Nem azt írtam hogy xy-nak "otthonülőnek" kell lennie, nem, azonban ha nincs cím ahová kézbesíteni lehetne a hatóság levelét...
Apasági kereset
Wasp!
Koszonom a linkeket, 1gyel okosabb lettem. Nem, nem leszek jogasz, de legalabb bizonyitottnak velem azt az erzesemet, hogy az ugyemben valami nagyon stimmel.
Gondom most mar csak annyi, hogy 4 hete lett beadva az apasagi kereset, "surgossegi intezkedessel", ami tobbek kozott azt is mondja, "polgari eljarasokbol eredo jogvitakban reszt vevo kiskoruak legjobb erdekeben hozott birosagi intezkedesek".
Az ugyvedem allitolag mar szemelyesen is beszelt a biroval, de meg mindig semmi.
Azert vagyok ketsegbeesve, mert tul azon, hogy hivatalosan, az anya emlekzokepessege, vagy annak hianya miatt nem vagyok hivatalosan apa, naponta hallom, milyen ujabb lepesekre keszul a megkerdezesem es beleegyezesem nelkul. Ha sokaig varat a biro, ezek visszafordithatatlan lepesek lesznek es akkor mar hiaba is tiltakoznek. Ugye az alapok, nevvalasztas, orvosvalasztas, szemelyiseg formalas, hely, orszag, ahol a gyermek elni fog kerdese, utlevel, stb.
Ha a tokoles miatt kicsuszok az idobol, fordulhatok e a strassburgi emberjogi birosaghoz jogorvoslasert es azert, hogy kerjek szamon az itteni birosagot?
De mielott ugy tunne, hogy teljesen elment az eszem, amitol nem sok valaszt el, szeretnem elmeselni az elozmenyeket.
Az anya es koztem tavoltartasi hatarozat el, amitol az anya ugy gondolja, semmi beleszolasom nincs a gyermek eletebe. Azt mar tudom, hogy ebben nagyon teved.
Ezt a hatarozatot mar tobbszor megszegte, eloszor ket hettel a gyermek szuletese utan, amikor ugy gondolta nagyvonaluan, bemutat a fiamnak. Akkor a kicsi nyakan volt egy pup, a feje pedig furcsa formaju volt, amire az anya azt mondta, nem kell aggodni, mindez azert van, mert a pici farfekvesu volt.
En azert aggodtam, leginkabb a pup miatt, ezert el is mentunk a korhazba, ahol hirtelen kiderult, hogy a kicsinek dolichokefalia- ja van, csonakfejuseggel szuletett. Az orvos surgos mutetet irt elo, amit csak egy masik szigeten hajtanak vegre, de a beavatkozas elott meg nehany vizsgalaton reszt kell venni.
A diagnozist kovetoen az anya ujbol ugy dontott, nincs szuksege a fiamnak arra, hogy reszt vegyek az eletebe. 300 eurot azert kert, arra hivatkozva, hogy nem tudja kifizetni a lakbert es a kicsinek laknia kell valahol.
Az egyik teszt utan a masik korhaz allitolag azt mondta, nem is kell muteni, minden rendben. Ezt ismerostol tudtam mar meg, nem az anyatol. Ekkor bementem a korhazba erdeklodni, hogy ez meg mit jelent. Elmondtak, felreertes van, igenis kell a kicsit muteni. Ezert aztan elszaladtam a gyermekvedelemhez jelenti az esetet, mivel a korhaz semmilyen hivatalos iratot a vizsgalatokrol nem adhat ki, az anya azt mondta nekik, tavoltartasi hatarozat van koztunk. Vegul kiderult, azert nem, mert nem szerepel a vezeteknevem egy dokumentumon sem, csak a keresztnevem. Mind1. A gyermekvedelem ratelefonalt a korhazra, es ezert mult heten a kicsit meg is mutottek. Mondanom sem kell, hogy az anya, beletorodve abba, amit mondtak neki, semmit nem tett azert, hogy a baba fejet megmutseg, jo, elvitte a korhazba a mutetre, ami ha elmaradt volna, az a babanak sulyos agyi karosodast okozott volna.
Anno megerdeklodtem az operacio anyagi vonzatat is, amire azt mondtak, a holgy betegbiztositasa mindent all. Szombaton viszont az anya megintcsak ramtelefonalt, hogy azonnal kell 2000 euro, ezek a korhazi koltsegek. Igyekeztem megnyugtatni es javasoltam neki, hetfon intezzuk el a dolgot, mert megtudtam hogyan lehet. Erre persze az volt a reakcio, hogy akkor menjek ide- oda, ha nem is akarok segiteni. Aztan hetfon allitolag azt mondtak neki, nem surgos az ugy, a penz egy segedezkozre kell, amit eleg, ha a kicsi fel eves koraban kap meg. Es innentol megintcsak ejtve vagyok.
