Gyerektartás dij

monalisa1 # 2013.06.14. 09:40

Jut eszembe - bár konkrétan a témában nem vagyok képben -, hogy bizonyára kaptok gázár támogatást: a lakásba bejelentett személyek száma és a jövedelmi viszonyok.

Ettől függetlenül a lányod próbáljon az önkormányzattól kérni rendszeres ill. átmeneti szociális segélyt.

elkeseredett # 2013.06.16. 04:35

Üdv mindenkinek!
Az elsőfok hozott egy ítéletet, amit az ellenérdekű fél megfellebbezett. Az elsőfokú eljárás volt 2 év. Jogosnak találta a tartásdíj emelését.
Ellenérdekű fél megfellebbezte újabb másfél év. És a másodfok ezzel az indokkal utasította el az emelésemet: "az elsőfokú bíróság ítéletének meghozatala óta bekövetkezett változásokat figyelembe véve..." (tehát nem az adott időszak volt a döntő - mert az elismeri, hogy az alapján a döntés OK volt, hanem, hogy utána mi történt! azóta ugyanis sajnálatos eset folytán örököltem és abból kellene eltartani a gyereket!!!????)
Jogszerű ez???? Mit lehet tenni?
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.06.16. 08:52

A másik fél körülményeit kellene ismerni ahhoz, hogy határozott véleményt lehessen kialakítani.

A II.f. azt mondta, hogy a külön vagyonod terhére kellene a gyermeket eltartani.

A gyermeket a két szülő együttesen köteles eltartani. Ha valamelyik szülő önhibáján kívül nem képes a tartásra, úgy a másik szülőnek a külön vagyona terhére is el kell tartania gyermekét.

Ha az I.f. bíróság jogosnak találta a gyermektartás felemelését - ezek szerint a külön élő félnek a tartás nem okozott olyan gondot, amely veszélyeztetné, vagy súlyosan megnehezítené az életkörülményeit - úgy véleményem szerint továbbra is a szülőknek együttesen, kell a gyermeket eltartaniuk.

Mindenképpen furcsállom, hogy a bíróság arra kötelezett, hogy a külön vagyonodat éld fel, ami esetleg a gyermek nagykorúsága idején az elindulását segíthetné.

Szerintem tévedett a II.f. és rosszul értelmezte a jogszabályt.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.16. 08:58

Elvált házastársak esetén kizárólag külöb vagyon van. Nem túl meglepő, hogy a tartást mindegyiküknek annak terhére kell biztosítani. (Ne nyilatkozz egy jogerős ítéletről a pervesztes fél egyoldalú előadása, az ítélet ismerete nélkül.)

ObudaFan # 2013.06.16. 11:59

Önmagában az, hogy a jogerős ítélet időpontjában fennálló viszonyokat vette figyelembe a bíróság, mindenképpen jogszerű. A korábbi állapot legfeljebb a hátralék tekintetében bír jelentőséggel.

zsuanna # 2013.06.26. 08:37

Kedves Fórumozók!
Igyekszem tömör és lényegretörő lenni.
6 évvel ezelőtt született meg a kislányom, akit teljesen egyedül nevelek, mert az apuka elhagyott már a terhesség alatt. Tehát, nincs a nevén és jogilag - egyenlőre - nincs hozzá köze. Ettől függetlenül a szülés után az apai nagyszülők kértek egy apasági tesztet, ahol természetesen kiderült, hogy övé a gyerek és ezzel el is tűntek az életünkből.
Viszont mostanában elég nagy anyagi próblémáim adódtak és miután minden követ megmozgattam és egyenlőre így sem tudtam előre lépni eszembe jutott a gyerektertás. Ill. nem ragaszkodnék én feltétlenül a gyerektartáshoz. Nekem az is megfelelne, ha fizetne X összeget, amivel kint lennék a vízből- a hitelből, amit a terhesség alatt kellett felvennem- és természetesen aláírnám, hogy soha semmilyen anyagi követelésem nem lesz felé.
Mit tanácsoltok? Mit tegyek?
Ha nem fizet, akkor kénytelen leszek bíróságra menni. Akkor mire számíthatok így 6 év után? Milyen opciók vannak?
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2013.06.27. 13:34

Legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg, illetve a jövőre követelhetsz tartásdíjat, a régebbi részletek elenyésztek.
Egyezséggel lehetséges az egyösszegű megváltás is elvileg.

monalisa1 # 2013.06.27. 14:14

zsuanna

Ne tegyél semmi olyan nyílatkozatot amiben kijelented: soha semmilyen anyagi követelésed nem lesz feléje, mert előre nem tudható mit tartogat a sors a ma még szerencsére egészséges gyermekkel szemben.

Járd ki, h fizessen t.díjat, egyébiránt maradj szépen csendben nem kell az apát ilyesztgetni...

Esetleg vedd fel a kacsolatot a szüleivel elvégre a vérszerinti unokájukról van szó.

