Gyerektartás dij

monalisa1 # 2008.10.04. 11:25

lacirek

Általában a különélő szülő láthatási idejébe szokott esetenként "beleférni" a nagyszülői láthatás lehetősége, de ha ez valamilyen okból nem lehetséges, akkor forduljanak bírósághoz és kérjék az önálló láthatás biztosítását - amikor is majd kurtitják a szülőkre jutó jelenlegi időt.

lacirek # 2008.10.04. 14:25

kedves monalisa 1!

Köszönöm a választ, az van, hogy a kicsit jelenleg még gyámként én nevelem, de apuka (mostmár van), meg anyuka vissza akarja kapni, illetve "ők szeretnék nevelni".Ezért érdekel, hogy mik a lehetőségek, mert nem az ő idejükből menne akkor,(együtt élnek), hanem ezek szerint egy önálló láthatást kell kieszközölnöm!?

Köszönöm
lacirek

monalisa1 # 2008.10.04. 15:44

Értem. Tehát számodra az lenne a jó - és remélve elérhető -, hogy a továbbaikban pl. minden második hétvégén lenne nálad a kicsi.

Ha ebben meg tudnátok egyezni, akkor nem kell bírósághoz fordulni, csak írásba foglalni és mindhármótok által aláírni.

Próválj azzal érvelni, hogy így minden második hétvégéjük szabad lesz...

Azt, hogy a gyámságod alól a gyermek kikerüljön, az anya számára külön eljárást igényel - járja ki magának...

monalisa1 # 2008.10.04. 15:54

Annyit még, hogy bár a lányod most együtt él egy férfival, az még nem jelenti azt, hogy az illető beválik "apukának", valamint vizsgálni fogják, hogy az anya kiérdemesült-e a gyermekét visszakapni.

ObudaFan # 2008.10.05. 13:07

Amit monalisa írt, az majdnem jó, csak megegyezés hiányában a gyámhatósághoz, és nem a bírósághoz krll fordulni.

monalisa1 # 2008.10.05. 15:45

Köszönöm a pontosítást.

H.Vali # 2008.10.08. 11:24

Kedves Fórumozók!
Én gyermektartásdíj letiltásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Látom, vannak itt elég magas fokon hozzáértők, akik jártasak a jogszabályokban, ezért bízom abban, hogy kapok hasznátvehető segítséget, tanácsot.
2 éve kaptam a gytdíjat úgy, hogy a gyermek édesapjától azt a munkáltatója fogta és küldte rendszeresen részemre. Ez úgy volt, hogy 2 éve, mielőtt elkezdték utalni a gytdíjat, én bíróságon kértem a gyt.díj felemelését, és behajtását mivel akkor éppen nem fizetett apuka és a munkalelyének kilétét sem tudtam. Előtte hiába írogattam a bíróságra, hogy nem fizet, nem történt semmi, mert apuka soha nem jelent meg egy tárgyaláson sem, mivel a lakcímét sem tudtam, azt is eltitkolta. Amikor a felemelést kértem, akkor talán megijedt, mert eljött a tárgyalásra. Ezen a tárgyaláson aztán nem csak felemelték a gytdíjat, hanem kénytelen volt a munkahelyét is elárulni és a lakcímét is. Így aztán a végzés megszületése után a bíróság letiltó végzést küldött a munkahelyének, aki eddig utalta is a gytdíjat.
Sajnos egy hónapja azonban apuka felmondott a munkahelyen. Engem felhívott, hogy egy-két hónapig nem fogok kapni gytdíjat mert felmondott és éppen munkát keres, és hogy nem a közelben hanem elköltözik messzire, de belfölfön marad. A gyermek felhívta telefonon, hogy hová költözik, mikor fognak találkozni ezek után. Erre a gyermekének annyit mondott, hogy Budapesten van, dolgozik is, és ennyi. Többet nem árult el, mert akkor a gyermek elmondja nekem.
Közben próbáltam kideríteni hol dolgozik. Kaptam is információt, de nem biztos, hogy az valóságos.
Kérdésem, ha én most írok annak a munkahelynek és elküldöm a legutolsó bírósági végzést a gytdíjat illetően, akkor a munkáltató fogja vajon annak alapján tiltani a gytdíjat? Egyáltalán köteles erre? Vagy forduljak a bírósághoz, adjam meg a munkáltató címét és kérjem, hogy tiltassa le a gytdíjat a munkabéréből? Milyen levelet kell ekkor írnom a bíróságnak? Elég egy magam által írt kérelem, vagy van ehhez nyomtatvány? Próbáltam a neten keresni erre vonatkozó iratmintát, de sajnos nem találtam.
Másik aggályom, ha esetleg tévesen informáltak és nem valós a munkáltató, és úgy fordulok hozzájuk vagy bíróságra, akkor annak lehetnek rám nézve nem kívánt következmények?
Felhívtam a volt munkahelyét, hogy amikor kilépett akkor nem adtak ki a gytdíjaat letiltó valamilyen iratot, és azt válaszolták, de igen, ők kiadták a letiltást igazoló iratot, nekik ezt kötelező is kiadniuk. Tehát az apuka ezek szerint elsimlizte azt a papírt. Nem értem, hogy tudta letagadni, meglehet e ilyet egyáltalán tenni. Azt meg nem hiszem, hogy feketén dolgozna, mert hol van már a mai világban, aki így mer foglalkoztatni. Ezt hála azért ma már igen szigorúen veszik a munkahelyek.
harmadik kérdésem, ha véletlenül nem járnék eredményre, nem ez a munkahelye amiről tudomásom van, akkor hogy tudom kideríteni, hogy hol dolgozik? Azt gondolom, hogy mint magánember sehogy sem, csak hivatalból. De melyikhez forduljak? Bírósághoz, APEH-hoz vagy kihez, ahol kiadják nekem a munkaviszonyára vonatkozó adatot?

