orokos maradt En a Batyam es a feltestverem.A felesegetol elvalt de az kozos uzletet tovabb csinaltak.A Bt-be a volt feleseg beltag mig edesapam kultag volt.A haszon 50/50 alapon tortent megosztasra.A bt tulajdonaba van egy eleg nagy erteku ingatlan aminek a Bt csak 2/3 resz tulajdonosa volt a masik 1/3 egy maganszemellye akinek meghatarozott havi berleti dijjat fizet a Bt.
Kerdeseim:
1., Milyen jogaim vannak az hagyateki targyalas utan, pontosabban mit oroklok?
2., Ha en nem szeretnek semmit se kozoskodni a volt feleseggel akkor mit tehetek?
3.,Ja azt elfelejtettem megemliteni hogy az ingatlan jelenleg szorakozohelykent/discokent uzemel ami eleg jol megy+az ingatlan is elg nagy erteku.
4., Hogyan tudom azt elerni hogy minnel hamarabb realis osszeget lassak az ororksegembol/
5., Vegso megoldaskent be tudom e zaratni vagy szuneteltettni az Bt tevekenyseget mivel eddig semmi penzt nem lattunk a bevetelbol.
Tudom hogy sok a kerdesem de nagyon halas lennek ha valaki tudna ra valaszolni mivel teljesen sotetban tapogatozom ezen a teren.
Sajnos azt is hozza kell fuznom hogy a volt feleseggel nem igazan vagyunk joba sot nem is enged minket be az ingatlanba ahol edesapam osszes ingosaga van(papirok szemelyes targyak,iratok ruhak ertekek stb).Eleg rossz a helyzet .
Segitsegeteket elore is megkoszonom.
Judit
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02