Gyerektartás dij

concierge # 2008.11.26. 13:01

, mint laikus.
póniló!
Nem tudom jól értettelek-e a jól menő vállalkozó és a minimálbére című dologban?
Én először is kikérném a vállalkozása "tárolt cégkivonatát". Ez ingyenes.
Ennek alapján pedig megkérném a cég mérleg és eredménykimutatását. Ez ha hitelesen e-mail-ben kéred (de ehhez kell egy e-szignós segédprogram ha el akarod olvasni)1884 Ft, de nem hitelesen is 1884 Ft (de ez pdf formátumba jön), ha levélben, akkor 4000 Ft, de később jön meg.
Szerintem ebből kiderülne, hogy igaz-e a minimálbér, vagy mennyit ér a cége.

póniló # 2008.11.25. 22:07

Köszönöm, hogy válaszoltál!

ObudaFan # 2008.11.25. 14:42

Ugyanakkor valóban hasznos segítséget azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit próbálj meg bizonyítani egy perben, nem lehet adni így interneten keresztül, mert ahhoz az ügy mélyebb ismerete szükséges. Ezért akkor is javaslom, hogy ügyvédet keress fel, ha ez költséggel jár.

ObudaFan # 2008.11.25. 14:37

Annak van jelentősége, hogy milyen vagyoni, jövedelmi viszonyai vannak, nem annak, hogy hol lakik.

póniló # 2008.11.25. 11:34

Köszönöm szépen a válaszát!
Ezzel kapcsolatban még feszegetném egy kicsit a témát. Ugyanis hétfőn lesz a tárgyalás, a férjem odaállít ügyvéddel, de nekem nincs pénzem ügyvédre, saját magamat kell megvédenem. Ugyhogy tudnom kéne, mi mellett állja ki inkább.
A férjem azt állítja, az anyjánál lakik, ingyen. Holott a barátnőnél, igaz egy hatalmas házban. Kérdem én, van-e ennek nagy jelentősége a tartásdíjjal kapcsolatban? Megéri-e, hogy energiát fektessek a valóság bizonyításába.
Ha elfogadom, hogy jó, az anyjánál lakik, végül is oda van bejelentve amióta elváltunk, ez neki most nem egy olyan változás, ami miatt gyerektartásdíjat kéne csökkentenie. Viszont én nemrég kértem, hogy segítsen a gyerekekkel kapcsolatban azzal, hogy egyik héten én, másiik héten ő jár értük este az edzésekre. Elutasította, merthogy a barátnője egy másik településen lakik és onnan nincs kedve emiatt bejárni. Az anyja viszont a közelünkben lakik. Esetleg felhozhatnám azt, hogy nem feltétlenül pénzbeli segítséget kértem, lehetett volna természetbeni is, lám azt is elutasította, holott az édesanyja háza is a közelben van.
Azt is állítja a beadványban, hogy az anyjánál ingyen lakik és még az 50 ezer forintos kocsirészletét is a segítségével fizeti. A volt anyósom szakácsnő volt, nem miniszteri fizetése volt, így a rokkantnyugdíja sem lehet óriási. Ezzel tudnám bizonyítani, hogy a kb. 100 ezer forintos rokkantnyugdíjból egyedül férj nélkül (kisnyugdíjas volt anyóssal lakik) nem valószínű, hogy fenn tudja tartani a 100 m2-es házát, valamint fizetni a fia kocsirészletét, akkor még éljen is valamiből. Sőt, ha jól tudom, a házára szintén a fia részére, de ha jól emlékszem saját nevére 6 évvel ezelőtt egy nagy összegű jelzáloghitelt vett fel. A hitel a volt anyós nevén van. Ennek havi törlesztőrészlete, ha még mindig megvan, (márpedig úgy emlékszem, hogy 8 évre vette fel) kb. havi 80 ezer forint. Betelefonáltam a Földhivatalba, de mint megtudtam, a jelzálogjog akár akkor is rajta lehet, ha a hitel már rég ki van fizetve és nem kérték külön a törlést. Nem tudom, hogy ezzel is hozakodjak-e fel, mert lehet, hogy csak blöff lenne a részemről, nem tudom a bíró mennyire tulajdonítana neki jelentőséget. Viszont akkor be tudnám bizonyítani, hogy az édesanyja aligha tud ingyen lakhatást biztosítani a fiának, valamint még hogy ő segítse....
Vagy bizonyítsam azt, hogy a barátnőnél lakik? Az akkor lenne szerintem mérvadó, hogy azt is tudnám bizonyítani, hogy zsákszámra hordja oda a pénzt. Azt pedig honnan tudnám.
Szóval a kérdésem, hogy van-e ennek jelentősége, hol is lakik az ex?

