gyermektartás


berke # 2020.12.19. 12:23

Tisztelt Fórumozók!

Albérletbe fogunk költözni, érdeklődni szeretnék, hogy az albérleti díj gyermekre eső részével emelhető a gyerektartás az alábbi esetben?
Jelenleg a külön élő szülő fizetésének 1/3 része van megállapítva gyerektartásnak, mert van 2 másik gyermeke is és arra hivatkozik, hogy a fele az övé, a másik fele pedig annyi felé bontandó, ahány gyereke van, tekintettel a jelenlegi családjára is, ahol 2 gyermek él, ezért nem ad többet. Viszont országosan az albérletek 80-100 ezer ft-on kezdődnek, az albérleti díj harmada- mivel 3-an költözünk- bekérhető a tartásdíjba?
"a különélő szülő saját rovására is köteles a tartást biztosítani" -elv alapján, tehát a saját 50%-ából.
Apuka nettó 400-at visz haza havonta. A jelenlegi fix tartásdíj 40ezer ft.
Másik kérdésem, hogy most 3 hónapig valószínűleg csak munaknélküli járadékon leszek.- téli elbocsájtás- A megváltozott körülmények miatt kaphatunk több tartásdíjat?

Köszönöm a válaszokat!

bigdady # 2020.11.19. 13:43

Hali

Jól értem hogy egy évi kétszeri extra munkabértt beleszámolhat a bíróság a gytartás alapjába? Pl bónusz, mai vagy vna vagy nincs adott évben?
És mi az hogy a "koltsegterites, napidij, etkezesi hozzajarulas, anelyek tudtommal nem kepezik gyt alapjat." Akkor mi?
köszi

rigoz # 2020.11.19. 13:02

Megismétlem: hiba volt a fellebbezést visszavonni...

Amit még tehet: konzultál egy jó szakemberrel és új pert indítanak csökkentés iránt. De ne legyen meglepődve, ha az előző per eredményét az Ön terhére értékelik...

De sok szerencsét kívánok!

Lajos83 # 2020.11.19. 12:41

Sziasztok,

Nem aldozatkent szeretnem magam feltuntetni.

Kedves KBS, a nettom havi szinten mozog 350 es 370 kozott. Ebbol havi 60-70 koltsegterites, napidij, etkezesi hozzajarulas, anelyek tudtommal nem kepezik gyt alapjat.
Evente max. 2 alkalommal kapok kezhez nagyobb fizetest, akkor is 500 fole nem megy.
A birono kezeben volt 2 teljes evet felolelo jovedelem-kimutatasom, amely raadasul kulon sorban tunteti fel ezeket a jarandosagokat, tehat nem kellett volna megeroltetnie magat, csak megnezni a torvenyt, bekapcsolni egy szamologepet, es altalanos iskolai szintu matematikaval mindez kiszamithato.
A gazdasagi ugyintezom a munkaltatonal kulon felhivta a figyelmem, hogy melyek azok a tetelek, amelyeket figyelnen kivul kell hagynia a donteshozonak.
Ehhez kepest az iteletben szerepel egy havi netto 400 atlag. Kifejtve nincs, hogy ez hogyan jott ki.
Erdekessegkeppen keszitettem magam reszere egy tablazatot excelben, amely kiemeli azokat a honapokat, ahol 399.999 ft-nal tobbet kaptam. Ez egy evben 2 honapot erintett, amikor mozgobert kaptam.
Egy szonak is szaz a vege, nekem akkor sem jott ki havi 400 folott az atlag, ha semmit nem vontam le az atutalt osszegekbol, hanem csak elosztottam az egy evre vonatkozo nettot 12-vel.
Marpedig a matematika nem hazudik.
Egyeb jovedelmem pedig nincs.
Szoval kivancsi lettem volna ha kifejtik a szamolast... Privatban egyebkent szivesen megosztom mind a munkaltatom kereseti kimutatasat, mind pedig az ezen alapulo szamolgatasaimat.
L.

rigoz # 2020.11.08. 13:15

Hát igen, többre menne, ha azt adná elő, amit Én emeltem ki, minden további nélkül. Elsőfokot meg ne szitkozza ilyen vérmesen, mert na akkor tényleg az lesz, amit jósol, hanem még pénzbírság is.. :) :(

Az FT-n az 54.Pf.-re mondjuk lehet tudna vele hatni, azért Ők jólelkűek. :)

De a többivel úgy elásná magát náluk is.. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.08. 13:06

a nettóm 350-370 között” - írod. Aztán hosszan kifejted, hogy nem annyi, hanem több. De nem mondod meg, mennyivel.