Ha nincs pénzed ügyvédre kérj a megyei Kormányhivataltól támogatást, amellyel jogi segítő támogatást vehetsz igénybe. (A támogatás alapján a költségeket az állam átvállalja.)

Félem a probléma megoldása nem legy gyalogmenet, addig valahogy húzd ki...

----
  • laikus hozzászóló
mirrmurr1 # 2013.06.28. 18:04

A következő kérdésem lenne,lányom 2012 decemberében betöltötte 18.életévét,most megy 11.évfolyamba egy szakközépiskolában,egyébként csak 8 általános végzettsége van.Kétszer bukott.
A 12.évfolyam befejezéséig köteles a különélő szülő gyermektartásdíjat fizetni? Akkor lenne csak szakmája.
Köszönöm a választ.

hodoroszol # 2013.07.03. 05:37

Válóperben nemrég született meg az elsőfokú ítélet. (tartásdíj, gyermekelhelyezés, lakáshasználat stb.)
Mivel maga a válóper 2,5 évig tartott, így tartásdíj terén csupán ideiglenes intézkedések születettek.

Ennek értelmében amióta különköltöztem volt feleségemtől tisztességesen fizetek 2 gyermekem után 2 X 60 ezer ft-ot. Ez az összeg az ideiglenes intézkedésbe is bekerült. Fix összeg, nem százalékos forma.

Az első fokú ítélet szerint - ami nemrég született meg - azonban fizetnem kell 2 X 80 ezer ft-ot. Fix összeg szintén, nem százalékos forma.

Az első fokú ítéletet mindketten megfellebbeztük, volt feleségem többet szeretne, magam pedig kértem, hogy csökkentsék az összeget.

Időközben az állásom megszűnt. Jelenleg nem helyezkedtem el sehol.

A kérdésem arra irányulna, hogy van bármi esélyem arra, hogy a másodfok módosítja az első fokú ítéletet, arra vonatkozóan, hogy megváltoztak a körülményeim, hisz munkanélküli lettem?

Hangsúlyozom, nem 10-10 ezer ft-ot szeretnék fizetni, csupán egy reális összeget.

Másik kérdésem, hogy mivel az elsőfokú bíróság emelt az eddig fizetett összegen, így az elmúlt évekre visszamenőleg kihozott rám a bíró egy igen magas hátralékot.
Amennyiben nem módosítja a másodfok az első fokú összeget, így el kell kezdenem havi bontásban törleszteni a hátralékot a tartásdíjon felül. Ez esetben ez hogyan működne?

Munkanélküliként továbbra is 180 ezer ft tartásdíjra kötelezhetnek, plusz pl. ezen felül még törlesztenem kell pl. 20-30 ezresével? Ki határozza meg, hogy milyen összegben törlesszek havonta?

Ami még ráadás a történetben, hogy elsőfokú tárgyalás óta volt feleségem 150 km-re odébb költözött gyermekeimmel. Így bizonyíthatóan havi szinten 45 ezer ft-os útiköltség is terhel engem láthatások alkalmával.

Tulajdonképpen arra lennék kíváncsi, hogy mire van esélyem a másodfokú tárgyaláson? Elegendő indok a csökkentésre a megváltozott körülmény, a munkanélküliség, a magas útiköltség?

Előre is köszönöm válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.03. 09:56

A kérdésem arra irányulna, hogy van bármi esélyem arra, hogy a másodfok módosítja az első fokú ítéletet,
Van. A másodfok figyelembe veheti az időközben megváltozott körülményeket.

hodoroszol # 2013.07.03. 10:03

Köszönöm a választ!
Megnövekedett útiköltségnél mit tehetek? Bírói gyakorlat van erre?
1 hónapban 2 láthatás kb.600 km! Mindez megkérdezésem volt
nélkül. Ee-mailt küldött volt feleségem,hogy
gyermekeim címe ezentúl már más.

monabia # 2013.07.03. 11:16

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

A férjemmel 12 éve vagyunk házasságban ,van egy 8 éves kislányunk.Van még két hitelünk amelyből egyet idén decemberben kitisztázunk,míg a másikat 14 évig fizetni kell.Az egyik az Ő szülei házának a felújítása volt 5 millió ft hitelből,míg a másik hitel a jelenlegi 1,5 szobás panel lakásunk,amit még 14 évig fizetünk.Kértem a férjemet ,hogy menjen haza mert tulajdonképp olyan ez ,mintha 2 lakásunk lenne ,amit a válásig külön is használhatnánk ,hogy ne menjünk egymás agyára,de Ő szándékosan maradna itt velünk és minden nap megy a provokáció.Közöltem a férjemmel ,hogy válni szeretnék és most nem térek ki az okokból,mert van belőle bőven.Megindokoltam neki is persze megy az ellenállás.kb fél éve külön szobában alszunk és nem számolunk be egymás hol létéről sem ,csak annyira amennyire a gyerek érdekét szolgálja.Jó apa,de férjnek csapni való.Mondtam neki ,hogy decemberben beadom a válópert ,de erre elkezdődött egy hatalmas lavina.Megy a fenyegetőzés(hozzáteszem Ő egy tanult ember és jogi diplomával rendelkezik,így valamelyest előnyösebb helyzetben van mint én)Azt mondta hogy a saját védelmére már elindított dolgokat és folyamatosan ijesztget.A kérdésem a következő:tegnap kaptam a számlámra "gyerektartásdíjként" 20.000.-ot mely ahogy megjött vissza is küldtem ,mert úgy gondolom ,hogy amíg nincs bírósági határozatom ennek megállapításával kapcsolatosan ,addig ez nem illet meg.Most közölte velem ,hogy külön kasszán vagyunk és külön megveszi magának a mosószert ,fogkrémet...stb.Persze nem érdekli Őt ,hogy azokat eddig is én vettem meg és az a költség Őt is terheli .Ő ki bújik ez alól és szabott egy határt önkényesen egy július 1.-i dátummal,miszerint onnantól kezdve külön kasszán vagyunk.Lehet ilyet csinálni???Mi tévő legyek,kérem segítsenek!!

