Gyerektartás dij

mambo1 # 2011.04.12. 10:29

Tisztelt fórumozók

Segítségeteket szeretném kérni, ha egy munkavállaló munkaviszonya megszűnt 2009-ben a munkáltatói igazolásra fel van vezetve gyermektartás és gyermektartásdíj hátralék. 2011. áprilisától dolgozik, az elmúlt időszakban munkaviszonya nem volt.A kérdésem az lenne, hogy ki kell-e számolni 2009 évre visszamenőleg a gyermektartásdíj hátralékot, vagy csak azt kell figyelembe venni ami a munkáltatói igazoláson szerepel?
Előre is köszönöm a választ

végrehajtó1 # 2011.04.12. 12:56

ki kell számolni

mambo1 # 2011.04.12. 13:13

Köszönöm a választ

monalisa1 # 2011.04.12. 15:31

A munkaviszony megszünését követően miért nem fordult bírósághoz és a t.díj csökkentését kérte volna - a körülmények megváltozása miatt. (T. díjat minden körülmény közt fizetni kell - akár saját kárára is, legfeljebb a fenti ok miatt kevesebbet.)

Vélhetően a másfél-két év alatt nem a levegőből élt (...), hát most fizesse a t.díjon felül a különöbözeti elmaradást is - egálig.

erika8033 # 2011.04.12. 20:42

Tisztelt Jogászok!

Gyermektartásdíj csökkentésével kapcsolatbani perben nekem kell bizonyítani hogy a volt férjemék jól élnek.
Én bizonyítottam hogy 3 kocsit használnak.
Ő azt állítja most, hogy a kocsit ami nem az ő nevén van, ő csak kölcsön kapta csak használja, az üzembentartó nem ő.
Jogilag van e kettő között különbség: üzembentartó vagy kölcsönkapott kocsit használ?

Köszönettel:
Erika

monalisa1 # 2011.04.13. 13:48

Gyakorta előfordul, hogy családon belül az egyik-másik autó un. cégautó, vagyis xy-nek a munkájához szükséges, ergo a gk. tulajdonosa/üzembentartója nem az, aki azt használja.

A kölcsönautó már lehet hogy személyes használatot elégít ki, bár a fenti sem kizárt.

Szóval azt kellene tisztázni, hogy a kocsikat ki és mire használja?!

A bíróság kérdezze meg az apától, köteles megválaszolni.

monaLuis
laikus hozzászóló

erika8033 # 2011.04.13. 15:01

Köszönöm a válasz Mona!

Semmire nem használja, mert munkanélküli. Nem cégautó, hanem az apósa nevén van. ( átlagember).

Mégis ezen a szón lovagol hogy ő csak használja, nem üzemelteti. Azt eddig is tudtuk, hogy após nevén van a kocsi.
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ez az ő vagyoni helyzetük felbecsülésénél számít-e?
Üzemben tartó vagy használó?

Köszönettel:
Erika

monalisa1 # 2011.04.13. 15:47

Szívességi autóhasználat, ergo nem ő a tulajdonos., a vagyoni helyzetének vizsgálatakor a kocsi nem vehető figyelembe.

monalisa1 # 2011.04.13. 15:49

Az más kérdés, hogy egy munkanélkülinek a jelen csillagászati benzinárak mellett honnan- miből van pénze tankolni...

Yzma # 2011.04.15. 11:32

Üdvözletem!

A kérdésem az lenne, hogy kihez fordulhatok felülvizsgálatért, ha nem vagyok elégedett a Gyámhivatal határozatával, ami az államilag megelőlegezett gyermektartást jóváhagyta?
Nem akarok tovább vitázni az eddigi ügyintézővel, mert hát ez újabb 5 és fél hónapomba is belekerülhet. Se időm, se idegem nincs már erre.

A gondom az, hogy 2010 nov. 3-án beadtam a megkeresést, amire a területi Gyámhivatal olyan határozatot hozott 2011 ápr. 11-én, őt és fél hónapnyi ügyrágás után, hogy 2011 jan. 24-től startol az ellátás. Amikor az ügyet elindítottam, akkor azt mondta az ügyintéző asszony, hogy a kérelem beadásának napjától számítva 3 hónapra visszamenőleg is meg fogom kapni a pénzt, ne aggódjak.
Most ezt találtam itt a fórumban:

1997. évi XXXI. törvény
a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

24. § (1) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás időtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok előrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelőlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhető. Nincs helye a megelőlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben a (8) bekezdés szerinti adók módjára történő behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.101 102 103
(2) Ha a gyermektartásdíj megelőlegezését jogerősen elrendelték, az a kérelem benyújtásától esedékes, azzal, hogy ha a kérelmet104

1. a tárgyhónap 15-éig nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított teljes összeget,
2. a tárgyhónap 15-ét követően nyújtották be, a gyermektartásdíj megelőlegezését elrendelő jogerős határozatban megállapított összeg 50%-át

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/23/19170#…

Még ehhez képest sem felel meg a határozat.

monalisa1 # 2011.04.15. 14:10

Javaslom írj tértis levelet az alapszintű gyámhivatal vezetőjének és kérd, hogy saját hatáskörben szíveskedjenek kijavítani a ... sz. Határozatukat, utalva a ... sz. törvény ... sz. jogszabályhelyre.

