Gyerektartás dij

helga07 # 2007.01.31. 22:39

Megértem. Messze van még Európa.

amatőr # 2007.01.31. 22:34

Ebben a kérdésben, már megbocsáss, nem kívánok állást foglalni, mivel nem érzem magam kompetensnek. Én csak egy "eccerű" jogalkalmazó vagyok.

helga07 # 2007.01.31. 22:21

Egyébként tuti, hogy nem megy be érte, tárgyalásra sem jött el kétszer, és röhög a markában, és az a baj, hogy ezt ma Magyarországon büntetlenül meg lehet csinálni.
Amatőr, szerinted ez jól működik így? Mit kellene
tenni, hogy valami változzon? Na, nem azért, mert nekem ez már nem segít, csak, hogy akik utánam jönnek, azoknak könnyebb legyen.

helga07 # 2007.01.31. 22:17

Köszönöm, amatőr.
Nem telt el, csak éppen közben "édesapa" gazdasági ügyekkel zsarolgat, amik gyorsabban haladnak.

amatőr # 2007.01.31. 22:16

Az adott bíróság elnökéhez. Azt is tudni kell azonban, hogy a másodfokú határozatot az elsőfokú - városi/kerületi - bíróság fogja kézbesíteni, miután a másodfokú bíróság visszaküldte neki az összes iratot.

Ha ennyire sürgős a dolog, esetleg lehet próbálkozni a másodfokú bíróság polgári lastromirodájában/kezelőirodájában, érdeklődni, hogy írásba van-e már foglalva az ítélet és ott átvenni egy pld-t belőle.

DE! Szvsz kizárt, hogy a hátralékos gyermektartásdíj vonatkozásában akár az első-, akár a másodfokú bíróság előzetes végrehajthatóságot mondott volna ki, mert azt csak a folyamatos - havonta esedékes - gytdíjra szokták megállapítani.

Amiből az következik, hogy a hátralék behajtására csak akkor lehet végrehajtást indítani, miután a másik - kötelezett - fél az ítéletet kézhez kapta és az ítéletben megszabott fizetési - teljesítési - határidő eltelt. Õ pedig nagy valószínűséggel nem fog bemenni a bíróságra, hogy mihamarabb hozzájusson a határozathoz.....

amatőr # 2007.01.31. 22:00

Eltelt már a 30/60 nap? Ha igen, a bíróság elnökéhez lehet panaszt benyújtani és kérni, hogy a szükséges intézkedést tegye meg.

helga07 # 2007.01.31. 21:49

ObudaFan !
Köszönöm a szakszertű választ, de, hol lehet megsürgetni? Bíróság elnöke? A hetedik tárgyalás és ca. 3 év után, már igencsak elfogyott a türelmem.

ObudaFan # 2007.01.31. 19:30

helga!
A jegyzôkönyvbe nem foglalt határozatot - ha e törvény másképp nem rendelkezik - legkésôbb a meghozatalától, illetôleg a kihirdetésétôl számított harminc napon belül, ha hosszabb indokolást igényel, hatvan napon belül kell írásba foglalni. A határozat teljes írásba foglalásának napját a határozat eredeti példányán fel kell jegyezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 13:43

Erre egyébként remek alkalmol a volt feleség által indított eljárás, tessék ellenkeresettel élni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 13:42

Kedves Ágnes, válás előtt még meg lehet próbálkozni a tartásdíj csökentésére irányuló keresettel. A bíróságnak ugyanis figyelembe kell vennie a kötelezett saját háztartásban nevelt gyermekeire is.

helga07 # 2007.01.31. 13:41

Kedves Bozsike !
Örülök, hogy nem haragszol, csak azért írtam amit írtam, mert én úgy vettem észre, hogy a tapasztalt, jó nagyszülők a szeretetükkel tudnak még valamit tenni a gyerekekért egy ilyen szerencsétlen helyzetben.

helga07 # 2007.01.31. 13:36

ObudaFan!

Az említetteken már mind túl vagyok, most a kérdés a hátralékos tarásdíj mielőbbi behajtása.
Hogyan lehet a másodfokú ítélet írásbafoglalását megsürgetni? Erre elméletileg ? nap áll a bíróság rendelkezésére? Elkeserítőnek tartom azt is, hogy a tartásdíj elmulasztásának megállapítása is "csak" 15 hónapig tartott. Rendőr öcsit jól átvágta "édesapa", így egyszer közben felfüggesztették az eljárást.

