Nem arról szól a papírod, hogy ha vitatod az illeték összegét, akkor fellebbezhetsz az összeg ellen?
Nem végeztem még el a jogi egyetemet.
Nem arról szól a papírod, hogy ha vitatod az illeték összegét, akkor fellebbezhetsz az összeg ellen?
Lama!!!
Azthiszem arról van szó.igen,csak nemtudom hogy ezt mivel tudnám indokolni,mivel ez a levél már a legfelsőbb bírósághoz fog beérkezni.
Elgondolásom szerint lehet a minimálbérre hivatkozni,de lehet hogy ezt rosszul tudom.
A Legfelsőbb Bírósághoz "mezei" ember nem fordulhat beadvánnyal - csakis ügyvéd járhat el egy konkrét ügyben mint jogi képviselő.
Tehát ha fellebbezni (?) akarsz akkor sürgősen keress egy jogászt, mert "pillanatokon" belül kifutsz a fellebbezési határidőből.
Nos.Illeték tárgyában szerintem akkor tudsz fellebbezni, ha valamilyen oknál fogva (rászorultság) illetékmentesség illet meg, és a bírói ítéletben nem vették figyelembe.(...és persze te ezt jelezted,hogy megillet, vagy időközben rászorult lettél)
Leszázalékolt, munkaképtelen, vagyontalan,...stb.
Ha nem ehhez a csoporthoz tartozol,akkor miért is akarsz fellebbezni?
Minimálbér miatt nincs mentesség,max. részletekben való teljesítést kérhetsz majd az Apeh-tól.
Ha nem fizeted majd meg időben az illetéket,és nem kaptál semmilyen fizetési könnyítést,akkor végrehajtás is lehet.
Így van ObudaFan?
Mivel nem fizetett időben - csak így a fellebbezgetés, az eljárás végső eredményétől függetlenül, az eredetileg meghatározott összeg után a késedelmi kamat az sajnos ketyeg...
Legalább is én ekként tudom.
Hogy?
Az Apehtól még nem kapott semmit ezek szerint. Tárgyi illetékfeljegyzésről van szó,amit a per kezedetekor kért.Perérték X%-a,amit most pervesztesként behajtanak rajta. Fellebbezhet, ha vitatja az illeték összegét.Ha nem fellebbez,akkor jogerős és elküldik az Apehnak,hogy szedje be.
Természetesen még nem Apeh-tól kaptam a levelet,hanem a Gödöllői bíróságtól,és ők írták hogy 15 napon belül fellebbezhetek.Nemkértem én semmi illetékfeljegyzést,csupán fellebbeztem egy ítélet után és nemtudtam hogy ez illeték köteles.Sőt az sem tudtam hogy ez a fellebbezés már a legfelsőbb bíróságra fog kerülni.Nem vagyok munkaképtelen,hiszen a másik gyerekemet elkell tartanom,viszont semmi vagyonom nincs,így nagyszüleimnél élünk.
Sziasztok! Segitségeteket kérném a következőben: Élettársi kapcsolatom 7 éve ért véget, a kapcsolatból 2 gyermek született, akiket a biróság nálam helyezett el. A tárgyaláson gyerektartásról is megállapodtunk, bár az apukának bejelentett munkahelye nem volt (amúgy dolgozott), gyerekenként 7000 Ft gyerektartást állapitottak meg. Apuka azóta még mindig csak feketén dolgozik, semmilyen hivatalos bevétele nincs. Szeretném megemeltetni a gyerektartást, csak az infláció mértékének megfelelően. Van erre esély, attól, hogy nincs hivatalos bére? Attól félek, hogy mivel papiron 0 Ft a bevétele, még a 7000Ft-t is megszüntetik. Lehetséges ilyen?
Előre is köszönöm!
Attól nem kell félned, hogy a jelenlegi 7 ezer forintot a bíróság elveszi, mert ami meg van itélve azt akár a saját kárára is fizetnie kell - különben feljelenthetnéd a rendőrségen, mert t.díj nem fizetése ma már bűncselekmény.
A bíróságon ha semmi másra az évenkénti inflációra és/vagy a nyugdíjak évenkénti emelkedésére hívatkozhatsz, és vagy az egyik vagy a másik alapján kérheted a t.díj felemelését. (A bírónál valószínűleg van egy kiskönyv melyben az ezen éves statisztikai adatok megtalálhatók.)
A 7 év távlatában a jelenleg fizetett 7 ezer forint reálisan kérhető 10-12 ezer forintra, nem túlzott, kellően mértéktartó. Aztán a bíróság majd mérlegel és dönt.
A keresetet mielőbb add be, mert csak 6 hónapra visszamenőleg lehet kérni a t.díj megállapítását.
Tehát "apuka" feketélhet továbbra is - ha neki ez így megfelelő... -, ettől függetlenül az ő gondja- problémája, hogy a kötelezően meghatározott t.díjat miből is fizeti ki.
Monalisa
laikus hozzászóló
Kérd a nyugdíjak évenkénti százalékos emelkedésével egyenlően a t.díj módosítását, az valamivel jobb mint az inflációs ráta.
És kérd azt is, hogy minden év január 1-től automatikusan emelkedjék a t.díj - ahogy a nyugdíjak is emelkednek. Így ha havi pár százassal is/gyermek, de évről évre csak többet kapsz a továbbaikban.
Persze ha valahonnan hitelt érdemlő infot kapsz, hogy "apukának" egy ideje nagyon megszaladt: építkezett, új autó, stb. akkor kérheted a bíróságot, hogy számoltassák el: hogyan, miből?