monalisa1 # 2013.07.03. 11:34

Mo.-on belül oda költözhet a gyermekekkel ahová akar - ehhez nem szükséges a hozzájárulásod -, ha továbbra is biztosítja az eddigi láthatást., mivel ő költözött a havi 45e Ft többletköltség az ő sara.
Mondjuk az autóval való jövés-menés nem csak üzemanyagkiadást jelent...

Ha a gyermekek már 13-14 évesek lesznek felrakhatók buszra/vonatra, nem kell kisérgeti őket.

hodoroszol # 2013.07.03. 12:00

Köszönöm! Valóban van jogszabály arra hogy azt terheli a többlet költség aki messze költözik? Én sajnos ilyenről még nem hallottam!

Úgy tudom bizonyos témában attól függetlenül hogy elhelyezték
gyermeket egyik szülőnél,ugyanúgy közösen döntenek. Pl.név változtatás
lakóhely kijelölés,iskola,életpálya kijelölés. Ez igaz?

monalisa1 # 2013.07.03. 12:19

Nézd, én csak egy laikus hozzászóló vagyok., szóval valahogy úgy van, hogy ameddig a bíróság nem változtat a gyermekek előzőekben megjelölt címén, addig a gondozó szülőnek minden egyes esetben oda kell vinnie őket, és oda kell érte menniük.

Az ex fordulhat a bírósághoz - ehhez joga van, neked meg ahhoz, hogy a láthatás/kapcsolattartás helyének megváltozása miatti nem kevés havi többletköltségét ne neked legyél kénytelen elkárolni.

Javaslom olvasd vissza ezt a topicot, előzőekről hasonló problémák ki vannak már vesézve, ügyvédek által érdemben megválaszolva.

monalisa1 # 2013.07.03. 12:22

Illetve témában hasonló című más topicot.

monalisa1 # 2013.07.03. 12:26

Az "odébb lévő" szomszéd utcába elballagni a gyermekért ill. a 150 km-re való elköltözésük miatti a 2x150x2x150 km = 600 km/hó közlekedés nem ugyanaz...

monalisa1 # 2013.07.03. 12:29

besszerrita: a kérdező volt felesége költözött el...

hodoroszol # 2013.07.03. 12:36

Így van! Sajnos nálunk sincs konkrét város,utca,házszám feltüntetve
a végzésben! "átadás-áttétel helye a gondozó szülő mindenkori lakcíme"
Gondozó szülő=volt feleségem

Tehát gyerekek ott vannak/élnek ahol az anyuka.
Tehát anyuka ide oda megy,akkor gyermek is ide oda megy.
Én meg kapok egy e-mailt,hogy éppen hol laknak,ez itt a gond!

monalisa1 # 2013.07.03. 12:40

Az apa követelje az ex-től a közelekedési többletkiadás megtérítését, ha nem fizet forduljon bírósághoz.

hodoroszol # 2013.07.03. 12:44

Sajnos nem lehet vele beszélni,az aki ezt meg merte lépni,nem az a típus aki fizetni fog 45e ft-ot . Minden bizonnyal egy jót fog nevetni,és összecsapja a 2 kezét!

monalisa1 # 2013.07.03. 12:46

A váláskor bizonyára még nem merült fel, hogy a feleség később az elköltözéssel majd' lemegy a térképről, emiatt változtak a körülmények.

monalisa1 # 2013.07.03. 12:53

Citált bíróságra, a 45e Ft/hó dolgában nem te vagy a hunyó...

Azzal a havi 600 km-rel és ca. 10 év többlet gépkocsi használattal mondhatni egy fél autó ára el fog menni neked, majdan térítse meg - vagy épüljön be a fizetendő közlekedési költségtérítés kötelezésébe.

És mint lentebb írtam: a gépkocsi használat nem csak üzemanyagköltséget jelent...

monalisa1 # 2013.07.03. 12:55

Az hogy a volt feleséged nemigen kommunikál stb., azzal neked kell megbírkózni...