Minden segítőkész választ előre is köszönök! Nagyon hiányzik a gytdíj kiesése, mert gyermekem épp most kezdte meg középiskolai tanulmányait, ami eszméletlen sokban van és sajnos egyedül vagyok, nincs aki segítsen.

monalisa1 # 2008.10.08. 13:42

Sajnálatos- szorult helyzeted érthető, de egyetlen hivatal/hatóság sem "keresőszolgálat", tehát az apa jelenlegi lakhelyét és a munkahelyét - már amennyiben legálisan dolgozik - neked kell valahogy felkutatni , egyébiránt nem tudsz eljárni a t.díj dolgában.

Ami munkahely-címed most van, próba szerencse alapon írj egy tértivevényes levelet és mellékeld a bíróság letiltó végzését., írd, hogy információd szerint az apa őnáluk dolgozik... Aztán majd megválaszolják.

Csak egy tipp: érdeklődj a rokonainál stb.

Monalisa
laikus hozzászóló

H.Vali # 2008.10.08. 14:05

Kedves Monalisa! Köszönöm, hogy válaszoltál! Akkor először is meglépem a "próba-szerencsét". Ha tényleg ott dolgozik, akkor az én általam becsatolt végzés alapján kötelesek a gyt.díjat a végzésben foglaltaknak megfelelően letiltani? Vagy írjak a bíróságnak is, hogy a letiltás "hivatalos" legyen?
Nem értem, hogy miért ne lenne a hatóság "keresőszolgálat"? Hiszen a bíróság felhívására a végrehajtói csoport vagy végrehajtó "kideríti" hol adózik, vagy hol van bankszámlája, vagy rosszul vagyok tájékoztatva ebben? Ha mondjuk én vagy te nem fizetnénk bármit amit kötelesek vagyunk, akkor valahogy a végén csak betudják hajtani, nem? Akkor is megtudják valahonnan az ember munkahelyét, sőt még olyat is hallottam a számlaszámát is és arra vetnek ki végrehajtást. Vagy ez az én esetemben nem így működik, a gyermektartás az nem ide való téma, csak mondjuk ha valaki sikkaszt vagy csaló?
Azért én reménykedek, ha mégsem lenne jó a címem a munkahelyét illetően, akkor nem nekem kellesz elkezdeni nyomozni. Annyit tudok, hogy 300 km-re odébb van tőlünk, és semmi mást, Pest pedig akkora, hogy míg élek nem tudnám kideríteni melyik cégnél dolgozik. Sajna rokonság meg kilőve. Ez komoly. Nincs senkije, csak a gyermeke. Ezen kívül egy barátnője vagy élettársa, nem tudom, akit én csak látásból ismerek, a gyereknek pedig ő meg főleg nem mond semmit.
Komolyan kezdek attól tartani, ha most rosszak az információim, akkor akár évekig is elbujdokolhat és titkolhatja előlem, hogy hol dolgozik, miközben mondjuk a bíróságnak csak egy levél lenne az APEH felé, és már tudnánk is hol is dolgozik. Monalisa, komyoly, amit írsz. Mondd, hogy nem.

