Válás - ingatlan

ObudaFan # 2006.01.03. 08:23

Közös tulajdon megszüntetése iránt az egyezségtől függetlenül is indíthat pert. Ebben az esetben ennek valószínűleg az lesz az eredménye, hogy a bíróság által megállapított értéken magához válthatja a te részedet. Ezt az értéket szakértő állapítja meg, ha vitatod, tehát nem jelképes összeg lesz, viszont a bírói gyakorlat az, hogy figyelembe veszik az ő oldalán, ha közös kiskorú gyerneket is nevel az adott ingatlanban.

vakegér # 2006.01.03. 19:54

Tisztelt ObudaFan! Az általad leírtak újabb kérdést vetnek fel bennem.A kizárólagos lakhatási jog az ingatlan "kényszer"-eladásakor mennyire érint engem anyagilag hátrányosan?

ObudaFan # 2006.01.03. 20:25

Az ebből adódó értékcsökkenés egy részét neked kell viselned, mert a gyermekek a te gyermekeid is.

remenykedon # 2006.01.04. 08:05

sziasztok!

Van 3 kisgyerekünk (5 éves és 2x 2 éves) és van egy családi házunk. Apjuk nyáron összeköltözik a 25 éves barátnőjével. A ház közösen a nevünkön van fele-fele arányban. Kifizetni esélyem sincs.
A kérdésem az lenne, miután elköltözik innen, de ugye fele tulajdonban megmarad a ház, hogy
1: akkor jöhet-e amikor akar, mondjuk ajkár hajnali 3-kor, ha ahhoz szottyan kedve?
2: anélkül, hogy én szeretném, idehozhatja-e a barátnőjét?
3: ha mégsem jön nekik össze a dolog x idő múlva, akkor foghatja magát és visszaköltözhet a házba akkor is, ha én már nem szeretném? (jelenleg szeretném, mert még szeretem :)

Zoltán György # 2006.01.04. 08:43

Ha műszakilag lehetséges, osszátok meg a házat.

Ha önként elköltözik, te pedig a gyermekeitekkel maradsz, akkor a bíróság is ezt hagyja jóvá.

Nem, nem akkor jön-megy, amikor kedve tartja, hanem amikor TE szívesen látod!

ObudaFan # 2006.01.04. 09:09

remenyk.!
A gyermekelhelyezésről próbálj meg megállapodni vele, vagy kérd bíróságtól, hogy a gyermekeket nálad helyezze el. Ezek után (vagy ugyanabben a perben) kérheted a lakáshasználat szabályozását. Attól, hogy közös tul. a lakás, még a teljes használati jogot megkaphatod, hiszen a gyermekek veled maradnak. Az sem baj, ha eddigre ő már kiköltözik, mert akkor a lakáshasználati jog ellenértékét nem követelheti.

remenykedon # 2006.01.04. 09:48

a gyerekek nálam maradnak, ebben teljes az egyetértés. bíróságra ő nem szeretne még sokáig menni, válni is csak akkor akar, ha majd a lánnyal az esküvőt tervezik, az meg még évek is lehet.
Addig, míg nincs jogilag ez elredezve, hanem ő külön lakik csak, kijelentkezik, ilyenek, addig mi vonatkozik ránk?

Zoltán György # 2006.01.04. 10:09

Ha kiköltözik, pláne, ha még ki is jelentkezik...
RENDBEN!

Mivel TE maradtál a gyermekeiddel a lakásban (Birtokban vagy), Te is "rendelkezel" arról, hogy ki és mikor jön oda.

ObudaFan # 2006.01.04. 10:42

Foglaljátok ezt a megállapodást ügyvéd által ellenjegyzett okiratba, ha belemegy abba, hog a lakáshasználatot is így rendezitek, akkor azt is.

remenykedon # 2006.01.04. 10:48

a baj, hogy ő egyáltalán nem akar ügyvédhez menni, ezügyben, azért is kédezem, ha nincs ez így ügyvéd előtt leírva, akkor mi van ilyenkor.

