tartozás öröklése

fifty # 2015.08.11. 17:19

Férjem ez év májusában elhunyt.Kb.5 millio NAV tartozást hagyott maga után.Hagyatéki eljárást mé nem folytatták le.Azonos arányban 1/4-1/4 vagyunk tulajdonosai az ingatlannak amelyre a Nav már korábban rátette a végrehajtást.Ez ideig nem történt megkeresés a Nav részéről.A tartozást teljes egészében megfizetni nem tudom ,csak annak töredékét.Jövedelmem csak az özv.nyugdij munka nélküli vagyok az egyik tulajdonossal együtt a másik tulajdonos gyes en van.
Kérdésem hogy a közjegyzőnél ezt jeleznem kell e majd a Nav-nál milyen eljárást kezdeményezehetek hogy az sikerre vezessen,és az ingatlant "kiszabaditsuk".
Illetve fennáll annak vesz3lye hogy a fejem felől elviszik a tetót?
Köszönettel várom válaszukat

ObudaFan # 2015.08.12. 09:12

fifty

Az ő hányada árverezhető. Kérj méltányosságból mérséklést, részletfizetést a NAV-tól.

ObudaFan # 2015.08.12. 09:16

Shiroku

A te szempontodból elegendő.
Édesapád is felel a hitelért, ha házastársi együttélés idején vették fel.
Egy végrehajtási eljárásban akár le is lehet foglalni a bérlőtől a bérleti díj-tartozását a követelés fejében, de a banknak ennél jóval egyszerűbb lesz az ingatlant árvereztetni.

ObudaFan # 2015.08.12. 09:18

Gabriella46

Ha el is fogadod az örökséget, az örökrészeden túl akkor sem felelsz ahagyatéki tartozásért, ha kiderül, hogy a tartozás magasabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 10:36

Ugyan.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 12:16

Semmit. Legfeljebb az örökrésze erejéig felel a hagyatéki tartozásokért, és azok között is elsőbbséget kapnak a hagyatéki eljárás és a temetés költségei. Ha nincs pénz, akkor nincs pénz, számára teljesen közömbös, hogy mekkora követelést nem kap meg az OTP.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 14:44

Látom, nem érted. A kérdező remélhetőleg érti.

Shiroku # 2015.08.12. 15:50

ObudaFan, köszönöm a választ!

Esetleg az özvegyi jog korlátozásáról - hogy a kiadott kis ház hasznait mi örökösök felhasználhassuk a hitelek törlesztésére - mi a vélemény?

Dr.Attika # 2015.08.12. 16:44

Nincs magyar, ékezetes géped? Olyan szomorú látni amikor magyar nyelven ékezet nélkül írtok. Ez a magyar nyelv "lesajnálása".

Dr.Attika # 2015.08.12. 16:46

Nem ugyanaz:
kar vagy kár, szar vagy szár, kápa vagy kapa stb.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.12. 16:53

Off
Ez most talált. Nincs neki, de nem az ő hibája, külföldről ír.
ON

Dr.Attika # 2015.08.12. 17:03

Nem régen olvastam a neten, hogy a MÁV valamelyik beszerzési listáján szerepelt az alábbi tétel:

• 1000 meter fokabel.

A nagyon okos beszerzési referens lehúzta a listából, mondván, hogy fókabél nem kell a MÁV-nak. Kiderült, hogy főkábelről van szó, de az informatikusnak ékezet nélküli gépe volt.

MissPantera # 2015.08.15. 20:12

Üdvözlöm a kedves jogi szakértőket és az olvasókat!
Apum 2009-ben halt meg.Hagyatéki tárgyaláson tudtam meg,hogy van egy 2 millió forintos személyi hitele a házrészével együtt.2 testvérem visszautasította az örökséget.Az örökségem visszautasításával nem voltam tisztában,ezért elfogadtam.Akkor 19 éves voltam.Apám Személyi hitelét követelhet-e rajtam a bank?2009 óta nem füzetem.Milyen következményei lehetnek,ha ezután sem teszem?