monalisa1 # 2008.10.08. 15:41

Kedves H.Vali!

Az a baj, hogy naív vagy., azt meg nem akarom leírni, hogy hozzá még tudatlan is... Ha egyszer egy "apa" nem akar (legálisan) dolgozni és abból t.díj díjat fizetni, akkor nincs pénz. Továbbá sokan "zsebbe" kapják a keresményüket - akarva akaratlanul -, ergo adófizetés sincs. (Ezen utóbbi ketőnek hosszú távon komoly hátulütője van, de ez itt nem kapcsolódó téma.) Bankszámlája sincs mindenkinek.

Érdeklődj a gyámhatóságnál, hátha tudnak valami megoldást javasolni, pl. t.díj állam által történő megelőlegezésének esetleges lehetőségét.

Végső soron feljelentést tehetsz ellene a rendőrségen, mert a t.díj nemfizetés ma már bűncselekmény.

Egyúttal javaslom olvassad vissza ezt a topicot, sajnálatosan nem sok más sorstársnőd is hasonló problémával küzd.

Gondolom a gázártámogatási kérelmet beadtak az iletékes államkincstári igazgatóságra.

Ezen kívül az önkormányzattól kérhetsz un. lakásfenntartási támogatás., havi pár ezer forintban hozzájárulás az egyes közüzemi számlákhoz.

Kívánok minden jót!

monalisa1 # 2008.10.08. 15:43

Helyesen a szöveg: ...sajnálatosan sok más sorstársnőd...

ObudaFan # 2008.10.08. 16:45

Végrehajtási kérelmet kell benyújtani az elsőfokon eljárt bíróságon, az ott található formanyomtatványon. A többi a végrehajtó dolga lesz.

H.Vali # 2008.10.09. 08:44

Kedves Monalisa, köszönöm a válaszodat. Igen olvastam, sajnos sok anyuka van hasonló gondban nemcsak én. lehet én tudatlan és naív vagyok, de csak azért mert én reménykedek, hogy igenis és van igazság attól függetlenül, hogy a jogrendszerünk vagy nevezzük aminek akarjük ilyen amilyen. Ezért van a sok gondban lévő gyermekét egyedül nevelni kényszerült szülő. Miért ne használnák ki a sumákéágot ha egyszer ezt a jog lehetővé teszi? Hülyék lennének ha nem tennék. Na de ez sem idevágó téma...