ObudaFan # 2008.11.24. 15:07

Ezért szokták a szomszédokat idéztetni tanúnak ilyenkor.

póniló # 2008.11.24. 13:13

Az édesanyjához van bejelentve, pedig életvitelszerűen a barátnőnél lakik. Az édesanyjánál elég szerények a körülmények. Odavisz egy-két cuccot és máris elhiteti,hogy ott tengeti szerény életét. :(

monalisa1 # 2008.11.24. 11:48

póniló

Kérd majd a bíróságot, hogy vizsgálják az életkörölményeit (= környezettanulmány) mert az a minimálbéres havi jövedelem bizonyára nem fedi a valóságot - és akkor majd ennek alapján a t.díj remélt újbóli meghatározása. (Ha lehet ne százalékot kérj hanem egy mindenkor fizetendő összeget, mert ha kevesebb is a papíron kimutatott pénze, de ezt mindenképp fizetnie kellhet majd.)

A lakással kapcsolatos pénzügyi elszámolás vitájához kérheted a kereset kiegészítését.

Egyébként ahogy ObudaFan leírta.

ObudaFan # 2008.11.24. 10:29

szabojudi!

A %-os összeget ugyanúgy határozzák meg, mint ha itthon dolgozna. A minimumösszeget azonban az itthoni fizetéshez mérten, ha csak időlegesen, kiküldetéssel dolgozik kint.

ObudaFan # 2008.11.24. 10:20

Végsős soron persze lehet a gyereket is tanúként kihallgatni, de általában célszerűbb a szomszédokat, rokonokat. Ha valóban csak a gyermektartás vonatkozásában indult a per, akkor valószínűleg a lakás kérdésének kevés jelentősége lesz.

póniló # 2008.11.24. 10:07

Valamint azt írta a beadványában, hogy a jövedelme nagymértékben lecsökkent. Hogy csökkenhetett le, ha eddig is minimálbéres volt? Ha erre válaszul vagyonosodási vizsgálatot indítok, ez már lehetne kiindulási alap? Hisz ő maga ismeri be, hogy korábban nem ennyi volt a jövedelme. Nem?

póniló # 2008.11.24. 09:49

Tisztelt fórumozók!
A múltkoriban már írtam ide és gyors választ is kaptam hozzáértőtől a kérdésemre.
Arról volt szó, hogy kérhetném-e a volt férjem által fizetett gyermektartásdíj megemelését, 3 év elteltével. A volt férjem jó menő vállalkozó, ellenben minimálbéres. Azóta gyökeres változás következett be.
A volt férjem lépett és keresetet nyújtott be a bírósághoz a gyermektartásdíj csökkentésére!! Ezt azzal támasztotta alá, hogy az egyik kft-jében megszűnt a tagsági viszonya (tudtommal abban az időben is minimálbéres volt, akárcsak most, még akkor is, ha két kft-je volt), valamint még azt is felhozta indokul, hogy az édesanyjánál lakik, ingyen. Sosem lakott ott, a barátnőjénél lakik. Ezt mivel bizonyíthatnám???? A gyerekeket citáljam bíróság elé?? Azt írta a beadványban, hogy az autója hitelét is az anyja segítségével fizeti. Khm...aki rokkantnyugdíjas??? Egyedül él, férje nincs...
Valamint még állított egy nagyon valótlant! A 3 évvel ezelőtti válóperünkben a megállapodásunk az volt, hogy a közös lakást együtt értékesítjük és a hitel kifizetése után a lakás vételára az enyém lesz. Ezt a vállalkozások fejében kaptam volna. A lakást 15,5 M forintért adtuk el, és a hitel 10,8 M forint volt rajta. Az utolsó fél évben a lakást a volt férjem használta kizárólagosan, és a lakás értékesítéséig a hitelt ő fizette. A megállapodás szerint az addig befizetett hiteltörlesztéseknek a felét neki oda kellett adnom. Úyhogy még kapott 800 ezer forintot. Ezzel szemben a beadványban szóról szóra ezt irta:
"....az utolsó közös lakásunk a feleségem birtokába és tulajdonába került, amelyet ő a későbbiekben értékesített és a hiteltartozás megfizetése után visszamaradt összeg teljes egészében a a volt feleségemé maradt."
Ez nem fedi a valóságot, mert sosem volt a lakás a kizárólagos tulajdonom. Ez valótlan állítás. Ezt a tárgyaláskor felhasználhatóm-e a szavahihetősége megkérdőjelezése végett, vagy legalábbis pontatlansága miatt? Vagy nincs jelentősége?

szabojudi # 2008.11.24. 08:45

Üdv mindenkinek!