A bíróságot nem fogod ennyivel kielégíteni. És az áldozati póz sem fogja meghatni. (Az férfiaknak egyébként is rosszul áll.)

rigoz # 2020.11.08. 09:26
  • vagy megváltoztatást alkalmazott volna.
rigoz # 2020.11.08. 09:26

Szóval, röviden, tömören el kell tartanom a családom, édesapám öreg, beteg, anyámat idén temettem el. Senkire nem számíthatok, a párom kivételével, aki most veszélyeztetett terhesként nem tud dolgozni, és nem is várnám el.
Ezeket a változott körülményeket sem nagyon bízom benne hogy figyelembe fogják venni, hisz nagy valószínűség végett, ha beadom is a keresetet ugyanahhoz a bíró nénihez fogunk kerülni ugyebár...
Csak esélyt latolgattam. Vagyis próbáltam

Ennek lehetett volna jelentőssége... Ha megfelelően igazolva van.

Igazából, amiket leír, egyrészről köze nincs a kiskorú gyerek tartásának kérdéséhez, másrészt szubjektív meglátások, személyeskedések...

Ami nagy hiba volt, ha ennyire biztos az igazában, az a fellebbezésének a visszavonása.

Egy jó másodfokú tanács, ha a meglátásai érdemben igazak, amik legalábbis relevánsak vagy hatályon kívül helyezést vagy

Ha indokolt, igenis "bíró bíróval szembemegy", egyrészt, mert a másodfokú bíróság elnöke gyakorolja az elsőfokú bíróság bírája felett is a munkáltatói jogokat - kinevezés és felmentés kivételével -, másrészt pedig másodfokon 3 bíró jár, míg elsőfokon egy.

Másrészt pedig a kapcsolattartás, illetve volt feleségével kapcsolatos egyéb jogvitáéik, vagyoni igényeik

A gyerek karateedzése beszámítható és figyelembe vehető a tartásdíj összegének meghatározásánál. Ennek megfelelő következményét a bíróságnak egyedileg kell levonnia.

Ha az a véleménye, hogy ez az edzés nem is létezik, erre illet volna (saját érdekében) hivatkozni, bizonyítás elrendelését kérni, vagy más nem a fellebbezésében ezzel érvelni.

De mivel visszavonta, veszett fejsze nyele.

Amiben igaza van teljesen és elvi éllel kimondták

A bíróság ítéletében a körülményekhez képest kellő részletességgel indokolnia kell, le kell vezetnie, milyen tényeket, hogyan megítélve és milyen jogszabályok alapján jutott a döntésére.

Ha volt szakérői bizonyítás, a szakvéleményt ismertetnie, értékelnie kell az ítélet indoklásában és annak figyelembe vételét, mikkénti megítélését is meg kell indokolja.

Ha úgy érzi, az indoklás hiányos, akkor azt is a fellebbezésbe lett volna lehetősége vitatni.

Erre azért - ha jogos és az ügy érdemére kihatással van - különösen hangsúlyt fektet a másodfokú ítélkezési gyakorlat és bizony, van rá példa, hogy ennek hatályon kívül helyezés lett a vége.

Egy új keresetet - nem perújítási indítványt - a bíróság ügykiosztásra jogosult vezetője az általános szabályok szerint kell kiosszon. Abból nem kizárt a korábbi pert tárgyaló bíró sem objektív ok alapján.

Bár a leírtak alapján a bíró kizártságára következtetni nem lehet feltétlen, a bírói gyakorlat szerint meg végképp nem...

Egyébként summa summarum: Ha kellően megalapozza, netán szakszerű jogi segítséggel, akkor a fellebbezés helyt is foghatott volna. Illetve, ha a különös

Persze ezt csökkentés iránti keresetben megteheti, de az a helyzet, hogy hátrányból indul, mert a megállapító ítéletkor fennálló körülményt kérdéses, hogy elfogadják-e, ha jól értem megállapító-marasztaló és nem felemelés tárgyában hozott ítélet volt a megelőző eljárás vége.