Kedves Obudafan! Köszönöm a válaszod. Igen, ez az, amit te javasolsz, a megoldás részemre, ha neadj isten mégsem lenne jó az a munkahely cím, amiről tudok és el kellene kezdenem nyomozni utána. Mert ugye, ha nem simán bírósági letiltási kérelmet adok be, hanem végrehajtás iránti keresetet, az nem egy és ugyanaz? (ugye nem is vagyok annyira tudatlan). A végrehajtásnál a végregajtó ki fogja deríteni van-e bejelentett munkahelye és hol. Ha nincs bejelentve, az persze, hogy világos, hogy akkor nincs is mit kideríteni.
Én továbbra is azt mondom, ma már Magyarországin nem igen van olyan, csak elvétve, hogy nem jelentenek be valakit. Esetleg ha valamilyen segédmunkás, akkor talán igen, de az én exem szakmunkás és nem igen tudnák olyan helyen foglalkozatni ahol nem jelentik be. A szakmája eleve olyan, hogy csak komolyabb cégnél tud elhelyzkedni, vagy vállalkozónál. Nem építőipari munkás. Na, ott esetleg vannak tényleg esetek, hogy dolgozhatnak feketén, a sok segédmunkás meg külföldi ugye.
Exem amúgy ahol legutóbb dolgozott 2 évig, ott is be volt jelentve. Ahonnan tiltották is gyt.díjat és utaltákis rendszeresen. Na persze, csak a bejelentett fizuja után. Mert ő is kapott zsebbe pénzt, de azt még a fizu mellett. Én tudtam erről, de nem foglalkoztam vele soha, örültem, hogy azért kapok valamennyi gytdíjat és normálisan tudom nevelni a gyermekem. Amit meg ő még zsebbe kapott, hát nem érdekelt, végülis neki is csak kell élni valamiből. Azt gondolom, azért kevés ilyen ember van ebben a tekintetben mint én, mert én nem akarom "kiszívni" a vérét az exemnek. Ezért is nem értem, hogy miért viselkedik így. Miért titkolja el hol dolgozik. Csak van egy sejtésem. Ugye ő itt vidéken éppen csak a minimálbért meghaladó fizut keresett és ugye a gyt.díjat is annyiból tiltották amennyiből, a többi még ment neki zsebbe. Most pedig felment a fővárosba, és gondolom azért ott nem annyit keres mint itt, és ő pedig nem szeretne több gyt.díjat fizetni mint eddig. Mint írtam korábban, ő felhívott és közölte, hogy felmondott és egy-két hónapig ne várjam a gyt.díjat, tehát valószínű akr majd fizetni, csak nem úgy, hogy azt a munkahelye tiltsa 20%-ban hanem majd annyit amennyit eddig is fizetett. Tiszta sumákság az egész. Hát én ezt azért nem engedem. Igenis és szeretném ha a munkahelye tiltanás és utalná a gyt.díjat. Az, hogy közben mellette még neki mennyi megy zsebbe, az engem nem érdekel. De abból a fizuból amit bejelentve, hivatlosan keres, abból igenis és elvárom a gyt.díjat. Hozzáteszem, nem nekem kell, nem magamra fogom költeni, hanem a gyermekre. Szóval sok témában találkoztam olyannal, hogy jó kis viták is támadtak egy egy segítséget kérő levele miatt, csak éppen egyetlen egy dolgot feljetett el közben mindenki. Azt, hogy kiről is szól ez a topik? Gyermektartás díj? Hát a gyermekről!!!! És nem rólam, vagy nem rólad kedves olvasó, vagy segítő vagy vitatkozni szerető valaki, hanem a GYEREKRŐL! Könyörgöm, segítsünk már egymáson és ne naívnak meg butának tituláljuk már a másikat, hanem azt nézzük miért is vagyunk itt. Egy része a fórumozóknak segítségért, tanácsokért, másik része akik valóban segítenek és ha éppen egy buta kérdezőnek kell válaszolni akkor segítőkészen adnak tanácsot és nem pedig leállnak helyette vitafórumba kezdeni...

Még jelentkezek. Reggel kiderítettem az e-mail címét a munkhelynek és írtam nekik. Egy kedves ismerősöm be szkenelte a legutolsó végzést, azt pedig mellékeltem a levéhez. Most várom, hogy vajon jön-e válasz és ha igen milyen. Aztán még írok, mi lesz az eredmény és lehet, még kérek majd segítséget itt. Remélem kapok majd, attól függetlenül, hogy buta meg naiv vagyok.

Ja még valami. Igen, a gázártámogatást kapom. Év végén újra kell majd kérnem, ezt is tudom. És igen, tudom, hogy kérhetnék lakhatási támogatást is, de nem tszem mert nem kenyerem a "könyöradomány". Egyébként köszönöm a tájékoztatást ez ügyben.

ObudaFan # 2008.10.09. 11:57

A végrehajtás iránt kérelmet, nem keresetet kell ebnyújtani.