Ha 30 napon- de inkább 40 napon belül nem jön érdemi válasz, akkor a ... Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához fordulj felülvizsgálati kérelemmel.

Szerintem a gyámügyes elnézte a dátumokat és emiatt a téves határozat, a kevés pénz utalása.

Yzma # 2011.04.15. 15:30

Köszönöm monalisa1!

Az a helyzet, hogy éppen a vezetője annak a Gyámhivatalnak az említett ügyintéző, aki az ügyemben járt el és a határozat azután érkezett meg, hogy a Jegyzőnek a segítségét kértem a dolog előrejutásában.
Én inkább tartom valószínűnek, hogy emiatt gerinctelenségből rendelkezett így a gyámügyes. Ha így van, akkor hatáskörrel való visszaélés is szóba jön.

A lényeg, hogy jogosnak tartod Monalisa a meglátásomat ezek szerint? Nem lesz indok nélküli a válaszom nekik?

monalisa1 # 2011.04.15. 15:45

Az általad idézett jogszabály szerint a kérelem benyújtásától esedékes a t.díj megelőlegezése, ergo a 2010.nov.3. - 2011.jan.24. közti időszakra a különbözetet egyösszegűen ki kellene fizetni.

Fordulj észrevétellel a ... Megyei Kormányhivatal lentebb nevezett hivatalához.

Yzma # 2011.04.15. 16:43

Köszönöm!

Remélem másoknak is segítettünk ezzel az üzenetváltással.

Mindenkinek kitartást kívánok!

monalisa1 # 2011.04.15. 17:01

Szívesen, egyben szép is lenne ha beismerné: hibázott...

A felsőbb szerv hivatalból magához veszi a t.díjjal kapcsolatos anyagot és megvizsgálja a panaszt, remélve nemhiába majd.

Az más kérdés, ha a későbbiekben bármi panaszod/bejelentésed lesz a t.díjjal- vagy a kapcsolattartással kapcsolatban, a gyámügyes nő "emlékezni" fog rád...

apuka73 # 2011.04.17. 09:29

Tanácsot kérnék.

A volt nejem kiment az USA-ba dolgozni, neki kellene tt.díjat fizetni 15,5-15,5%-t, de nem fizet. Hogyan tudom ezt behajtani az USA-ból?
Tételezzük fel hogy nem tudom pontosan a munkahelyének a címét.

Válaszokat előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.04.18. 16:00

Jelen idő szerint valószínűleg sehogy. Azonban a bírói itélettel/végzéssel keresd fel a bírósági végrehajtót és az elmaradás miatt kezdeményezz ellene végrehajtást - igaz valószínűleg ez sem fog egy ideig eredménnyel járni.

Ettől függetlenül, a végrehajtó dolga lesz, hogy a követelés el ne évüljön, és ennek módját ő tudni fogja majd.

Külön: az időközben felhalmozódó tartozás okán ha van a nevén ingatlan(rész) jelzálogot rakhat rá, vagy netán ha tudod az itthoni bankszámla-számát arról egyszerűen leemel - visszamenőleg egyösszegben, a továbbiakra nézve meg havonta az összeget a százalékokig.

Félő, hogy az ex gyorsan megszüntet mindent amiről nevesíthető ő.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.18. 16:04

A végrehajtási eljárás megindításáért ha jól tudom 18.000 Ft-ot kell fizetni, ezt meg kell előlegezned.

monalisa1 # 2011.04.18. 16:18

A t.díj dolgáról a másik topikot is olvasd el!

monalisa1 # 2011.04.18. 16:22

Az USA-ból is lehet Mo.-ra bankon keresztül pénzt utalni, MIÉRT nem beszéltétek ezt előre meg?!

csajszi80 # 2011.04.18. 16:40

Üdvözletem!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen lehetőség van arra, hogy a tartásdíjat fix összegűre változtassam?
Jelenleg a fizetésem 20 %-át utalja a munkáltatóm, ezt szeretném megváltoztatni.
A volt feleségem és új férje nagyon jó körülmények között él, mi kevésbé.
Hova, kihez forduljak?

Tisztelettel

monalisa1 # 2011.04.18. 16:48

Keresd fel a bíróság heti panasznapját -általában csütörtök-, és a kérésedet jegyzőkönyvbe veszik - ami egyben maga a keresetlevél. Aztán a bíróság majd dönt, megvizsgálva a kérést. (Alapból te vagy a kötelezett, de valószínűleg figyelembe veszik az anyai körülményeket is.)

monaLuis
laikus hozzászóló

tade1978 # 2011.04.19. 09:58

Jó napot. Lenne egy egyszerű kérdésem: Ha a bíróság döntött a gyerektartás összegéről, mely egy ideig fizetve is volt, jogom van terhelni a közös ingatlanunkra? Illetve ha lemondott agyerekek láthatási és minden egyéb jogairól, akkor a gyerekek után járó szoc-pol támogatást követelhetem? Előre is köszönöm válaszukat.

ObudaFan # 2011.04.19. 10:09

Ha nem fizet, akkor végrehajtást kérhetsz, aztán majd a bíróság és a végrehajtó eldönti, hogy az ingatlanára terhelve lehet behajtani, vagy máshogyan.

obermajerrita@gmail.com # 2011.04.21. 11:30

Segítséget szeretnék kérni! agyerektartási díjatt az apa bruttó vagy nettó fizetéséből állapítják meg. Előre is köszi a segítséget.