MissPantera # 2015.08.17. 20:09

A házrészem 1 milliót ért akkor.1 régi kicsi parasztház.Egy ügyvéd tud e nekem valamit segíteni?vagy felvilágosítást adni?Ha igen,milyen költségei vannak és kiknél,hol kell intézni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.18. 06:26

Az örökös a hagyaték tárgyaival, illetve az örökrésze erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. (De a kölcsönnek a hagyaték megnyílása után esedékessé vált kamata - ami hat év alatt simán meghaladja a tőkét - szerintem már a te tartozásod.)

-Mártikám- # 2015.08.25. 19:03

Jó estét!
A kérdésem a következő: a lányom most örökölte az édesapja után egy lakásnak a felét. A lakás másik fele az elhunyt testvéréé, aki Kanadában él. A lakás már évek óta albérletbe van adva. Ennek a díjnak jog szerint fele-fele illette a két testvért. Csakhogy az elhunyt nem juttatta el a pénzt a testvérének, munkanélküliségére hivatkozva. Tehát ez a dolog a testvér, mondhatni jóváhagyásával, de mindenképpen tudtával történt. Most, hogy meghalt a lányom apja, a testvér ki akarja fizettetni a lányommal az elmaradt albérletpénzeket, azzal az indokkal, hogy ők, a két testvér szóban megegyeztek, hogy ezt a pénzt ráterhelik az elhunyt tulajdonrészére. Néhány hónap múlva szándékozott Magyarországra jönni a testvér, és akkor kifizette volna az elhunytnak a lakás ráeső részét, levonva belőle a tartozásokat.
Szeretném tudni, hogy a lányomnak eleget kell-e tennie ennek a szóbeli megállapodásnak. Állítólag több tanút is tud hozni a testvér.
Köszönöm.

-Mártikám- # 2015.08.25. 19:47

Valamit kifelejtettem: az elhunyt hagyott egy írást, amelyben a tartozásairól ír, ugyanis több is volt. A fél lakás tulajdonrészére vonatkozólag azt írta, hogy a testvére levonja majd belőle az édesanyjuk temetésének fele költségét, plusz százezer forintot. Ezt természetesen ki is fizetnénk.
Köszönöm a felvilágosítást!

ObudaFan # 2015.08.26. 13:38
  • Mártikám-

Ha a lányod nem tudja igazolni, hogy a másik testvér kifejezetten lemondott erről az összegről, akkor - legfeljebb az örökrésze erejéig - azért felelős lesz.

-Mártikám- # 2015.08.26. 15:29

Köszönöm. :(

Érdeklödő2 # 2015.09.07. 20:01

Tisztelt fórumozók!

Üdvözlök mindenkit és egy kis segítséget kérnék.

A történet:
Tartási szerződést kötöttem 2010-ben egy rokonommal, aki sajnos még abban az évben elhunyt. A szerződéskötés időpontjában az ingatlanon kb 500.000-Ft tartozás is volt. Ennek tudatában kötöttem a szerződést. Az ingatlannak egyedüli tulajdonosa vagyok.
A hagyatéki tárgyalás lefolytatásakor az összes tartozás dátumát 2010-re jegyezték be újra. Az elhunytnak 150.000-Ft hagyatéka volt, amit tudomásom szerint nem vette át senki. A lényeg, hogy most 2015 van és a tulajdoni lapon még rajta van minden tartozás bejegyzése.
Hogy tudom én azt onnan levetetni? Ki kell-e fizetnem a tartozásokat attól függetlenül, hogy tartási szerződést köttötünk? Elévült-e esetleg és elég, ha bemegyek a földhívatalba és a szükséges térités ellenében törölnek minden bejegyzést? A károsultak természetesen az 5 év alatt egyszer sem kerestek meg engem, gondolom azért, mert tőlem nem követelhetnek.
Amennyiben mégsem olyan egyszerű, ahogy én gondolom, akkor írják meg kérem, hogy mi az eljárás menete ilyenkor.

Köszönöm a segítő válaszukat!

ObudaFan # 2015.09.07. 20:22

Érdeklödő2

Meg kellene mondani a jogosultaknak, hogy járuljanak hozzá a törléshez, különben az elévülés megállapítása iránt pert fogsz indítani. Ez után pedig fel kell keresni egy ügyvédet, hogy a hozzájárulásukat ellenjegyezze és benyújtsa a földhivatalba, vagy - célszerűen szintén ügyvédi segítséggel - el kell indítani a pert.