P.s.: Ez egy jogi fórum, ne itt minősítgesse a volt feleségét vagy a bírót, saját érdekében is... :)

Lajos83 # 2020.11.08. 08:43

Jja igen, és néha két szó kúszik a szemem elé, amit annyira tudnak harsogni bele a nagyvilágba.
Egyenlő bánásmód.

Na persze :D :D :D

Lajos83 # 2020.11.08. 08:38

Nos, ez eléggé összetett dolog szerintem.

A gyakorlatban a nettóm 350-370 között ingadozik pótlékokkal, étkezési hozzájárulással, munkába járás költségtérítéssel.
Tudomásom szerint ezek közül vannak olyan tételek, amelyek nem lehettek volna figyelembe vehetők, de a bírónő ezt éppen leszarta.
Ugyanakkor évente két alkalommal teljesítménytől függően kaphatunk mozgóbért, nyilván hiába magyaráztam azt is, hogy az nem állandó.
Azt már lenyeltem, hogy az exszel közös hiteleket csak én fizetem, pedig egyetemleges adós és adóstárs ezekben, valamint tulajdonos is 50%-ban. Ezt másik perben kell elrendeznünk.
Ezeken felül azt is hamar rövidre zárta, hogy a kapcsolattartással felmerülő összes költséget nekem kell viselnem. Holott az exem költözött tőlem több, mint 200 km-re. Ezzel kapcsolatban NAV normából számított km költség kimutatást, valamint busz és vonat közlekedésről szóló jegyárakat is elé tártunk.
Pont leszarta ezt is.
Ráadásul az ítélet indoklása messzemenően hiányos volt, főképp ezekben a kérdésekben. 1-1 sor, aztán jóidő. Pedig tudomásom szerint vannak bírói irányelvek, sőt korábbi precedens ítéletek, amelyek megint csak nem az ő döntését támasztották alá.
Fellebbeztem, de aztán visszavontam. Minek? Nekem jobb ítélet a másodfokon sem fog születni, bíró, bíró ellen nem megy.

Továbbléptem.

Most már másfelé koncentrálok. Előre, az "új családom" van a fókuszban, akik szeretnek.
Nekik szeretném a legjobbat biztosítani.

Nem fogok megfeledkezni a fiamról sem, de teljesen el lett idegenítve, indirekt módon befolyásolja az anya. A kapcsolatot nem hajlandó velem ápolni, az anya mindent elkövet, hogy teljesen ellenem fordítsa.
Összehazudozott mindent a költségeiről, tüzifát vett, tabletet vett, nem létező karateedzésről hozott számlát, a nagypapa vállalkozó barátaitól hozott számlát ruháztatásról, bútorokról, amiről csak kellett.
A bíró néni kajálta...
Jelen esetben nem arról van szó, hogy nem szeretnék a gyerekem tartásáról gondoskodni, csak pusztán tudom, hisz az anyja szóban elmondta, hogy a gyereknek fundamentára költi a pénzt, meg a saját életbiztosításába fizeti, aminek a gyerek a kedvezményezettje.
Alapelv ugye az is, hogy a gyerektartás nem a felhalmozás eszköze, vagy tévedek?

Szóval, röviden, tömören el kell tartanom a családom, édesapám öreg, beteg, anyámat idén temettem el. Senkire nem számíthatok, a párom kivételével, aki most veszélyeztetett terhesként nem tud dolgozni, és nem is várnám el.
Ezeket a változott körülményeket sem nagyon bízom benne hogy figyelembe fogják venni, hisz nagy valószínűség végett, ha beadom is a keresetet ugyanahhoz a bíró nénihez fogunk kerülni ugyebár...
Csak esélyt latolgattam. Vagyis próbáltam.
L.

rigoz # 2020.11.08. 05:41

Hát igen, ez egy nagyon jó kérdés, KBS...

Szetintem mondjuk egy havi fél misis fizetés mellett azért a 85 ezres tartásdíj annyira nem... Ha azt nézzük, hogy főszabály, illetve a joggyakolat 20-25%-os arány...

Akkor ez kb. pont 25 körül van.. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.07. 18:49

magas jövedelmem miatt havi 85 000 Ft gyermektartásdíjat fizetek
Mennyi az a magas?

