Gyerektartás dij

pazs # 2010.08.24. 13:35
  1. Hat hónapra visszamenőleg.
  2. a gyermek lakóhelye szerinti.
  3. a nettó jövedelem 15-25%-a körüli összeget szokott megállapítani a bíróság, nyilván a gyermek szükségleteinek figyelembevételével.
samael1 # 2010.08.24. 13:43

köszönöm.
Ezt az átlagolt/vélelmezett/múltbeli magyar vagy a jelenlegi külföldi jövedelmem után? mennyi ideig tart egy ilyen típusú pereskedés? elfogadja e a magyar hatóság a külföldön elvégzett apasági teszt eredményét?

pazs # 2010.08.24. 13:52

Mindig az aktuális jövedelem alapján (de vigyázat, nem csak a papírral igazolt jövedelem számít, hanem az életkörülmények fenntartásához valószínűsíthetően szükséges jövedelem is - ezt a bíróság a "minimálbérre vagyok bejelentve" érv ellen veti be).
Hogy mennyi ideig tart, az függ a bíróság leterheltségétől és a felek hozzáállásától, két hónaptól két évig bármi lehet.
az mindegy, hogy hol végzik az apasági vizsgálatot, de mivel ez szakértői kérdés, ha a felek nem értenek egyet, a bíróság által kirendelt szakértő fogja a vizsgálatot végezni.

samael1 # 2010.08.24. 14:14

köszi..az aktuális jövedelem relativ..elég széles skála Bangladesh-töl az USA-ig. A jelenlegi országom a helyi törvényeket és keresetet veszi alapul egy hasonló esetben, ezek szerint ez Mo-on nem érvényes..honnan veszi a bíroság a jövedelemigazolást, amit én hozok vagy lekéri az ad´hatóságtól?

pazs # 2010.08.24. 14:33

ami te hozol, aztán ha a másik fél vitatja, akkor majd tesz indítványt, hogy hogyan is bizonyítsd a tényleges jövedelmedet (érthetően pont az adóhatósági igazolás számít legkevésbé).
A jelenlegi országod valószínűleg szintén a gyerek érdekeit veszi figyelembe, itt azért a magyar jog játszik, mert magyar állampolgárságú/magyarországi lakos a gyerek - feltételezem.

pati54 # 2010.08.24. 14:43

Tisztelt Cím,

Tanácsát szeretném kérni az alábbiakban: a legjobb barátnőm 7 hónapos terhes egy osztrák fiútól. A barátnőm mindenképpen Magyarországon fogja megszülni gyermekét, valamint itt is lesz felnevelve.Az Anya-Apa között semmilyen kapcsolat nincs, pusztán barátság. Így állapodtak meg mikor kiderült a terhesség, hogy az Apa tartásdíjat fog fizetni havonta. Ellentmondó híreket kapunk ez ügyben. Valakik szerint 700 € tartásdíjra jogosult az Anya az Osztrák államtól, de mi ennek a feltétele? Igaz, hogy ez csak házasságkötés esetén lehetséges ? A barátnőm számára ez lenne a legutolsó esély .Ő semmiképp sem szeretne Ausztriába költözni, itt van a családja, barátai stb, érzelmi szálak abszolút nem fűzik az Apához.

Kérem legyen szíves tanácsot adni, milyen úton-módon lehetne a tartásdíjért folyamodni, hol teheti ezt meg.

samael1 # 2010.08.24. 14:49

igen. èn nem a gyerek érdekeit vitatom, hisz ha kiderülne hogy valóban tölem van akkor fizetek. A kérdés a mennyin van, hisz adott körülmények között az általam fizetendö tartásdíj az anya jövedelmével megegyezö lenne..és 20% így már nem 20% figyelembe véve a lényegesen szerényebb magyar megélhetési költségeket. èn reálisnak a magyar viszonyokat tartom és annak megfelelöen fizetnék. Persze felmerül a kérdés hogy eddig miért nem kellett a pénzem csak miután megtudta hogy külföldön vagyok..