Érdeklödő2 # 2015.09.07. 20:43

Tisztelt Obudafan!

Köszönöm a segítségét!

babikaa # 2015.09.08. 13:35

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 2008-ban elhunyt. Nem régen kaptam egy sima (nem ajánlott, nem tértivevényes) levelet egy behajtó cégtől, miszerint Édesanyám után tartozás maradt fent, melyet a hitelező ennek a behajtó cégnek engedményezett. Tőlem mint örököstől most ezt szeretnék beszedni, különben jogi lépéseket fognak megtenni. Ez áll a levelükben. Ezen kívül az összeg, ill. az engedményező neve. De sem az engedményező nyilatkozatot sem egyéb összegbeli részletezést nem mellékeltek.
Kérdésem az lenne hogy 6 évvel Édesanyám halála után jogszerű e ennek a tartozásnak a követelése? Nem évült el? (korábban nem érkezett ez ügyben semmi értesítés) Normál postai küldeményben szokták a fizetési felszólítást kiküldeni? Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2015.09.08. 19:18

Csak akkor nem évült el, ha menthető okból volt olyan helyzetben a cég, avgy a jogelődje, hogy azt nem érvényesítette.

klaritta55 # 2015.09.08. 20:52

Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket Kérem!

2011 május 11-én holtan találták a férjem apját, akivel nem tartott kapcsolatot. Iratai nem voltak, egy nőnél volt a bejelentett lakcíme, aki nem adta oda a papírokat és a temetés rendezéséhez sem. Kifizettük a temetést és az egyéb költségeket és elfogadtuk az örökséget-érzelmi okokból-, ami telekkönyv szerint tehermentes volt egy rendkívül szemetes zártkerti ingatlan a-ezen a férjem még gyerekként sokat játszott -. Az örökség értéke:500000Ft.Jogerőre emelkedés után Földhivatali értesítéstett közel 190000-Ft követelés miatt a végrehajtó megterhelte.
Nagy nehézségek árán elrendeztük és újra tehermentessé tettük kitakarítottuk megszüntettük a veszélyes állapotokat. Takarításnál kezünkbe került egy régi nyugdíj szelvény, megnéztük a nyugdíj fizetési időpontokat és, 2011 májusban 12-én volt a nyugdíj fizetés Irtunk a Nyugdíj folyósítónak, akik féléves levelezés után megadta a bankot ahová a pénzt utalták.2012 februárban bementünk a CIB bankba és kértük tájékoztassanak, mit kell tennünk, hogy megkapjuk a majd 96000Ft-ot. Kijelentették, hogy több mint 140000Ft tartozás van a számlán, amit azonnal vegyünk a nevünkre. Erre nem voltunk hajlandók. Kb. 1 hónap múlva felszólítottak a fizetésre, ezért kértük számlakivonattal igazolják, hogy mikor történt a hitel felvétel és hogy megtudjuk hova tűnt a halál –hivatalosan, a halotti anyakönyv május 11.- után a nyugdíj. Több levélben megtagadták a számlakivonat adást és a levelezés 2012 őszén megszakadt.2015 tavaszán jelentkeztek és követeltek 280000ft-ot.Kértük a számlakivonatot nem küldtek csak számlaszerződés másolatot, amely szerint más nem rendelkezik a számlával.
Be mentünk a bankba ahol felsőbb utasításra hivatkozva nem adtak kivonatot. Írásbeli panaszt adtunk be így 30 nap elteltével kiküldték a számlakivonatokat 2011 május-tól a mai napig. Kiderült, hogy bankkártya tartozott a számlához és a 2011 május 12-én a számlára utalt majd 96 ezer forint nyugdíjat több részletben május 17-ig bankautomatából felvették.
Teljesen tanácstalanok miért tagadták meg az a tájékoztatást, amellyel fedezték a jogtalan bankkártya használatot és nekünk jelentős anyagi kárt okoztak.
Valaki segítsen, most mitevők vegyünk?

klaritta55