Lajos83 # 2020.11.07. 10:56

Tisztelt fórumtársak,

A következő szituáció miatt merült fel bennem pár kérdés.
A volt élettársam kizárólagos felügyeleti joggal neveli 8 éves fiam.
A gyermekelhelyezés és gyermek tartásdíjjal foglalkozó per idén július végén emelkedett jogerőre.
Azóta megnősültem, a feleségem gyermeket vár, és nagy valószínűség szerint (inzulin rezisztencia miatt) veszélyeztetett terhes minősítést kap, és nem engedik dolgozni.
Nincs meg az egy éves folyamatos jogviszonya, mivel tavasszal munkahelyet váltott, így munkanélküli volt 2 héten keresztül.
Ezáltal egyedüli keresőként nekem kell eltartani magunkat.
A (szerintem nem, de a bíróság által igen) magas jövedelmem miatt havi 85 000 Ft gyermektartásdíjat fizetek rendszeresen, időben a volt élettársam számlájára.
Kérdésem, hogy jelen helyzetemben a várt gyermekünk 12 hetes korától számít-e magzatnak, ha igen, akkor a feleségem táppénzére, valamint a magzatra hivatkozva mikor adhatok be gyermektartásdíj csökkentése iránt keresetet?
Van időbeni megkötés?
Mennyire veszi figyelembe a bíró a megváltozott családi körülményeim?
A családom feje fölött csak a lakáshitellel terhelt házunk van, ezt a gyermektartás meghatározásánál a bíró teljesen figyelmen kívül hagyta.
Tudomásom szerint a fiatalabb gyermek élvez elsőbbséget a tartás sorrendjében.
Még nem adtam be keresetet, de biztosra veszem, hogy a volt párommal semmilyen egyezség sem kerülhet szóba...

Várom megtisztelő válaszaikat.
L.

mammamia30 # 2020.10.24. 18:41

Tiszteletem! 2 és fél év után ismét munkába állt kislányom apukája aki nagyon szezonálisan fizetett gyermektartásdíjat a 11 év alatt- csak incasso által amikor a VH tudott tiltani munkabéréből. Kérdésem: OEP által, egészségbiztosítási járulék fizetése, Kormányhivatal- ismét " betalálta " a VH. Azonban a korábbi korrekt Dr. Horváth Tamás VH iroda helyett egy új bp.-i VH-t jelöltek ki, aki szabályosan " ül az ügymeneten". 5 évre visszamenő gyermektartásdíj hátralék incasso van folyamatban apa- adós ellen: már bejelentett munkahelyet is létesített, a VH még mindig nem utal, sem postai úton nem kézbesítenek számunkra gyermektartásdíjat, jogerős bírósági ítélet, VH ellenére. Milyen módon lehet Végrehajtót, végrehajtó irodát váltani? Bírósághoz, Kúriához, kihez kell fordulni ilyen ügymenetben? Köszönöm a válaszokat előre is.

wers # 2020.08.13. 08:05

Jaj, bocs, a monalisa-s miatt gondoltam

off
volt itt valaki monalisa nickkel, aki ezek szerint Bélában mély nyomokat hagyott. :D Én leginkább arra emlékszem, hogy amikor kiderült, hogy a nick mögött férfi áll nem nagyon olvastam tovább
on

rigoz # 2020.08.13. 07:48

Jaj, bocs, a monalisa-s miatt gondoltam. Igen, kicsit túlbuzog bennem néha a segítő szándék, ez kétségtelen.

Bár olyan nagy hülyeséget azzal, hogy elévülés miatt nincs helye a már lejárt, 3 évnél régebbi követelésnek nem írtam szerintem...

A Ptk. 6:581. §-ra - ami súlyos összegtől mentett meg amúgy engem is :) - valóban elmulasztottam hivatkozni, amit köszönök, hogy hozzátettél. De ezzel nem rontottam azért el ilyen szinten semmit, mint ahogy a szavaidból kiviláglik, szerintem. :)

De köszi a jó tanácsot, törekszem megfogadni. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.13. 07:16

Pont erről beszélek. Annyi zöldséget összehordtál, hogy se időm, se hajlandóságom sorra venni, és kijavítgatni őket. Ebben semmi személyeskedés nincs. Sokat segítene, ha nem válaszolnál mindenre; csak arra, amiben teljesen biztos vagy, és még azt sem ártana minden alkalommal ellenőrizned.

rigoz # 2020.08.12. 18:55

Mivel is??? Szerintem semmivel... KBS, nem szép ez a személyeskedő hangvétel... :(

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.12. 07:31

és még miért nem ?
Mert a tartásra - vagy más kifejezetten meghatározott célra - adott összeg nem követelhető vissza.
Ez az ügy olyan bonyolult lesz egyébként, hogy ha az apa komolyan gondolja, és peresíti, akkor nem fogsz ügyvéd nélkül boldogulni.