H.Vali # 2008.10.09. 13:04

Köszönöm Obudafan. A kérelmet megírhatom én magamtól, muszály azt nyomtatványon kitölteni? Csak a bíróságon lehet ezt a nyomtatványt kérni, nem tölthető le sehonnan? Jó lenne ha nem kellene ezért 30 km-et buszoznom, több mint fél napom rámenne, szabadságot venni ki miatta.
Kaptam választ a reggeli e-milemre! Tehát a munkahely az meg van. Viszont azt írták vissza, természetesen utalni fogják a gyt.díjat így is, az én megkeresésemre, de kézfizető kezességgi kötelezettségük nincs, csak akkor ha közvetlenül a bíróságtól kapnak felszólítást a gyt.dyj letiltásra. Nem értem ez mit jelent? Akkor most hagyjam ennyiben és bízzak bennük, hogy rendben utalni fogják a gyt.díjat, vagy mégis írjak a bíróságnak? És mit írjak? Csak egy letiltási kérelmet, vagy végrehajtási kérelmet? Kicsit összevagyok zavarodva, most akkor mit is kell tennem, mit írjak a bíróságnak? Még egy utolsó segítő választ kérnék! köszönöm előre is!

ObudaFan # 2008.10.09. 13:48

Nyomtatványon kell, de az nem csak a bíróságon szerezhető be, a Jogtár Iratmintatára pl. tartalmazza.

Letölthető:

http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

H.Vali # 2008.10.10. 07:19

Köszönöm, Obudafan!

ObudaFan # 2008.10.10. 11:24

Nincs mit.

concierge # 2008.10.10. 12:06

,mint laikus.
H.Vali
Ha a bíróság egyszer már tiltotta a munkahelyétől a gyt-t akkor a minimálisan fizetendő összeget is meg kellett állapítania, amit mindenképpen fizetnie kell. Tapasztalatból tudom, hogy a bírósági tiltás a munkahely megváltoztatásával sem szűnik meg!
A ki nem fizetett gy-t hátralékként kell nyilvántartani, amit ha kiderül hol dolgozik, behajtják rajta, vagy le is ülheti. Úgy tudom, hogy addig az állam előlegezi a gy-t, kérelemre.
Ha rosszat írtam, akkor kérem a jogászokat javítsanak ki.

ObudaFan # 2008.10.10. 12:08

agy le is ülheti.

Ez így nem igaz.

Andrea1 # 2008.10.11. 09:19

Kedves Fórumozók!!!!
Segítséget szeretnék kérni,mert sajnos nemértem a bírósági papírokat.
Volt egy gyeremekelhelyezési perem,és én fellebbeztem ezügyben ami már a legfelsőbb bíróságon van.Viszont kaptam egy olyan papírt amin ez áll:a bíróság kötelez hogy tárgyi illetékfeljegyzési jog folytán le nem rótt eljárási illetéket fizessem meg.
Sajnos nemigazán értem ez mit takar,és kérném a segítségeteket.
15 napon belül lehet fellebbezni,és mit kellene ebben írnom??
Segítségeteket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2008.10.11. 10:46

Ez azt jelenti, hogy jogerősen pervesztes lettél, ezért meg kell fizetned az eljárási illetéket. Az adóhatóság erre fel fog hívni majd.

Andrea1 # 2008.10.11. 10:55

Kedves ObudaFan!!!
Köszönöm a felvilágosítást.
Tehát kikell fizetnem az illetéket,idáig értem.De azt írták hogy fellebbezhetek ez ügyben,és nemtudom mire is lehet hivatkozni,vagy mit is kellene írni ebben.

ObudaFan # 2008.10.11. 11:00

Én meg nem ismerem az ügyet. Amit leírtál belőle, az ehhez kevés. Legalább a ahtározatot látni kellene.

Andrea1 # 2008.10.11. 11:06

ObudaFan!!!
Természetesen igaza van,és látni kellene a határozatot.Nemtudom mennyire lehetséges,de szívesen el faxolnám vagy emailben leírnám.
Ha erre van mód,akkor kérem jelezze felém,hogy mit küldjek el.
Köszönöm.