Apasági kereset

Szöcsy # 2015.03.10. 18:20

inkább hosszabban leírnám az én problémámat!
2008 augusztusában egy házas asszonnyal élettársi viszonyba léptünk. 2009 szeptemberbe megszületett a közös gyermekünk, de mivel a magyar törvények szerint még nem vált el a szülés elött 90 nappal, így nem az én a vérszerinti apa vezeték nevét kapta meg a közös gyermekünk. 1 éve sikerült végre elvállnija, és akkor a gyermek elhelyezést is megállapították. Mert az előző házasságból,van 2 nagyobbik gyermek. A bontóper kereset levelében kértük a közös gyermekünkre ne ítéljenek gyermektartást,és egyértelműen kijelentette a volt férj hogy nem az övé a gyermek. Még is perelnem kell hogy végre megkapja a gyermekem a ezeték nevemet?Élettársammal a bontóper után össze házasodtunk. Így nemtudom hogy a gyermek helyett én kérelmezem hogy megkapja a vér szerinti apa nevét, vagy a gyermeg indít pert és én mint gyámja járok el? Vagy a feleségem intézi mindezt? Vagy kell e perre vinnem ha már az "apa" már kimondta hogy nem az övé a gyermek? Vagy a gyámügyön tudok ezügyben eljárni, vagy közjegyzőnél?

ObudaFan # 2015.03.11. 14:45

Ha volt férj is, meg te is, meg az anya is azt szeretné, hogy te legyél a gyerek anyakönyvbe bejegyzett apja, akkor hármatok közös kérelmére a bíróság per nélkül meg fogja ezt állapítani a meghallgatásotok után.

Szöcsy # 2015.03.11. 19:05

ezt értem, de milyen jogi formában kell indítanom a meghallgatást? És biztos hogy bíróság kell ehez,vagy elég az anyakönyv vezető elött nyilatkoznunk mind a hármunknak? Meg az is kérdés ki kérelmezze a meghallgatást? A gyermek, az anya, vagy én a vérszerinti apa? Ez a része nem tiszta számomra.

Szöcsy # 2015.03.12. 04:30

nem így még mindíg nem kaptam felvilágosítást a kérdéseimre. Mert kinél kell kérnünk a meghallgatást? Gyámügy,vagy bíróság. És miért kell ezt bíróságon intéznem, ha már egyszer a bíróságon kijelentete a volt férj hogy nem az övé a gyermek. Én a vérszerinti apa indítom a dolgot, vagy a gyermek kérelmezi a bejegyzett "apa" ellen, vagy a nejem indítja mert ő a gyermekünk gyámja? Az az igazság hogy nem szeretném a bíróságra vinni a dolgot, mert a volt férj eléggé beszámíthatatlan alkoholista, és ki szeretném hagyni a dologból. Mert ugyebár ha már jegyzőkönyvben bejegyezték nem az övé a gyermek akkor tulajdonképpen szerintem ott se kell lennie....

Szöcsy # 2015.03.19. 18:09

Köszönöm a segítséget! Gyámügyre mentünk az ügyünkel és ők indítják a pert, és ügyvédet is biztosít. Így mindent egy kalap alatt elsikerült intéznem.

Barbi87 # 2017.01.13. 05:33

Érdeklődnék hogy a jelenlegi párom elvàlt és van egy 9 éves kisfia. (Fizeti is a nem kevés gyerektartàst) Felmerült a kérdés hogy lehet nem is ő az apa. Ha apasàgi tesztnél kiderül hogy mégsem ő lenne az apa akkor a kisfiú neve hogyan vàltozna? Illetve a gyerektartàst követelheti tovàbbra is az anya?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.13. 07:45

Attól, hogy ti csináltattok egy tesztet, semmi nem változik. (Azon kívül, hogy kevesebb pénzetek lesz száz-kétszázezerrel.)

Barbi87 # 2017.01.13. 10:06

Ezt bírósàgra is vinnénk mivel nem ő az apa a bíróság pedig ugyan úgy csináltat dns tesztet.. Azután nem járna az anyának semmi sem ha kiderül hogy évekig eltitkolta a dolgot.

pazs # 2017.01.13. 11:11

Ha azért ő az apa, mert a gyerek születésekor az anya férje volt, akkor a gyerek kilencéves korában már bőven elkésett az apaság vélelmének megdöntésével, ha ő a biológiai apa, ha nem.

Kivéve persze, ha az elmúlt egy évben "merült fel", hogy nem ő az apa.

Ha sikerül az apaság vélelmét megdönteni, a gyerek (illetve az anyja) kérheti, hogy megtarthassa az eddigi családi nevét, gyerektartás viszont tovább nem lesz követelhető.