Ezt a rovatot pedig rigoz már úgy elrontotta, hogy nincs kedvem írni bele. (Ahogy elnézem, másnak sincs.)

rigoz # 2020.08.11. 19:04

Most nézem, hogy írja a kérdező, hogy nem is írta apuka alá - ha jól értem - az egyezség tervezetét, úgy meg az nem érvényes, olyan, mintha nem is lenne.

Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat közjegyző előtt tehető, amely közjegyzői okiratba foglalása esetén közvetlenül végrehajtható pereskedés nélkül.

Egyébként egyszerű címzett vagy nem címzett jognyilatkozatról van szó, ami nem hajtható közvetlenül végre.

Attól, hogy egy okiratot végig kézzel ír a készítője, az csak teljes bizonyító erejű magánokirat lesz, mely csupán azt tanúsítja ekként, hogy a benne foglalt nyilatkozatot valóban a készítőjeként megjelölt személy tette.

Sem a tartalmi valódisága, sem a nyilatkozat érvényessége nem válik ettől kétségtelenné, vitathatatlanná.

lililili # 2020.08.11. 18:35

Kovács_Béla_Sándor és még miért nem ?

„Apuka ezért nem követelheti azt vissza.”

Nem csak azért nem.„Apuka ezért nem követelheti azt vissza.”

Nem csak azért nem.

Köszönöm

rigoz # 2020.08.11. 13:09

Oda kell ám ilyenkor figyelni és nem meghajolni a bírói menjenek már a francba innnen attitűd előtt...

Éreztetni kell, hogy a peres felek az ügy "urai" és az nem a bíró kénye-kedve szerint dől el, mert Ő nem akar dolgozni...

rigoz # 2020.08.11. 13:08

Erről van jogerősített végzés is? Ha igen, akkor az elég nagy baj, mert akkor a megváltoztatást csak olyan okból lehet utóbb kérni, ami a tartónak a létfenntartását súlyosan veszélyezteti, illetve a kiskorú gyerek tartásának sérelmét is igazolni kell, hogy nem következik be jelentősen ezáltal.

Tehát, hogy a tartás mérséklése folytán a gyermek sem nélkülözne.

A megszüntetést persze lehet kérni arra hivatkozva külön perben, hogy a tartás feltétele nem állt fenn, de ez esetben visszakövetelni a már teljesített kötelezettséget nem lehet.

Azt is akkor, ha a gyermek betöltötte a 18. életévet.

Az elévült tartást pedig visszakövetelni ennek folytán már nem lehet, egyezség helyett a bíróság döntését kellett volna kérni és ha erre anyuka hivatkozott volna és nem kötnek egyezséget, akkor a bíróság lett volna abban helyzetben, hogy az elévült követelés tekintetében a keresetet elutasítja.

Ha nincs jogerős egyezséget jóváhagyó végzés, akkor a nem jogerős végzés ellen lehet fellebbezni, illetve tanácsos az egyezségi szándékból kihátrálni és kérni, hogy a bíróság döntsön az ügy érdemében és amennyiben perfelvételi szakaszban van az ügy, hivatkozni az elévülésre.

A bírói gyakorlatban a nagyobb értékű tulajdon átruházása - egyezség keretében - pedig értéktől függően akár a teljes tartási kötelezettséget is teljesítetté teheti. Ilyen lehet az ingatlantulajdoni jog tehermentes, 1/1 arányú átengedése pl.

lililili # 2020.08.11. 12:52

Tisztelt rigoz,
Köszönöm ! Júliusban annyi történ, hogy bíróság jóvá hagyta a közös meg egyezésüket a gyerek elhelyezésről. Bírónő nem foglalkozott gyerektartással, mivel csak a gyerek elhelyezéssel kapcsolatban adtak be keresetet. Gyorsan rövidre zárta a bírónő, mikor apa rákérdezett a gyerektartásra. Lezárta, hogy egyezzenek meg ahogy eddig is, viszont látásra. Így született az a kézzel írott papír, amit anya elküldött, hogy mit vállal.

rigoz # 2020.08.11. 12:24

Ezt a monalisa dolgot nem értem... :D