A fiam nevet mar bejegyeztette, Storm keresztnevvel, ami angolul vihart jelent, de nem letezo nev. Ezzel termeszetesen nem tudok egyet erteni, mert igy az ember a kutyajat nevezi el.
Elinditotta az utlevelet, nelkulem. Hogy ezt hogyan tudta elintezni, arra nagyon kivancsi lennek.
Most ossze akar butorozni egy baratnojevel, akinek az eletvitele miatt ezt nem hagyhatom.
Remelem ertheto, miert a turelmetlensegem. Az anya teny, hogy tisztan tartja a gyermeket, eteti, furdeti, ellatja, de ha felmerul valami problema, hozzam fordul, hogy oldjam meg.
Kerdes Tisztelt Forumozok. Van arra akar odahaza gyakorlat, hogy az ember bemenjen a birosagra es addig ki se jojjon, amig a biroval nem beszelt es az legalabb nem tuzott ki idopontot?
igazából azt nem értem az egészben, hogy annó engem a gyámhivatal miért "fenyegetett" hogy ha nem megyek be megmondani ki a gyermek apja akkor majd a nyakamra járnak, ha nem veszem át a leveleket, akkor majd kézbesítési vélelem, stb...
Amikor annó egyik peres ügyünk során( nem gyámügyi) a perelt ügyfelünk nem vett át semmilyen levelt, a bíróságon közölték velünk, hogy elvileg neki "állampolgársági kötelessége" lenne az hogy gondoskodik az elérhetőség fenntartásáról.
Most komolyan...azzal hogy valaki nem vesz át leveleket, kibújhat mindennemű felelősségrevonás alól?
amúgy a gymámhivatalnak mi a felettes szerve?
A közig. hivatal. De most komolyan, szerinted ebből lesz az apa részéről elismerő nyilatkozat? Ha lesz, akkor kérd meg, hogy fáradjon be, és tegye meg. Ha meg nem, akkor úgysem marad más, mint az apasági per, az meg nem a gyámhatóság, hanem a bíróság hatásköre.
nem gondoltam hogy ebből lesz apasági, csak reméltem....ennyi idősen is hiszek még abban hogy emberek nem lehetnek ennyire gerinctelenek...
Akkor már csak azt nem értem, hogy menjek be a bíróságra panasznapon és kapásból pereljem be?Nyújtsak be apasági keresetet?Ezt akartam elkerülni.
Akkor igazából a gyámhivatalnak mi köze van a dologhoz?
Gyámhivatal előtt aki akar, tehet elismerő nyilatkozatot. Menj a bíróságra, és indíts keresetet, ha erre nem hajlandó.
Segítségetek szeretném kérni! A történet röviden : feleségem házasságon kívül teherbe esett, majd sikerült vélt vagy valós sérelmeinket megoldani, rendezni. Közös megegyezéssel döntöttünk abban hogy megtartjuk a babát együtt neveljük fel.(terhességi kiskönyvben,apasági nyilatkozatban, a kórházban a baba az én nevemet viseli majd) Nem szeretném hogy a biológiai apának valamikor is valamilyen köze legyen a gyermekünkhöz. Mi az amit megtehet és én mit tehetek ez ellen? A válaszokat előre is köszönöm!
Ha rendezett körülményeket biztosítotok ketten a gyermeknek, akkor semmit, mert a te apaságod vélelme folyán nem tud apasági pert indítani, a gyámhatóság meg csak akkor rendel ki eseti gondnokot, hogy a gyermek nevében megtámadja ezt a vélelmet, ha az a gyermek érdekében áll. Így csak a gyermek a nagykorúsága után dönthet esetleg úgy, hogy pert indíta a te apasági vélelmed megdöntése iránt. Viszont azt jó ha tudod, hogy ha attól számítva, hogy megtudtad, hogy nem a tiéd a gyermek, nem indítasz pert a vélelem megdöntése iránt, akkor később ezt már nem teheted meg, csak az ügyész indíthat a nevedben, ha jónak látja.
Tisztelt Illetékes!
Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha bemegy a gyámügyre, ott adnak neki bármilyen felvilágosítást rólam? Ha bíróságra megy ott tud pert indítani ellenem ebben az esetben? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !
Tisztelt Illetékes!
Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha az apa bemegy a gyámügyre utánam és a baba után érdeklődni, adnak neki bármilyen felvilágosítást? A baba nem ott született ahol a lakhelyem van, így nem is a lakóhely szerinti gyámügyün voltam bennt. Ha bírósághoz fordulna tud ellenem pert indítani? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !
Tisztelt Illetékes!
Örökbeadtam a babámat, alapítvány segítségével, az apa tudta nélkül, sajnos én nem tudtam volna felnevelni, nagyon nehéz döntés volt s nagyon fáj, de neki ebben a helyzetben ez volt a legjobb döntés. Segítséget szeretnék kérni abban, hogy ebből származhat-e valami hátrányom, családjogi ügyvédet is megkérdeztem, egyáltalán semmi hátrányom nem származhat belőle, apasági nyilatkozat sem volt, az apa nem volt megnevezve sehol sem. Másik kérdésem az lenne, ha az apa bemegy a gyámügyre utánam és a baba után érdeklődni, adnak neki bármilyen felvilágosítást? A baba nem ott született ahol a lakhelyem van, így nem is a lakóhely szerinti gyámügyün voltam bennt. Ha bírósághoz fordulna tud ellenem pert indítani? Előre is nagyon köszönöm segítségüket !
Tisztelt Illetékes!
Kedves MajorDomus!!
Szerintem nem én vagyok az egyetlen,aki így járt!!
Ha nem ismered az ügyemet,és nem segíteni akarsz,minek szólsz bele!!
Szerintem a középkorban élsz!!
Ha már a sértegetésekről van szó!!
Melani, a biológia apa, ha nem vélelmezett is egyúttal, nemigen tud mit tenni egy ilyen szituációban.
(Más kérdés, hogy neked meg nem volt jogod arról dönteni, hogy ő nevelhesse-e a saját gyerekét. Értem én, hogy így megszabadultál a gyerektartás kötelezettségétől, de azért mégis.)
Tisztelt Kovács Béla Sándor
Nem azért adtam örökbe a picit, hogy megszabaduljak a gyerektartástól, ha csak ez lett volna a gond, akkor nem adom örökbe. Nincs az én helyemben, eléggé fáj, hogy így kellett a piciről a döntenem, nem volt más lehetőségem, szívem szerint legszívesebben én gondoznám, sajnos nem tehetem. Azért köszönöm a válaszát
a kérdés az volt, miért nem kérdezted meg az apát? elsősorban az ő dolga lenne nevelni a gyermeket, és általában szívessebben nevelik az apák a gyermeküket, semmint, hogy sose lássák többet
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Tisztel Illetékesek!
1 hónapja született meg a kisfiam.Az Anyukával megromlott a kapcsolat.A mai napig nem láthattam a fiam.Nem vagyunk házasok.Apasági nyilatkozat nincs.Az anya a nevére vette a gyereket,nincs senki feltüntetve apának.Ki akar zárni a gyerek életéből. mit tehetek?
Azt szeretném még megtudni,ha az anya nem járul hozzá akkor is a nevemre tudom venni a fiam?
A gyermek lakóhelye szerinti helyi bíróságon indíthatsz pert az apaságod megállapítása iránt.
Tisztelt Fórumozók, a következő kérdésre keresem a választ.
Ha közös megegyezéssel szüntettük meg a házasságunkat és a gyermek felett közös szülői felügyelet gyakorlunk, mely során kizárólag a gyermek érdekeinek figyelembevételével döntünk a gyermek sorsát érintő kérdésekben. (pl: iskola, különórák, sport, vallás, stb.)
Mi van akkor, ha vita van?
Ha apaként beleszólhatok a gyerek sorsának alakulásába , akkor ezzel szemben vállalnom kell-e automatikusan a felmerülő plusz költségeket is?
Pl. az anya szeretné, hogy táncórákra járjon a gyerek, de nekem az anyagi lehetőségeim végesek és örülök, hogy a gyerektartást ki tudom fizetni.
Az anya eldöntötte, hogy jár és most kéri, hogy álljam a költségek felét. A gyerek érdekeire hivatkozva. (De itt említhetném a nyári tábort is.)
Van-e jogi orvoslat? Kényszerítheti-e az anya, hogy plusz terheket vállalva fizessek?
Köszönöm a választ.
A bíróság megállapította a gyermektartás mértékét. Amíg a bíróság nem módosítja, azt kell betartani.
Tisztelt forumozók!
Kérdésem az lenne hogy a gyermeg vagy én indítom a pert ha a gyermeg nevét akarom megváltoztatni a sajátomra, hisz valóban az én gyermekem?
Ha még nincs megállapítva az apaság, akkor amíg nincs megállapítva, nem tudsz a gyermek nevének a megváltoztatása iránt eljárást indítani. Előbb az apasági per.
Ha meg van vélelmezett apa, akkor az sem igazán.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02