Lassan 19 hónapja élünk külön a 27 hónapos kislányom apukájával, aki Angliában vállalt munkát, amikor különváltunk. Most már több mint másfél éve dolgozik kinn, próbálunk megállapodni a gyerektartás díjával kapcsolatban, eddig elég össze-vissza ment a dolog, küldött is pénzt meg nem is, késett is sokszor stb. Kb. egy hónapja elindítottam a pert emiatt, de még a tárgyalás előtt egy nappal küldött egy bűnbánó levelet, amiben fűt-fát megígért, azt is, hogy maradéktalanul kifizeti az elmaradásait, és azt kérte, intézzük el a bíróságon kívül a dolgot. Belementem, bár az eljárást nem szüntettem meg, csak felfüggesztettük. Most olyan jogszabály után kutat, hogy mi alapján határoznák meg a tartásdíj mértékét az ő esetében, gondolom, azt szeretné elérni, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni. Szóval a kérdésem erre vonatkozik, külföldi munkavállaló esetében, mi alapján határozzák meg a tartásdíjat, mire számíthatok tőle?

Liana05 # 2008.11.23. 21:06

Ja, és a félelem is ebből adódik, mármint hogy a gyerekek rendszeresen találkoznak a apával és annak szüleivel. A válás évei alatt a látogatások ideje alatt az anyjuk szidását hallgathatták, mert el mert válni. (pedig nyomós okai voltak: munkakerülés, ivás, hazugságok, megcsalás)Fél, hogy ezek a cirkuszok újra elkezdődnek.

Liana05 # 2008.11.23. 21:01

Egyezik a véleményünk, ezért szeretnék segíteni neki.
A láthatás tudtommal rendbem van, nem is akarta soha korlátozni. Egy településen laknak, Hétvégén is, és tulajdonképpen bármikor, amikor akarnak, mehetnek (és mennek is)a gyerekek az apjukhoz.

monalisa1 # 2008.11.23. 20:12

Sz*r pasas az aki a gyerekeit rövidíti meg, azaz nem fizeti rendesen a t.díjat.

Az hogy a volt feleséggel hogyan "bánik" az teljesen külön téma.

Mindentől függetlenül - sajnálatosan a láthatás/kapcsolattartás nem korlátozható, nehogy má' beleköthessen...

monalisa1 # 2008.11.23. 20:05

Értem.
Mindenképpen az ex férj fogja megszívni a dolgot ezzel a hitegetéssel, halogatással, mert a bírósági végrehajtó addig nem fog leszálni róla amíg tartozás van - akár a majdani nyugdíjból is levonás eszközölhető majd...

Ha pedig az ingatlant és az autót időközben átpasszolta valaki más nevére ahelyett hogy a tartozását rendezi, fedezetelvonást követett el, ez pedig bűncselekmény.

Ismerősöd fogadjon ügyvédet mert egy-két dologban még nincs vége a meccsnek - sajnos.

Liana05 # 2008.11.23. 19:27

Kedves Monalisa1, köszönöm a választ.

Most beszéltem telefonon az illetővel, és pontosítanék. A határozatok tényleg 2005-ösek, de ezt követően került sor az ingatlan vagyonmegosztásra, és ez csak 2007-ben ért véget. Az utólsó tárgyaláson a bíróság előtt ismét ígéretet kapott a korábbi határozatban foglalt összegek kiegyenlítésére, és azóta (szóban) többször is kérte, de sértegetésen, gúnyolódáson kívül mást nem kapott. Sajnos írásban, és hivatalos módon azóta nem kérte, mert félt. (nem volt egyszerű válás, sajnos)
Ezt csak azért írtam, mert nem halogatás volt a dolog mögött, hanem az ismerősömnek idő kellett, hogy új otthont termtsen a gyerekeinek (lakásvásárlás, költözés)
A volt közös ingatlan ugyan a volt férj nevére került, de nem biztos, hogy még az ő nevén van, bár azóta is ott lakik. Az autó sem az ő nevén van, amit használ.
Múlt télen nem fizetett, mondván nem dolgozik(na igen, bejelentve tényleg nem), és 2008 ősze lett, mire kiegyenlítette visszamenőleg (gyerekenkét5000/hó összeggel) ezt a tartozást.Azaz hiába dolgozik teljes munkaidőben, nem minimálbéren, ennek ellenére is csak a minimális összeget hajlandó fizetni.

Még egyszer köszönöm a hasznos információkat
Liana

monalisa1 # 2008.11.23. 18:22

Pénztartozás elévülési ideje 5 év. A jogerős itélet alapján végrehajtást kell kérni, egyben kérjen kamattérítést is. Lefoglalják az autóját, ingatlan tulajdoni részét stb. - ha van...

Az itélet alapján le kell tiltatni a keresetéből a t.díjat.

Az ismerősöd a panasznapra vigye magával az itélet másolatát, valamint az eddig kapott csekkeket bemutatásra.

Nem lett volna szabad ezzel majd' három évet várni...

Minden jót!

