Tisztelt Jogdoktor úr/hölgy!
Öröklési illeték fizetésével kapcsolatosan lenne kérdésem.
Édesanyám 2007. júliusában halálozott el. Az adóhatóság csak 2008. novemberében szabta ki az illetéket (209.000.-Ft) az öröklött ingatlan után. Én akkor (15 napon belül)fizetési könnyítést kértem, amire az Apeh érdemben még nem reagált, a mai napon viszont kiküldött 2200 Ft eljárási költségről szóló átutalási megbízást.
Többek között hivatkozva valami késedelmi kamatra is.
Megjegyzem, az akkor feladott ajánlott-, tértivevényes levél úgy íródott, hogy akivel akkor beszéltem, az semmilyen előzetesen befizetni való díjról nem tájékoztatott.
Valamint említést tettek a fellebbezési díjjal kapcsolatban is. Én nem fellebbeztem, hanem fizetési könnyítést kértem.
Érdeklődni szeretnék, hogy az öröklési ügyem folyamatosságára való tekintettel vonatkozhat e rám az a Kormány által hozott mentességi rendelet? (Az öröklött ingatlan 20 millión belüli.)
Én úgy hallottam, hogy a megfellebbezett ügyek esetén igen, csak itt nem egészen arról van szó.
Továbbá érdekelne, ha rám vonatkozik a 15 napos határidő, akkor az Apeh-re vajon a 30 napos válaszidő nem vonatkozik?
Válaszát előre is köszönöm!