B.Ágnes # 2007.01.31. 13:26

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy a férjem volt felesége 2 gyermek után magasabb összegű gy.tartást kér, akkor a férjem jövedelmén kívűl mi számít bele ebbe az összegbe. Ha az ingóságainkat már együtt vásároltuk és én sem alacsony jövedelemmel rendelkeztem(jelenleg GYES-n vagyok) 8 év óta vált el, és azóta született két gyermekünk, nem kértünk gy.tartás csökkentést a gyerekek születésekor. Ilyenkor mik az én lehetőségeim, hogy megvédjem a gyerekeim megélhetését. Válljak el, hogy én is perelhessek, és amiért én megdolgoztam ne követelje tőle az ex. feleség?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.31. 08:23

Felemelheti.
A kapcsolattartás esetleges megtagadása, akadályozása miatt panaszt tehetsz a gyámhatóságnál, segíteni fognak a jogaid érvényesítésében.

zsociusa # 2007.01.31. 01:57

Sziasztok!

En egy uj tag vagyok itt es az utan szeretnek erdeklodni, hogy 99-ben elvaltam kozos megeggyezessel es a gyerektartast en valaltam 10.000 ft ban a biro kerdezte is hogy biztos vagyok az osszegben mert akkor munkanelkuli voltam azota is rendszeresen fizetem most a felesegem felakarja emeltetni az osszeget 30.000 mert azt mondja hogy gazdag vagyok mert kijottem az usaba otthon se munkahelyem se bejelentett lakasom nincsen. Erre szeretnek valami hasznalhato segitseget kerni, hogy a birosag felemelheti? Ja es ami nem elhanyagolhato se telefonon se szemelyesen sem igazan talalkozhatok a fiammal amikor otthon vagyok meg akkor sem amikor a birosag megitelte [paros hetvegen] Segitsegeteket elore is koszonom.

bozsike # 2007.01.30. 18:54

Kedves Helga! Tudom, hogy ez nem egy csevegő fórum. De! Gyerekem nem tud arról, hogy erre a helyre írtam. Életükbe nem szóltam és szólok bele, csak szerettem volna tájékozódni, mert abnormálisnak érzem a helyzetet. Lennék szerető nagymama, ha a menyem nem félemlítette volna meg a gyerekeket, egyszerűen nem mernek bizalommal lenni senki felé, félnek anyjuk retorziójától, lelki terror alatt tartja szegényeket.

amatőr # 2007.01.30. 18:10

bozsike,

elnézésedet kérem, de a 700.000 Ft-ot hetvenezernek néztem, azért írtam (illetve írom most), hogy a fiad gytdíj fizetési kötelezettsége havonta és gyermekenként a mindenkori nettó jövedelme 12,5-12,5-12,5-12,5 %-a, összesen 50 %-a, és az ahhoz igazodó alapösszeg. Ez a gyermektartásdíj szokásos mértéke.

Ehhez képest azonban a havi nettó 700.000 Ft kimutatható jövedelem kirívóan magas, és valóban, szerintem sem - meg az állandó bírói gyakorlat szerint sem - indokolja semmi azt, hogy ebből 87.500 Ft menjen egy bölcsődés gyermek tartására. Éppen ezért ilyenkor - ha a felek nem tudnak megállapodni - fix (határozott) összegű gytdíjat szokott a bíróság megállapítani százalékos marasztalás helyett, nyilvánvalóan olyat, amely megfelelően igazodik a gyermek szükségleteihez.

A gyerekeknek vásárolt ruhák és a nyaralás költségeik viszont nem számítanak bele a pénzben fizetett gyermektartásdíjba.

ObudaFan # 2007.01.30. 15:06

helga!
Gyermektartás ügyben már az elsőfokú ítélet is végrehajtható fellebbezéstől függetlenül. Ha az apa nem fizet, tartás elmulasztásáért a rendőrségen feljelentést lehet ellene tenni. Végrehajtási eljárást lehet ellene indítani az ügyben elsőfokon eljárt bíróságon. A végrehajtás sikertelensége esetén a települési önkormányzat gyámhatóságán a tartásdíj megelőlegezését lehet kérni.

helga07 # 2007.01.30. 11:20

Kedves Bpzsike !