ObudaFan # 2006.01.04. 13:16

A gyermekek elhelyezésére vonatkozóan a ráutaló magatartás is elég, tehát ha huzamosan nálad vannak, és ő nem kifogásolja ezt, az ilyen tartalmú megállapodásnak minősül. Lakáshasználattal más a helyzet, itt ha nincs ügyvédi okiratba foglalva, akkor a bíróság szabályozhatja a használatot.

remenykedon # 2006.01.04. 13:31

köszi, ezt én mind értem is!:)
de amíg nincs semmi papír a lakáshasználatról, addig, akkor is, ha elköltözött, de a nevén van a ház fele, akkor is szabadon jöhet-mehet?

ObudaFan # 2006.01.04. 15:14

Amíg sem megállapodás nincs erről köztetek, sem jogerős ítélet, addig azért nagyjából igen. Ugyanakkor ha a gyermekek nálad maradnak, akkor semmi esélye nem marad egy lakáshasználat rendezése iránti perben.

iboly # 2006.01.31. 06:40

Válás , ingatlan témában már lentebb kaptam válszt. A segítségnek megfelelően meg is írtuk a levelet a férjem volt felesége ügyvédjének . A határidő a mai napon lejárt, és még nem jött válasz. Várjunk-e arra, hogy ő adjon időpontot arra vonatkozóan , hogy az ingatlanszakértővel mikor mehetünk, vagy mi kérjük. Kikötheti-e hogy ki lehet jelen az ingatlanszakértői vizsgálaton. Például,hogy én .mint a volt férj jelenlegi felesége nem lehet ott. Az ő jelenlegi élettársa beköltözésekor a férjemnek sem volt ellenvetése.
Ugye ez már csak kötekedés a részéről?
Köszönöm tisztelettel Iboly

derill # 2006.01.31. 15:12

Szerintem ti kérjetek, mivel neki nyilván nem sürgős, ő birtokon belül van. A szakértői vizsgálat az ingatlanon belül folyik, tehát oda csak az léphet be, akit ő beenged, ellenkező esetben birtokháboritás miatt eljárást indithat. Az, hogy anno a párod beengedte az ő párját, nem azt jelenti, hogy most ő is köteles beengedni Téged. Egyébként ráadásul a szakértői viszgálathoz nem szükséges a Te jelenléted, azonban a párod lehetőleg legyen jelen. Ha nagyon ott akarsz lenni, tanúként jelenj meg ott, és erre hivatkozz, talán ezt elfogadja, de erre sem köteles.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