Azzal ne riogasd, hogy esetleg "ráküldöd" az adóhivatalt, azt a férfiember NEM szereti...
,mint laikus.
Andrea1
Igaz én még az elsőfokú eljárás elejém kértem illetékmentességet. Kaptam is 5 db nyomtatványt amit ki kellett volna töltenem.
Ennek a hátulján többek közözött az áll "Tájékoztatóként"
" 7. Költségmentességet a felperes a per megindítása előtt vagy azzal egyidejűleg, illetve az elsőfokú eljárást befejező határozat meghozataláig, alperes legkésőbb a fellebbezéssel egyidejűleg kérheti. Másodfokú eljárásban vagy felülvizsgálati eljárásban akkor, ha a feltételek utóbb következtek be.
8. A bíróság akkor engedélyezi a költségmentességet, ha a fél (hozzátartozójának) jövedelme nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és egyéb vagyona, kivéve az életszükségleti és berendezési tárgyakat - nincs. Engedélyezheti, ha - az egyéb körülmények fihyelembevételével - a létfenntartása veszélyeztetett."
Tartásdíj felemelésével kapcsolatban az inflációra való hivatkozás elég kevés önmagában.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Valóban...
Kérje a t.díjat akár 20-25 ezer Ft-ra felemelteni- ennyi a mai időkben egy gyermekre igazán nem sok.
Az "apuka" meg hadd nyögje a summát, hiszen bizonyára nem véletlen nem legálisan dolgoik évek óta már...
kötelezhet, persze. De hogy fog-e.... ki tudja? Szerintem inkább nem, mint igen.
(ütközik pár szabály és érdek)
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentősége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerűen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a főiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelőzően megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követően hosszabb idő telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a főiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülőtől elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elő. E vonatkozásban jelentősége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kieső időben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelőzően hosszabb idő alatt akkori életkörülményeinek megfelelően választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülőtől, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az időre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérő vagy magasabb képzettség megszerzését igénylő újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettől elvárható (pl. a megszerzett képesítés az időközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
Kedves Obudafan!
Ismét csak a segítségedet szeretném kérni! Amit megadtál legutóbb nyomtatvány letöltő oldalt, nagyon megörültem neki. Akkor csak futtában tudtam megnézni és most volt időm és letöltöttem. De nem tudom vajon jót töltöttem le? "547_Kozvetlen birosagi letilto vegzes vegrehajtasi lap helyett.doc" - nekem ezt a nyomtatványt kell kitöltenem?
Mert van egy másik is közvetlen ez alatt, annyi különbséggel, hogy annak a vége "végrehajtási záradék helyett" szöveggek végződik.
Kedves concierge! Köszönöm, hogy írtál! Engem is érdekelne, hogy jogászok mit tudnak concierge hozzászólását illetően mondani. Ez nekem is megfordult a fejemben, és próbáltam is utána nézegetni a neten, ha előző munkahelyén bírósági letiltó végzés alapján fogták a gyt.díjat, közben ő felmondott és új munkaviszonyt létesített, akkor az új munkáltatójának tovább kellene folytatni az előző munkáltató általi tiltást. Ugye, mivel ott bírósági végrehatás alapján volt a gyt.díj lefogás, ha új helyre megy, érthető hogy az új helyen is tiltani kellene. Legalábbis ezt olvastam valahol, ha jól emlékszem nem jogi portálon hanem valamilyen más oldalon, de a lényeg, hogy így volt írva, az új munkáltatónak folytatnia kell az előző munkáltató által előzőleg elkezdett, bírósági végzés alapú letiltást. Tud erről valaki valamit mondani?
H.Vali
Találtam egy cikket, igaz 2006-os, de hátha tudod valamire használni.
Itt a cím:
http://cegvezetes.cegnet.hu/…-az-allamtol
H.Vali!
Mivel nem tudod, hol dolgozik, ezért nem ezt, hanem végrehajtási lap iránti kérelmet kell benyújtani.
Még egy cím, bár 2003-as ,de hátha egy miniszter jobban ért hozzá mint egy házmester-)))
http://www.gportal.hu/gindex.php?…
concierge
Köszi szépen, hála azért vannak még segítőkész emberek.
Én is ilyen céges valamilyen oldalon olvastam azokat amiket előző hozzászólásomban írtam. Vagyis, hogy ha pl. én dolgozok most x helyen és mondjuk van egy bírósági letiltásom gyermektartás miatt, és holnap mondjuk egy új helyen kezdek dolgozni, akkor ezt ott is tovább fogják tőlem tiltani. Legalábbis e szerint a cégvezetésben olvasottak szerint. Erre lennék kíváncsi, hogy ez vajon tényleg így működik?
Ez már nagyon jogásztéma!
Ha nekem kellene, akkor mennék a saját fejem utám, de tanácsot innentől már nem mernék, ill. tudnék adni!
Kedves H.Vali!
Elviekben ennek így kellene működnie.A leszámoláskor adnak egy papírt amin rajta van egy ilyesmi szöveg:bíróság által meghatározott letiltás terheli jövedelmét és ide szokták beírni ha igen és mennyi.
Ezt a papírt is kérni fogják az új helyen és így nekik pedig kötelességük tovább vonni.
(onnan tudom,hogy a férjem fizet t.díjat és nála ez így működött)
Timi
(laikus)
Ha az új munkahelynek tudomása van az elrendelt letiltásról, de azt ennek ellenére mégsem végzi el, akkor azért ő felel.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02