Valószínűleg megharagszol rám, azért amit írok, de egy idő után el kell engednünk a fiainkat. Éljék felelősséggel az életüket, oldják meg a problémájukat saját maguk. Nekünk, anyáknak, persze az a feladatunk mielőtt útnak indítjuk őket, hogy erre tanitsuk meg. Ha még apa is van hozzá, ideális a helyzet! Próbáljanak a fiatalok valamilyen egyezséget kötni, a bíróságra kár várni, Te pedig legyél továbbra is szerető nagyszülő !

Saját tapasztalataim igen lehangolóak. Az én fiamat 14,5 évesen a pszichológus szakértő vizsgálta. Továbbra is velem akart élni, mégis másodfokon 16 éves korábban odacitálta a bíróság, és újra feltette a kérdést, pedig
közben nálam semmi nem változott !

bozsike # 2007.01.30. 09:54

Kedves Helga! Fiam rendszeresen fizet, csak az a bökkenő, hogy menyem nemcsak gyerekeire, hanem társas eltartására is költi a gyerektartásdíjat, mivel a férfi kőműves és télen nincs munkája.

bozsike # 2007.01.30. 09:50

Mindig eszembe jut valami, most is a gyerekelhelyezéssel kapcsolatban. Azt is olvastam, ahhoz, hogy a másik szülőnél helyezzék el a gyereket, a gyerek 14 életéve döntő dátum. De addig lelkileg tönkremennek, minek jelei már mutatkoznak, mivel nem tudják elfogadni anyjuk társát, ők az apjukat szeretik és csak őt fogadják el.

helga07 # 2007.01.30. 09:49

Én is kérdeznék hátha tudtok segíteni. 3 évig tartó gyermeklehelyezés, gyermektartásdíj perben végre szóban, másodfokon kihirdették az ítéletet. Nagyon roszzak a tapasztalataim az egész eljárással. A hátralékos tartásdíjat hogyan tudnám a legrövidebb időn belül behajtani. "Édesapa" önként csak kétszer fizetett a több mint 3 év alatt, a gyermek természetesen nálam volt végig. Az új nőknek általában nem kell gyerek, mert nekik is van. Egy anyát a magyar bíróságok előtt három évig viszont lehet zsarolgatni azzal, hogy időnként "édesapának" eszébe jut kérni a gyereket.
Fontos lenne a dolog mert "édesapa" egyébként még gazdasági ügyeket indított ellenem, amik lényegesen gyorsabban pörögnek, mint a családjog. Valaki mondja meg
hogyan érvényesülnek a gyermek elsődleges jogai ebben az országban? Mit lehetne tenni ennek elősegítésére? Szerintetek hány gyereket érinthet ez évente ? Hogyan lesz ezekből a gyerekekből, még ha a csonka fél mindent el is követ, ép, egészséges lelkű felnőtt?
Köszönöm a segítséget.

bozsike # 2007.01.30. 09:46

Az előzőekhez két dolgot szeretnék még hozzátenni.
Az egyik a Csjt-ben olvastam, hogy pont a magasabb keresettel rendelkezők "védelme" érdekében a gyerekek SZÜKSÉGLETÉNEK megfelelő összeget kell megállapítani gyerektartásdíjként a bíróságnak. Nem tudom, hogy egy 2 éves bölcsis gyerek eltartása miért kerülne 75 ezer Ft/hóba?
A másik dolog, hogy a gyerekek ruházkodását, nyári nyaralásuk nagy részét mi rokonok, nagyszülők fedeztük, fedezzük.

bozsike # 2007.01.30. 09:29

A gyerekelhelyezés kérdése felmerült, de fiam albérletbe kényszerült, oda gyerekeket nem tud vinni. És a nagycsaládosoknak járó kedvezmények, úgymint gázártámogatás, gyerekek étkeztetése, ezek nem lehetnek gyerektartásdíj csökkentő tényezők?

ObudaFan # 2007.01.29. 20:58

A házasság megromlásának körülményeire gyermektartás mértékének kérdésében érthető módon nem lehet hivatkozni. Gyermekelhelyezési kérdésben igen, ezért esetleg meg lehet próbálni azt kérni, hogy a gyermekek az apánál lakjanak.