pazs # 2010.08.24. 14:56

Ebből a szempontból szerintem nincs félnivalód, a magyar bíróság nem fog automatikusan 20%-ot ítélni, ha nagyon magas a jövedelmed és elsősorban a gyerek érdekeit veszi figyelembe, a magyar megélhetési költségek alapján.
A másik jó kérdés, no meg persze az is, hogy most ki van bejegyezve apaként, ha nem te és tőle miért nem követel gyerektartást (ezt persze nem tudhatjuk). Mindenesetre amíg nem vagy benne az anyakönyvben mint apa (bíróság állapítja meg az apaságod tényét), nincs fizetési kötelezettséged.

pazs # 2010.08.24. 14:58

pati54: az általános szabályok szerint az apától (aki elismerte a gyermeket magáénak vagy a bíróság állapította meg az apaságát) gyerektartásdíj követelhető. Megállapodás alapján meg bárki fizethet bárkinek bármit, de az kevésbé kényszeríthető ki. Az osztrák támogatási formákról kérdezz inkább egy osztrák jogászt.
Egyébként micsoda az anya legutolsó esélye és mire? hogy az osztrák állam eltartja őt és a gyereket?

samael1 # 2010.08.24. 15:07

ok, köszi. Tehát a magyar bíróság nem a lehúzásra hanem egy a magyar viszonyoknak megfelelö tartásdíj megállapítására kötelezhet. Amugy az apa ismeretlennek van bejegyezve (tudtommal), azt sem tartom kizártnak hogy másnál is próbálkozott behajtással

ObudaFan # 2010.08.25. 09:32

zsóka91

Ha ténylegesen elköltözöl édesanyádtól, akkor ezt el lehet érni. Ha csak kollégiumba, vayg albérletbe mész, de úgy, hogy az állandó lakóhelyed édesanyádnál marad, akkor nem.

TMOBIL # 2010.08.25. 11:50

Tisztelt Szakértők, az lenne a kérdésem, hogy a férjem gyerektartási hátralékáért én is felelek-e anyagilag, vagy rajtam is behajthatják-e?
A férjemnek gy.tartási pere van folyamatban, és környezettanulmányt irtak elő a lakásunkban.Nem értem az azóta közösen vett-hitelből- lakásnak mi köze van ehhez, ezért tartok attól, hogy rajtam is behajthatják.
Köszönettel

ObudaFan # 2010.08.25. 12:19

Nem, de a lakás közös vagyon, annak a ráeső részéből már igen.

sió # 2010.08.25. 13:13

kivéve ha van vagyonleltár, és a te neveden van minden.
(a hihetőség kedvéért azért kissebb dolgok lehetnek a nevén.
a lakás akkor is sarkalatos pont.

kertivereb # 2010.10.06. 09:52

gyerektartást fizetek most jelenleg gyesenvagyok ,van elmaradásom és már nem tudok fizetni nincsen vagyonom de a végrehajtó már anyakamon van.mit tegyek.

kertivereb # 2010.10.06. 10:10

gyesen vagyok gyerektartást rendesen fizettem, de ö lettagadta rozsaszin csekken adtam fel. A végrehajtot is kikülte hozzám.Most biroságiügy lett belöle.Milyen ember az aki letagadja és meghurcol.

ObudaFan # 2010.10.06. 20:16

Esetleg meg lehet próbálni mérséklést kérni a bíróságtól.

Ilus08 # 2010.10.07. 09:07

Tisztelt Fórumozók!!
Jogász segítségre lenne szükségem,családjog terén
Bács-Kiskun megyében.
Kérem ha tud valaki segítsen!
Köszönettel:Ilona

kertivereb # 2010.10.07. 11:52

Ma volt atárgyalásom 50000ft hátralékom van, havi 20000ft gyerektartást adtam fel.Ezt az összeget nem tudom kifizetni. Nincs vagyonom avégrehajtó mit tehet ilyenkor. A tanácsát nagyon szépen köszönöm.Gyesen vagyok.

kissne79 # 2010.10.07. 16:00

Tisztelt szakértök!