Monalisa
laikus hozzászóló

Liana05 # 2008.11.23. 17:11

Sziasztok! Három kérdésem lenne, megpróbálok rövid lenni.
A válás 2005 őszén lezárult.

1. Az elhúzódó válás alatt az apuka nem fizetett gyerektartást, és a bíróság visszamenőleg határozatban kötelezte ennek(fix összeg) megfizetésésre. Az ígéretet megtette a bíróság előtt, de azóta sem fizetett. Ez a határozat elévül-e?
  2. A bíróság szintén határozatban kötelezte volt férjet ingó vagyon 50 %-ának megfizetésére, konkrét összegben. Ígéret szintén volt, a bíróság előtt, a fizetés nem történt meg. Szintén: ez a határozat meddig érvényes? Elévülhet?
  3. A gyermektartásdíjra vonatkozó határozat úgy szól, hogy 20 % gyerekenként, de minimum x ft. Pár hónapig postai csekken megérkezett a pénz, aztán ritkult, késett. Most rendszeres, de hónapok óta még a minimális összegnél is kevesebb, a két gyerekre összesen 5-6 ezer ft. (a gyerekek 14 és 18 évesek, mindkettő tanul)Az apa dolgozik, de vélhetően nem jelentette be a munkáltatónál a gyt kötelezettségét. Az önkényesen lecsökkentett összeg is elmaradásnak számít?

Az anyuka most készül bírósági panasznapra (azt hiszem így hívják), de legközelebb csak december elején lesz, addig próbál tájékozódni, hogy mit és hogyan kérhet.

(neki nincs lehetősége netezni, én csak közvetítő vagyok)

Előre is köszönöm a segítséget
Liana

ObudaFan # 2008.11.23. 11:56

Nem számít, hogy akarta-e, ha nem akarta volna, akkor is kellene tartásdíjat fizetnie. Hogy újra megházasodott, annak nincs akkora jelentősége, mint annak lesz, ha onnan is lesz gyermek, mert akkor őt is el kell tartania. Hogy külföldről kapja a munkabérét, annak nincs jelentősége. Kérd ideiglenes intézkedésként is a tartá smegállapítását, ha nem akarsz az ítéletig várni.

juditkol # 2008.11.23. 10:56

Az előző hozzászólásomból még kimaradt, hogy apuka 2 hónapja megházasodott. Számít ez valahol?

Köszönettel
Judit

juditkol # 2008.11.23. 10:53

Sziasztok!
Kisfiam idén márciusban született, és november végén lesz az első 'apasági' tárgyalás.
Kisfiamat nem terveztük, én nem is akartam megtartani, de apuka jött és meggyőzött/rábeszélt én meg meghoztam a döntésem (persze örülök neki és ő a szememfénye!).
Viszont apuka 7 hónapos terhesen közölte velem, hogy ja ő mégsem akarja ezt az egészet és kilépett az életünkből. Valamint ügyvéd által írt levélben közölte, h lehet, hogy nem is ő az apuka és ne keressem őt személyesen és ha ő is az apuka, akkor sem kívánja tartani a kapcsolatot a fiával!
Kérdésem az lenne, hogy számít-e ez a körülmény a bíróságon ill a tartásdíjj összegének megállapításában (hiszen ketten döntöttünk a fiunk mellett), vagy csak egy a lényeg, h ki az apuka - a t.díj meg így is ugy is annyi amennyi.
Még annyi, hogy apuka pilóta (magyar) és külföldi a munkáltatója (EU) és sokat van külföldön is. Ez gond lehet a t.díjfizetésnél?
Meddig húzódhat egy ilyen per? És addig anyagilag csak magamra számíthatok?

Köszönettel
Judit

kalamalyka # 2008.11.22. 11:30

Hívni,hívni , hívni. megkeresni szüleit, testvérét, rokonát, imerősét, barátját.............................................................................................................valahogyan cska a nyomára lehet akadni...............fondorlatosan ha kell.....

Kiccsaj # 2008.11.22. 10:17

Sziasztok! Ismét ide kell forduljak segitségért. Már nagyon elegem van a várakozásból. 1éve inditottam a volt párom ellen apasági és gyerektartásprt, de sehol sem tart az ügy, mert nem veszi át az idézéseket bujkál. Irtam ezelőtt hogy az ügyvédnő már hirdetményi kézbesitést adott ki, de azóta sincs semmi. Megkerestem mit jelent ez a dolog, elvileg 15napra kifüggesztették az illetékes polgmesteri hivatalnál vagy gyámügynél vagy nem tom hol, de azóta se történt semmi. Ezek után mit lehet még tenni az ügy gyorsitása érdekében??? Valaki adjon már valami bíztató választ, mert már a reményt is elvesztem lassan....
:(((
Köszönöm
Edina

Edina