tartozás öröklése

nonolet # 2017.08.25. 16:22

Ha jól értem ez
egy régóta FENNÁLLÓ TARTOZÁS,
ami még behajtás alatt áll.

Ekkor az örökségből is behajthatja majd az akinek tartozik vele. Mitöbb a kamatokkal+költségekkel együtt...

De CSAK az örökség erejéig.

ObudaFan # 2017.08.26. 07:39

Meg kell nézni, hogy voltak-e rendszeresen végrehajtási cselekmények az ügyben, mert el is evulhetett. Ha elevult, akkor vegrehajtas megszuntetese iránti per indítható a bejegyzett vh. jog törlése iránt.

nyuszimamam # 2017.08.26. 07:58

Tiszteletem> öcsém maradt az édesapámmal ápolásin közben meg nősült lett egy közös család de azóta a hölgyemény befolyásolja az öcsém és ki kötötték hogy kéthetente vasárnap 8-12-ig lehet látogatni apukám aki vak 94-éves. KÉRDÉSEM megtehetik ezt felszólítottak hogy távozunk a húgival.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.26. 08:45

A papa cselekvőképtelen? Esetleg nem tud beszélni?

Szomszéd33 # 2017.08.28. 04:32

Köszönöm a válaszokat. Folyamatos volt a végrehajtás, sőt a halála előtti hónapokban kezdték újra levonni a fizetéséből. Akkor a bírósági határozatot érdemes megfellebbezni?->
"Az általános bírósági gyakorlat értelmében a személyhez kötődő kötelezettségek örökléssel nem szállnak át, ezért a jogutódlás kizártságára tekintettel jogutódlás nem következik be a kötelezettet terhelő gyermektatrásidíj- és így az annak érvényesítésére indult végrehajtás- vonatkozásában sem."
A közjegyző a hagyaték átadásával átadta a 1/4házrész tulajdonjogával együtt a XXXXXXFt végrehajtási jogot is, ezért is érdekes a BH.

ObudaFan # 2017.08.28. 04:41

A folyamatos tartásdíj vonatkozásában természetesen nincs jogutódlás, de a lejárt részletek vonatkozásában van.

aranyvirag # 2017.08.30. 09:44

Üdvözletem !
Érdeklődöm, hogy az eltartó köteles-e kifizetni az eltartott adósságait ? Pl. hitelkártya tartozás

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.30. 09:53

Jó kérdés. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.30. 09:54

De a topik nem az igazi...

georgh # 2017.09.06. 17:49

Tisztelt Fórumozók!
Szüleim még 2002-ben elváltak. A vagyonmegosztási pereknek 2016-ban született meg a II. fokú határozata, mely csak részben ismerte el Édesanyám követelését. Ekkor új eljárást kezdeményeztünk, az el nem ismert követelésekre - a csekkmásolatok csatolásával-. Az első fokú bíróság két alkalommal, 2016. novemberében, majd 2017. februárban felterjesztette az anyagot a Fővárosi Törvényszékhez , ahonnan értesítés annak befogadásáról még nem érkezett. A II. fokú ítélet óta felgyülemlett tartozásokat, - úgy, mint évek óta, továbbra sem fizetett semmit - fizetési meghagyásokkal próbálta Édesanyám rendezni. 2017.július 25-én elhunyt. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan jut Édesanyám a tetemes összegre nőtt tartozásokhoz?
Válaszukat előre is köszönöm.

Zöldövezeti11 # 2017.09.06. 17:52

Akkor mos ki halt meg ha szabadna ?

georgh # 2017.09.06. 17:53

Édesapám hunyt el 2017. július 25-én. Ezt nem vettem észre, hogy nem jelent meg a szövegben.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:01

Volt egy mondás régen a "ki következik" kérdésre: "Mindig, aki kérdi".

Ez most bejön a "ki tartozik" kérdéssel is.

nonolet # 2017.09.06. 18:15

"hogyan jut Édesanyám a tetemes összegre nőtt tartozásokhoz?"

Hát az apa örökösétől/örököseitől ...
Mivel ő már nem sajnos tud fizetni!

A hagyatéka mínusz temetési költség erejéig
azonban
követelheti az adós az örököseitől a helytállást.

georgh # 2017.09.06. 18:27

Tisztelt Nonolet!
Hol, mi módon kell benyújtania az igényét? Én tudom, hogy valós, de van egy testvérem is, aki vélhetően nem fogja elismerni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:37

Egy jogerős fizetési meghagyásnak vagy ítéletnek nincs szüksége rá, hogy "elismerjék".

georgh # 2017.09.06. 18:43

Tisztelt Kovács Béla Sándor Ügyvéd Úr!
A Fővárosi Bíróság még az új eljárási kérelem befogadásáról sem döntött, nemhogy ítélt volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.06. 18:58

Nem én írtam másodfokú ítéletről - ami szükségképpen jogerős - és fizetési meghagyásokról.

nonolet # 2017.09.06. 19:31

georgh

Amiről már van jogerős ítélet az végrehajtható.

Amiről még nincs az meg nem...
Az bizony vár a jogerős ítéletre.

georgh # 2017.09.06. 19:41

Tisztelt Nonolet! A perújítási eljárást meg fogják szüntetni, hiszen a halottakat nem lehet perelni. Márpedig értesítenünk kellett a Fővárosi Törvényszéket, hogy elhunyt az adós. A II. fokú ítéletben foglaltakat végrehajtással lehetett kikényszeríteni, de a meg nem ítélt tartozás ügyében indítottuk volna az új eljárást. Kb. 2,5 millió forintról van szó. A II. fok szemezgetett a benyújtott igényekből, meg sem indokolta, melyiket miért, és melyiket miért nem fogadta el. Itt közös költségről, áram, gáz, víz szolgáltatásokról, tehát bizonyítottan befizetett összegekről van szó, melyeket a tulajdoni rész arányában kellett volna Édesapámnak fizetnie. De nem fizetett.

nonolet # 2017.09.06. 21:12

Akkor így jártatok már nem is fog...
A jelek szerint senki más sem.

ObudaFan # 2017.09.07. 04:43

georgh

Mind a perújítási eljárásban, mind a fizetési meghagyásos eljárásokban meg lehet majd állapítani a jogutódlást és az örökös(ök)kel szemben folyhat tovább az eljárás. (Addig, amíg nincs vége a hagyatéki eljárásnak, félbe fog szakadni.)

georgh # 2017.09.07. 08:54

Tisztelt ObudaFan! Az Ön tájékoztatása volt eddig a legbíztatóbb, hogy talán sikerül tisztázni a hagyatéki eljárásban az anyagi problémákat. Nagyon Köszönöm. Tisztelettel georgh

Muhlan # 2017.09.10. 11:43

Tisztelt Fórumozók!
Szeretném megkérdezni,hogyha öröklési szerződést kötöttek egy ingatlanra,akkor az ingatlan számlatartozását (rezsi),kinek kell kifizetni?Az,aki kapja az ingatlant,vagy az összes örökös fizet?Az apósom kötött egy nővel öröklési szerződést,akinek hozzáférést adott a nyugdíjához,hogy befizesse a számlákat.De ő a pénzt eltette,viszont semmit sem fizetett be.Ez a tartozás őt illeti,vagy minden örököst?Köszönöm

ObudaFan # 2017.09.10. 12:39

Az öröklési szerződés nem ír semmit a rezsi viseléséről? Ha nem, akkor szerintem az örökösök egyetemlegesen, egymás közt örökrészük arányában.