A férjem első házasságából van egy gyerek aki 20éves.Havonta 28.000ft gyerektartást kell fizetnünk utána.Be adtuk a csökkentési kérelmet a bírósághoz mivel azóta a közös házasságunkból született két gyermek.A bíróság két soros válasszal le írta hogy elutasítja a kérelmünket.Hát ezen egy kicsit nagyon felháborodtam mert a nagy fiú ráadásul rendelkezik bevétellel is .A fizetése a páromnak 100.000 átlagba én sokallom egy gyerekre ennyit fizetni mert nekem csak csp és gyes van ,és akkor éljünk 4-en ennyiböl ahogy tudunk neki meg telik 15.000ft os kabátra.Ez szerintem durva és nem tudom az a bíró amelyik az ügyet vizsgálta tisztába van-e az árakkal.És ráadásul az ex feleségnek kb 150.000ft bevétele van.Ez lenne Magyarország igazság szolgáltatása.

sió # 2010.10.07. 16:53

kertivereb

Ha bizonyítani tudod, azt hogy fizettél akkor nincs mitől félned. Ellenben neki kell azt bizonyítania a továbbiakban, hogy nem fizettél.
Viszont azt is írod, hogy van elmaradásod. Akkor most mi a valóság?

nandy # 2010.10.07. 18:04

kissne: valószínáleg rosszul írtátok meg a keresetet, amit beadtatok a bíróságra.

kissne79 # 2010.10.07. 18:28

ügyvéd által lett beadva a csökkentési kérelem.mi is azt hitük majd megnézik a jövedelmeket és a körülményeket de semmi,ez a kétsoros határozat jött.csak azt nem tudom ha én is elválnék a férjemtől és ennyit ítélnének nekem is meg akkor az a férjem teljes fizetése lenne.akkor hol van itt az 50% ig vonhatóság.mi napról napra nehezen élünk ők meg jót röhögnek és lubickolnak a pénzben és ráadásul elhangzót olyan is hogy"tanulj fiam apád úgyis fizet utánad"és akkor mondja nekem valaki hogy nincsenek kihasználva az elvált apák!persze van olyan is aki semmit nem fizet de ez nálunk azért túlzás az én gyerekeimmel szemben!

Grád András # 2010.10.07. 18:44

Kedves kissne79!

Nandynak tökéletesen igaza van. Nézze, nem köteles hinnie nekünk jogászoknak, de maradjunk abban, hogy amennyiben nem utasították volna el idézés kibocsátása nélkül a keresetlevelüket, ami csakis úgy fordulhat elő, hogy hibásan adták be. Hogy milyen elemi hibát vétett az ügyvédjük nem tudom, de más az is elég hozzá, ha nem csatol meghatalmazást vagy nem tesz eleget egy hiánypótlásra felhívásnak. Amennyiben ugyanis a keresetlevél nem nyilvánvalóan hibás, az ügyet érdemben bírálják el, vagyis minimum 1 tárgyalást tartanak, amire a felperest is értelemszerűen megidézik. Eleve alanyi jogon kérhetik a tartásdíj leszállítását, mivel a 3 gyermekre már nem 20-20%, hanem csak 16,6-16,6% jut. Vagyis be kell adni újra a keresetlevelet, de ezúttal már a szabályoknak megfelelően, és le fogják szállítani kb. 16.600 forintra! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kissne79 # 2010.10.07. 18:53

Tisztelt ügyvéd úr!
Nem vonom kétségbe egyáltalán amit ír hisz ön tudja ilyenkor mi a teendő! mi is gondoltunk valami hasonlóra de bíztunk hogy nem az ügyvéd hibázott valamiben.utána olvastam fórumokon és minden hol az olvastam hogy megvizsgálja a bíróság a körülményeket ezért lepődtünk meg a kétsoros határozaton.Ez esetben két év újból hogy bead hasuk ismét a csökkentési kérelmet vagy ez esetben belehet most is újból adni ?válaszát köszönöm szépen!Kissné