etuska # 2006.02.01. 06:40

Tisztelt Jogi Fórum!
Vagyonmegosztás- és bérleti szerződés, haszonélvezeti joggal kapcsolatos a kérdésem.
2003. márc.10-én váltunk el 23 évi házasság után, 3 gyermekem van, nagykoruak (24 éves egyetemista, 20 éves jelenleg pincérnek tanul, 18 éves ő érettségire készül). Két idősebb édesapjukkal maradt, a legkisebb velem lakik. Egy 54m2-es lakást vásároltunk, melyre 2.8 mill. hitelt vettünk fel, törlesztését volt férjem fizeti, mindketten aláirtuk, az ujonnan vásárolt lakás is közös tulajdonban van. Családi házban laktunk (kétszintes, kb. 200m2) melyben a volt férjem és a két idősebb gyermek lakik jelenleg (a legidősebb egyetemista kollégiumban laki, hétvégeken jár haza, ez nem tudom mennyiben befolyásolja a tényeket), ez a ház szintén közös tulajdonban van.
Válás után én költöztem, a házból csak személyes holmikat, háztartási felszereléseket vittem el, az ujonnan vásárolt lakást felujitottuk, berendeztük. Pénzt a férjemtől nem kaptam.
Az ingatlanokat illetően tehát: egy családi ház, és a jelenlegi lakás a volt férjemmel közös tulajdon, tovább rendelkezünk egy másik házzal, mely a 3 gyerek tulajdona, holtig tartó haszonélvezet az enyém és volt férjemé. Ez a ház bérbe volt adva, jelenleg is igy lesz. Ezzel kapcsolatos kérdésem, hogy az uj bérlőkkel való szerződést mindenkinek (tulajdonosok, haszonélvezők) alá kell-e irni, vagy csak elég egy aláiró, nevezetesen volt férjem (mint haszonélvező), és a bérleti dij haszonélvezetből származó rám eső részét én szeretném kérni, erre mi a lehetőség?
Továbbá volt egy balatoni telkünk, melyet 2005.novemberében eladtunk. Ebből én (ez szintén a 3 gyerek tulajdona volt, kettőnk haszonélvezetével) kértem a volt férjemtől a rám eső részt, azonban ő azzal a kifogással, hogy ő dolgozott meg érte, és amig ő él addig senki nem kap, és vállalkozásba kivánja fektetni valamikor, ebből senkinek nem jár, nem akart adni. Végül 100 ezer Ft-ot kaptam, erről nem készitettünk elismervényt, hogy majd részletekben adni fog (de hát erre garancia nincs). Ezzel kapcsolatos a kérdésem, hogy rendelkezhet-e ő a teljes összeggel, és én megkaphatom-e a rámeső összeget, mit tudok ezzel kapcsolatban tenni.
A továbbiak a vagyonmegosztással kapcsolatos kérdéseim. Mivel a váláskor semmi ilyen vonatkozásu dolog nem került rögzitésre, csak a válási iratokban foglaltak szerepelnek azzal, hogy a "felek ingo- és ingatlanra vonatkozóan megegyeztek".
A váláskor pénzügyekről nem volt szó, ebben nem egyezkedtünk semmilyen módon. A volt férjemnek 2004.novembere óta van uj társa, akit idén márciusban szándékozik odaköltöztetni a családi házba (egy kisfiuval) ezidáig a hölgy nem lakott nála, volt férjem tartózkodott a hölgynél. Ezzel kapcsolatos a kérdésem. Tehát a válás óta eltelt több mint két év után mik az esélyeim
anyagiak vonatkozásában. A családi házzal kapcsolatosan nem akarok a tulajdonjogomról lemondani, de a két lakás értéke közt lényeges különbség van, ami ugy gondolom, hogy anyagilag engem megillet. Tehát ha odaköltözik az uj család, mint élettárs, és mint lehetséges házastárs, nekem és a gyerekeimnek mik az esélyeim a jövőre vonatkozóan (mint örökség, nekem pedig mivel nem történt vagyonmegosztás).
Tisztelettel, és előre is köszönöm.

derill # 2006.02.01. 19:46

A szerződést mindkettőtöknek alá kell irni. A befolyó bérleti dijból kell fedezni a tulajdonosokat terhelő költségeket (amiket nem terheltek a bérlőkre, pl. egyes berendezések cseréjét stb.)

A balatoni telek vonatkozásában, ha az a gyerekeitek tulajdona volt, nem tud a férjed neked adni a pénzből, ugyanis ha eladtátok is, a gyámhivatal rendelkezett arról, hogy a pénzt a gyerekek részére gyámhatósági fenntartásos betétben helyezzétek el. A haszonélvezeti jog értékét tudjátok csak kivenni belőle, ha volt haszonélvezet. Annak a fele jár neked, és felszólíthatod a férjedet, hogy adja ki. Annak viszont nézz utána a gyámhivatalban, hogy a gyerekek pénzét betette-e gyámhatósági fenntartásos betétbe, vagy más módon használta-e fel. Nézd meg a határozatot, és kérdezz rá, hogy igazolta-e a befizetést.

Kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Véleményem szerint keresd meg a volt férjedet és kérd, hogy eggyezzetek meg arról, hogy a lakás teljes egészében átkerül a Te tulajdonodba, a családi ház az ő tulajdonába, a különbözetet pedig készpénzként fizesse ki a részedre. Mondd meg neki, ha erre nem hajlandó, kérni fogod a közös tulajdon megszüntetését, amely jelen helyzetben körülbelül hasonló eredményt hozna, csak perrel, sok-sok pénzkiadással (ügyvédi és perköltség). Jobb lenne, ha erre nem kerülne sor, és a pénzt a gyerekekre tudnátok felhasználni ahelyett, hogy pereskedésre költitek és rámennek az idegeitek is.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

etuska # 2006.02.02. 07:11

Köszönöm a választ. A balatoni telek vonatkozásában: a gyerekek tulajdona volt, a volt férjem és én haszonélvezők. A pénz nem a gyerekek részére került letétbe ez biztos, mert azt a későbbiekben üzletbe kivánja fektetni. Még azt szeretném tudni, hogy a haszonélvezeti jog értéke az összeg hányada, ami nekem jár.?

derill # 2006.02.02. 11:22

Az biztos, hogy ehhez gyámhivatali jóváhagyás kell, nem fektetheti csak úgy be (és a gyámhivatal mellesleg vállalkozói jellegü befektetéshez nem engedélyezheti a gyerekek pénzének felhasználását). Tehát kérdezd meg a gyámhivatalt, hogy milyen döntés született.

Ez életkorfüggő. Az ingatlan egy évi értékének 4-6-8-szorosa, attól függően, hány éves vagy. Az ingatlan egy évi értékét ugy számitod ki, hogy a jelenlegi értéket elosztod 20-szal és szerintem a Te esetedben szorzod 8-cal.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

etuska # 2006.02.02. 13:44

Köszi a választ. Az ingatlan évi értéke hogy állapitható meg, a vételárral azonos-e, vagy a telek mérete, fekvése stb. függvénye?

etuska # 2006.02.02. 14:19

Még az a kérdésem, hogy természetesen volt férjem is csak ilyen módon ráeső haszonélvezeti dijjal rendelkezhet?

_Lala_ # 2006.02.02. 14:43

Az "egy évi érték" = 5%-a a teljes értéknek. Tehát 20-30-40-50% szokott lenni a haszonélvezet, ha holtig tartó (létezik ugyanis meghatározott időpontig tartó is).

=25 éves: 40% (évi érték 8-szorosa)
=50 éves: 30% (évi érték 6-szorosa)
>=65 éves: 20% (évi érték 4-szerese)

Ha több haszonélvező van ugyanarra a tulajdonrészre, akkor az együttes értéke a haszonélvezetüknek a legfiatalabb haszonélvező életkora szerinti érték. Egymás között pedig a haszonélvezeteik értéke arányában osztozkodnak a teljes haszonélvezet értékén.
Pl. ha van egy 51 éves anyuka, és egy 75 éves nagypapa, mindketten haszonélvezők, akkor a 30% és a 20%-ból a teljes haszonélvezet 30%-ot ér, így a tulajdonosnak marad 70%. A 30%-on pedig 30:20 arányban osztoznak, így az anyuka "része" 18%, a nagypapáé pedig 12%.

_Lala_ # 2006.02.02. 14:45

Na, a csibecsőröket megette...
szóval:

=25 éves: 40%, (évi érték 8-szorosa)
=50 éves: 30%, (évi érték 6-szorosa)
>=65 éves: 20%, (évi érték 4-szerese)

_Lala_ # 2006.02.02. 14:46

Na, a csibecsőröket megette...
szóval:

<25 éves: 50%, (évi érték 10-szerese)
<50 éves, de >=25 éves: 40%, (évi érték 8-szorosa)
<65 éves, de >=50 éves: 30%, (évi érték 6-szorosa)
>=65 éves: 20%, (évi érték 4-szerese)

etuska # 2006.02.03. 06:36

Köszönöm, mi 51 és 55 évesek vagyunk, igy hasonlóképpen lehet kiszámolni, mint az "anyuka - nagypapa" részt? A haszonélvezet holtigtartó volt.